Hmmm... sunt credinciosi, majoritatea sunt de treaba daca-i cunosti indeaproape. Sunt si unii habotnici, dar de obicei cei nascuti in familii neoprotestante sunt mai rutinati si mai relaxati in credinta.
1.
Nu există o "religie" neoprotestantă. Religia e creștină, iar creștinătatea e împărțită între ortodocși, catolici și cei care nu sunt nici catolici, nici ortodocși (cunoscuți și ca "protestanți", pentru că au protestat la învățătura catolică).
Primii protestanți (dacă excludem proto-protestanții ca John Wycliffe sau Jan Hus) au fost luteranii, conduși de fostul călugăr catolic Martin Luther. Au urmat apoi adepții lui Jean Calvin, numiți calviniști. (Luteranismul e numit, în surse vechi, "Confesio Augsburga", pentru că a început la Augsburg, iar calvinsimul, "Confesio Helvetica", pentru că a apărut în Elveția). Toate astea se petreceau în secolul XVI. Termenul "neo-protestant" e folosit pentru cultele care au apărut începând cu secolul XIX în urma unor schisme. Ele au tendința de a se îndepărta tot mai mult de doctrinele ortodoxe și catolice. Ex: adventiștii, martorii lui Iehova, mormonii.
2.
Răspuns scurt: DA! FOARTE!
Oare S-a impartit Hristos?! Dumnezeu a intemeiat o unica Biserica, pe care nu o vor birui nici portile iadului (Matei 16, 18). Avem promisiunea Sa, implinita pana in ziua de azi! Aceasta Biserica, una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca o marturisim in Crezul Ortodox, niceo-constantinopolitan. "Este un Domn, o credinta, un botez!" Efeseni 4, 5
Nu poate fi asezata calea adevarului, care este dreapta credinta, pe acelasi nivel cu erezia papistasa sau cu cele neoprotestante! Aceste erezii, ca si teoriile ramurilor sau impartirii sunt in afara Bisericii lui Hristos!
Calvin a fost un tiran si un ucigas sadic.
Cam da, parintii mei sunt, voiau sa ma botez si eu si sa port batic. De aceea am plecat de acasa. Acum sunt independenta.
Sa iti pui batic, pacatoaso