Biblia este una si aceeasi, doar traducerea este diferita. Cele mai noi sunt actualizate dupa vorbirea curenta.Forma difera, dar esenta este aceeasi.
Biblia a fost scrisa de mai multi autori in diferite perioade de timp.In secolul 3 d.Hristos,70 de carturari s-au hotarat sa traduca Vechiul Testament in limba greaca.Aceasta a fost prima traducere a vreunei carti din Biblie.Mai tarziu, cateva parti din Noul Testament au fost traduse in limba copta si siriana, iar fericitul Ieronim a creat o versiune a Bibliei in limba latina.Traducerile in limba romana din textele sacre, au inceput inainte de manuscrisele sau tipariturile cunoscute din sec.15-17,manuscrise cum sunt:Codicele Voronetean, Psaltirea Scheiana, Psaltirea Hulmuzachi din sec.15-16,sau tipariturile lui Filip Moldoveanu, ale diaconului Coresi sec.16.In 1688 in tiparnita Mitropoliei Bucurestilor s-a incheiat imprimarea in limba romana a textului integral al Bibliei, numita Biblia de la Bucuresti sau a lui Serban Cantacuzino, constituind o piatra de hotar pentru formarea limbii romane literare.Versiuni ulterioare au fost ale lui Samuil Micu (1795),Gavril Banulescu91819),Andrei Saguna(1856),Dumitru Cornilescu(1924)Galaction Nicodim(1936).Traducerea lui Cornilescu ramane cea mai buna traducere a Bibliei in limba romana.
Exista multe diferente intre Biblia ortodoxa si cea a martorilor lui Jehova.
Nu am gasit decat mici diferente de traducere intre cele 5 traduceri catolice si cea ortodoxa.
Poate ca mai sunt unele diferente mai ales intre cea pocaita si ortodoxa, dar in cea mai mare parte sunt la fel, pentru ca doar intr-un singur fel a zis Dumnezeu. pe cand scriau Sfintii Apostoli Bibliile nu erau atatea religii. Era una singura, dar pe parcurs s`au separat si poate au tradus cu niste cuvinte diferenta.
Am inteles ca daca esti ortodox nu ai voie sa citest alte biblii...Si nu sunt aceleasi.Fiecare are alt mod de expprimare
Sunt diferente. Spre exemplu daca o sa iei o Biblie ortodoxa si una pocaita (cum zici tu) o sa vezi ca la Psalmi, Psalmul 50 e altul.
In plus traducerile sunt cu totul altfel, cu text in minus sau in plus, departe de sensul initial al cuvintelor.
Daca esti ortodox, ca sa alungi indoielile, cel mai bine e sa cumperi o Biblie ortodoxa de la biserica (nu din alte parti) si sa te asiguri ca pe prima pagina scrie ca a fost tiparita cu binecuvantarea Patriarhului.
Mie personal imi place Biblia diortosita și adnotata de Bartolomeu Anania - Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. E o Biblie groasa, in format mare (aproape A4) si la subsolul fiecarei pagini sunt explicatii detaliate pentru intelegerea corecta a textului.
anonim_4396 întreabă: