Nu imi inchipui, si nu doar eu.
Nimeni, nu cred ca e capabil sa isi inchipuie, intratat de mari sunt caramizile religiilor la edificiul civilizatiei umane de-a lungul istoriei.
In fapt, nu a existat nicio civilizatie, nicaieri, neinfluentata masiv de religie, ca sa poti sa compari si sa dai un verdict ca: "mai bine" sau "mai rau", cine o face in felul asta e...slab de minte.
99% din Arta, a fost si este sub influenta religiei.
Ai fost vreodata in Egipt?
Daca da, acum sterge-ti din minte tot ce ai vazut sau auzit despre Egipt, si imagineazati-l fara statui, temple, sfinx, piramide, etc.
Extrapoleaza asta la intreg pamantul, in toate domeniile artei, si vezi daca iti iese ceva.
Am dat numai acest exemplu, imi pare o tampenie sa ma lungesc mai mult. Repet: NU exista ceva cu care sa compari, ca sa poti da un verdict.
Sa o faca cei cu mintea odihnita.
Așa nu m-am gândit, dar am și altă curiozitate.
Aici apare că ai răspuns astăzi în data de 13 iunie, și la profil arată că ultima dată ai fost on-line pe TPU ieri, în data de 12 iunie.
Cum se poate întâmpla asta?
La tine arată normal.
Întrebam un alt membru TPU, la care apar răspunsuri de pe 13 iunie și el a fost online numai în 12 iunie.
Intarzierea se datoreaza Teoriei Relativitatii. :D
Glumesc.
Sunt parte integranta a userilor "periculosi" de pe TPU, si fiecare raspuns pe care il dau, trebuie citit si aprobat de admini inainte de publicare, de aici, intarzierea aparitiei raspunsurilor mele.
In ceea ce priveste intrebarea ta, repet:
NU exista ceva cu care sa compari, ca sa iti dea "mai bine" sau "mai rau", "in felul x" sau "in felul y".
Un ateu (cred), Sadrian46 ti-a raspuns concis si simplu.
Restul...sunt slabi la minte de ploua.
Omul nu are atata imaginatie ca sa iti rezolve tie intrebarea, inchipuirea/imaginatia NU sunt infinite...altfel nu ar exista termenul infinit.
E destul de clar acum?
Daca se repede vreun dany1988122, vreun halogen001 sau alti useri cu nume binare care stau numai pe la Religie sa contrazica: "imaginatia nu este infinita", ii poti invita sa iti spuna cam cate numere isi imagineaza ei ca ar exista intre Rayo's number si Omega (infinitul absolut), fara sa foloseasca termenul "infinit".
Atunci ar fi putut sa iti raspunda si cam cum ar fi functionat umanitatea fara religii.
Identic, si pentru cei care ar crede cu capatanile lor ca disparitia religiei ar insemna ceva bun.
Probabil nu au deloc habar ca religia NU dispare brusc pe toata planeta, cu un pocnet din degete, ci exagerat de treptat...si atunci s-ar intampla cam asta:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18238504/
Exagerat de bine...
Nu mai spune n-ar exista?
Poate ar fi mai mult haos pana la un viitor echilibru, da nu ca nu ar exista.
E drept dupa sute de mii de ani de religii(de la gravuri in pesteri, pana la crestinism si altele), e greu sa ti imaginezi lumea fara religii.Un lucru e cert toti Preafericitii ar deveni preatristii.
Mai buna. Nu ar mai exista atata ura si discriminare fata de anumite minoritati, discriminare care exista acum din cauza religiilor opresive.
Mai buna. Minciuna, înșelăciunea, necinstea, ipocrizia, nesimțirea, neștiința, iraționalitatea și neseriozitatea nu vor duce niciodată la ceva bun.
Minciuna, înșelătoria, necinstea, sunt toate caracteristici ale omului, nu au legătură cu religia sau cu lipsa religiei.
Corect, însă religia e bazată pe minciună și atunci nu putem avea pretenții ca religia să aducă ceva bun pentru toți. Minciuna servește în primul rând omului care spune minciuna și mai puțin celor înșelați. Omul mincinos pentru a putea înșela un alt om are nevoie ca acel om să nu cunoască adevărul, deci să nu aibă știință, apoi mai are nevoie ca acel om înșelat să aibă credință ca să creadă minciuna (în lipsa dovezilor). Prin urmare, la adevăr se ajunge prin știință și rațiune, iar la minciună se ajunge prin credință, naivitate și lipsă de rațiune.
Omul mincinos are tot interesul ca oamenii pe care vrea să-i înșele să fie creduli, naivi și neștiutori și din motivul ăsta religia va fi întotdeauna în contradicție cu realitatea, cu adevărul și cu știința, deci va fi o piedică în calea dezvoltării omului și va combate știința. Dintr-o minciună nu iese un lucru bun și nu e cazul să fie apreciată ca fiind ceva pozitiv. Omul mincinos întotdeauna își va apăra minciuna și va spune despre minciună că e adevăr, că aduce numai beneficii și că e un lucru foarte bun de care nu ne putem lipsi și așa și este, dar numai pentru omul mincinos.
Omul înșelat dacă nu e capabil să facă diferența dintre minciună și adevăr va trebui să se mulțumească cu minciuna.
Așa cum o muscă nu vede plasa unui păianjen și e prinsă în ea, tot așa și omul naiv, credul și neștiutor va fi prins în plasa minciunilor și e corect. Fiecare primește ce merită în funcție de puterea pe care o are. Întotdeauna cel puternic are dreptate.
Religia nu e o cauză. Religia e doar o consecință a capacității reduse a unor oameni de a vedea realitatea așa cum e ea, combinată cu neștiință, primitivism și viclenia altor oameni care nu au nici o legătură cu omenia, cu cinstea sau cu bunătatea. Ca să nu existe religie e nevoie de cinste, de omenie, de seriozitate, de rațiune și de inteligență, deci nu e un lucru ușor de făcut. Întotdeauna se vor găsi oameni de toate felurile și atunci religia are succesul garantat.
Un om mincinos e necinstit, neserios, nesimțit și lipsit de omenie și de aici tragem concluzia cât de bună e religia.
Nu știu de ce revii mereu cu aceleași răspunsuri despre minciuni. Nu acesta este subiectul întrebării. Și ateii mint și înșeală cu mult talent. Au mai și condus o jumătate din Europa. Am auzit că se spunea numai adevărul în țările din Europa de Est.
Religia e o consecință a primitivismului, a neștiinței, a ipocriziei, a lipsei de rațiune și de corectitudine și prin urmare e imposibil să nu existe. Atunci când omul va fi mai educat, mai serios, mai rațional, mai cinstit și cu o putere de înțelegere mai mare, atunci religia va fi dată uitării.
Un om bine educat, inteligent și rațional nu poate fi adeptul nici unei religii.
Religia îndeamnă la iraționalitate și combate știința fără a avea nici un fel de dovezi, deci e un lucru negativ.
"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." – Voltaire
"Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva." - Stendhal
"Una din marile tragedii ale omenirii este că moralitatea a fost răpită de către religie." - Arthur C. Clarke
"Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească." - Arthur Schopenhauer
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe." - Thomas Jefferson
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"E nevoie de religie pentru ca oameni buni să facă lucruri rele." - Steven Weinberg
"Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile." - Mahatma Gandhi
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr
"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase" - Blaise Pascal
"Toate religiile sunt inventate de catre oameni." - Napoleon Bonaparte
"Religia este unul din motivele pentru care cei saraci nu ii omoara pe cei bogati" - Napoleon Bonaparte
"Religia este excelenta pentru a controla oamenii obisnuiti." - Napoleon Bonaparte
"Cel care nu vrea să gândească e bigot, cel care nu poate să gândească e prost, cel care nu îndrăzneşte să gândească e sclav." - William Drummond
"Nu ai nevoie de Biblie pentru a justifica iubirea, dar nu a fost inventată o metodă mai bună pentru a justifica ura." - Richard A. Weatherwax
"Dumnezeu ar trebui executat pentru crime împotriva umanităţii." - Bryan Emmanuel Gutierrez
"A numi ateismul religie e ca şi cum ai numi chelia o culoare de păr." - Don Hirschberg
"A spune că ateismul necesită credinţă este la fel de cretin ca a spune că necredinţa în zâne şi spiriduşi necesită credinţă. Chiar dacă însuşi Einstein mi-ar zice că este un spiriduş pe umărul meu, tot i-aş cere dovezi şi nu aş greşi cerându-i-le." - Geoff Mather
Un haos total, deoarece nu ar mai fi existat porunci divine, dogme și principii religioase pe care lumea să le respecte.
Multora le este frică de o pedeapsă, nu neapărat de zeii religiei lor.
Pedepse pot veni de la autoritati.E suficient.
Foarte bine deoarece hotia, lacomia, depravarea duc la hedonism si aici ai 2 cai:fie te sinucizi fiindca nu mai poti trai asa,fie te schimbi si devii responsabil, onest, muncitor.
Fara zei, pur si simplu dupa moarte nu mai existi, deci ramane autoritatea de pe pamant adica conducatorii, judecatorii si legiile date.Cine nu respecta legea e ori pedepsit ori intra la inchisoare. Evadatii repeta faptele, si de asemenea tot evadeaza si devin criminali sau hoti cautati in toata lumea.Astfel ia nastere raul.Problema e ca aia au si ei nevoi trupesti,deci se drogheaza,fumeaza,bea,umbla prin bordeie etc.
Fie raman pe ruta asta pana la autodistrugere(scapam de ceva rau) fie se schimba in bine(se convertesc din rau in bine).
ACUM.
Tu incerci sa zici ca nu e suficient ca omul sa se teama DOAR de autoritati, ca s astea locului.Tu zici ca religia sau zeitatiile sunt in mare responsabile de ordinea in lume, fiindca in mintea oameniilor vine ideea" daca fac ceva rau ok fac puscarie, dar pedeapsa de la un zeu este mult mai mare". Insa asta nu e necesar. Diferenta ar fi ca lumea ar fi fost mai libera atat fizic cat si mental.
De fapt oricat de multa psihologie ai fi citit domnisoara, tot ignori un detaliu si anume ca tu pui doar raul in ecuatie.
SCENARIU:
Nu exista zei, deci doar pe pamant pot fi pedepsit si asta inseamna ca nu mai e nimic dincolo de moarte deci mai rau ca tortura pamanteasca nu am ce sa patesc.Insa daca tot am doar o viata de ce sa nu fac ceva util cu ea.De ce sa fumez, sa beau, sa ma droghez.
Pe scurt oammenii se vor impartii:cei care isi urmeaza visurile si cei care accepta hedonismul pana mor.Adevarat era putin mai mult haos decat azi, dar mna LIBERTATE.
Daca nu era religia:
-musulmanii nu ar fi ars biblioteca din alexandria, asadar acea comoara literara si stiintifica s ar fi pastrat pana azi.
-nu ar mai fi existat cruciadele su orice alt razboi "sfant" care mai mult in istorie a dus la uciderea a milioane de vieti, deoarece suntem in 2022 si inca sunt razboaie sfinte, deci ce am castigat din razboaie?
-nu ar mai fi existat discriminari religiaoase sau etnice si oricine de pe pamantul asta s-ar fi casatorit cu cine vroia.
-nu ti-ai mai pierde ore in biserica pe sptamana si ai avea grija ca fiul tau sa primeasca o educatie aleasa.
-nu ar mai fi discriminari religioase la modul general si nici oameni inculti.Jur cu mana pe inima ca n am intalnit un crestin care sa nu mi vorbeasca cu ura cand afla ca s agnostic si ca n am intalnit niciun musulman care sa nu zica"nu nu Allah e unica religie in lume".(scuze exprimarea am vorbit prin google translate cu el).
PandoraV sti tu cine merita RESPECT?
Copiii aia de 4, 5 6 anisori care se joaca in strada.Ei nu se intreaba ce religie esti, ce zeu ai, daca citesti vreo carte sfanta, sau ce etnie ai.
Ei se joaca fara sa se gandeasca si chiar daca ar sti, nu le-ar pasa.Pentru ca se simt bine unul langa altul."Salut am o creta vrei sa jucam sotron?"
"Mami mi-a zis ca nu esti o influenta buna"
"Si tu ce zici?"
"Zic ca putem fi cei mai buni prieteni, esti foarte fain"
"ADUTI AMINTE CINE AI FOST, INAINTE SA-TI SPUNA ZEII CINE SA DEVII!"
Ar fi fost o realitate mult prea diferita ca să putem fa orice fel de presupunere
Parafrazandu-l pe scriitorul André Malraux, care a spus ca "secolul 21 va fi religios, sau nu va fi deloc!", as spune ca fara religiozitate, lumea nu ar fi existat; fiindca este in firea fapturii, care nu isi e siesi suficienta, sa tinda prin contemplatie si rugaciune catre Facatorul ei, pana la transfigurare si la indumnezeirea prin har. Necredinta este, deci, o stare nefireasca a omului, o iesire a lui din fire si din ordinea pe care a creat-o Dumnezeu.
Ar fi mai ok iar despre creștinismul ortodox dacă n-ar mai exista babele mega credincioase ar intra în criză
Omul prin insasi psihologia sa are nevoie de existenta unui sistem de credinte caracterizat prin existenta/neexistenta dovedita a unei forte divine.
Daca nu ar fi existat religii in lumea aceasta, atunci trebuie sa presupunem automat ca mentalitatea omului ar fi trebuit schimbata. In urma acestei schimbari a modului de a gandi, omul nu ar mai avea nevoie de nicio instanta spirituala, religioasa sau politica (caracterizata de autoritarism). Caci instanta religioasa se aseamana in mare proportie cu cea politica.
In consecinta, daca nu ar mai fi existat religii in lumea asta, atunci nu ar mai exista nici instante politice care sa guverneze lumea. Omul ar avea, prin urmare, o libertate deplina in ceea ce priveste capacitatea de discernamant.
Cel mai probabil, stilul de viata ar fi mult mai simplu, dat fiind ca nu ar mai exista conditionari impuse de diferite instante prin insasi ierarhizarea discriminatorie a societatii omenesti.
usuk întreabă:
PixieTrixie întreabă: