Da, asa a spus Dumnezeu, dar depinde de cine are urechi sa asculte, dar la voi toti credinciosi fac ce zice popa, nu ce zice Dumnezeu. Popa -i baza, Dumnezeu nu are loc. Acolo totul este permis, nu esre nimeni indreptat sa mearga catre biserica si sa aiba o Biblie in mana, dar la ce o sa-i foloseasca, nu? Nu sunt preotii interesati sa predea adevarul in biserici, pentru ca nu-l cunosc, si nu este important pentru ei. Banul sa fie, si pozitia, ei lupta inpotriva lui Dumnezeu si a Bibliei, asa ceva au facut mereu. Spune milan, ca erau pusi doi heruvimi pe chivot, da, dar nu pentru a se inchina cineva la ei, ci au avut un rol, sau imaginile din carti sau reviste, sunt facute pentru a transmite mai usor invatatura, nu pentru a le lipi pe pereti, si a te pleca inaintea lor. Unii oameni nu stiu sa citeasca sau nu vad, dar cu ajutorul imaginilor se transmite ideea. Dar nu inseamna ca te inchini la poze. Cat despre icoane, acestea sunt formalitati comerciale, cine le face trage foloase din ele, si asa sunt si cei ce le fac, ca si ele, morti. Citeste daca doresti in Biblia in Psalmul 115 :4-8.
Ştii ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!
Asta ce înseamnă? Că porunca a II-a se înţelegea DOAR IN ANUMITE CONTEXTE!
Contexte care ţin de religie (poruncă dată evreilor!), contexte care ţin de timpul istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care ţineau de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau obiecte de cult…
Şi câte confuzii riscă să se nască din ignoranţă şi din eludarea contextelor istorice...
TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!
Toate denominaţiunile sectante au cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"! Fiecare cult creştin exploatează excesiv functia de REPREZENTAREA pe care o are IMAGINEA!
Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? Nu.
La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală (dupa modelul altor obiecte decult recomandate in Vechiul Testament)!
Asa o sa fac, o sa citesc! Sunt foarte curioasa si Dumnezeu o sa ma ajute sa inteleg adevarul!
Pentru că nu se bazează pe Biblie,ci se bazează mai mult pe tradiţia scrisă de oameni, au impresia că Biserica lui Hristos de la început a avut icoane, ceea ce e total fals!
Această practică este împrumutată de la păgâni, căci numai ei erau plini de zei şi de tot felul de chipuri la care se închinau!
Scriptura este plină de versete (atât în Vechiul cât şi în Noul Testament) în care Dumnezeu insistă să nu ne facem nici un chip, nici o reprezentaţie!
Trebuie să îL vedem pe Dumnezeu prin ochii credinţei şi să credem în El aşa cum este!
De asta ni s-a dat credinţa care este o încredere neclintită în lucrurile care NU se văd
Evrei 11:1 Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile cari nu se vad.
2 Pentruca prin aceasta, cei din vechime au capatat o buna marturie.
Multumesc pentru atentia ta. Daca doresti mai vorbim. Eu as dori sa impartasim cateva idei daca vrei. Cand ai timp, si sa nu-ti fie somnic.
Si eu imi doresc sa mai vorbim, mi-ar placea foarte mult sa mai aflu cateva lucruri si sa culeg de la cine simt ca ma poate ajuta...
Icoanele fac afacerea să meargă mai bine.
Orice afacere de succes are nevoie de reclamă, de atracţii, de imagini cu care să se poată identifica clientela (sub)mediocră, iar preoţii de pe vremuri (ca şi cei de acum, de altfel) erau, se pare, foarte buni strategi de marketing.
Prin vinovăţia şi frica indusă oamenilor s-au asigurat că mereu vor avea clienţi, iar prin promisiuni tentante, imagini şi clădiri sclipitoare şi inventarea unei întregi serii de superstiţii şi ritualuri s-au asigurat că oamenii dependenţi vor avea o gama variată de obiecte şi servicii (inutile, desigur) pentru care să scoată banul. Astfel preoţii, cât timp religia va fi prezentă în societate, mereu vor avea o afacere de succes şi nu vor muri de foame.
Corect.Este o afacere cu mult profit, le-a mai ramas putin timp, ce se vor face oare. Apocalipsa 18; 4.
Bine, mai vorbim, noapte buna. pa, pa, nu papa de la Rooma
Ma bucur ca tu ca ortodox in loc sa te documentezi ce reprezinta icoana, ai postat pe TPU o intrebare si ti s-a dat raspunsul cel mai magulitor de la o sectanta, o neoprotestanta, pentru un crestin doar cu numele asta da bravura; daca tu chiar vrei sa te indrepti, doar daca vrei, du-te la biserica
Dar Legile si Poruncile interzic orice fel de inchinare decat in Duh si Adevar. Cat despre iconografia religioasa, nici chiar in anul 300 invatatorii Bisericii nu le aprobau. Sinodul din Elvira interzisese sa se puna pe pereti asemenea imagini. Pentru crestinii din veacul al III-lea, icoanele reprezentau un fel de seductie spre paganism. La inceput cultul crestin era simplu si sanatos compunandu-se din Ș,, invatatura apostolilor, frangerea painii, legatura frateasca si rugaciunea.,, Formele introduse nu au temei biblic. Odata cu formele au intrat rand pe rand tot felul de superstitii. Iata cateva forme adaugate: Candela, sfesnicul, lumanarea, cadelnita, omoforul, patrafirul, tamaia, mataniile, clopotele, sarindarele, panahida, coliva, venerarea ingerilor si sfintilor, hram, sfestanie, pomeni, canonizari de sfinti, etc. Daca nu ma inchin la sfinti nu inseamna ca nu ii cinstesc nu ii venerez, nu inseamna ca imi bat joc de ei. Fereasca Dumnezeu. Dimpotriva, abia acum ii inteleg pe sfinti, ii admir, ii iubesc. Si inteleg cum au fost prigoniti, le inteleg puterea credintei care nu ii lasa sa faca compromisuri, le admir aceasta credinta admirabila si-au dat viata dar de Hristos nu s-au lasat. Si ma simt atat de bine avand acelasi Mantuitor, mergand pe urmele lor.
Esti de apreciat ca ai sesizat acest lucru in Biblie si susti punctul de vedere al lui Dumnezeu.Bravoo.
Am apreciat raspunsul Rodicai, pentru ca m-a facut sa inteleg raspunsul la intrebare si pentru ca din punctul meu de vedere are dreptate...sunt ortodoxa dar care-i faza? Atunci cand merg la biserica nu inteleg nimic, preotul abia asteapta sa-si termine discursul, ''cantarea'' neinteleasa de nimeni si sa plece acasa! Si nu vad de ce trebuie sa pupam icoanele, toata lumea ia la rand icoana dupa icoana ...desi Dumnezeu ne spune clar sa nu o facem!
Si ce conteaza ce religie are Rodica, daca are credinta?!
Daca nu-ti convine ce cred, de ce nu-mi spui tu rolul icoanelor si unde a zis Dumnezeu sa le pupam sau sa ne inchinam la ele...Astept
Citeste cu atentie raspunsul lui milan9. Si el ti-a dat argumente biblice.
Nimeni nu te pune sa pupi icoanele. Sunt ortodox si nu pup nicio icoana. Pupatul si inchinatul in linie, la orice rama colorata din biserica, vine dintr-o practica gresit inteleasa si perpetuata ca fiind imperativa. Vine din nevoile omului de rand care tinde sa vulgarizeze pe intelesul sau actul inefabil al devotiunii si din acordul tacit al preotilor. Icoanele isi primesc cinstirea prin faptul ca sunt adiacente actului liturgic, se afla in vecinatatea lui.
Neoprotestantii sunt transanti si au mers mai departe. Nu au inteles ca de fapt nu reprezentarile vizuale sunt problema, ci idolatria. In Biblie scrie clar cum Dumnezeu cere sa fie reprezentati heruvimi pe chivotul legamantului. Nu denota asta ca Dumnezeu accepta si cere reprezentari iconografice anexe cultului sau? Atata timp cat ele nu sunt fetisizate si transformate in obiecte de inchinaciune in sine, nu e nimic gresit in folosirea icoanelor.
In plus, au avut si au rol educativ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Poor_Man's_Bible
"Ştii ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!
Asta ce înseamnă? Că porunca a II-a se înţelegea DOAR IN ANUMITE CONTEXTE"
UNDE scrie IN BIBLIE ca a spus Dumnezeu despre NECESAITATEA INCHINARII la CHIVOTUL LEGII? Cartea, capitolul si versetul TE ROG.
"Citeste cu atentia raspunsul lui milan9. Si el ti-a dat argumente biblice. "
Fugi de aici, a spus numai aiureli si nu a dat NICI UN argument Biblic ci numai TRADITIONAL (din traditie). Citeste BINE si nu te lua dupa ureche.
Ma intriga situatia asta si nu reusesc sa ma conving! Dar stiu ca o sa aflu singura adevarul!
Iesirea:
18. Apoi să faci doi heruvimi de aur; şi să-i faci ca dintr-o bucată, ca şi cum ar răsări din cele două capete ale capacului;
20. şi heruvimii să-i faci ca şi cum ar ieşi din capac. Heruvimii aceştia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar feţele să şi le aibă unul spre altul; spre capac să fie feţele heruvimilor.
22. Acolo, între cei doi heruvimi de deasupra chivotului legii, Mă voi descoperi ţie şi îţi voi grăi de toate, câte am a porunci prin tine fiilor lui Israel.
Cap. 36
8. Atunci toţi cei cu minte iscusită, care se îndeletniceau cu facerea locaşului sfânt, au făcut pentru cort zece covoare de în răsucit şi de mătase violetă, stacojie şi vişinie; şi în ţesătura lor au făcut chipuri de heruvimi, alese cu iscusinţă.
35. După aceea au făcut o perdea de mătase violetă, stacojie şi vişinie şi de în răsucit şi pe ea au făcut chipuri de heruvimi cu iscusinţă alese, ca să o pună între sfânta şi sfânta sfintelor.
Cap. 37
7. A făcut de asemenea doi heruvimi de aur, lucraţi din ciocan, pentru cele două capete ale capacului,
8. Şi i-a aşezat unul la un capăt şi altul la celălalt capăt al capacului. Heruvimii aceştia erau făcuţi ca ieşind din capac la cele două capete ale lui.
9. Cei doi heruvimi îşi întindeau aripile unul spre altul, umbrind capacul, iar feţele lor erau îndreptate una către alta, privind spre capac.
Numerii
Cap. 7
89. Când a intrat Moise în cortul adunării, ca să grăiască cu Domnul, a auzit un glas, care-i grăia de sus de pe chivotul legii, dintre cei doi heruvimi. Glasul acela grăia cu el.
Imediat ne dam seama de un lucru: ce cautau niste statui chiar in locul in spre care se inchinau evreii. Erau obiecte de cinste cerute de Dumnezeu si pentru ca se aflau CHIAR DEASUPRA PORUNCILOR CE INTERZICEAU IDOLII, rezulta ca nu statuile sau imaginile sunt interzise ci idolii care Il dau la o parte pe Dumnezeu.
HERUVIMII – "chipurile cioplite de deasupra Chivotului Legii", sunt tot "ASEMĂNARE A VREUNUI LUCRU DIN TOATE CÂTE SUNT ÎN CER"! Şi totuşi, ridicarea lor a fost PORUNCITĂ DE DUMNEZEU! Cum este posibil acest lucru?
Heruvimii din jurul chivotului, acele statui din aur, chiar pentru asta erau destinate: să mijlocească în conştiinţa iudeului sentimentul apropierii lui Dumnezeu!
Simplu. Era chiar şi pentru evrei, o mare diferenţă între CEEA CE ERA DESTINAT LUI DUMNEZEU (chiar obiecte de cult) şi IDOLATRIE (făcea trimitere doar spre alte religii, alte divinităţi- cele false!).
Este un lucru esenţial faptul că ICONELOR li se acordă doar "CINSTIRE" şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie)! Au doar valoare simbolică şi harică, sunt doar obiecte de cult, tot la fel cum evreii nu se "temeau" de sutele de feluri de obiecte de cult adoptatea la recomandarea profeţilor şi chiar a lui Dumnezeu...
Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Nu există nici o "speranţă" pentru cârcotaşi de a-L confunda pe Dumnezeu cu creaţia Sa minunată…
Dacă soţul sărută şi strange în braţe (simbolic) o fotografie cu o femeie simpatizata, alta decât soţia(!), atunci soţia intră la idei şi are toate motivele să fie "deranjata".
Dar dacă fotografia "strânsă în braţe" este a soţiei (în lipsa lui, desigur), nu ar fi ridicola oare soţia, să ridice un scandal din cauza asta în casă?
La fel este şi cu motivul pentru care Dumnezeu a lăsat porunca a II-a! Pentru eliminarea concurenţei zeilor falşi prin care evreii îl PĂRĂSEAU CU TOTUL PE DUMNEZEU!
Dar obiectele de cult (şi icoanele) dimpotrivă, ele nu îndepărtează de Dumnezeu, ci au ca singur scop APROPIEREA DE EL. Ele chiar TRIMIT GÂNDUL mai aproape de Dumnezeu
Dacă tu pleci într-un loc departe, în război să spunem, iar soţul tau NU vrea să rămână cu nici o fotografie de-a ta, bineînţeles că nu o să creezi o mare ceartă din cauza asta, nu o să te superi foarte mult pe el, nu o să dai divorţ din cauza asta.
DAR, ţi se va părea totuşi ciudat că refuză să te păstreze în fotografie, să păstreze un mijloc de "apropiere" ("un fel" de apropiere, simbolică, afectivă, un pretext meditativ, ceva asemănător)…
Un alt aspect în afara "neutralităţii" faţă de icoane ca simboluri, îl reprezintă faptul că nici nu poţi să tratezi cu necinste un "mijloc" devenit simbol.
Nu poţi spre exemplu să faci orice cu hârtia revistei care are chipuri ale Mântuitorului, Maicii Sale, ale apostolilor, etc…
Chiar dacă tu exişti, şi fiinţial şi telepatic, soţul tau, în lipsa ta va simţi validitatea dictonului "ochii care nu se văd se unită".
Nu este vreo nouă descoperire faptul că Dumnezeu este pretutindeni, DAR, întotdeauna, sunt contexte care INTENSIFICĂ SENTIMENTUL RELIGIOS:
-rugăciunea,
-cântarea,
-Biserica ca şi loc special,
-meditaţia,
-imaginea - exploatată intens de toate cultele, smirna şi tâmâia, etc...)
Deci este nevoie de astfel de CONTEXTE ce INTENSIFICĂ sentimental religios, chiar dacă, Dumnezeu este pretutindeni...
Avem Legea Morala sau cele zece porunci date de Dumnezeu si vorba omeneasca, multa convingere nu-ti trebuie, totul tine de ALEGERE si INTERESE.
Am zis eu ceva de inchinare? Citeste-mi BINE raspunsul si nu te lua dupa ureche.