Da,e păcat cand înțelegem prin ea aroganță, egocentrism.Nu e păcat să fii bucuros și mulțumit de munca pe care o faci, de casa pe care o ai sau de stilul de viață la care aiajuns prin muncă onestă. Mândria e opusul smereniei.Smerenie înseamnă și să fii conștient că toate abilitățile, inteligența, puterea ta de muncă nu le-ai fabricat singur ci sunt un dar al Crearorului pentru care putem fi multumutori și recunoscători.
Mândria (trufia) este opusul modestiei.
Tu ce apreciezi, un om modest care-și face treaba foarte bine, sau sa vezi un om, care își face treaba la fel de bine și apoi se bate cu cărămida în piept, și se lauda ca cine e cel mai tare din parcare?
La fel e si cu bogatii, nu vezi prin ziare, cum sunt apreciați și iubiți cei care nu-și afișează bogățiile, și duc o viata normala, sunt umili și respectuoși cu toată lumea. Și în opinia mea, dacă ești bogat și iti permiți chestii, ce sens are sa arăți lumii, consider ca e ofensiv fata de cei care au dificultăți în viata.
Cheers
"Este mandria un pacat adunci cand intelegem prin ea aroganta, egocentrism, hubris?"
Da, absolut.
"Ar fi un pacat sa te simti mandru de munca pe care o faci? Sau mandria de a avea o casa si un stil de viata s-ar putea considera pacatoasa?"
Atâta timp cât îl slăvești pe Dumnezeu mai întâi, nu.
Mândria, ca multe alte păcate și patimi este complexă, dar o explicație bună ar fi că mândria este "eu de dragul eului". Sau în termeni matematici "eu=eu" acest semn de egalitate între eu și mine însumi este un nonsens pentru că este autoreferențial, cu alte cuvinte nu zice absolut nimic despre mine. Este un nonsens și un vid.
Idealul în Creștinism este să recunoști că fiecare secundă în care trăiești, fiecare respiratie si fiecare atom din obiectele și fiintele care ti-au fost date au fost date in dar din dragostea si mila nemasurata a lui Dumnezeu. Noi nu putem avea nimic, nici macar identitate, unicitate, viata, personalitate, plăcere fără să fie dăruit de Dumnezeu.
Când înțelegi că Dumnezeu ți-a dat tot(aptitudine fizică, intelectuală și oportunități) atunci nu te poți mândri.
Ai putea spune "păi da, dar eu sunt cel care se folosește de acele oportunități în loc să lenevească". Și vrei să fii lăudat sau promovat pentru ceva ce TREBUIE să faci?
Uite o listă cu lucrurile pe care omul TREBUIE să le facă: să crească(să învețe, maturizeze, asume responsabilități), să se pocăiască(incluzând părtășia în comunitate, rugăciunea, milostenia, postul, evanghelizarea și roada Duhului Sfânt din Galateni 5), să muncească ca pentru Domnul(Efes. 6:6, 7 exemplul aici ar fi chiar Daniel).
Acum spune-mi, ce anume poți face în plus față de aceste lucruri ca să te poți mândri? A, și mai e și Fil. 2:13 și Efes. 2:10(cu mențiunea că în loc de cuvântul "bune" este "ale bunătății")
Tu nu te poți lăuda pentru că prin asta demonstrezi că nu-L cunoști pe Dumnezeu și deci nici El pe tine ca în Matei 25:12.
DAR vei fi recunoscut de El pentru că ai făcut totuși lucrurile pentru care ai fost proiectat ca om să le faci(1Cor. 3:13-15) și tu vei fi recunoscător pentru asta(Apoc. 19:4).
Mândria este primul și cel mai mare păcat de căpetenie! În aceasta ispita a căzut Satana.Mandria este data și de felul în care te îmbraci pentru a impresiona pe cineva și de bârfele date de tine despre o anumita persoana,fiindcă pe tine te preocupa felul în care ceilalți greșesc, neuitandu-te la tine, ceea ce denota ca te crezi mai superior decat ceilalti! Poți sa fii bucuros cu rezultatele tale, dar sa nu spui celorlalți ca ba, uite ce masina am etc.Eu unul,cunosc aceste lucruri bisericești,fiindcă eu cant la strana în biserica, când mai am și eu timp duminica, dar nu ma i-au după toate aceste reguli bisericesti, adica nu fac ce spun ele, dar le stiu pentru cultura mea.Pacat este sa și omori o musca vorba aia...Aici nu ma bag în părerile altora, fiecare cu părerile lui!