| Mâncărici a întrebat:

Daca Dumnezeu a creat lumea si ne-a dato in dar noua, de ce sa nu o traim cum vrem noi? Nu ma judecati gresit, am credinta, dar aceasta intrebare ma framanta!

25 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

El doreste sa traim frumos dupa Cuvantul Sau. Daca nu, vom suporta consecintele.

| Angel0 a răspuns (pentru EmaS):

Ai conversat atat de mult cu analfabeti, incat ai inceput si tu sa scrii ca ei. laughing

| Thunderstruck a răspuns (pentru EmaS):

Ne va arde o eternitate in iad, dar ne iubeste.

| unbaiatanonim a răspuns (pentru EmaS):

Pai de ce ne-a facut? Sa fim sclavi?

| Esperança a răspuns:

Dacă tu creezi un robot ai vrea să facă totul de capul lui sau ceea ce dorești tu?
Să zicem că tu cunoști ce este bine și ce este rău, iar el nu, l-ai lăsa să meargă pe un drum unde poate cădea în prăpastie sau l-ai regla să meargă pe un alt drum pe care tu îl cunoști și știi sigur că e bun?

| ramona30 a răspuns:

Intrebarea ta pleaca de la o premisa gresita...aceea ca d-zero ar fi creat ceva. El nu a creat nimic, d-zeu este creatia noastra.

Răspuns utilizator avertizat
| OOOLEOOO a răspuns:

Poate ca un creator a creat lumea, insa religia vrea reguli, religia vrea sa ne tina inchisi, religia vrea sa fie acel creator.

| RAY a răspuns:

Daca gandesti vei arde vesnic in iad pe vechie hey nu te speria cei mai inteligenti oamenii tiau pus intrebari ca tine si au creat lumea din jurul tau arma prostului e frica nu inteligenta nu uita, dumnezeu nu a creat nimic, omul a creat zeii citeste istotia e gratis pentru toata lumea, ce zeu bun e ala care isi pedepseste creatia pentru un fruct? daca stia asta inainte sa se intample de ce nu a oprit? daca stii ca isi moare copilu maine nu faci nimic din contra mai si il judeci si inca pacat stramosesc, a fi prost e un lucru normal de a fi inteligent e ceva anormal la noi, gandeste rational sau vrei sa crezi ca un zeu aparut din nimic a creat totul?

| 1Mihai1 a răspuns:

Păi nu cum vrem noi o trăim?

| AlexeHellsing a răspuns:

Ca orice lucru de pe pământ, și pământul, și aici fac referire la lume, are un scop. Trebuie să dovedim că suntem vrednici să moștenim Viața Veșnică alături de Puterile Cerești.
Și la urma urmei, ce s-ar întâmpla dacă un copil (nu fac referire la tine) ar face ce vrea el, fără să țină la vorbele mamei? Vezi cum au ajuns ateii fiindcă fac ce vor ei? S-au mândrit și sau desprins de noi, nu mai caută lumina, ci aleargă după umbre.

| ramona30 a răspuns (pentru AlexeHellsing):

Stai linistit ca ateii o duc mult mai bine decat tine. Ei conduc lumea, sunt putini dar mai inteligenti si mai bogati decat credinciosii. Uita-te in ce state sunt cele mai mari procente de ateii. Vei vedea ca sunt in tarile cele mai dezvoltate si civilizate precum Japonia sau Norvegia.

| Beelzebub22 a răspuns (pentru ramona30):

Prietene, nu uita ca lumea asta e condusa de Satan si nu de D-zeu. Daca vrei sa o duci bine 80 de ani sau 100 si pe urma sa arzi o vesnicie, nimeni nu te opreste fratele meu. Este alegerea ta. Nici Isus n-a fost bogat. A fost rastignit pe Cruce. Prin moartea lui avem noi acum sansa de a ne cere iertare pentr pacate. Nimeni n-a zis ca viata crestina e o viata usoara. Insa numai prin suferinta poti ajuge la o viata vesnica. O viata de lux este una trecatoare.
Tu esti orbit de bunurile lumesti, pe care le lasi aici cand mori. Oricat de bogat ai fii, eu si tu suntem convinsi ca atuci cand vei murii, vei pleca fara niciun ban.
Toate cele bune.

| ramona30 a răspuns (pentru Beelzebub22):

