Dupa cum spun si ceilalti interlocutori, inainte de Spovedanie sa iti faci un examen sincer de constiinta si chiar ti-as indica ca in fiecare seara sa iti scrii pe o hartie pacatele care le-ai savarsit pentru a incerca sa nu uiti nimc. Acuma daca se intampla sa uiti in momentul in care scrii, Dumnezeu ti le socoteste si pe acelea ca fiind marturisite! Trebuie sa ti post ( daca nu ai probleme grave de sanatate ). Un lucru deosebit de important ce ar trebui subliniat este raportul nostru personal cu Hristos. Noi de ce mergem la Spovedanie? Ca sa ii spunem lu popa ce am facut si gata! Trebuie sa mergem cu convingerea ca mergem inaintea lui Hristos pentru a ne vindeca si a pune un alt inceput vietii noastre. Nu vreau sa acuz pe nimeni dar din raspunsurile de mai jos se observa mai mult un formalism decat o relatie intima a omului cu Hristos prin intermediul preotului.De aceea cel mai important este sa mergi cu convingerea ca te duci la Hristos pentru a te vindeca si nu ca mergi la popa ca sa ii spui ce ai facut. Iar canonul are rolul de a te ajuta sa te vindeci, este ca un tratament pentru binele tau. Nu trebuie sa privesti ca pe o pedeapsa. Sa fi sincera si sa spui tot ceea ce ai pe suflet! Doamne ajuta
Tine post, nu face lucruri rele, face milostenie cu saracii, si isi marturiseste pacatele chiar daca sunt rusinoase.
Simplu : Prima data incerci sa-ti amintesti cand te-ai spovedit ultima oara, apoi iei la rand ce pacate ai facut si aproximativ de cate ori ( pe zi, pe saptamana, pe luna ). Cand crezi ca ti-ai amintit toate pacatele, poti merge la spovada! O seara buna!
Dumnezeu Fiul ne-a lăsat prin Jertfa Sa harul iertării păcatelor.
Din partea noastră trebuie să vină sinceritatea mărturisirii, regretul sincer, hotărârea de îndreptare a vieţii...
Întradevăr, IMEDIAT DUPĂ ÎNVIEREA SA (fapt ce confirmă importanţa vitală a ceea ce avea să spună), Mântuitorul Hristos transmis apostolilor HARUL SĂU şi a confirmat puterea acestui HAR de a ierta sau "dezlega" păcatele:
Ioan 20, 21 :"Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi (pe apostoli, ulterior – episcopi şi preoţi). "
Ioan 20, 22 :"Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; "
Ioan 20, 23 :"Cărora veţi IERTA PĂCATELE, le vor fi IERTATE şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute (lucrare încredinţată de Hristos Bisericii Sale).
1.nu mananci 3 zile de fruct si te gandesti ce pacate sa maturisesti(ce doar n-o sa-i spun eu tot, nu-i Dumnezeu.stiu am o parere idioata, viata)
2.te duci cu vreo 2 ore inainte ca sa fii printre primii(in mintea unora ca sa economisesti timp, dar cu cat ai venit mai devreme tot aipierdut acest timp...)
3.Se face molifta(majoritatea uita care ii este numele atunci, cel putin cand m-am dus eu
4.Primii se duc barbatii si femeile insarcinate. Dupa chiar daca a ajuns mai tarziu oamenii ii lasa pe batranele.(ce gest frumos)
1. tii 3 zile de post; 2.nu mananci in ziua cand te spovedesti daca poti ( ex daca te duci la ora 10 te duci pe nemancate); 3. iei un indreptar de spovedanie si iti aduci aminte ceea ce ai gresit; 4. notezi pe o foaie ceea ce crezi ca ai gresit; 5. nu ascunde pacate pentru ca se vor dubla ( ex: daca te duci la un doctor nu-l lasi sa ghiceasca pentru ce te-ai dus la el ci-i spui tu ce te doare ); ii spui preotului sa-ti dea Canon, daca iti spune ca te poti impartasi ii spui ca ai dori acest lucru
Un crestin nu trebuie sa se pregateasca ca se pregateste preotul in locul sau, si anume verificand microfoanele si punand banda noua in casetofon, asta ca spovedania sa ajunfga SUS, adica la securistii pentru care face mezeria de Iuda, adica de vanzator de oameni!
Un crestin adevarat nu se pregateste sa-i dea raport la un popa ci la Dumnezeu, care este singurul in masura sa ne ierte in baza jertfei lui Isus care este singurul mediator intre om si Dumnezeu care poate sa ne ierte. Cauta adevarul si el te va elibera. Ioan8:32.
Andradaa2131 întreabă:
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: