| ßirGagaWelch a întrebat:

Daca cineva isi poate deschide mintea suficient de tare, va observa un fenomen interesant legat de numeroasele culte religioase.
Am avut curajul si rabdarea sa ascult parerea unui preot ortodox, a unuia catolic si, in plus, a unui pastor adventist. Fiecare stia sa-si afirme spusele cu citate din Biblie, dar, de asemenea, fiecare stia sa desfinteze afirmatiile celuilalt tot cu citate din Biblie.
In cazul acesta, mai are vreo importanta in ce categorie de crestini te incadrezi? Mai are vreo importanta daca esti crestin, ateu, budist, mahomedanist, adeptul religiei Wicca sau orice altceva?
Fiti cinstiti: majoritatea persoanelor nu isi aleg singure religia; parintii le baga in cap anumite idei pe care si ei, la randul lor, o sa le bage in cap copiilor lor. Si toti spun de cel de alta religie ca pacatos.
Astept pareri.

43 răspunsuri:
| anonimg a răspuns (pentru ßirGagaWelch):

"Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu sau daca Eu vorbesc de la Mine." (Ioan.7:17)
Asa se intampla cu fiecare om.
Convingerea o da numai Dumnezeu; aceasta este numai lucrarea Duhului Sfant.
In fata unui pacatos Biblia poate dovedi ca are dreptate; in ea se gasesc o multime de argumente. In fata argumentelor, pacatosul poate spune "Da, asa este". Dar cu tot adevarul din ea pacatosul poate sa nu fie atras spre Domnul Hristos.
A murit Domnul Hristos pentru el? Da. Este pacatosul iubit de Dumnezeu? Sigur ca da. Si cu tote acestea exista multi oameni care refuza invitatia la mantuire.
De ce se intampla lucrul acesta? Pentru ca argumentul nu este de ajuns.
A facut cineva vreodata o casa folosind doar caramizi -fara ciment intre ele? Niciodata.
Asa si aici: argumentele sunt bune; dar fara liantul de legatura dintre ele -care este dragostea- acestea nu sunt de vreun folos; toate vor cadea la pamant. Ca aceasta a cam disparut este adeverit prin cuvantul care spune: "Si, din pricina inmultirii faradelegii, dragostea celor mai multi se va raci." (Mat.24:12) Asta inseamna ca sunt multi care au cunoscut pe Dumnezeu, ca a fost o vreme cand ei s-au bucurat sa stea la picioarele Lui; dar cu timpul S-au departat de El. Si asta deoarece nu toate inimile sunt la fel.(Vezi samanta cazuta langa drum, samanta cazuta in locuri stancoase, samanta cazuta intre spini, samanta cazuta in pamant bun. Matei.13)

Pe de alta parte, chiar daca un om s-a hotari sa cunoasca adevarul cercetand toate confesiunile care exista pe pamant, eu cred ca nu i-ar ajunge o viata intreaga sa faca lucrul acesta.
Ceea ce lipseste unui om sa cunoasca adevarul si sa fie transformat de el, este tocmai faptul ca nu il cauta cu sinceritate. "Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima." (Ieremia.29:13)
"Isus i-a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine."" (Ioan.14:6) Nici Mohamed, nici Budha, si nimeni altcineva nu a mai spus lucrul acesta.

| anonimg a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Adevarul este ca si in India exista pocaiti, in Arabia crestini si in Romania atei...
Exista oameni care nu le place viata pe care o traiesc cei din jurul lor.
Exista oameni care isi doresc ceva mai bun decat viata aceasta. Eu am fost unul dintre acestia. Am cautat si am gasit; am batut si mi s-a deschis...

| alexutzu1981 a răspuns:

Totul tine de informatii. E ca si cum tu esti judecator, si cei 3 preoti sunt avocatii care sustin o pledoarie. Tu iei o decizie pe baza informatiilor expuse de ei. Trebuie sa acumulezi cat mai multe informatii, si sa ajungi la o concluzie comuna intre inima(suflet) si ratiune(gandirea). De cele mai multe ori numeroasele culte au aparut ca s-a pus prea mare pret pe ratiune, si atunci fiecare s-a crezut mai destept, ca altul, si uite asa au aparut in ultimele sute de ani ca ciupercile dupa ploaie. Lucrurile sunt simple, daca Iisus nu ar fi existat, de unde au rezultat atatia martiri crestini incepand cu apostolii lui Iisus? Mai apropiat de timpurile noastre, gandeste-te cati martiri au fost doar in timpul comunismului. Tot ce trebuia era sa se lepede de credinta lor, sa faca pact cu securitatea, si traiau. Ca sa fi rezistat la asemenea "tratamente" nu-i suficienta indoctrinarea. Indoctrinarea e o chestie de forma, nu inseamna credinta adevarata. Cati indoctrinati ar pune capul pe tocator precum Brancoveanu?

| danay72 a răspuns:

In Biblie Dumnezeu ne cere ca singuri sa decidem daca facem sau nu vointa sa, nu obligati de alti, pentru ca pana la urma salvarea este individuala. Apoi ca sa afli religia adevarata cea mai buna metoda e sa studiezi Biblia, nu parerile altora.
Nu este necesar să cercetezi şi să compari învăţăturile tuturor religiilor de pe pământ. Este suficient să ştii ce ne învaţă în realitate Biblia despre închinarea adevărată. Să ilustrăm: Multe ţări se confruntă cu problema banilor falşi. Dacă slujba ta ar consta în identificarea banilor falşi, ce metodă de lucru ai folosi? Ai încerca să reţii cum arată toţi banii falşi? Bineînţeles că nu. Probabil, ţi-ai folosi mai bine timpul studiind banii autentici. Dacă ştii bine cum arată aceştia, poţi recunoaşte imediat banii falşi. În mod asemănător, când ştim să identificăm religia adevărată, putem recunoaşte uşor religiile false.

Răspuns utilizator avertizat
| anonimg a răspuns (pentru ßirGagaWelch):

Tu intrebi: "Intrebarea mea era, de fapt, daca adevaratul Dumnezeu, fie el cel in care se inchina ortodocsii, catolicii, evreii, mahomedanistii s.a.m.d. va darui viata vesnica omului nascut in alta religie."

Lucrul acesta este conditionat de... "majorat".
Sa ma explic. Un minor nu este tras la raspundere pentru aceeasi fapta, daca fapta ar fi fost comisa de un adult(major).
Atunci cand un om ajunge la o anumita maturitate in gandire -cand este suficient de responsabil pentru deciziile luate- si nu ia decizia cea mai buna, atunci va fi facut raspunzator pentru consecintele alegerii sale.
In ce te priveste pe tine, tocmai pentru ca iti pui asemenea intrebari, lucrul acesta denota ca ai ajuns la o capacitate destul de mare ca sa fii facut raspunzator de alegerile facute.

Ca sa te ajut sa te apropii de hotarare, iti voi mai da un exemplu. Sunt unii care frecventeaza de mai multa vreme bisericile -fie protestante, fie neoprotestante- si care se intreaba: "Sa ma botez sau nu?" Acesti oameni se afla intr-o pozitie neutra. Mai bine spus, nehotarati. Nehotararea(amanarea) este in defavoarea lor, si este un lucru neplacut inaintea lui Dumnezeu.
Este ca si atunci cand omul ajunge la o raspantie de drumuri; stie care este calea ce-a buna, dar el alege sa mearga pe o cale apropiata acesteia, si nu pe ce-a buna. Adevarul este ca numai o singura cale duce la mantuire. Oricare alta -oricat de asemanata/apropiata ar fi de ce-a buna- duce la pieire.

Ca sa raspund in mod concret la intrebare, atunci cand omul ajunge sa cunoasca adevarul despre Dumnezeu si nu-L urmeaza, nu va fi mantuit. Cand Dumnezeu ofera omului o cat de mica lumina de adevar, iar omul o refuza, desigur ca nu poate fi mantuit. Dar daca o urmeaza, atunci stralucirea ei "merge mereu crescand pana la miezul zilei." (Proverbe.4:18)
Lumina aceasta este cunostinta. Si aceasta nu vine de la noi, ci este darul lui Dumnezeu. Este de datoria noastra (as putea spune chiar obligatie) ca sa cautam sa cunoastem adevarul.
"Isus le-a zis: "Lumina mai este putina vreme in mijlocul vostru. Umblati ca unii care aveti lumina, ca sa nu va cuprinda intunericul; cine umbla in intuneric nu stie unde merge." (Ioan.12:35) Cred ca este cel mai bun sfat.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru anonimg):

Fiecare e liber sa urmeze un sistem de crezuri si adevaruri,
sau sa nu urmeze nici unul.
Este liber sa vada viata in mod optimis sau pesimist, este liber sa faca sport sau sa fumeze.
Suntem categorii de oameni cu evolutii mentale si spirituale diferite.
Viata este ceva unic, cu adevarat unic.
E ceva unic pentru fiecare dintre noi, deoarece fiecare o percepe diferit.
In functie de proprile prejudecati/experiente si in funtie de nivelul de intelegere
a tot ceea ce exista.


Dar trebuie sa intelegem ceva :

"Adevarul ar putea fi foarte incurcat. Ar putea fi nevoie de multa munca pana vei reusi sa-l intelegi. Ar putea fi contraintuitiv. Ar putea intra in conflict cu anumite prejudecati profund inradacinate. Ar putea sa nu fie in armonie cu ceea ce noi vrem in mod disperat sa fie adevarat. Dar preferintele noastre nu determina ceea ce este adevarat." Carl Sagan

Răspuns utilizator avertizat
| anonimg a răspuns (pentru ßirGagaWelch):

Multa vreme pamantul a fost sub intuneric spiritual. Dar astazi, cand accesul catre Cuvantul lui Dumnezeu a fost facut mai usor -cand lumina divina straluceste mai mult ca in veacurile trecute- cum poate sa existe mai multe "credinte" cand de fapt exista doar una singura care duce la mantuire, dupa cum este scris: "Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez." (Efeseni.4:5)?
Dupa cum o biserica (poporul) lui Dumnezeu are o singura temelie -care este Domnul Isus- cum poate sa aiba stalpi diferiti -adica doctrine diferite?

"...Caci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii, ci al pacii, ca in toate bisericile sfintilor." (1Corinteni.14:33)
Daca asa stau lucrurile, atunci nu se poate ca Dumnezeu sa puna in biserica penticostala o doctrina, in ce-a ortodoxa o alta doctrina, iar in ce-a catolica alta. Unii cred ca sufletul este nemuritor, altii cred intr-o manifestare deosebita a Duhului Sfant, altii tin cont de varsta botezului iar altii nu, etc. Cei care sustin ca Il cunosc pe Dumnezeu si cred ca Sfanta Scriptura este Cuvantul Sau, atunci sunt convins ca Dumnezeu nu traieste in neoranduiala.
Daca este sa tragem linie, atunci numai o singura biserica este de la Dumnezeu; sau poate sa nu fie niciuna din cele descrise de mai sus.

In ce ma priveste, eu sunt convins ca biserica din care fac parte este a lui Dumnezeu. Dar eu nu ma duc sa spun oamenilor lucrul acesta. Nu aceasta este Evanghelia. Stiu ca la vremea potrivita se va implini cuvantul care spune: "Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta; si pe acelea trebuie sa le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, si va fi o turma si un Pastor." (Ioan.10:16)
Eu sunt adeptul calitatii si nu al cantitatii.
Sunt multe de spus aici. Ce vreau sa mentionez sunt cuvintele Domnului Isus: "Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal". (Ioan.6:44) Si: "Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tarie, ci prin Duhul Meu - zice Domnul ostirilor!" (Zah.4:6)
"...Il voi apropia, si va veni la Mine; caci cine ar indrazni sa se apropie din capul lui de Mine? - zice Domnul." (Ier.30:21)
Deci daca este vreo atractie spre Hristos, aceasta nu vine de la om, ci este de la Dumnezeu. Este lucrarea Duhului Sau cel Sfant pe care o face Dumnezeu in mintea si inima fiecarui om. Sa ne lasam atrasi de El!

| danut a răspuns (pentru ßirGagaWelch):

Iertare dar tu faci cateva confuzii destul de puerile, aduci perioada antideluviana in acelasi moment cu intruparea lui Dumnezeu in forma umana (nasterea lui Isus Hristos). Da pe pamant erau 2 oameni si din acestia au iesit rasa umana (cca 80 de miliarde, estimativ). Nu iei in consideratie cateva aspecte, viata de cca 1000 de ani a unui individ, fertilitatea acestuia pana la varsta maxima, lipsa microbilor, virusilor samd. Copi handicapati ies in general in perioada noastra, pe atunci nu prea erau deoarece GENA era curata si lipsita de degenerare. Relatile dintre rude produc degenerare abia in perioada ultimilor 3000 de ani. Aceste "reglaje" fiind la indemana lui Dumnezeu. In privinta cartii la care faci referire este vorba despre scrieri ce ajung la cca 3500 de ani, perioada lui Moise care a scris primele 5 (cinci) carti din Biblie si cartea IOV care este cea mai veche copii ale acesteia datand din perioada anilor 1500 ien. Tocmai ca nu ai inteles nimic despre crestinism sau esti "supusa" zicerilor bisericilor traditionaliste. Faptul ca sunt multe biserici crestine COINCIDE cu cele scrise in Apocalips, deci tocmai asta arata vereciditatea acestuia (crestinismului). Nici Ortodoxisdmul si nici Adventismul nu hotarasc ziua de odihna ci CELE 10 PORUNCI sau Legea Morala a lui Dumnezeu si nu un cult sau altul. Nu am cum sa "rezolv" eu toate problemele ridicate de tine dar ai un indrumar, SINGURUL acceptat de toti crestinii, BIBLIA. Citeste ce scrie in ea si te vei lamurii si cu botezul, cand se face, ce inseamna el si rolul sau. Nu ma intereseaza ce spun unii si altii pe diverse site-uri obscure, daca ai nelamuriri pune O INTREBARE sau doua (o data) si-ti voi raspunde. Intrebarile puse deavalma arata incoerenta in gandire, fa-ti un "plan" de lamurire a subiectelor nelamurite.

Răspuns utilizator avertizat
| EmaS a răspuns (pentru ßirGagaWelch):

Vechiul Testament si Noul Testament constituie Biblia. Comuniunile romane si grecesti includ in VT o serie de carti in plus fata de cele ce alcatuiesc Biblia ebraica. In comunitatile crestine romane, grecesti Biblia constituie autoritatea suprema. Sfanta Scriptura contine toate lucrurile necesare pentru mantuire. Ea este regula de credinta si de viata. Noul Testament si Vechiul Testament sunt in aceeasi relatie ca si implinirea si promisiunea. Daca VT relateaza ceea ce Dumnezeu a vorbit in vechime parintilor nostri NT reda cuvantul final pe care El l-a rostit prin Fiul Sau, in care a fost insumata, confirmata si depasita toata revelatia anterioara. Lucrarile marete ale revelatiei VT culmineaza cu lucrarea rascumparatoare a lui Hristos; cuvintele profetilor VT isi gasesc implinirea in El. Dar El nu numai ca incununeaza revelatia lui Dumnezeu pentru om; El este de asemenea raspunsul perfect al omului pentru Dumnezeu. Marele Preot si Apostolul marturisirii noastre (Evrei3:1). Daca VT scrie marturia celor care au vazut ziua lui Hristos MAI INAINTE CA ACEASTA SA RASARA, Noul Testament scrie marturia celor care L-AU VAZUT SI l-au auzit in zilele cand era in trup, a celor care au ajuns sa cunoasca si sa proclame semnificatia venirii Lui mai plenar, prin puterea Duhului la invierea din morti.