| Mircea08 a întrebat:

Cum stii ca ai primit botezul cu Duh Sfant?

12 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Există mai multe etape în privința aceasta. Atunci când un om simte dorința de a căuta pe Dumnezeu este rezultatul lucrării Duhului Sfânt în inima acestui om, deoarece nimeni nu se poate apropia din capul lui de Dumnezeu. (Ieremia.30:21)
Dumnezeu a promis că va oferi Duhul Său fără măsură. Dar omul va fi umplut cu Duhul Sfânt în măsura în care el este golit de sine. A nu se înțelege depersonalizare, ci renunțare la eul său, la mândrie și egoism.
Omul va ști că a primit Duhul Sfânt atunci când va putea spune lui Dumnezeu "Tată", atunci când Îl va iubi cu toată inima, din tot sufletul și cu tot cugetul său. Și pe aproapele său ca pe sine însăși.
Dar Duhul Sfânt este o Ființă. El poate fi întristat, și Se poate retrage de la noi dacă Îl întristăm prin păcat. Prin El ne unește Dumnezeu cu Sine. Prin El suntem conștienți de dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Duhul Sfânt ne conduce la cruce, ne convinge de păcat, și in același timp ne oferă iertarea lui Dumnezeu, ne aduce pace în suflet, împăcare cu Dumnezeu oridecâte ori cădem.

| Mircea08 explică (pentru anonimg):

Nu stiu ce Evanghelie cititi voi, dar raman uluit cum de reusiti sa imbinati Evanghelia cu lucruri care nu exista scrise in Evanghelie dar au menirea de a intoxica adevarul.
A spune ca Duhul Sfant ne convinge de pacat e total deplasat de la adevar (eu numesc adevar cuvantul lui Dumnezeu ) Crestinii nu au pacate deoarece sunt scosi de sub Lege, si vine Duhul Sfant sa ne convinga de pacat si sa ofere iertarea? Daca un crestin cade nu mai are cale de intoarcere?
Evrei 6:6 "şi care totuşi au căzut, este cu neputinţă să fie înnoiţi iarăşi şi aduşi la pocăinţă, fiindcă ei răstignesc din nou, pentru ei, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L dau să fie batjocorit."

| anonimg a răspuns (pentru Mircea08):

Eu nu știu care din frazele tale reprezintă o întrebare și care nu. Pentru că îmi doresc să îți ofer răspunsuri la toate întrebările.
Menționez totuși câteva aspecte.
Dacă Domnul Hristos ne cere să iertăm pe fratele nostru chiar și decâte șaptezeci de ori câte șapte (adică de 490 ori) pe zi, cu cât mai mult ne iartă El!
Versetul menționat de tine din Evrei 6:6 se referă la starea omului căzut în păcat care rămâne acolo și nu caută să se ridice.
Cea mai buna traducere ar fi aceasta: "Este cu neputinţă să fie înnoiţi iarăşi, şi aduşi la pocăinţă, câtă vreme continuă să-L răstignească pe Fiul lui Dumnezeu."
Întrebarea în discuţie este dacă există vreo posibilitate de reîntoarcere a unora care au avut o experienţă creştină veritabilă, dar au apostaziat. Pot fi readuşi în biserica creştină şi pot primi din nou har? Pasajul acesta a fost o sursă de nedumerire şi descurajare pentru mulţi. Se pare că el afirmă că aceia care au căzut de la credinţă sunt irevocabil pierduţi.
Printre multele opinii, două sunt vrednice de luat în considerare: (1) Apostazia de care se vorbeşte aici este săvârşirea păcatului de neiertat (vezi Matei 12, 31.32), întrucât aceasta este unica formă de apostazie care este fără nădejde. (2) Pasajul, înţeles corect, nu vorbeşte despre o irevocabilitate absolută, ci de o irevocabilitate condiţională.
Nu este vorba despre un om care caută să se întoarcă la Dumnezeu şi găseşte pocăinţa imposibilă, ci despre un om fără nici o dorinţă de a se reîntoarce la experienţa de la care a apostaziat.

Păcatul de neiertat este hula împotriva Duhului Sfânt.
Păcatul acesta se manifestă de obicei prin rezistenţa continuă la chemarea lui Dumnezeu şi la apelul Duhului Sfânt. El constă într-o împietrire a inimii, până când nu omul nu mai poate să răspundă glasului divin. De aceea o persoană care a păcătuit împotriva Duhului Sfânt nu mai are nici o remuşcare, nici un sentiment de întristare pentru păcat, nici o dorinţă de a se feri de el, iar conştiinţa nu-l mai învinuieşte. Dacă cineva are o dorinţă sinceră de a face ce este bine, atunci poate fi sigur că încă mai este nădejde pentru el.
Pasajul se referă strict la aceia care au avut parte de experiența convertirii, a cunoașterii personale a lui Dumnezeu.

Notă: m-a ajutat în descriere comentariul biblic azs descărcat prin aplicația "mybible" de pe Google play.

| Mircea08 explică (pentru anonimg):

Daca te ajuta Evanghelia te pupam! Nu pot discuta cu cel care a facut comentariul prin intermediar. Eu voiam sa discut cu tine, si nu conteaza daca cunosti sau nu Evanghelia, conteaza insa sa discutam despre invatatura lui Iisus nu despre ce cred altii despre asta. Cred ca stii faptul ca toate religiile si sectele spun despre voi ca sunteti pe o cale gresita. Chiar nu ai vrut sa verifici daca e asa sau nu? Stii foarte bine ca exista doar un singur invatator si o singura invatatura. Daca e asa de ce crestinii, care ar trebui sa aiba aceeasi invatatura, au invataturi extrem de diferite?
Din orice religie ar face parte cineva va spune despre celelalte religii ca sunt pe un drum gresit, iar toate celelalte religii va spune despre acel cineva ca este pe un drum gresit - cine are dreptate?
Pentru a afla ESTE OBLIGATORIU sa citesti si sa cauti sa intelegi Evanghelia, si asta sa o faci SINGUR fara ajutorul manipulatorilor care se ofera sa-ti dea explicatii mai multe decat exista.
Aceasta este parerea mea

| Irinel15123532 a răspuns:

In momentul in care iti marturisesti credinta in Hristos, biblia spune ca Duhul Sfant te boteaza, trebuie sa iti marturisesti pacatul si credinta in Hristos. Dupa ce ti-ai marturisit pacatul si ai incercat sa indrepti raul, si i-ai cerut iertare Lui Dumnezeu, Esti iertat, si nu mai aminti de pacatul ala, mergi mai departe si nu te mai gandi la trecut, Dumnezeu iarta pentru ca ne iubeste, nu pentru ca facem nu stiu ce fapte marete. noi crestinii nu avem doar un Dumnezeu, ci un tata iubitor, un prieten apropiat care ne iubeste si si-a dat viata pentru noi pe cruce acum 2000 de ani. Un prieten care ne iubeste, care se ingrijeste de noi, care ne accepta cu dragoste fara sa ne critice, care ne slujeste in fiecare zi, care isi exprima dragostea in multe feluri fata de noi. Isus este un prieten care ne asculta cand venim la El cu problemele noastre cele mai personale, care ne da rezolvare ca prin minune. Dumnezeu este un tat iubitor caruia ii pasa foarte mult de tine. tu poti fi fiul Lui printr-o rugaciune simpla ''Doamne Isuse am pacatuit impotriva ta, am vrut sa fac totul asa cum vreau eu, te rog sa ma ierti pentru faptul ca te-am respins pana acum, cred ca moartea ta pe cruce a platit datoria pacatuli meu, cred ca tu esti fiul lui Dumnezeu si te primesc pe tine ca mantuitor personal si Domn al vietii mele, imi predau viata tie''. Din acest moment Duhul Sfant te boteaza si vine sa locuiasca in tine, numele tau este scris in cartea vietii mielului, toate pacatele iti sunt iertate definitiv si ai puterea invierii in tine, si nimic nu te va mai desparti vreodata de dragostea, caldura si grija tatalui ceresc pentru tine.

| Mircea08 explică (pentru Irinel15123532):

Imi cer scuze dar nu am inteles niste lucruri :
- Cui ii martirisesti credinta in Iisus, si cum?
- Duhul Sfant nu boteaza, eu stiu ca Iisus ne boteaza cu Duh Sfant, iar botezul cu apa este cu totul altceva
- Ce rau avem de indreptat?
- Iisus a spus cum sa ne rugam, si a spus si cui sa ne rugam. A spus sa ne rugam la Tatal ca si El tot la Tatal se roaga, iar rugaciunea este "Tatal nostru". Cine a formulat rugaciunea scrisa de tine a facut greseli

Nu la marturisirea credintei se primeste Duhul Sfant (Nu spun acum cand, pentru ca daca spun raspund la intrebare, si poate mai vrea cineva sa raspunda )

| Irinel15123532 a răspuns (pentru Mircea08):

