Daca personajul de poveste care a facut tot ce exista cunoaste viitorul, atunci raspunsul la intrebarea "Cunoașterea deplină a viitorului nu este aceeași cu predestinarea?" este afirmativ, deoarece personajul se presupune ca a facut ce a vrut el cunoscand rezultatul, deci inseamna ca asta si-a dorit sa se intample.
Daca eu stiu ca tu vei muri, inseamna ca am predestinat? Daca Dumnezeu cunoaste ceva nu inseamna neaparat ca a si provocat acel ceva.
Ntz, nu poti nega faptul ca prezentul merge pe banda viitorului Lui pe care il cunoaste, deci totul este predestinat spre.
Poti spune ca cunoaste viitorul partial, nu si absolut, daca e absolut atunci nu mai poti face nimic in prezent, este predestinat.
Https://youtu.be/oIBJ1wVqCeU
https://youtu.be/B6IDtae6nJc
Uita-te la videourile astea, mai ales la al doilea care e si animat si scurt si pe intelesul tuturor.
Nu trebuie neaparat sa fii de acord cu videoul, dar as vrea sa vad macar ca l-ai inteles.
Dacă vezi un pahar cum cade de la înălțime știi ce se va întâmpla cu el, se va sparge. Dacă nu-l vezi, nu știi de el, înseamnă că nu se va sparge?
Ce ai?
A cunoaște nu înseamnă a face!
Nu e un exemplu bun.
Eu am creat si impactul cu solul si farfuria slaba dar nu cunosc cand se vor ciocni cele doua si va avea loc acest impediment, pot doar sa prezic ca acest pahar se va sparge in perioada x, ca atunci voi pune pe cineva ca sa il sparga.
Deci ce ai spus tu aici se refera la un Dumnezeu care cunoaste orice amanunt despre lume si viata, nu si impactul asupra ei.
Viitorul ti-l faci cu mana ta... Asta doar daca poti.
Majoritatea oamenilor sunt fiinte inconstiente ce reactioneaza doar la exterior adica de mediul inconjurator. Cat de mult influentate? Aici ma refer pana la ganduri, emotii, actiuni. Iar suma obiceiurilor sale poate sa indice drumul pe care il va parcurge.
Acest tip de persoane intotdeauna vor fi predestinate unui anumit tip de algoritm, un traseu in viata am putea spune.
Dar mai sunt si celalalt tip de oameni, cei constienti cu adevarat care nu sunt influentati de exterior, la acei oameni nu poti gasi un algoritm de comportament anume. Pe langa aceasta poate influenta si comportamentul celorlalti schimbandu-le predestinarea.
Desi unor oameni chiar daca le arati groapa din fata, ei tot vor cade in ea.
Acum legat de predestinare, oamenii se pot schimba, schimbandu-se pe sine isi vor schimba si drumul in viata pentru ca vor avea alte perspective, deci putem spune ca vor suferi acelasi destin orice ar face? Nu.
Dar intrebarea pe care dorim sa ne intrebam este urmatoarea, ar trebui sa ne pese despre destin? Sau sa savuram fiecare pas al vietii, sa deducem intr-un final simplitatea ei cea dulce si sa zambim.
Am zis că ai creat ceva?
Doar ți-am dat un exemplu ca să vezi ce ipoteză proastă ai.
A cunoaște nu înseamnă a face! Dubiosule.
"Dacă vezi un pahar cum cade de la înălțime știi ce se va întâmpla cu el, se va sparge."
Ce legatura are intrebarea ta cu, cunoasterea viitorului?
Daca vad inseamna ca e prezent, vad, nu ca am vazut, ca sunt atemporal si vad toate, dar nu si pe cele viitoare.
Pai daca cunoaste nu inseamna ca cunoaste viitorul unui lucru! Dubios esti tu si religia ta pentru care nu te lasa sa vezi adevarul.
Pentru ca inainte sa pun intrebarea ti-am zis sa argumentezi tu, nu altii in locul tau.
Sunt doua tabere, cum era pe timpul lui Isus(Fariseii si Saducheii), unii care cred intr-un Dumnezeu care cunoaste viitorul si inclusiv predestinarea, si altii care cred intr-un Dumnezeu care influenteaza prezentul prin oameni pentru ca prezicerile lui sa aiba loc in viitor, amandoua cu argumente si n opinii.
Eu vreau opinia ta si argumentul tau la intrebarea mea.
Sunt satul de atatea opinii religioase.
Cateodata predestinarea isi face efectul, ma refer la efectul de turma, irationamentul craselor mai joase.
Dilema veche - Doar două lucruri sunt infinite, universul şi prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul. Albert Einstein
Am zis că vezi cum cade, nu cum se sparge. Cunoști viitorul pentru că știi că se va sparge. Predicția este o abilitate a inteligenței(ceva care îmi dă impresia că duci lipsă).
P.S. Nu are importanță, dar nu am religie. Și chiar de aveam, ce relevanță avea cu exemplul? Dubiosule
Pai daca vezi cum cade vezi si cum se sparge. LOL, cu ce oameni iluminati vorbesc eu acum.
Predictia este o abilitate a inteligentei?
Destinatia este predestinatia.
Asta e o abilitate, restul sunt doar noroc chior, avand in vedere ca avem si liberul arbitru.
Te felicit ca nu ai religie, si avea relevanta, ca doar in religie se mai intalnesc asemenea aberatii.
De unde stie acela ca dumniezo cunoaste viitorul? Ca sa pot si eu sa pretind ca-s superman, pana nu arat, ma crezi? Pe ce baza vorbeste? Cum demonstreaza practic?
Nici cu predestinarea nu e nimic demonstrat, sunt pure fantezii, presupuneri.
Dupa cum ti-a mai spus cineva, Dumnezeu cunoaste posibilitatile viitorului, ca viitorul nu-i fix. Omul are liberul arbitru.
Asa e.
Pana si stiinta declara ca nu te mai poti intoarce in trecut sau in viitor, dar din spusele lui, stiinta e invalida si ca poti cunoaste viitorul.
Corect tigrule, asa cred si asta este de fapt cunoasterea viitorului, capacitatea de a cunoaste toate posibilitatile din prezent si dupa care se poate interveni spre a influenta prezentul spre.
Si nu sunt putine intervenii de acest gen in perimetrul bibliei.
Se vede ca nu esti onest si nu vrei sa aflii adevarul ci vrei doar sa ai dreptate.
Daca chiar voiai sa cunosti adevarul ai fi avut curiozitatea sa te uiti la un clip de 3 minute.
Eu am argumentat, iar ce se afla in video e acelasi lucru cu ce am argumentat eu, doar ca in video exista o animatie care poate usura intelegerea. Eu sunt limitat la text si nu pot sa redau ideea intr-un mod grafic si vizual din motive evidente. Plus ca videoul nu e despre opinii religioase ci e o intelegere logica si filozofica a problemei.
De asemenea o alta limita reprezinta faptul ca imi ignori toate argumentele.
Tu: vreau sa-ti aud argumentele!
Tot tu cand dau argumente: *ignori orice problema pe care o ridic cu privire la ideile tale gresite*
Eu n-am ce sa-ti fac daca tu imi ignori argumentele si schimbi subiectul atunci cand nu stii ce sa raspunzi la problemele pe care le ridic.
De exemplu faptul ca tu crezi in doua divinitati: Dumnezeu si Timpul. Crezi intr-un dualism de facto, dar ideea asta e atat de complexa pentru mintea ta microscopica incat ai ales sa ignori complet problema. Nici macar nu poti incepe sa intelegi dimensiunea conceptuala a ideii asteia.
Sau faptul ca o divinitate trebuie in mod necesar sa fie absoluta peste intreaga creatie.
Premisa 1: o divinitate trebuie sa fie suverana peste intreaga creatie
Premisa 2: timpul e creat
Concluzie: Divinitatea e suverana peste timp si nu e limitata de liniaritarea temporala pe care o percep oamenii.
Nu ai adresat niciuna dintre aceste probleme si cand ai incercat sa le adresezi ti-am explicat de ce incercarile tale sunt nefondate si gresite, construite pe presupuneri false.
De asemenea este limpede ca nu intelegi notiuni fundamentale de metafizica, logica, erori de logica si asa mai departe.
Nu sunt educatorul tau. Nu te pot invata ceva ce ar fi trebuit sa stii deja.
Degeaba incerc sa-ti aduc argumente din geometria non-euclidiana cand inca tu nici nu stii ca triunghiul are 3 laturi. Atunci despre ce vorbim?
Ai lacune imense si e imposibil sa intelegi ce iti zic daca nu te educi prima data.
Si colac peste pupaza efectul Dunning-Kruger se aplica de minune la tot ce incerci sa faci.
Daca esti prea needucat sa stii ce e aia, efectul Dunning-Kruger inseamna ca oamenii foarte ignoranti se cred foarte destepti, iar cu handicapul asta e imposibil sa accepti orice alta parere.
Si cum demonstreaza ca e cum zice el?! Nu ar ecum. Sunt doar iluzii la el.
Si cu stiinta am putin dubii, cu stiinta de acum se declara ca nu poti merge in trecut sau viitor, dar nu se stie peste 500 ani stiinta de atunci ce zice.
Da ex de liber arbitru, in general omu nu prea are liber arbitru decat f putin.
Ce argumente ai: " Premisa 1: o divinitate trebuie sa fie suverana peste intreaga creatie"
Corect, mai departe:
"Premisa 2: timpul e creat"
Unde scrie in biblie ca Dumnezeu a creat timpul?
Nu scrie.
Ce concluzie ai tras:
"Concluzie: Divinitatea e suverana peste timp si nu e limitata de liniaritarea temporala pe care o percep oamenii"
Tragi repede concluzii in religie dar mai trebuie sa si gandesti, sa consulti si stiinta!
Nu este suveran peste timp, El este timpul, si nu poate fi masurat timpul caci poate fi vesnic, pentru ca de ce nu, crezi intr-un Dumnezeu vesnic, ori timpul se concentreaza pe prezent si nicidecum pe trecut si viitor, deci prezentul nostru va fi si prezentul Lui.
Timpul nu poate fi masurat din moment ce timpul este un concept abstract, nedefinit.
Ce zice stiinta: Dintotdeauna timpul a fost un subiect important al filozofiei, artei, poeziei și științei. Există multe divergențe în legatură cu însemnătatea lui, din acest motiv este dificil de oferit o definiție a timpului care să nu ducă la controvese.
Multe domenii folosesc o definiție operativă în care unitățile timpului sunt definite. Academicienii au o opinie diferită în ceea ce privește posibilitatea timpului de a fi măsurat sau incadrat într-un sistem de măsurare.
Dupa cum se pare, definirea cu exactitate a timpului este o sarcină dificilă, atât în filozofie cât și în știință, la tine e floare la ureche se pare, doamna invatatoare.
Doamna invatatoare, elevii le-au luat locul dascălilor lor şi le-au arătat celor mari ce înseamnă cu adevarat stiinta.
Cu vorbe goale si cunostinte despre timp, cand timpul nu poate fi inteles pe deplin de oamenii de stiinta.
Iluzii cum or fi ele intrebarile mele au nevoie de raspuns, iar el le ignora si introduce alte idei care sa isi sustina crezul, nu ca ele ar fi rationale dar na.
Pai crezul ala trebuie sa fie bazat pe ceva real, altfel e cam psihoza! Eu cand cred ceva, incep sa verific daca cred in acel ceva si e asa, altfel nu pot sa zic asa e, fara nici o dovada.
Pai asta zic si eu, e putin ciudat sa te bazezi pe ceva, pe niste idei, care au fost si sunt schimbate de n ori de-alungul istoriei.
Poti sa crezi dar nu sa fii complet sigur ca ai dreptate, fara dovezi, atunci esti credul de-a binelea.
Ce ineptii idioate spui. Cum sa spui ca Dumnezeu e timpul? Unde scrie in Biblie asa ceva?
Timpul e un concept abstract si cand vorbim de timp ne referim la o dimensiune temporala care are si prezent si viitor. Daca ar exista doar prezent si atat nu ar avea loc nicio schimbare.
Si nu-i adevarat ca timpul e greu de definit. Pentru tampiti e greu de definit dar si stiinta si filozofia l-au tot definit deja de mii de ani.
In stiinta spre exemplu timpul este dat de entropie.
"Unde scrie in biblie ca Dumnezeu a creat timpul?"
Nu trebuie sa scrie in Biblie, daca ai cap si gandesti poti trage o concluzie simpla.
Daca Dumnezeu este singurul necreat si de asemenea este separat de creatie si nu se confunda cu ea ca in panteism atunci tragem concluzia ca timpul este creat.
Altfel o dam in absurditati precum cea zisa de tine (Dumenzeu e timpul).
In concluzie premisa a doua e adevarata, iar concluzia reiese logic din prima si a doua premisa.
Daca refuzi sa accepti asta fa din nou clasa a 9a si invata mai bine la logica.
Tu daca mergi pe stradă și ai putere sa ridici o piatră de jos. însemna că trebuie să ridici toate pietrele de pe jos doar pentru că ai putere? După logica ta, da.
Baiatul asta e mai inteligent decat voi toti la un loc(ma refer la religiosi).
Nu e vorba de manipulare a prezentului, e vorba ca orice ai face in prezent e cunoscut deja in viitor, de El, deci nu mai poti face nimic pentru a schimba viitorul.
„Eu sunt inceputul si sfarsitul"
Daca nu era El timpul spunea Eu nu sunt inceputul si sfarsitul.
Citeste biblia si lasa religia, daca vrei sa dai raspunsuri bune si nu nebune.