Sunt convinsa ca nu exista Satan sau Dumnezeu. Eu stiu ca sunt doar povesti de adormit copiii. De asemenea exemplul cu Isus nu este valabil din aceleasi motive.
Ar fi frumos sa existe o viata vesnica dar este o utopie. Avem o singura viata, finita si prefer sa o traiesc bine. Nu ma refer la bunuri materiale. Ma refer la intelepciune, ratiune, fericire si alte calitati pe care le poti perfectiona in timpul vietii.
Toate cele bune si tie.

| AlexeHellsing a răspuns (pentru ramona30):

Se vede din comentariul tău...
Vrei să pun ghilimelele, sau te-ai prins singur că eram sarcastic.

| RAY a răspuns (pentru ramona30):

Like mare ramona

| ramona30 a răspuns (pentru RAY):

Multumesc. happy

| RAY a răspuns (pentru ramona30):

Ai revenit din nou pe TPU ma bucur, ce ai mai facut?

| RaduMD a răspuns:

El nu ne-a dat lumea în dar. Ne-a dat-o spre administrare. Asta nu înseamnă să ne batem joc de ea, fiindcă vine vremea când administratorii sunt chemaţi cu bilanţurile contabile la raport. Şi, unde sunt nereguli, se lasă cu sancţiuni, iar administratorii buni vor fi promovaţi. Decretul de promovare sună aşa: "Peste puţine ai fost pus, peste multe te voi pune".

| casablanca40 a răspuns:

Trebuie sa iti impui niste principii dupa mintea ta pe care trebuie sa le respecti indiferent de situatie. Acest lucru l-a facut si nenea care a scris Biblia. A insirat niste principii unele in conformitate cu societatea din zilele noastre altele nu. Aceste principii le-a impus societatii fortat, fara drept de apel.

| RhoOphiuchi a răspuns:

Cred ca te referi mai degraba la viata. Viata asta e. ca un test. Nu o poti trai cum vrei tu, pentru ca atunci s-ar instaura haosul. Individualismul, eliberarea de norme sunt separarea de comunitate - societate, iar omul singur ghici ce face? Supravietuieste? Prospera? Trimite un copil pe o insula singur, sa vedem ce realizeaza. De asta e nevoie de un set de reguli si principii in cadrul carora omul sa isi limiteze impulsurile, ramanand pe o punte comuna cu toti ceilalti din comunitatea sa. Societatea traditionala (romana) era foarte bine gandita si functiona foarte bine, bazata pe invataturile ortodoxe. Aceste principii traditionaliste ofereau omului exact ce avea nevoie cu adevarat, indiferent ca puteau sau nu sa obtina singur, si il infrana in acelasi timp de la a face rau armoniei in sine.

| Beelzebub22 a răspuns (pentru RhoOphiuchi):

Ai un mare Bravo de la mine.
Si ca o paranteza, as vrea sa sugerez din nou TPU-lui sa scoata "Religia" din meniu, fiindca aici lumea nu face altceva decat sa judece si sa se jigneasca intre ei. Cine vrea crede cine nu nu. Sa nu uitam ca nu putem baga credinta cu forta nimanui in cap. Putem doar sa ne rugam pentru ei. Eu cunosc cazuri in care cineva care nu a crezut a trait niste momente mai dificile ca sa zic asa, in viata lui, in urma carora si-a dat seama de adevar. Insa cine vrea sa refuze, va refuza neconditionat si va continua sa-si sustina parerea fara niciun repros.
Insa adevarul nu dispare doar pentru ca nu vrem noi sa-l acceptam.
Si inca ceva. Sunt o gramada de oameni care marturisesc ce-au vazut in timp ce se aflau in moarte clinica, sau puteti gasi copii, daca pe adulti nu-i credeti.
Va dau un singur exemplu: "Am fost la portile cerului si ale iadului" scrisa de Gloria Polo.
Eu o recomand tuturor. Indiferent daca credeti sau nu in Dumnezeu. Poate unii dintre voi veti gasi asemanari si logica in ceea ce scrie acolo.
Zicea cineva mai sus ca "pai asa toti trebuie sa ardem in iad". Nu este adevarat. Pacatul se iarta, daca iti ceri si tu iertare. Daca recunosti ca esti slab si cedezi. Daca esti inganfat si vrei sa traiesti dupa propriile tale reguli, n-ai niciun obstacol in fata ta. Ai primit cel mai mare dar: libertatea de a alege. Nu esti obligat sa-l accepti pe Isus in viata ta, dar sa nu uiti, ca la o adica, dupa moarte daca totusi vei observa ca aceste povesti sunt adevarate si nu minciuni, nici El nu va fi obligat sa te accepte pe tine.

O ultima observatie: multi zic: fii inteligent si gandeste rational. Pai hai sa gandim rational. Viata de dincolo are doua variante de existenta: da sau nu. Omul isi traieste viata asa cum vrea ca nu e obligat de nimeni sa faca pe placul cuiva.
In primul caz, in care viata de dincolo nu exista, omul sa zicem ca nu are de pierdut daca isi traieste viata dupa bunul plac. Insa dupa moarte, nu va lua cu el nimic din bogatia pe care a adunat-o. (caci sa fim sinceri, degeaba zic multi ca nu vor bogatie, omul e mai lacom decat un caine, si cu cat are mai mult cu atat vrea si mai mult). Poate isi creaza si dusmani asa, sau poate nu dar multi prieteni nu va avea la inmormantare, deoarece omul lacom care priveste mereu prima data nevoie lui si doar apoi nevoile celor din jur, nu poate fii inconjurat de prieteni adevarati.
In al doilea caz, daca exista viata de dincolo, el va fi judecat si va arde la nesfarsit.
Deci concluzia rationala suna cam asa: chiar daca exista sau nu viata de dincolo, eu nu am nimic de pierdut daca incerc sa-mi traiesc viata frumos, fara lacomie, fara aroganta sau alte chestii negative care sa ma indeparteze de oameni.
Daca privim cele 10 porunci, ele cred ca ne indeparteaza si de pacat, si tot odata si de raul pe care-l produce acel pacat. Caci nu Dumnezeu pedepseste pe copii sai pe pamant asa cum zicea cineva mai sus, ci insusi omul isi aduce probleme pe capul lui din cauza pacatului. Orice problema provine dintr-un pacat. Mai ales daca ne gandim la pacate mai grave, cum e curvia de ex.
Vedeti voi, pana si rational gandind, nu ai ce pierde daca iti traiesti viata dupa anumite reguli, decat daca vrei sa o traiesti haotic dara nicio regula. Dumnezeu nu te judeca in functie de religie sau alte minuni. Sa stiti ca si un pagan poate intra in rai. Depinde de inima lui. Depinde de faptele lui in aceasta viata. Ce a facut sau ce a vrut el sa faca in timpul vietii. Sa ajute pe altii sau sa se ajute numa pe el? A facut bine cu altii sau a cautat numai binele pentru el facand rau pentru altii. E atat de simplu.
Practic si teoretic exista o singura porunca: porunca iubirii. Caci daca ne iubim unul pe celalalt nu avem cum sa fim egoisti si asa mai departe.

Adevarul este ca sunt multe de povestit. Dar degaba. Cine nu vrea nu vrea n-ai ce-i face. Omul incapatanat asa ramane. Eu vreau sa zic un "Doamne ajuta" pentru ei.

| Beelzebub22 a răspuns:

In primul rand, eu consider ca pe TPU ar trebui sa nu exista domeniu "Religie" deoarece se bat in cap oamenii si parerile. Vreau sa zic ca, fiecare crede, pana la urma, nu doar ce vrea, ci si ceea ce invata de la ai sai. Nimeni nu poate convinge pe celalalt despre dreptatea lui. Fiecare din noi credem in ceva. Sau nu. Dupa cum am fost crescuti. Zicea cineva mai sus ca ar trebui sa se roage toata ziua o viata intreaga ca sa fie mantuit. Raspunsul meu pentru el este ca nu trebuie sa faca acest lucru. Trebuie doar sa-si dea seama ca a gresit si sa-si ceara iertare. Regulile nu sunt facute pentru ca noi sa ne simtim legati, ci dimpotriva, sunt facute pentru a ne proteja. Daca in lume nu ar exista atata curvie cat exista (am dat acest exemplu pentru ca este cel mai mare pacat, aduce cu ea cea mai mare si multe suferinte si pentru ca este si cea mai raspandita) nu ar exista spre exemplu nici boala Sida sau HIV sau alte boli cu transmitere sexuala, care nu au existat la inceput, dar care au aparut, cu siguranta noi le-am creeat, nimeni altu. La fel si celelalte 9 porunci din cele 10, nu te obliga sa faci ceva ce nu iti place, te avertizeaza mai degraba, ca ceea ce faci nu este bine pentru tine!
Si stim cu totii ca prima si cea mai importanta porunca este cea care ne indruma spre iubire. Mi se pare si firesc la o adica, sa ne iubim unii pe ceilalti, si nu sa ne omoram unii pe ceilalti. Pai daca tu, respecti acele 10 reguli, demonstrezi prin asta ca te iubesti pe tine si pe cei din jur. Esti vrednic pentru viata vesnica. Daca insa tu nu le respecti, esti un om egoist, un om mandru care nu accepta in viata lui decat ceea ce ii face lui pe plac. Un asemenea om nu se poate gandi si la altii, decat la el in primul rand. Un asemenea om nu iubeste. Si daca nu iubeste, el oare, merita sa fie iubit? Da. El iubeste si pe cei pacatosi, si abia asteapta ca acestia sa-si dea seama de marea lor greseala si sa-si ceara iertare. Caci El, este dispus la orice ora sa te ierte, dar trebuie sa vrei si tu. El nu te obliga. Ti-a dat cel mai mare har: harul de a alege. Nu te forteaza sa faci ce spune el ca e bine pentru tine, doar te informeaza. Daca nu tu vrei sa-l accepti, sa te accepti pe tine insuti practic, daca esti un om revoltat, impotriva comunitatii, impotriva a tot ce inseamna bine pentru tine si pentru cei din jur, cum vrei sa te mantuiesti? Sau cum poti sa astepti bine in continuare in viata ta? Ca nu el iti trimite raul, tu ti-o faci cu mana ta.
Adevarul este ca despre religie, un om nu poate sa-si dea cu parerea daca nu s-a documentat indeajuns, daca nu s-a informat deloc. Daca cineva dintre voi, are asemenea intrebari, nu ezitati sa mai puneti mana pe carti, pe carti semnate de Papa, sau de preoti (depinde de ce religie aveti). Nu ezitati sa puneti intrebari. Dar puneti-le la preoti, nu la TPU. Aici fiecare din noi iti va raspunde dupa parerea lui personala. Ina la noi catolicii, preotii nu se casatoresc, isi dedica toata viata pentru a studia si pentru a le explica oamenilor care-i treaba. Cine e un om mai vrednic de a raspunde la unele intrebari daca nu un preot?
Poate ca multi dintre voi condamna preotii pentru ca sunt lacomi si vor doar bani.
Eu nu zic ca nu aveti dreptate.
Si ei sunt oameni si au dreptul sa pacatuiasca. Nu suntem sfinti. Pacatuim cu totii, om de rand sau preot nu conteaza. Dar noi ar trebui sa avem un pic de respect fata de ei, fiindca si-au dedicat viata lor pana la urma, pentru a-l sluji pe El si pentru a ne fii noua pastor. Pentru a ne indruma. Decat sa ramaneti cu dubii, sau cu alte pareri, al altor oameni, eu va sfatuiesc sa cautati raspunsuri la preoti. Nu va lasati pacaliti de aparente, pana la urma, ce legatura are pacatul unui preot cu adevarul pe care il cauti? Daca un preot pacatuesite, nu inseamna ca acea fraza pe care o citeste din Biblie nu este adevarata. Este adevarat ca el este omul care trebuie sa ne dea exemplu, dar incercati sa va puneti in locul unuia din ei.
Si pe de alta parte, daca unul din ei pacatueiste, cu ce drept ii judecam noi pe toti? De fapt cine suntem noi sa ii judecam, nu doar pe ei, pe oricare din semenii nostri?
Mai este o vorba foarte importanta pe care lumea o ignora: Nu judeca si nu vei fii judecat. Nu este o gluma. Fii iertator si ti se va ierta. Etc. Sunt multe lucruri, pe care omul le-ar afla daca ar pune mana si ar citi cate ceva.
Dar cine nu vrea, respinge ideea si refuza adevarul, el va cauta mereu orice ca sa nu accepte ceea ce i-ar face viata sa se schimbe, in sensul ca ar trebui sa renunte la unele placeri ale vietii. Este alegerea voastra fratilor.

Ca si paranteza, numele si poza mea nu trebuie din nou, sa va influenteze, pentru ca este doar un nume, si doar o poza. Stilurile fiecaruia, precum si preferintele, nu se discuta. Si nu este pacat sa iti placa muzica rock, nu este pacat sa te uiti la un film horror. Asta o zic pentru ca multi te critica fara motiv, doar ca sa se afle in treaba.

Un sfat pentru toata lumea: inainte de a judeca, ar fi bine sa te informezi mai bine. Biblia nu este o carte chiar asa de grea, incat sa nu o intelegi, trebuie doar sa vrei sa accepti ce scrie acolo, iar atunci mintea ta va fi mai limpede, si multe lucruri ti se vor parea logice, mai mult de atat, la locul lor.
Eu personal, nici nu le pot vedea sau imagina altfel.
Mult succes si toate cele bune.