| Mayhem666 a întrebat:

Daca acest asa zis Dumnezeu pe care vad ca multi il lauda si il idolatrizeaza chiar exista si e atotputernic, asa cum spun multi, de ce nu face nimic in legatura cu acest razboi?

Nu ar trebui Dumnezeu sa fie pace si iubire?
De ce nu opreste toata nebunia asta?
De ce nu-si face magia si nu opreste asta?
De ce sta intr-un colt si priveste cum oamenii se omoare intre ei?

Totul arata de parca Dumnezeu s-a asezat frumos pe canapea, si-a luat o punga de popcorn si a dat drumul la televizor, si acum se uita la al 3-lea sezon din Razboiul Mondial, editia Rusia vs. Ucraina.

Daca e asa de puternic cum toti afirma, de ce ne lasa sa ne facem de cap si sa ne ucidem intre noi in loc sa incerce sa ne ajute si sa opreasca razboiul fara sa raneasca pe nimeni?

Nu e asta o dovada destul de mare ca nu exista o asemenea entitate?
Sau daca e sa existe, nu e asta o dovada ca nu-i pasa de oameni si ne foloseste mai mult pentru distractia sa proprie?

37 răspunsuri:
| Deliaang a răspuns:

Dumnezeu există și ii pasa de noi toți; nu vrea raul nimanui, dar din cauza răutății pe care o are Puțin, nu numai el ci și toți oamenii care facem rău.(Asta-i părerea mea, altceva nu știu ce as putea spune.)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Prietene, poti tu sa pui la indoiala sau sa blamezi ceea ce a facut Creatorul?
Te poti considera tu mai intelept decat Dumnezeu si sa-i judeci creatia si căile Sale?
Poate lucrarea sa blameze pe cel ce a făurit-o?

Isaia 64:8
"Dar, Doamne, Tu ești Tatăl nostru; noi suntem lutul și Tu, olarul, care ne-ai întocmit: suntem cu toţii lucrarea mâinilor Tale."

Romani 9:20
"Dar, mai degrabă, cine ești tu, omule, ca să răspunzi împotriva lui Dumnezeu? Nu cumva vasul de lut va zice celui ce l-a făcut: „Pentru ce m-ai făcut așa?"

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Salut bunule om, dar de ce stimabile nu vorbesti despre toate contradictiile din biblie.
De ce nu zici ca in biblie scrie ca acel graunte de mustar e mai mic decat orice samanta(desi nu e).
De ce stimabile nu zici ca in biblie spune ca plantele au aparut inaintea soarelui? ceea ce e o minciuna.
De ce nu zici stimabile ca in biblie zice ca pasarile au aparut inaintea taratoarelor? total fals.
Si in cele din urma de ce nu zici ca cele 4 evanghelii se contrazic in anumite privinte.
In Evanghelia dupa Matei au mers 2 persoane la mormantul lui Iisus. In evanghelia dupa Marcu si Luca 4 sau 5, si ca in evanghelia dupa Ioan 1. Upsssss se pare ca am fost super rau cu tine si imi cer iertare ca te am prins si pe tine si pe Dumnezeu cu minciuna.
Sa mai adaug...
De ce nu zici ca arca lui Noe ar fi putut primii doar animale pe ea si ar fi incaput toate daca ar fi stat gramada una peste alta.
Ca un singur elefant ar fi mancat tone de frunze si ca din cauza spatiului ramas(inexistent), nu a mai avut Noe loc de milioane de tone de mancare. Apropo Dumnezeu i-a zis lui Noe sa ia mancare si sa adune cate 2 perechi din fiecare soi, insa evident ca daca i-a zis sa faca aceste 2 sarcini Dumnezei nu l a ajutat sa si care fizoc toate animalele sau sa l ajute sa le mane spre arca, din toata lumea. Altfel Dumnezeu facea toata treaba, astfel treaba ostenitoare a picat in sarcina lui Noe, care e imposibil sa le fia dus la arca.
De ce nu zici stimabile la lume ca pedeapsa cu iadul e incorect proportionala cu gravitatea pacatului. Deci orice ai facut nu poti sta o eternitate in iad ci un timp limitat. Fapte pe pamant limitate pedeapsa in iad limitata.
Sper ca te am lamurit, ca nu esti un atotstiutor stimabile maestru al deghizarilor. Sti sa joci teatru, zici si scoti numai ce ai tu chef din biblie si ascunzi oameniilor adevarul. Ceau.

