| HarleyQuinn a întrebat:

Cum sărbătoresc creștinii Crăciunul? Ce fac ei de Crăciun? Gen, țin post, se împărtășesc etc
Fundă! happy

Răspuns Câştigător
| SilviuPantiru2000 a răspuns:

Tin post, merg la biserica se spovedesc dupa se impartasesc ajung acasa in ajun se impodobeste bradul. Si cam atat etc
Funda :*

5 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Denumirea crestineasca este cea de Nasterea Domnului. Cealalta tine de cultura populara.
In ziua sarbatorii, se merge bineinteles la biserica si toti se bucura de acest mare eveniment important pentru crestinatate.
Dar mai ai de asteptat pana atunci... Vrei să te pregăteşti de pe acum?

| ada92 a răspuns:

In mod normal, adevaratii crestini nu ar trebui sa sarbatoreasca Craciunul. Nicaieri in Biblie nu aflam scris data nasterii lui Isus. Crezi ca daca Dumnezeu considera ca trebuie sarbatorit, un lucru atat de important nu era amintit in Biblie? Stabilirea datei de 25 decembrie nu are la baza textul biblic, ci sarbatorile pagane romane ce se tineau la sfarsitul anului, in preajma solstitiului de iarna. Intre aceste sarbatori se numarau Saturnaliile, organizate in onoarea lui Saturn, zeul agriculturii, dar si cele in cinstea a doi zei-soare, zeul roman Sol si zeul persan Mithra. Zilele de nastere ale ambilor zei erau celebrate pe 25 decembrie, data solstitiului de iarna dupa calendarul iulian. Si in plus, nu cred ca este pe placul lui Isus chefurile, mancatul si bautul in exces...

| milan9 a răspuns:

"Data" nu are nimic păgân în ea însăşi. Doar nu păgânii au creat solstiţiul şi zilele anului, ci Dumnezeu...

Fiecare popor şi-a elaborat în mod liber denumiri pentru evenimente 100% creştine.
În fond evenimentul sărbătorit este scopul principal al dedicării zilei respective, nu studiul etimologic comparat al limbilor europene... happy

Şi fiindcă veni vorba de denumiri, ce spui de faptul că denumirile în engleză pentru zilele săptămânii sunt nume ale ZEITĂŢILOR SCANDINAVE, iar în latină şi română sunt nume ale zeităţilor din PANTEONUL ROMAN?
Şi lunile anului la fel...
Dar pronuntarea lor nu ne face păgâni.

| danay72 a răspuns:

Crestinii adevarati respecta ceea ce spune Biblia legat de acest subiect, iar termenul craciun nu apare in ea.

| milan9 a răspuns:

Termenul de "Craciun" NU este un termen pagân. Este doar denumirea sub care este cunoscuta în popor sarbatoarea NASTERII DOMNULUI.

Daca în toata istoria Facultatii de Litere nici un profesor universitar nu a identificat originea termenului "Craciun" ca provenind cumva din alt spatiu lingvistic, cum poate cu tendenţiozitate cineva sa sustina ca termenul ar fi cumva pagân? Termenul este doar un produs al folclorului popular.

Denumirea aceasta "craciun", specifica poporului român, nu este anterioara crestinismului, ci a fost elaborata de popor in cadrul celor 2000 de ani de crestinism.

Cea mai explicita si mai corecta denumire este însa "NASTEREA DOMNULUI".
Alaturi de alte denumiri populare asemanatoare, si termenul "Craciun" este doar un sinonim, unul mai putin relevat însa decât denumirea prioritara a evenimentului - "NASTEREA DOMNULUI".