Modestia este o virtute pentru omul studios si intelept si o slabiciune pentru restul.
Este o virtute, de fapt a fi modest presupune a fi constient de limitele tale si este o calitate pe care un adevarat crestin trebuie s-o cultive, daca doreste sa fie aprobat de Dumnezeu.
Mai mult sau mai putin ca o slabiciune.de ce mai mult sau mai putin?
ca pe o virtute>oameni modesti sunt in general mai retrasi(asa cred)adica putin mai necomunicativi pe cand ceilalti, chiar daca se lauda spun lumii "ceva". comunicarea este un dar dat omenirii. unul foarte important
Modestia e o virtute clar, dupa parerea mea.Multi Sfinti au avut modestie, smerenie si s-au mantuit.Chiar daca in lumea aceasta materiala ai de pierdut de pe urma modestiei, pe plan spiritual si vesnic ai de castigat si nu un lucru material, ci chiar sufletul.
Tinand cont de categoria la care ai pus intrebarea am sa dau un exemplu: Dumnezeu nu este prea modest, chiar deloc modest. Tinand cont de asta, mai putem spune ca modestia este o virtute sau o slabicine?
A fi modest înseamnă în principal a-ţi recunoaşte limitele. Este clar că Atotputernicul Dumnezeu NU ARE MOTIVE de a fi modest, deoarece nu are limite pe care ar trebuie să şi le recunoască. Noi oamenii în schimb, avem nenumărate domenii unde ne putem recunoaşte limitele, bineînţeles dacă dorim acest lucru.
Modestia ar trebui să fie caracteristică fiecărui om. Prin modestie omul îşi dovedeşte buna creştere, simplitatea şi o bună înţelegere cu cei din jur, indiferent de situaţia materială, modestia nu trebuie să dispară dintre calităţile omului.
Deci... Ca pe o virtute.
Deoarece o iubesc atât pe ea cât şi pe Autorul ei. (Psalmul 119:97)
Pentru cel intelept este clar o virtute, dar pentru cel plin de mandrie, este o slabiciune.
Un om trebuie sa se com[orte ca un mort in fata laudei si mandriei.Sa taca, sa nu auda si sa respinga acestea zicand ca este un umil, nevrednic pacatos.Este o Virtute. Fara Modestie ajungi foarte foarte greu in rai sau chiar deloc.
La noi o vedem ca pe o virtute, la altii ca pe o slabiciune - cam asa e mentalitatea comunisto-capitalista de azi. As zice despre modestie mai degraba ca este o trasatura comuna a oamenilor; nu poate fi egala cu smerenia. Un om poate fi modest, fara a fi smerit.
Oricum, modestia e binevenita in societate - nefiind nici slabiciune, ci o dovada de normalitate a unei societati.
Daca esti om, mi se pare absurd sa te lauzi cu ceva, omul laudaros reprezinta o chestie amuzanta pentru mine, ex. crestinul Becali, care se lauda cu averea pe care i-a dat-o Dumnezeu.
Oricum, cei care au tot dreptul sa se laude(marii ganditori ai lumii care au contribuit cu ceva pentru rasa asta jalnica de homo sapiens), nu o fac.
Modestia este o normalitate, nu este o calitate sau un defect.
Nu e nevoie de raspuns complex si iti spun si de ce? Pentru ca e clar virtute (in cazul in care vrei complex :virtutea modestiei te protejeaza de patima egocentrismului adica DA in ceea ce a cazut Lucifer si iti pastreaza o bucurie interioara si o relatiie buna cu semenii pentru ca, sa fim seriosi nimanui nu ii place sa aiba prin preajma un om care din 2 in 2 minute ti se lauda cu cel mai mic rahat corect? ).
Asta e tot si sper ca te-am ajutat
florin_7920 întreabă: