Dumnezeu nu a inceput sa existe.Nimeni nu L-a facut pe Dumnezeu.El este necreat.Ca fiinta eterna Dumnezeu nu a avut un inceput.El este din vesnicie in vesnicie.El este creatorul tuturor lucrurilor.
Este ilogic pentru cunostintele noastre actuale.
"teoretic este posibil" ca poate exista ceva vesnic fara sa fi avut o cauza. Include aceasta posibilitate teoretica o fiinta? As fi curios. Pentru mine, nu e tot una daca "eternitatea" face referinta la o fiinta, energie sau altceva. Sa nu uitam de timp si spatiu(asa relative cum sunt ele, ele sunt existente intr-o anumita forma, chiar daca sunt altceva decat ceea ce simtim si intelegem), nici ca o fiinta este conditionata de necesar pentru a-si sustine existenta, constienta.
Este ilogic dragos din orice punct de vedere, o finta asa complexa ca sa fi creat universul e imposibil sa fi aparut din nimic
Este complicat de vizualizat. Dar plecand de la o premisa posibila si anume ca poate exista si un Univers in care timpul sa nu existe (cea ce inseamna ca starea initiala a acelui Univers este vesnica). Timpul este doar schimbarea starii de entropie a unui sistem,daca nu avem entropie nu avem timp. Aceasta inseamna ca un Univers fara timp ar ramane intr-o singura stare la nesfarsit,neputandu-se dezvolta,ar fi vesnic. Daca ar exista o bucata de gheata intr-o stare atemporala nu s-ar topi niciodata, deoarece nu avem entropie,iar entropia este schimbarea starii moleculare a substantei, moleculele raman intr-o singura stare,deci nu se topeste. Si daca privim in sens invers ajungem la un rezultat similar,acea bucata de "apa inghetata" a existat mereu. Un lucru nu trebuie sa fie cauzat de altul pentru a exista, aceasta regula se aplica doar Universului nostru care este dependent de timp, intr-un Univers atemporal lucrurile pur si simplu exista,fara sa apara,sa se modifice sau sa dispara. Intrebarea este: Pe baza caror legi exista acele lucruri. Pentru ca deja,intr-un asemenea Univers, teoretic poate exista orice, din moment ce nu este necesara o cauza. Pentru a putea sa-ti raspund la intrebare mai intai trebuie sa raspund la aceasta intrebare. "Pe baza caror tipare si a caror legi fizice unele lucruri exista, iar altele nu?"
Tot teoretic intr-un asemenea Univers poate exista si un obiect infinit de complex asa cum poate exista unul infinit de simplu, deoarece nu este necesar niciun proces prin care acel obiect ajunge la acel grad de complexistate, pur si simplu exista.
Si fara entropie cum ar putea exista o fiinta constienta? Sa zicem ca la obiecte s-ar potrivi presupunerea ta teoretica, dar la fiinte nu. Teoria ta este o presupunere, care trebuie sa recunosc nu este neaparat o imposibilitate, dar apare o problema, acel univers, cel din teoria ta, este un univers mort, fara valoare. Si inca o problema: Cum a ajuns materia in universul neconditionat de timp, sau daca universul a fost conditionat de timp candva, ce anume a anulat timpul? Apoi se ridica in ca o intrebare: Materia din timp corespunde si in afara timpului? Atomii mai pot forma acel obiect infinit de complex, sau bucata de gheata? Cele patru forte mai pot exista in afara timpului? Ce anume le-ar putea provoca daca totu-i mort?
Ceva viu nu poate exista intr-o asemenea stare,dintr-un considerent foarte simplu,a fi viu necesita entropie. A fi de o inteligenta infinita ca Dumnezeu necesita o unitate de timp in care Dumnezeu rationeaza.
"este un univers mort, fara valoare"
Daca-mi spui ce intelegi tu prin mort si demonstrezi existenta valorii,jos palaria.
"Cum a ajuns materia in universul neconditionat de timp..."
Este o intrebare irelevanta,deoarece cand intrebi "cum",deja vorbesti de o unitate de timp, vorbesti de modul in care a ajuns acolo, iar asa ceva nu exista. Deci puri si simplu exista acolo.
"... sau daca universul a fost conditionat de timp candva, ce anume a anulat timpul? "
Intrebari,intrebari,nu stiu sa raspund la asta. Teoretic nu ar putea sa devina atemporal,decat daca un alt univers atemporal ar deveni temporal. Sunt intersanjabile fiind intr-un oarecare echilibru,asta spune teoria. Daca un Univers devine temoral altul trebuie sa devina atemporal si invers.
"Materia din timp corespunde si in afara timpului?"