| MaryMaria333 a răspuns:

Nu îmi pasă dacă ma judecă cineva pentru gândirea mea dar eu nu ma complic cu dumnezei si alte personaje fictive. Raspunsul? CĂ NU EXISTĂ așa ceva! Singura chestie pe care o mai cred îi că o fost cândva un om pe nume Isus pe care poporul l-a pus în slăvi, dar asta e partea a 13-a. Ideea e că lumea crede toate poveștile nemuritoare doar pentru că scrie in biblia aia fara sa gândească și să ia totul logic. Da, doar pentru că scrie pe ea cu litere mari biblie.
Dau un exemplu... cum dracu să transformi apa in vin doar pentru că ești sfântul Isus? Era bine daca se putea, aveam cu ce ne sătura )))) Nu are cum, nu are nici un sens. Sau cică o sa avem o altă viață după moarte. altă măgărie. Lasă'mă să îi corectez si sa zic ca odata ce ai murit te mănâncă viermii in pământ și s'a terminat romanul. Viața ți'ai trait'o din ziua în care te'ai născut pana in cea in care mori. Ce e asa greu de inteles? De ce îs asa naivi unii nu pricep.
Mai adaug faptul că în trecut se credea in tot soiul de zei( al războiului, al focului etc) Te'ai gândit că tot la fel crede si generația asta in altul, dar pe numele Dumnezeu?
Chiar nu vreau sa jignesc pe nimeni, fiecare cu credinta lui si decizia lui, atât ma deranjează că există unii destepti superficiali cu biblia pe genunchi judecând pe ceilalți "din lume" că sunt niste oameni răi, ei, aceleași persoane care in biserică se dau drept lingură sfântă dar cand ies pe ușă îs dracul in tălpi. Parcă ar avea impresia că ei ar fi acel dumnezeu ca restul să stea drepți în fața lui să îi judece pe fiecare.
Să ști că nu religia te face om bun, te face sufletul, experiențele si învățăturile bune primite. Alea.

| Mayhem666 explică (pentru MaryMaria333):

Imi place raspunsul tau, un raspuns foarte inteligent si logic, si sunt complet de acord cu ce ai spus, dar totusi, ai cam sarit pe langa subiect, eu intrebasem cu totul altceva.
Intrebarea mea era mai mult ca sa-i enervez pe credinciosi si sa provoc cearta, dar na.

| J0B0MAT a răspuns:

Sau poate nu e atât de puternic.
Poate Putin e mai puternic ca God. Atunci suntem toți doomed.

| doctorandus a răspuns:

O premiza: Dumnezeu nu actioneaza contra liberului arbitru.

Alta premiza: Dumnezeu nu e bun, ci neutru.

| doctorandus a răspuns (pentru Deliaang):

Tu daca ai conduce automobilul ai opri sa nu calci pe furnici? Asa si Dumnezeu cu oamenii.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

C.G. Jung, in Raspuns lui Iov argumenteaza: creatura a ajuns mai morala decat Creatorul.

| halogen001 a răspuns (pentru doctorandus):

Inca o premiza: Dumnezeu nu exista happy

| Radu84 a răspuns:

Prietene, Dumnezeu e o persoană liberă de aceea și noi suntem liberi și NU niște roboței! Libertatea asta pe cât de mare e, pe atât de greu de dus.
Tu vrei dragoste cu forța, care e de fapt viol, respectiv
Pace cu forța, care e "Ciocu mic!" si țineți gura închisă!
De aceea Dumnezeu a venit pe pământ și a suportat patimile crucii, ca să ne arate că există soluție la nedreptatea lumii acesteia, soluție numită înviere într-o lume dreaptă unde Dumnezeu e pe locul I și toate sunt bune.
Dar pe tine ce te oprește să îl pui pe Iisus, Dunnezeul devenit Om ca tine, pe locul I?
Tu pune-l pe locul I pe Dumnezeu în viața ta și toate celelalte se vor adauga în viața ta: pacea, găsirea unui scop și sens în viață, etc.

| halogen001 a răspuns (pentru Radu84):

Un roboțel face exact ce e programat să facă. Selecția naturală combinată cu proprietățile materiei generează viața, care nu e altceva decât o formă efemeră de existență a materiei. În felul ăsta toate vietățile sunt niște roboței care nu fac altceva decât să supraviețuiască, să strângă resurse și să se înmulțească. Asta se vede cu ochiul liber, deci nu e nevoie nici de știință și nici de povesti absurde. Trebuie doar putină rațiune combinată cu puțină sinceritate și cu puțină seriozitate.

Zeii sunt niște personaje imaginare care au drept scop prostirea naivilor creduli și neștiutori. E bine să fie așa? Evident că e foarte bine. Cine nu e în stare să facă diferența dintre realitate și ficțiune nu merită altceva mai bun decât niște povești primitive, fanteziste, puerile și absurde și le va primi, pentru că exista suficient de mulți oameni "bine intenționați" care să le servească pe tavă toate fanteziile absurde de care "au nevoie".

Cine nu știe de ce trăiește și pentru ce trăiește va fi ajutat de o mulțime de "binevoitori" care îi vor spune cu dărnicie de ce și pentru ce trebuie să trăiască. În felul ăsta omul mincinos și necinstit își găsește "utilitatea" și anume "călăuzirea" neștiutorului pe drumul fanteziei primitive, puerile și absurde.

| doctorandus a răspuns (pentru Radu84):

... daca exista liber abitru. Ce te faci daca liberul arbitru este o idee absurda si fara sens (fara corespondent in realitate, adica o fictiune)?

| doctorandus a răspuns (pentru halogen001):

Dap, diferenta dintre mine si un ateu este ca eu cred in Dumnezeu. In rest nu e nicio diferenta.

| halogen001 a răspuns (pentru doctorandus):

E corect. Pentru a vedea dacă exista Dumnezeu, întâi trebuie definit. După ce avem definiția lui Dumnezeu, putem încerca să vedem dacă există sau nu.
Dacă includem în definiția zeului caracteristici cum ar fi inteligența, voința, puterea, iubirea atunci concluzia e că nu există.

| SingleForOne a răspuns:

Pentru ca, cu ajutorul lui sau fara (in mod direct), tot nimic concret nu se va realiza, si pe termen lung. Chiar daca ceva se realizeaza pe termen lung, dupa zeci de ani sau sute de ani, totul se repeta. Nici nu avem 100 de ani de la al 2-lea Razboi Mondial, si abia am scapat atunci de alte conflicte majore si amenintarile cu rachete nucleare.
Daca nici nu au trecut 100 de ani, si inca suntem aproape pe aceleasi ganduri si sentimente (poate mai bine, poate mai rau), daca asa ne sta in psihologia nostra, de ce tot cerem miracole sau judecati de la Dumnezeu, cand noi nu ne putem intelege atat la minte, inima, trup si suflet?
Totul este dovedit atat in istoria noastra, cat si in istoria biblica. Vei vedea multe similaritati. De asemenea, totul a fost scris sa urmeze lucrurile asa cum sunt, pur si simplu pentru ca pe noi nu de duce capul spre mai bine (ca omenire, fiinte superioare), chiar daca ne merge bine zeci sau sute de ani. Avem de ales dintre bine sau rau; adevar sau minciuni, iar consecintele vor urma dupa cum se potriveste pentru fiecare individ, ca un algoritm cosmic (suna ciudat, dar este asa cum este).
Adevarat este Dumnezeu, Vie fie Împărăția Lui! Amin!

| halogen001 a răspuns:

Orice viețuitoare luptă pentru resurse prin toate mijloacele posibile, deci inclusiv războiul.
Dacă exista un Dumnezeu iubitor și atotputernic, nu avea de ce să se ascundă de om, nu avea de ce să nu comunice cu omul, nu avea de ce să îl lase în întunericul neștiinței și primitivismului să moară de boli, de frig, de foame, în accidente și în războaie și nici nu avea de ce să facă purici și păduchi.
Concluzia logică este că un asemenea personaj nu există.
E și normal ca o entitate atotputernică și inteligentă (dacă ar exista asa ceva) să nu aibă nevoie de om și de orice ar face omul. Deci omul nu ar avea nici o valoare, iar entitatea nu ar avea pentru om iubire, interes, nu ar fi interesată să facă minuni, să ajute, să răsplătească sau să pedepsească omul.
Războiul e doar o luptă a viețuitoarelor pentru resurse, nu e nimic deosebit sau remarcabil. Atâta timp cât există viețuitoare va exista și lupta pentru resurse. E simplu. Nu e nevoie de povesti primitive, fanteziste și absurde cu zei, cu împărății sau cu spiriduși care să "explice" realitatea pe care o vedem în fiecare zi.
În același timp nu există nici un liber arbitru. Orice acțiune, inclusiv gând al unui om are o cauză. Nimic nu e la voia întâmplării cum pare a fi. Chiar și fiecare literă pe care o tastez acum are o cauză. O acțiune poate fi numită întâmplatoare doar pentru că nu avem posibilitatea de a cunoaște toți parametrii și de a calcula exact ce se va întâmpla. Nimic nu poate fi schimbat. Chiar dacă avem impresia că ne-am gândit și am luat o decizie, în realitate totul e rezultatul unor cauze.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dumnezeu este ceva care lumineaza și protejeaza pe fiecare daca i se deschide usa
Deschide-i usa de fiecare dată și va intra!

Dacă ai schimba poza de profil cu acele cornițe plus numele mayhem 666 cu ceva mai pozitiv sau un peisaj, ar fi un pas bun ca sugestie. De asemenea ascultând ceva mai pozitiv, in afara de black metall, ar fi ceva și mai bun pentru starea de spirit interioară.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Am mai spus-o de atatea ori:ne meritam soarta! Oamenii nu merita salvarea lui Dumnezeu!

| halogen001 a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

Daca exista Dumnezeu, era ok sa punem problema in felul acesta, dar in conditiile inexistentei personajului respectiv, a pune problema in felul asta e ca si cand am astepta ajutor de la zâna măseluță.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru halogen001):

Da-mi o dovada ca nu exista Dumnezeu!

| milan9 a răspuns:

Dumnezeu nu_ poate actiona in incompatibilitati de logica, de exemplu nu poate face un cerc patrat. Ia lasat omului libertatea si in virtutea ei omul poate face binele sau raul, poate deveni cauza a binelui sau cauza a raului.

Daca ne-am astepta ca Dumnezeu sa rezolve toate problemele umanitatii atunci El ar trebui sa suspende libertatea umana aproape de la nivelul oricarui gand, pentru ca o foarte mare parte sunt in cadre gresite, de necunoastere, de nepasare fata de morala, fata de empatizarea cu ceilalti fata de raportarea la divinitate.

Aceasta interventie ar suspenda libertatea umana. Ori oamenii se bat cu caramida in piept ca vor sa aiba libertate. Aceasta vien insa la pachet cu responsabilitatile asociate...

| halogen001 a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

E atotputernic și iubește omul, deci cum trebuie sa fie? Invizibil.
Ce face un zeu daca e atotputernic și iubește omul? Evident ca devine invizibil si surdomut, nu poate comunica cu omul și se ascunde de om, de frica și din iubire.

Dumnezeu e inteligent, atotputernic și a făcut tot ce exista.
Ce face un zeu inteligent, nemuritor și atotputernic care iubește omul? Purici și păduchi. Ce dovada mai buna de inteligenta, iubire și putere exista decât sa faci purici și păduchi? E clar o dovada 100% ca Dumnezeu "exista".

Dumnezeu iubește omul și e atotputernic. Ce face un zeu atotputernic și care iubește omul? Evident ca îl lasă în întunericul neștiinței și primitivismului sa moara de boli, de frig de foame, în accidente și în războaie, deci e clar ca Dumnezeu "exista".

Dumnezeu da "viata veșnică". De unde știu? Mi-au spus oamenii care au vorbit cu el și eu ii cred, pentru ca omul nu minte niciodată.
Câți oameni cu viata veșnică am văzut? Zero și numărul e în creștere, de la an la an e un zero tot mai mare, ca nu mai încape sa îl scriu pe foaie. Cum sa nu cred în Dumnezeu?

Zana Măseluță da și ea viata veșnică? E foarte posibil ca și la ea am văzut tot zero oameni cu viata veșnică. Si atunci în care e mai bine sa cred? In Dumnezeu sau în Zana Măseluță? E greu de ales. Un număr impresionant de oameni cu viata veșnică vad și la Dumnezeu și la Zana, adică zero, Oare care din cele 2 zerouri e mai mare?
Am nevoie de o revelație "spirituala", ca altfel nu pot compara zerourile.

Daca o luam logic, o viețuitoare are nevoie: de iubire, de placere, sa simtă binele și răul, pentru ca asta o ajuta pe viețuitoare sa se adapteze mediului, sa strângă resurse, sa se înmulțească, sa își apere viata. De asta o viețuitoare are nevoie de inteligenta, memorie, simțuri, sentimente, iubire, placere și toate astea sunt conservate și amplificate prin selecție naturala.

O entitate atotputernica și nemuritoare, orice ar face ea sau altcineva, viata nu ii este pusa in pericol, nu are nevoie sa strângă resurse, nu are nevoie de simțuri, de inteligenta, de memorie, de sentimente, pentru ca orice ar face ea sau altcineva, efectul asupra entității ar fi egal cu 0. Entitatea atotputernica și nemuritoare nu are nevoie sa facă nimic pentru a supraviețui, pentru a se adapta la mediu și asa mai departe.

Omul, puricii sau păduchii nu ii sunt de trebuință entității. Nici ceea ce face omul nu ii este de trebuință. Prin urmare entitatea nu are de ce sa îl facă pe om, sa fie interesata de om, de ce face omul, daca mai trăiește sau nu, daca are ce manca sau nu, cum se înmulțește, ce mănâncă, când si cum merge la baie, ce povesti mai citește. Entitatea nu are de ce sa ajute, sa răsplătească sau sa pedepsească omul. Omul pentru ea e nimic. La fel e și cu puricii și cu păduchii. Entitatea atotputernica și nemuritoare nu are nevoie de purici și de păduchi.
Atunci cine l-a făcut pe om? De ce avem purici și păduchi?
Proprietățile materiei și evoluția in timp de milioane de ani prin selecție naturala care înseamnă supraviețuirea viețuitoarelor care se adaptează la mediu, strâng resurse și se înmulțesc sunt cauzele care conduc la existenta vieții. Zeii nu au nici o treaba cu asa ceva. Nici nu exista. Oamenii mai smecheri au inventat personajele de genul asta de tipul "sperietoare bau-bau" ca sa ii poată controla pe oamenii mai naivi, mai neștiutori si mai creduli.
Credința înseamnă neștiință și e utila omului mincinos sa o aibă oamenii naivi pentru a fi înșelați. Omul care nu sta prea mult sa gândească și accepta asemenea fantezii devine mai slab, mai fricos și mai ușor de manipulat. E rău? E bine? E normal ca omul mai inteligent și mai viclean sa îl conducă pe cel mai superficial în gândire și e perfect.
Credința nu e sursa de spiritualitate sau de morala serioasa, pentru ca tot ce e bazat pe fantezie primitiva și nu e bazat pe știință și pe adevăr are o baza firava, slaba, dar daca omul vrea sa îmbrățișeze asemenea aberații e liber sa o facă și primește cu dărnicie de la omul viclean o îndrumare pe "drumul cel bun".
Dupa părerea mea omul e mai puternic și are mai mult de câștigat daca lasă în urma poveștile fanteziste și absurde cu zei atotputernici care sunt invizibili și nu fac nimic altceva decât sa prosteasca omul. Omul merita mai mult decât o minciuna primitiva. Știința și adevărul sunt mai de folos și ajuta omul sa progreseze, atât cat se poate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

As raspunde scurt la toate intrebarile de genu, dumnezeu e o minciuna, ca sa te oblige sa respecti deciziile oamenilor si sa nu indarznesti sa schimbi ceva, adica sa-i lasi sa faca "acest ce vor ei" sa consideri tu "dumnezeu cel corect a ales sa fie asa, atottvazator si puternic etc".

| chuckmanson a răspuns:

Pentru același motiv pentru care nu face nimic cu privire la celelalte 40 de războaie din lume la momentul actual și pentru care nu a făcut nimic pentru toate războaiele din trecut sau orice altă atrocitate din prezent sau din istorie. O ființă care nu există nu poate opri o tragedie.
Creștinii mai normali vor spune că Dumnezeu va face dreptate în viața de apoi(de parcă ar trebui să avem încredere că o ființă care nu face nimic acum va repara totul în momentul când nimeni nu mai poate să verifice ce face) sau că Dumnezeu lucrează prin oameni(un mod mai fancy de a spune că nu e real).
Cei fanatici vor spune că e pentru că oamenii nu mai cred în dumnezeu(în ciuda faptului că atât Rusia cât și Ucraina sunt țări creștin ortodoxe și că Putin s-a folosit mult de biserica ortodoxă rusă pentru a își construi regimul) sau că lumea e condusă de satana(deși niciodată nu reușesc să îmi explice cum anume este lumea condusă de satana și de ce un zeu bun și atotputernic ar permite așa ceva)

| MaryMaria333 a răspuns (pentru Mayhem666):

Da, eu am scris ditamai romanul ca sa imi justific afirmațiile, o dovada pentru ăia bătuți în cap că știu ce vorbesc, nu am trăit atatia ani degeaba. Pe un credincios din ala fanatic sigur l-am enerva )))
Apropo, ma bucur ca si tu esti genul de om realist cu picioarele pe pământ care nu trăiește din fantezii si povesti nemuritoare. Te apreciez pentru astawinking

| iurii75 a răspuns (pentru milan9):

"Ia lasat omului libertatea si in virtutea ei omul poate face binele sau raul" - corect, de aceia nu-i împiedică pe ortodoxi să-i ucidă pe ortodoxi.

| iurii75 a răspuns:

Ca Creator, Dumnezeu are dreptul sa decidă ce este bine si ce este rău. Influențați de Satan, prima pereche a decis sa respingă conducerea lui Dumnezeu si sa decida singuri ce este bine si rau.
Pentru a rezolva această controversă, ( pot oamenii sa se auto guverneze cu succes? Are dreptul Dumnezeu sa guverneze?) le-a fost permisă să încerce să-și demonstreze afirmația. Oamenii au încercat tot felul de guvernări - rezultatul era același, oribil.
Dacă Dumnezeu s-ar fi implicat in treburile umane, tot cei ca tine ar fi plans ca nu au libertate deplină.
Totuși în curând El va pune capăt tuturor guverne omenești, dar aceasta deja e alt subiect.

| iurii75 a răspuns (pentru anonim_4396):

Stimabile, cred că îți scapă unele detalii.
Isus nu dădea o lecție de biologie, in plus dintre semințele cunoscute pe plan local, mustarul era una dintre cele mai mici.
Biblia nu susține că plantele au apărut înaintea soarelui, e o interpretare defectuoasă.
Evangheliile nu se contrazic, se completează. Unii menționează mai multe detalii, altii doar pe cele mai importante.
Animalele au venit singure la arcă, nu le-a mânat Noe. Nu sunt dezvăluite toate detaliile, poate pe unele Dumnezeu lea indus in hibernare, nu stim.
Pedeapsa veșnică cu un iad de foc nu este biblică ci adoptată de creștinătatea apostată din religiile păgâne. Biblia spune că pedeapsa pentru păcat este moartea, adică inexistența.
Cele bune.

| iurii75 a răspuns (pentru MaryMaria333):

" dracu să transformi apa in vin " - o întrebare de genul ți-ar fi fost adresată cu 100 de ani in urmă dacă i-ai fi spus cuiva ca e pisibil sa vezi si să vorbești cu o persoană care la moment e la mii de km.
Si nu e ceva greu pentru cel ce a creat materia.
"cică o sa avem o altă viață după moarte."- nu susține Biblia asa ceva, ea spune că moartea e opusul vieții, inexistența. Dar e posibilă invierea.
"că lumea crede toate poveștile nemuritoare doar pentru că scrie in biblia aia fara sa gândească și să ia totul logic. " - greșit, Biblia a demonstrat că este demnă de încredere si ca este cuvântul lui Dumnezeu, nu al oamenilor. Problema e ca judeci ceva fara să cunoști.

Întrebări similare