1. Credinta in Hristos se marturiseste cu gura, adica tu iei o alegere in a urma pe Hristos si a accepta moartea Lui pe cruce ca plata pentru pacatele tale, alegi sa Il primesti pe Hristos sa sa raspunzi afirmativ ofertei pline de dragoste a Lui Dumnezeu care vrea sa iti ierte toate pacatele, trecute, prezente si viitoare, si vrea sa iti dea un nou inceput, sa devii omul pe care El il doreste, El vrea sa fii bun, iubitor, plin de dragoste, sa ajuti alti oameni, sa ii mangai, sa fii deschis la nevoile altora, sa fii un invingator, sa ai un viitor plin de speranta si stralucit. Biblia spune ''Oricine va chema numele Domnului va fi mantuit'' nu inseamna doar sa chemi numele Lui Dumnezeu, ci sa iti pui credinta in El, prin acea rugaciune simpla tu afirmi ca ai crezut marturia scripturii si iL primesti pe Hristos, din acel moment esti mantuit pentru totdeauna, de atunci in colo Hristos va fi prietenul tau si tovarasul tau de drum prin aceasta viata, te iubeste neconditionat.
2. In momentul mantuirii biblia spune ca Duhul Sfant ne boteaza, in vechime cand scufundai ceva in apa si apoi il scoteai afara se numea botez, sa iti dau un exemplu, oamenii de demult luau o margea si o scufundau in vopsea, apoi o scoteau afara si avea alta culoare, asta se numea botez. Cand Duhul Sfant ne boteaza inseamna ca ne da o alta viata, cum spune biblia ''am murit impreuna cu Hristos si am inviat impreuna cu Hristos'' adica Duhul sfant a luat vechea noastra fire pacatoasa si a scufundat-o si acum suntem persoane noi in Hristos, adica avem o noua fire, suntem sfintii Lui, suntem persoane noi, biblia spune ca avem un duh nou, care nu este mort, inainte nu puteam comunica cu Dumnezeu pentru ca spune biblia ca inainte de mantuire noi aveam duhul mort, dar acum este altfel, suntem fiii Lui si avem imparatia cerurilor promisa, tot ce este proprietatea Lui Hristos, este de acum si proprietatea noastra.
3. NU ai nimic de indreptat, Dumnezeu spune sa vii asa cum esti, NU trebuie sa indrepti absolut NIMIC, pentru ca El ne accepta din dragoste, nu prin fapte.
4. Ba da, in momentul mantuirii, adica a marturisirii credintei se primeste Duhul Sfant.

| Mircea08 explică (pentru Irinel15123532):

1) Am inteles, si asa este. Trebuie sa iei o hotarare de a trai in conformitare cu invatatura lui Iisus (asta inseamna a-l ura pe Iisus)
2) Botezul este de doua feluri - botezul cu apa pe care il face orice crestin si pe care il facea si Ioan Botezatorul, si botezul cu foc si Duh Sfant pe care il face Iisus (nu Duhul Sfant) asa dupa cum reiese si din citatul urmator :
"Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc."

(Sfanta Evanghelie dupa Matei – 3/11)
Botezul cu Duh Sfant il primesti atunci cand AUZI cuvantul lui Dumnezeu trimis prin Fiul Sau IIsus (Evanghelia), si IL INTELEGI. Iata citate care confirma asta :
"Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toţi cei care ascultau cuvântul. "

(Faptele Sfintilor Apostoli – 10/44)
"Şi suntem martori ai acestor cuvinte noi şi Duhul Sfânt, pe Care Dumnezeu L-a dat celor ce Îl ascultă"

(Faptele Sfinţilor Apostoli – 5/32)
"Întru Care şi voi, auzind cuvântul adevărului, Evanghelia mântuirii voastre, crezând în El, aţi fost pecetluiţi cu Sfântul Duh al făgăduinţei,"

(Epistola catre Efeseni a Sf. Apostol Pavel – 1/13)
3) In randul 3-4 tu ai scris : " Dupa ce ti-ai marturisit pacatul si ai incercat sa indrepti raul,...". De aceea eu am intrebat ce sa indrepti. Asa este, nu ai nimic de indreptat, dar dupa ce ai luat hotararea sa traiesti in invatatura lui Iisus, TREBUIE SA FACI ASA!, altfel ai cazut din Har si inapoi nu mai poti veni
4) Da-mi un citat care sa confirme ca Duhul Sfant se primeste in momentul marturisirii credintei

| 6684464 a răspuns:

Crezand, nu ai cum alt fel din cate am observat. Nu stii sigur daca cel ce te boteaza este pocait(poate este un prefacut, numai Dumnezeu stie), dar tu stii ca "prin credinta din inima se capata neprihanirea, si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire", in momentul botezului tu crezi in Isus si spui tuturor asta.

| Mircea08 explică (pentru 6684464):

Asa este, cel care te boteaza poate fi oricum, dar cu toate acestea ceea ce este legat pe pamant va fi legat si in ceruri. Asa este si la casatorie - te casatoresti o data la primarie in fata lui Dumnezeu (El fiind peste tot), iar dovada casatoriei este certificatul de casatorie, si unii se mai casatoresc si la biserica tot in fata lui Dumnezeu, iar dovada casatoriei sunt inelele. De fapt te poti casatori ORIUNDE deoarece ORIUNDE ESTI TOT IN FATA LUI DUMNEZEU. In Evanghelie nu scrie unde sa te casatoresti dar scrie sa respecti legile statului, iar legea spune ca o casatorie se face la primarie

| 6684464 a răspuns (pentru Mircea08):

Stii ca noi avem un cuvant simplu pentru casatorie, insa casatoria Biblica este mai complexa, cuprinde patru cuvinte, cred ca ai auzit de asta. Pentru casatorie este nevoie de dragostea erotica, parinteasca, prieteniei si nu in ultimul rand a Domnului.
Daca se casatoreste cineva doar pentru sex nu este bine, la fel si invers, daca nu este atras si sexual de persoana respectiva si totusi se casatoresc iar nu e bine.

| Mircea08 explică (pentru 6684464):

Corect!