Sigur ca da,in fond timpul este o variabila aici, il scoatem,il introducem,etc.
"Atomii mai pot forma acel obiect infinit de complex"
Intr-un Univers temporal nu,deoarece ar implica o unitate de timp infinita, dar intr-unul atemporal teoretic, ipotetic s-ar putea.
"Cele patru forte mai pot exista in afara timpului?" Stim ca cele patru forte fundamentale, la inceputul Universului formau o singura forta, ulterior s-au separat. Asa ca probabil vom avea o singura forta ce nu a putut sa se separe, neavand timp pentru aceasta actiune.
"Daca-mi spui ce intelegi tu prin mort si demonstrezi existenta valorii,jos palaria."
Prin mort inteleg lipsa valorii(constienta, miscare, simetrie, diferenta, etc)
"Este o intrebare irelevanta, deoarece cand intrebi "cum", deja vorbesti de o unitate de timp, vorbesti de modul in care a ajuns acolo, iar asa ceva nu exista. Deci puri si simplu exista acolo."
Asta este un rationament creationist, fara logica. Universul neconditionat de timp, cu tot ce cuprinde el, ridica multe intrebari, iar intrebarile au nevoie de raspunsuri logice. Nu exista intrebare la care nu se poate da un raspuns logic.
""Atomii mai pot forma acel obiect infinit de complex"
Intr-un Univers temporal nu, deoarece ar implica o unitate de timp infinita, dar intr-unul atemporal teoretic, ipotetic s-ar putea."
Tot ce exista in univers este dependent si conditionat de ceva. Daca atomii nu mai sunt dependenti si conditionati de nimic, fiind in afara timpului, cum ar mai putea ei sa existe, sau sa formeze ceva simetric? Daca cele patru forte, sau ceva asemanator nu exista(nu au cum sa existe in afara timpului), daca legi fizice nu exista, cum ar putea exista ceva definit? O singura forta nu cred ca rezolva problema. Deci, eu trag concluzia ca, chiar daca este posibila existenta unui univers neconditionat de timp si ceva intre hotarele lui, in universul presupus, nu poate exista ceva definit.
"Asta este un rationament creationist, fara logica."
Cum sa fie creationist? Daca spun cum au ajuns acolo atunci nu mai se afla intr-o stare atemporala deoarece vorbesti de o unitate de timp. Nu poti sa accepti ca obiectul este si intr-o stare atemporala dar ca exista si timp. Ori una ori alta. Fara logica este intrebarea ta. Tu ma intrebi: In ce unite de timp a aparut acel obiect intr-un Univers fara timp?
O intrebare irelevanta,daca Universul nu are timp un obiect nu putea sa apara intr-o unitate de timp.
"Daca atomii nu mai sunt dependenti si conditionati de nimic, fiind in afara timpului, cum ar mai putea ei sa existe, sau sa formeze ceva simetric? "
Nu pot. Nu pot exista nici macar atomii,deoarece cum ar putea protonul sa atraga neutronul din moment ce aceasta tractie are loc intr-o unitate de timp. Nu ar putea exista nici protonii si neutronii,deoarece cum ar putea quarcurile sa se combine daca nu exista timp? Un asemenea Univers in nici-un caz nu ar putea sa se dezvolte cum este Universul nostru.
Eu am presupus ce se intampla cu un obiect intr-un asemenea Univers,el nu ar putea sa fie cauzat de nimic,nu ar putea sa se schimbe sa usa dispara,pur si simplu ar exista. Cum se ajunge ca acel obiect sa apara intr-un asemenea Univers nu stiu, nu cred ca poate,dar ar putea exista fiind independent de cauza ce-l produce asta e "smecheria".
"Daca cele patru forte, sau ceva asemanator nu exista(nu au cum sa existe in afara timpului)"
Fals,pot exista,deoarece ele sunt independente de timp asa cum si legile fizicii sunt independente de timp. Singura problema este ca nu vor interactiona in nici-un mod. Ai forta,dar acesta nu se manifesta,pentru ca nu are un timp in care sa o faca,dar ea exista este acolo.
Eu nu am spus niciodata ca acele obiecta ca acea bucata de gheata ar putea sa apara intr-un Univers fara timp,nu, nu asta am vrut sa spun, intr-un Univers fara timp nu poate aparea nimic, dar am plecat de la premisa ca acele obiecte ar exista, le-am luat si le-am pus in acest Univers. Si ca sa-ti raspund la intrebare mai bine. M-am incurcat putin, am spus pe dos si nu cred ca s-a inteles.
Intr-un Univers atemporal NU poate sa apara un obiect infinit de complex, nu poate sa apara nimic.
Dar un obiect infinit de complex ar putea exista intr-o asemenea stare.
Asa este corect.
Eu am spus pe dos mai sus.
Da, rectific, logica exista in ce spui tu, dar lipseste explicatia posibilitatii. Daca explicatia posibilitatii lipseste, ea devine o imposibilitate.
"Fals,pot exista, deoarece ele sunt independente de timp asa cum si legile fizicii sunt independente de timp. Singura problema este ca nu vor interactiona in nici-un mod. Ai forta, dar acesta nu se manifesta, pentru ca nu are un timp in care sa o faca, dar ea exista este acolo."
Cum stii ca ele exista acolo daca ele nu actioneaza in nici un mod, sau care-i rostul lor(nu in sensul ca ar trebui sa aiba unul), ce anume ar putea determina existenta lor?
Tu vrei sa spui ca ar putea exista ceva definit intr-un univers etern si atemporal(un mediu fix, dar existent, totul este "inghetat")? Da, incep sa inteleg la ce se refera teoria ta, este si logica, doar ca probabilitatea existentei a asa ceva, din punctul meu de vedere, este zero.
Asa cum ele existau si in Universul nostru cand timpul nici nu aparuse Acestea sunt independente de timp. Legile fizicii iar sunt independente de timp. Nu este nevoie de niciun proces pentru a aparea, exista.
Trebuie mai intai sa intelegi ce sunt aceste forte. Gravitatia reprezinta curbarea spatiului, practic este o lege a fizicii,care spune ca un obiect cu masa curbeaza spatiul. Aceasta lege exista si intr-un Univers atemoral,legea exista. Informatia este prezenta. Exista doua categorii de oameni.
Cei care cred ca legile fizicii sunt eterne si nevariabile in timp si cei care cred ca au un inceput si se modifica in timp.
Aceasta forta are la baza niste legi ale fizicii, legi ce exista. Exista legea, exista si forta.
Tu privesti aceste forte ca pe niste obiecte, ca pe ceva ce trebuie sa apara ca sa existe, e gresit.
Poate ca acea forta nu se va manifesta exact la fel, nu se va manifesta chiar deloc, dar informatia necesara existentei ei este pretutindeni.
Eu sunt printre cei care cred ca legile fizice au un inceput si se modifica in timp. Daca este adevarata aceasta varianta eu am dreptate, in schimb, daca legile fizice sunt eterne si nevariabile in timp tu ai dreptate(inclin sa cred din ce spui tu ca pe asta o adopti).
Eu mai cred, ca legile fizice depind de spatiu, timp, energie, materie, de tot. Chiar tu ai zis ca la inceputul universului a fost o singura forta din cele 4 fundamentale, din care se poate trage concluzia ca spatiul, timpul, energia au facut "minuni". Sunt dependente, la fel legile fizice, parerea mea
Producerea unui fenomen este dependenta de timp. Crestinii afirma ca "Dumnezeu" este independent de timp.
Credinciosul.
Un zeu exista doar daca are si credinciosi, asa cum un cantaret poate fii cantaret doar daca isi are ascultatori.
Buna asta
Mersi mersi mersi
Eu una îmi pun întrebarea asta de când mă știu și nu cred că voi afla vreodată răspunsul.
Nu L-a creat nimeni - e necreat, transcendental, a- si supra-temporal, a- si supra-spatial. De asta se numeste Alfa si Omega - este fara inceput si fara sfarsit. E vesnic. Si da, poate di ilogic pentru oameni, fiindca nu suntem in logica divina. Pentru sfinti n-a fost si nu este insa ilogic.
Sti, Biserica nu te indeamna sa iti pui astfel de intrebari, dupa parerea lor tot ce trebuie sa stim e ca Dumnezeu a creat totul si ca El este Creatorul si Stapanul nostru. , deci raspunsul la intrebarea ta nu il stie nimeni. Noi trebuie sa fim ca niste cai care nu vad alta cale a creatiei decat cea pe care ne-o spune Biserica.
Corect alexandra asa e, crede dar nu cerceta ca vei arde vesnic in iad, eu spun sa cauti sa cercetezi
Ma bucur ca sunt persoane care imi impartasesc parerea.
Cum zice o vorba "Orice inceput are si un sfarşit " Cineva poate la creat si la randul lui cineva la creat pe cel ce la creat pe dumnezeu daca e sa o luam logic pentru ca oricine se naşte din ceva, pentru ca nimeni nu se naşte din nimic sau exista dintodeauna, cand vom vedea tot accest univers de la un " capat" la alt capat atunci putem spune ca nimic nu e in afara timpului
Dumnezeu nu a fost creat de nimeni, Dumnezeu a fost din tot deauna.
PixieTrixie întreabă: