Este o forma de vaccinare. Daca baba dinainte are hepatita cealalta tbc, urmatoarea herpes, vine cu una pleaca cu 3.
E o formă de venerare a icoanei care e îndreptata spre arhetipul reprezentat în icoană.
Idolatrie
Idolatrie vine de la cuvantul latinesc latria. Noi nu arătăm latria față de icoană ci arătăm dulia. N-are cum sa fie idolatrie dacă nici macar nu e latrie... e vorba de dulia (venerare). Se vede ca n-ai citit teologie
Ah, scuza ma pe mine, voi nu va închinați, doar venerati... Stii ca nu e prea mare diferența, nu? Mai ales în ochii lui Dumnezeu. Adică El nu da voia sa te închini nimănui una afara de El, dar sa generezi altceva clar ai voie, că doar e cu totul altceva... Nici măcar nu are sens. Dumnezeu nu a dat voie oamenilor sa se închine nimănui în afara de El ptc El e singurul care merita TOATĂ lauda, slava, cinstea, mărirea, gloria etc. Cum poți sa dai cinste unui om? Sau sa îl venerezi.
Nicăieri în Biblie nu scrie sa veneram oameni, sfinți, îngeri și ce mai venerați voi. În Galateni 1:8 scrie "Dar chiar dacă noi înșine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema!" și în Proverbe 30:6 scrie "N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească și să fii găsit mincinos."
Voi adăugați cuvinte, cum ar fi ca ar trebui sa ne facem cruce, sa ne rugam și sa pupam icoane, ca ar trebui sa pupam moaște etc. Unde le-a poruncit Dumnezeu? Și tradiția voastră, unde apare în Biblie? Nu cumva adăugați de la voi?
Traditia apare in Biblie cand Sf. Pavel ne spune să ascultam de ce a spus el scris sau prin viu grai. Și da, chiar este diferenta intre dulie si latria si ne este permis sa aratam dulia fata de altceva in afara de Dumnezeu.
Vezi videoul asta: https://youtu.be/I5sz2We3M8o
Venerarea icoanelor este CLAR biblică.
"Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu, și slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea mea, idolilor." (Isaia 42:8)
Nu pot sa ma uit la acel video, nu am yt.
Tu știi ca tot ce au spus apostolii în epistolele lor, au spus și prin viu grai? Și ce au spus prin viu grai, are legătură cu ce au spus în epistolele lor. Ptc nu ar avea sens sa vina cu învățături TOTAL noi. Și ei nu au spus în epistolele lor NIMIC asemănător cu venerarea sfinților sau îngerilor sau icoanelor.
Dacă nu te uiti la video degeaba vorbim. Nu trebuie să ai Youtube. Intră de pe PC și o sa ti se deschida videoul pe site-ul Youtube. Până nu te uiți și nu-l intelegi nu avem ce vorbi. Te rog să te informezi
Pana nu înțelegi tu Biblia nu avem ce vorbi. De ce m as uita la un video în care un om explica ce ii convine lui ca să va dea voua libertate sa va închinați la icoane? Pai chiar ar trebui sa vorbim, dacă tot ești asa credincios cum afirmi, ar trebui sa fii în stare sa îmi explici și sa nu mai treci cu vederea peste versetele pe care ți le dau eu. Fii om matur și apară ti încredințarea, dacă tor crezi ca a bună. Sau, nu ai cum sa o aperi ptc nu e bună? Asa ziceam și eu.
Ia uite ce scrie în Ieremia 10:3-5:
"Căci obiceiurile popoarelor sunt deșarte. Taie un lemn din pădure; mâna meșterului îl lucrează cu securea; îl împodobește cu argint și aur, și ei îl țintuiesc cu cuie și ciocane, ca să nu se clatine. Dumnezeii aceștia sunt ca o sperietoare de păsări într-un ogor de castraveți și nu vorbesc; sunt duși de alții, pentru că nu pot să meargă. Nu vă temeți de ei, căci nu pot să facă niciun rău și nu sunt în stare să facă niciun bine. "
În Isaia 41:7 scrie asa:
" Lemnarul îmbărbătează pe argintar; cel ce lustruiește cu ciocanul îmbărbătează pe cel ce bate pe nicovală, zicând despre îmbinare: 'Este bună' și țintuiește idolul în cuie ca să nu se clatine. "
Arata mi ce spune Biblia despre icoanele voastre. Le susține? Dă să văd
Icoanele nu sunt idoli și videoclipul ala demonstreza asta cu versete din Biblie. Daca ti-e frica sa te uiti e treba ta, dar macar nu baga scuze ca n-ai Youtube.
1. Chiar nu am yt și nu pot sa vad de pe telefon nimic
2. Nu mi e frică să mă uit
3. Baga tu în seamă versetele pe care le pun eu. Tot Biblie e. Nu mai sări peste ele.
Cum sa nu fie icoanele idoli? Dar ce scrie în versetele pe care ți le am dat? Ca un om le lucrează în lemn și le pune și argint și aur și le pune în cui ca să nu se clatine. Nu asa sunt icoanele voastre?
Și știi ce scrie în cele 10 porunci?
A doua porunca: "Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos [...] ". Voi va faceți înfățișări cu ceea ce e în cer? Cum interpretezi asta? E scris negru pe alb. Sau stai, nu ai ce sa spui ptc nici tu nu înțelegi dc călcați Biblia în picioare dar spuneți ca sunteți religia dreapta?
Dacă a doua porunca chiar ar sugera ca n-ai voie sa faci icoane atunci Biblia s-ar contrazice singura pentru ca Dumnezeu i-a pus pe israeliti sa facă heruvimi. Nu ignor versetele puse de tine ci nu sunt de acord cu interpretarea ta ale acelor versete. Asta unu la mana. Doi la mana stiu cum decurg toate dezbaterile cu protestantii. Eu spun ca nu interpretati bine Biblia, voi spuneti ca o interpretati si acolo se blocheaza discutia. Intotdeauna se intampla asa si e o pierdere de vreme. De asta, daca vrei sa dezbatem problema vreau ca tu sa te informezi mai întâi. Abia după ce îmi înțelegi argumentul am încredere în tine că nu vrei doar să-mi pierzi timpul.
Și doar ca sa stii, nu ai nevoie de aplicatia Youtube. Daca folosesti TPU înseamna ca ai un browser si acolo ai Youtube.
Ce nu înțelegi ca nu pot umbla deloc pe yt? Am un fel de defecțiune și nu merge sa întru nicicum pe Youtube.
În plus, oamenii se închinau sau le slujeau acelor heruvimi? Ei au fost făcuți la porunca lui Dumnezeu, nu cu scopul cu care faceți voi icoanele.
Si crede ma, sunt informata. Nu trebuie sa ascult ce îmi trimiți tu ca să fiu ai tu încredere în mine. Nu are logică. Voi interpretați Biblia greșit, o aveți în mână și o puteți cerceta voi înșivă dar preferați sa ascultați de alții care spun ca e cum credeți voi, și, astfel, v ati demonstrat veridicitatea. Asa sa fie oare?
Dacă tu ești un om matur și cauți sa vb lucrurile astea cu scopul de a lamuri ceea ce crezi tu, explica mi cu versete din Biblie ceea ce afirmi tu, nu cu videoclipuei de pe net. Așa, sunt cred ca zeci sau sute de videoclipuri bazate tot pe Biblie care spun ca e păcat sa avem icoane, sa le slujim, sa ne închinăm înaintea lor etc.
Demonstrează mi ca tu știi despre ce vorbesti și ca ai dreptate bazat STRICT pe Biblie, nu pe tradițiile voastre lumești.
Altfel, eu nu am ce discuta cu tine ptc renunți deoarece nu îți poți susține argumentele.
Am cautat pe net și ghici ce am găsit. Un site care spunea despre ortodocși ca SE ÎNCHINĂ la icoane de când sunt mici, ca asa au fost învățați etc.
Dar ce spune Biblia? Ca închinătorii adevărați se închină UN DUH ȘI ADEVĂR (Ioan 4:23). Deci exista și închinători falși. Și aceștia cum se roagă? Ei bine, e clar ca nu în duh și adevar. Dacă noi trebuie sa ne închinăm în duh și adevăr și nu trebuie sa ne închinăm având lucruri materiale ajutătoare, cum să trebuiască să ne rugăm la niște icoane sau sa le cinstim (cum zici tu)?
Și un profesor de teologie ortodoxa a zis asa "Biserica primitivă creștină nu cunoștea icoane religioase și aceasta cu atât mai mult cu cât primii creștini erau în majoritate iudei, cărora legea dată de Moise le interzicea de a-și face chip cioplit și a i se închina." (Litografia Andreescu, 1904, pag. 180). Din asta ce reiese? Ca apostolii nu se închinau la icoane și nici nu au spus celor de după ei sa se închine. Deci în acea perioada nu existau icoane. După sute de ani au apărut primele icoane. Și ce sa însemne asta? Nu înseamnă că sunt false, ptc acei oameni nici măcar nu știau cum arăta Domnul Isus?
Nu stiu ce profesor de teologie ai gasit tu, dar greseste pentru ca exista icoane din vremea primilor crestini. Cauta pe net catacombele crestine din imperiul roman
Pe un site ortodox m-am uitat și scrie ca construirea catacombelor a început din sec 2. Atunci oamenii nu mai știau cum arăta Domnul Isus. Plus versetele pe care le am spus mai devreme despre închinătorii adevărați...
Catacombe au existat si in primul secol cand crestinii se ascundeau de autoritatile romane, iar imagini reprezentative pentru Domnul Hristos au existat si n-au fost niciodata pierdute.
Acele imagini sunt false. Am citit mărturii cu oameni care L au văzut în realitate și au spus ca nu arăta cum Îl reprezentau icoanele sau imaginile de pe net
De unde stii ca marturiile acelea pot fi crezute? Nu apar in Biblie, nu?
Pentru ca persoanele acelea nu ar avea niciun motiv sa mintă, ptc mărturiile nu su fost scrise ca să le citească niște ortodocși astfel sa le demonstreze ca greșesc, ci au fost scrise pentru protestanți, ca să ne minunam de lucrările lui Dumnezeu! Sunt marturii, nu învățături
Dacă tu le crezi e treaba ta, dar eu n-am niciun motiv să le cred bazaconile. Eu nu pot sa zic ca sfintii Bisericii Ortodoxe l-au vazut pe Iisus? Pentru ca au fost o gramadă care L-au vazut.
Ok, nu le crede. Dar nici eu și mulți alții nu credem ceea ce spuneți voi.
Bun deci e chit
M-ai convins. Am inteles ideea. Mersi de raspuns. Gata acum.
Porunca era pentru vechiul testament în acele timpuri se închinau la copaci vase de lut soare etc acum suntem in renascetism Dumnezeu s-a creat bisericii doar cele ortodoxe sunt a lui Dumnezeu. Toate rugăciunile și tot ce e scris in biserica ortodoxa sunt scrise de divinitate. In scurt timp va veni un sfârșit excepțional doar suntem in era moderna avem telefoane mobile cu camere performante cu multi megapixeli. La sfârșitul lumii se vor închide din nou bisericile doar cele ortodoxe în 2020 sau închis toate și sectele.
Dumnezeu nu pedepsește pe nimeni omul e creat din puterile lui nu exista nici rai nici iad sau diavol. Dumnezeu este infinit cu puteri infinite e scris într-un univers infinit. De 6000 și ceva de ani toți stau într-o lada sumbră nici unul care au trăit pe acest pământ nu a văzut universul e scris de Dumnezeu.
Am stat mai mult intr-o manastire, ma uitam la picturi - e o manastire foarte veche si frumoasa, monument istoric - si au trecum vreo 15-20 de persoane pe la o icoana si au pupat-o fix in acelasi loc, toti la fel. Este scarbos. Nu cred ca e necesara toata pupatura asta, o cruce si un Doamne ajuta este destul. De ce pupa toti icoanele?
Sincer, nu ii înțeleg. Pe lângă ca e scârbos, e și nefolositor. Adică icoana aceea nu poate face nimic pentru omul care o pupa.
Pt @pacatosulBogdan.
Nu este adevărat. E idolatrie spusa într un mod mai frumos. Cum poți sa spui ca dacă săruți un lemn agățat într un cui e ca și cum ai face o cu un om real căruia vrei sa ii arăți dragostea și respectul tău? Pai râd și curcile. Persoanele din icoane nu, nu sunt vii, sunt moarte. Dumnezeu este un Dumnezeu al celor vii, da, dar, ele au murit. Sunt ori în iad, ori în rai ori unde știe Dumnezeu. Cert este că, nu mai sunt vii trupește. Și niciodată nu e la fel sarutatul unei bucăți de lemn fata de cel al unei persoane pe care o ai în fața ta. În plus, voi când pupați icoanele voi o faceți din "respect" și "venerați sfântul din ea ptc merită, ptc a trăit o viață sfanta pe pământ". Pai fiecare este sfant pentru el însuși, adică eu nu sunt sfanta pentru tine, eu sunt pentru mine ca să ajung eu în rai, nu ca după ce mor sa ma rog pentru tine (ceea ce, apropo, nu se întâmplă în niciun caz). Un om după ce moare, își vede de ale lui, se odihnește sau se chinuie, nu va sta sa se uite pe pământ sa vadă care om se va ruga la el, ca el sa ii răspundă din cer sau chiar sa se roage pentru el. Asta nu e biblic. Nu scrie nicăieri în Biblie ca un om după ce moare se roagă pentru alții. Ba chiar după ce a murit acel bogat, deși el s-a rugat lui Avraam care este în cer sa îl trimită pe Lazăr jos, NU L A ASCULTAT. Nu vi se pare ca voi faceți la fel? Avraam ar fi putut simplu sa spună "desigur, tu ai ajuns în iad, dar măcar familia ta să fie mântuită. Nu am sa îl cobor pe Lazăr jos dar am sa ma rog pentru voi" ori ceva de genul. Dar Avraam n a făcut nimic pentru el sau familia lui, l a refuzat și atât.
Pt @silviuspace
Doamne ferește, ce prostii spui acolo!
Ce surpriza o sa ai la sfârșit când vei vedea ca ce spui tu acum e numai minciună... Biblia nu este expirată și Domnul Isus chiar S a întrupat acum 2000 și ceva de ani, nu e o păcăleală cum zici tu. Și atunci nu a fost apocalipsa lui Ioan, URMEAZĂ SA FIE. De unde le tot scoți? Ești singura persoana pe care o aud sa spună ceea ce spui tu și cunosc mulți ortodocși. Și cum sa spui ca Dumnezeu nu pedepsește pe nimeni și ca omul e creat prin puterile lui? Scrie foarte foarte clar în Geneza ca Dumnezeu l a creat pe om după chipul și asemănarea Sa. Și exista și rai, și iad și satana, toate aceasta sunt prezentate în Biblie. În plus, de ce ai crede în Dumnezeu dar nu în rai sau iad?
Și nu, Dumnezeu nu i-a dat putere maicii Domnului și nici nu e împărăteasa cerului. Singurul Împărat e Domnul, care a creat cerul și pământul și El merită toată slava!
Bai omule ești cam tembel Biblia e trecută apocalipsa lui Ioan a fost sfârșitul civilizație anterioare cuvântul lui Dumnezeu îl găsești în ortodoxie generației de acum. Cărțile costa bani Biblia o găsim moca pe net. Renascentismul nu-l găsești pe net din cauza asta nu știu. Toate bisericile ortodoxe sunt niste cretini au pus taxe pe ele și 3% din preoți știu ce ăla renascentismul.
„Dar vă spun că pentru păcătoşi am venit şi v-am izbăvit.
De ce Tatăl M-a dat ca toți să vă mântuiți?
Dar de ce oare totuşi voi nu Mă primiți?
De ce am fost trimis la voi, dacă Îmi răsplătiți cu război,
Cu spini şi cu sânge, cu lacrimi şi sudori în loc de flori?
Spinii s-au cuminecat, pământul cu Sfântul Sânge S-a îmbibat,
Şi pe voi, oare, să nu vă chem la adăpat?
Că Eu pe toți am iertat şi M-am îndurat şi am dezlegat,
Dar putere şi vouă v-am dat, că în bloc am mântuit
Pe tot omul ce-am zidit şi pe cei ce i-am convertit.
Dar şi peste voi har a venit de mărturisit şi împărtăşit.
Însă Mă judecați, la harisme cu piciorul dați, în loc să-Mi ajutați,
Mereu Mă osândiți, pe Mine şi pe ai Mei sfinți,
Dar vă rătăciți, că nici puterea, nici cuvântul Meu nu ştiți.
De aceea nu înțelegeți, nici spre cer nu vă întoarceți,
Ci de patimi sunteți plini şi beți."
Veniți toți, beți Sângele şi Euharistia mâncaţi...",
Aşa strigaţi şi nu daţi,
Ba încă în Sfânta Sfintelor mințiți
Şi iar strigați: "Veniţi şi luați, toți să beţi...
Şi cu dor la Cruce să plângeţi...
Să se umple gurile voastre de lauda Domnului,
Că v-aţi învrednicit a vă împărtăși cu Euharistia,
Toată gura omului..."
Dar ce ziceţi voi mincinoşi şi fricoşi, care nu înviați pe morţi,
Ci omorâți şi pe cei sănătoşi şi faceți leproşi.
O, răstignitori, care Mă jertfiți pe altar de atâtea ori,
Pe cine chemaţi?
De ce lăsați obştea şi poporul în păcate a plânge?
De ce nu dați al Meu Sânge?
De ce în chivot şi în potire Sângele Meu Îl ascundeţi?
Iar poporul înlăcrimat plânge
Va chem pe toti sa va marturisiti,sa va pocaiti,
Sa Ma propovaduiti,sa va impartasiti.
Sa popositi la al vostru Stalp,Care va iubeste,
Dar pe Care prea bine stiti ca nu-L iubiti.
Eu sunt Stalpul care va scapa de la greu
Si va chem la sanul Meu,sa parasiti jugul lumii cel greu.
Eu v-am iubit atat de mult,ca inca de la inceput
Mi-am dat pentru voi Trupul si Sangele Meu.
Am luat Cruca in locul vostru, in mari nevoi
Am suferit, am fost amar chinuit, am patimit
Dar in veci am biruit ca sunt Dumnezeu Infinit.
Eu inca zilnic Ma jertfesc ca sa va mantuiesc
Pe altar Ma daruiesc ca sa fiti de pacate si de ispite feriti
Viata vesnica sa pretuiti si la Mine al vostru Mire, sa veniti
Ca in ceruri fericiti si iubiti in vesnice sa fiti.
O,preotule,liturghia slujesti!
De ce tu nu chemi pe nimeni sa impartasesti?
De ce pe altii nu invrednicesti?
Dar de ce preot mai esti? Nu vrei sa te mantuiesti?
Suflete al Meu,creat de Dumnezeu esti,
O, sa te chinuiesti ca nici pe alti nu primesti
Si nici tu de Imparatia cerului nu te invrednicesti.
Tu vei lacrima si vei suspina,
Ca Eu mila nu voi mai avea, decat sila de creatura Mea.
Viermii te vor roadea, trupul la osanda grea
Si sufletul tot la osanda se va inturna, necaz si durere vei afla.
Departeaza-te de toate si cauta Imparatia cerului.
Vă prelungesc vremea de pocăință, vă chem la credință,
Vă mai iert şi vă mai dau puțină libertate şi îngăduință. Dar voi singuri vă grăbiți sfârșitul apropiat. Ea şi Eu vă mai ținem, dar în libertatea voastră Voi înşivă globul v-ați dărâmat şi moartea v-ați preparat.
Eu vă chem azi neîncetat,
Că nu mai e timp de canonizat sau de aşteptat,
Cum vă înşală orice apostat. Azi e timp de lucrat. Eu vă spun că putere v-am dat la dezlegat şi la predicat. Eu v-am strigat până ce Duhul pe Crucea grea L-am dat Şi-L simțiți azi la respirat, că în Mine v-ați mişcat. Şi acum Eu din ceruri pe pământ M-am uitat
Şi n-am văzut pe nimeni bun, credincios și adevărat. De aceea Eu vă chem, când azi toţi sfinţii au tăcut
Și în cer şi de-al vostru greu păcat s-au înspăimântat. Veniți fericirea veşnică să v-o dau, Împărăția s-o
moşteniți.
Biruiți și vă siliți prin dureri şi nevoinţi s-o agonisiți. Dar ce mai zăboviți?
Că voi sunteţi generația cea mai de pe urmă, Care trebuie numai de ceruri să vă grijiți și acolo să veniți,
Dincolo de agramatismul intrebarii, sarutul nefatarnic exprima si in Biserica acel sentiment de respect si de iubire fata de o persoana sau mai multe. Este cunoscuta porunca Mantuitorului Iisus Hristos: "Sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu." - Ioan 15, 12 Iar Sfantul Apostol Pavel spune: "Imbratisati-va unii pe altii cu sarutare sfanta. Sfintii toti va imbratiseaza." - 2 Corinteni 13, 12 Avand in vedere ca persoanele reprezentate in icoane sunt vii intru Domnul, fiindca Dumnezeul lui Avraam si Isaac si Iacov este Dumnezeu al celor vii, sarutul icoanelor este un gest semnificativ. Cinstirea icoanelor este stabilita inca de la Sinodul al 7-lea Ecumenic din anul 787 dupa Hristos. Cine nu este in Biserica Apostoleasca, bineinteles ca se manifesta ca iconoclast, fara sa fie insa in adevar!
Si a trebuit neaparat sa mentionezi ca am facut 1-2 greseli? Adica...de foarte prost gust pentru o persoana cu pretentii. Ai ceva pretentii, nu?
Tot ce spune biblia acolo nu are nici o legatura cu pupatul icoanelor. Pe mine daca ma pupa cineva care ma respecta si ma tot pupa asa sfarsesc prin a-i prinde vreo 2 palme peste cap. Ce treaba are respectul cu balosirea icoanelor?
Adevărat
De foarte prost gust este sa fii ignoranta si agresiva! Pretentia mea era sa fii cu bun simt, daca te-ai hotarat sa-mi scrii un raspuns! In fond ce-ti pasa tie ca niste crestini isi exprima fiorul religios, respectul si admiratia pentru persoanele unor sfinti si le saruta icoanele? E grija ta asta? Tu nu esti o persoana sfanta ca sa te tot sarute lumea! N-am vazut niciodata bale la icoane oricand am fost la Biserica, si din pacate, tu nu esti interesata sa inveti ceva sau sa afli ceva, ci doar sa duci in derizoriu credinta si pe crestinii ortodocsi! Nu-ti convine ce scrie in Biblie despre respectul care se cuvine slujitorilor lui Dumnezeu si nici de poruncile Lui? Atunci e problema ta, nu avem ce discuta!
@pacatosulBogdan:
Intreb pentru ca nu am de unde sa stiu de ce se intampla asa o prostie. Nu am de unde sa stiu pentru ca nu este mentionat pe nicaieri. Si sunt curioasa ca orice om care este curios. Vreau sa stiu ce este in capul tau cand te duci la o icoana si o pupi. Te rog spune-mi asta, spune-mi ce te intreb, nu prostiile alea pe care crezi tu ca poti sa le insiri aici in zeci de raspunsuri fara sens. Pe de alta parte este dreptul meu sa pun o intrebare. Daca nu iti place intrebarea te poti abtine, retrage sau poti face altceva decat sa te faci de pomina (in sens rau) pe-aici.
In biblie nu scrie sa pupi icoane, nici sa te dai mare iubitor, in biblie scrie cu totul altceva... de ce te faci ca nu stii ca o credinta adevarata este cu totul altceva decat mizeria si prostia asta pe care o tot insirati pe-aici?
Sunt bale foarte multe pe icoane: cand te lingi pe buze sau lingi pe careva-n "dos" ca sa zic asa si stai nespalat (pentru ca asa ti-e felul) atunci aia se usuca pe gura si pe fata ta, iar cand pupi icoana rezulta ca o "balosesti".