Omniscient nu înseamnă că știe ce vei face exact în viitor, înseamnă că cunoaște toate posibilitățile. Omul are liberul arbitru și trebuie să-și asume consecințele faptelor sale. De exemplu, să spunem că astăzi trebuie să decid la ce școală îmi voi duce copilul. Dumnezeu cunoaște toate posibilitățile adică toate școlile la care îmi pot înscrie copilul însă alegerea rămâne a mea deci am liber arbitru, dreptul de a alege o cale și de a suporta consecințele alegerii mele. Dacă Dumnezeu ar ști tot ce vei face tu în viitor atunci ar însemna că drumul tău în viață este deja stabilit și tu nu ai nici un control asupra acestuia. Pentru unii ar putea fi o binecuvântare, unii s-ar putea simți protejați și apărați prin acest fapt însă eu nu cred în predestinare. Dacă doresc pot să mă spânzur de o grindă chiar acum și Dumnezeu nu mă va împiedica dar voi suferi negreșit consecințele faptei mele. Fără liber arbitru nu ar exista bine și rău, nu ar fi consecințe pentru faptele tale și am fi doar niște sclavi amărâți lucrând veșnic pe plantația lui Dumnezeu.
"în realitate nu merge ca în matematică" Cum să spui așa ceva?
"De ce să citesc o carte cu povești? Nu mă tentează să o recitesc pentru că nu mai e relevantă pentru zilele noastre."
Deci cu astea două ai demonstrat nu numai că ești irelevant în domeniu, dar ești și ultima speță de om. Fir-ar, uite cu cine vorbeam...
Mi-e rușine că am vorbit cu tine.
Pai e f clar, nu e vorba de interpretari aici. Niste chestii care nu se pupa cu realitatea.
Si daca e doar o carte prafuita de ce iti consumi atata timp din viata vorbind despre ea pe internet?
De ce e asa important pentru tine si pentru viata ta daca Dumnezeul biblic este sau nu atotcunoscator?
Cu ce te ajuta pe tine informatia asta mai exact? Nu ca ai accepta un raspuns obiectiv fiindca se vede clar ca tu nu vrei ca El sa fie atotstiutor. Asa vrei tu sa fie si orice contra-argument o sa-l respingi fiindca nu se conformeaza vrerii tale si obsesiei tale irationale de a-L face pe Dumnezeu un simplu nestiutor si chiar un fricos.
Sa fie asta oare auto-proiectia de care vorbesc psihologii?
Daca te referi la intrebarile mele, atunci da, nu se pupa cu ratiunea.
Daca te referi la tot ce inseamna Biblia, atunci nu, nu tot ce scrie acolo nu se pupa cu ratiunea.
Dumnezeu cunoaste totul si ma cunoaste si pe mine, stie si ca nu ma dau superiror in fata altora.
Cine ma stie ma cunoaste, daca ma cunoaste in persoana.
Cine ma stie din spatele unui calculator, nu ma cunoaste, si nu stie cand glumesc, cand fac misto si cand vorbesc serios.
Daca pentru tine inferior mai inseamna si sa fiu pupincurist sau prost, atunci nu mersi, nu sunt femeie, te las pe tine sa fii.
Dar eu nu am citit din scoarta in scoarta Biblia ca sa las pe cineva cu copy-paste sa imi raneasca ratiunea.
Tu aperi aceasta convingere dogmatica crestina pentru a ataca in continuare prin convingerea ta ateista alte idei care nu contravin cu realitatea ta, ca de pilda aceste intrebari ateiste care se contrazic cu un Dumnezeu care cunoaste viitorul.
Si pe Iisus l-au numit oamenii Satana.
Pentru ca din gunoaie ies la suprafata comori.
Azi am gasit o comoara si maine voi gasi alta, pana vei lasa religia si vei accepta Adevarul, care este Cuvantul lui Dumnezeu.
Dumnezeu nu cunoaste viitorul am zis.
De il periati pe Dumnezeu e frica, de periati minciuna e Diavolul, de periati adevarul e liniste si pace.
Tu ce periezi? Religia ta?
E blestem!
Cine se increde in religie se increde in om, si cine se increde in om e blestemat sa greseasca.
https://www.bible.com/ro/bible/191/JER.17.5-7.VDC
„Nu ca ai accepta un raspuns obiectiv fiindca se vede clar ca tu nu vrei ca El sa fie atotstiutor."
Asta e problema ta, a voastra, a oamenilor in general, ca acceptati mai degraba de frica un raspuns obiectiv(turma de oite) decat de frica unul subiectiv(nu cont ca e rational sau nu), si ati uitat ca un raspuns subiectiv a dat nastere celui obiectiv.
Tu lasa-ma pe mine, tu nu ai intrebari subiective rationale care combat raspunsuri obiective, cand o sa ai atunci sa uram obiectia unora.
A zis ca a citit-o si ca nu mai e relevanta din moment ce a citit-o si e de domeniul trecut.
Daca tu nu ai vazut povesti in biblie inseamna ca esti un copil si crezi in acele povesti: Iona in burta unui peste, marea Rosie despicata, un mar(nu marul Albei ca Zapada) care da viata, etc.
Toti suntem mandri si tinem la orgoliul nostru, daca nu am tine am fi de acord cu oricine.
Dar cred ca mai mare mandrie era sa nu iti raspund la intrebari si sa te scot din lista de prieteni.
Tu chiar crezi ca îmi pasa de ca sunt acolo, Iisus nu era mândru., mândria este. Păcat, credeam ca ai evoluat dar nu.
Dupa spusele tale, Iisus era mandru, fiindca se credea atotstiutor, desi stia sa dea raspunsuri bune, dar oamenii spuneau ca e mandru si ca are drac.
Cu ce nu am evoluat?
Cu mandria?
Unde gasesti mandrie?
Nu se credea superior fata de nimeni, Iisus a știut pentru ca asa era profețit
Nu e adevarat, El a citit mult Tora si a aflat ca despre EL era vorba.
Si apoi mai era si Ioan botezatorul, care a citit si El si a asteptat momentul cand sa ii spuna lui Isus asta, macar ca El a aflat inaintea lui Ioan.
Toti suntem mandri pana la proba contrarie, atunci cand noi avem dreptate si ei nu.
Obiectivitatea caracterizeaza realitatea. Subiectivitatea caracterizeaza sentimentele irationale ale Ego-ului.
Sa traduc pentru cei mai inceti?
Gandesti cu fundul si esti mandru de asta.
Einstein a rupt obiectivitatea in doua cu ecuatiile lui.
Tocmai ai demonstrat ca esti un pseudointelectual care isi ia informatiile din videoclipuri de Youtube prost facute pe care nici macar nu le intelegi.
Einstein vorbea despre sisteme de referinta spatiale in contextul calculelor in domeniul fizicii, nu vorbea despre relativismul si subiectivismul complet retard pe care il afisezi cu atata nonsalanta.
Daca totul e relativ inseamna ca si propozitia "totul e relativ" e relativa deci se distruge pe ea insasi.
Pai unele din biblie se pupa cu ratiunea, e corect...mai ales acolo cand te pune sa pleci caplu la bogati, sa-ti platesti taxele (de pe urma carora nu beneciciai de nimic), haha.
E bine sa fi constient ca asta cu religia nu se pupa cu realitatea in mare parte, nu neaparat cu ratiunea, asa ca fantezie e frumoasa, e adevarat.
În carte este scris mai dinainte.
Dumnezeu nu trăiește în timp, Pentru Dumnezeu nu există trecut, prezent și viitor. Toate sunt descoperite înaintea Lui. Sfântul Simeon Noul Teolog în Rugăciunea Sfintei Împărtășirii spune :Cele nefăcute de mine le-au cunoscut ochii Tăi; în cartea Ta sunt scrise și cele încă nefăcute de mine". Dumnezeu în atotputernicia și în atotștiința Lui le cunoaște pe toate, chiar și pe cele viitoare care urmează să se petreacă. Dar nu El este cauza răului. Dumnezeu cunoaște de mai înainte, dar nu predestinează.
La Iov a dorit sa i se încerce Credința, cu toat ca știa dinainte deznodământul, cuvântul "încerce" capătă un alt înțeles în veșnicia Lui Dumnezeu.Fiind lucruri care trebuiau sa se întâmple, fiind scrise,incercarea este doar o recunoaștere mai presus de cunoaștere. Chiar dacă Dumnezeu știe despre o persoana ca va fi mântuita, prin fapte bune pe care le va face,credința și pocăință, prin aceste încercări Dumnezeu ne face și pe noi sa conștientizăm ca mântuirea noastră se datorează încercărilor și bineînțeles milei Lui. Dacă am fi mântuiți fără a trece prin viata, am fi un fel de îngeri, dar noi suntem oameni după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
Părerea de rău în situația potopului este evidenta, aici se arata ca destinul nostru nu Este predestinat, ci doar cunoscut,avem liberul arbitru.
Este ca și cum viata a mai existat, Dumnezeu cunoaște tot, și uitându-se la reluare, îi pare rău de greșelile noastre, diferența este ca viata nu a mai existat, în schimb Dumnezeu vede înainte de timp. Mintea omenesca nu poate sa înțeleagă acest aspect, nici macar noțiunea de infinit nu o putem înțelege.
Existenta nostra pe o linie a infinitului, nu ne plasează nicăieri conform fizicii, nici la începutul liniei, nici la sfârșit sau mijloc,este o necunoscuta, taina ascunsa mintii noastre limitate. Curcubeul putea fi pus sau nu, nu judecam aceata decizie.
Mai mult ar trebui noi sa ne gândim când vedem curcubeul ca Dumbezeu este milostiv și merita sa îi slujim cu credința și iubire.
Dumnezeu în fiecare zi ne da darul vieții, și ar trebui să-i mulțumim zilnic,cat stam pe pământ.
Omul nu are dreptul sa supună judecății deciziile Lui Dumnezeu.
Nici îngerilor nu le este descoperita toată înțelepciunea Lui.
Raul din lume este efectul neascultării Protoparintilor nostru Adam și Eva.
Sa ne bucuram ca a trimis un răscumpărator, pe însuși fiul Lui, Cuvântul întrupat, nascut mai înainte de veci, una cu Tatăl, Lumina lumii, Lumina Vieții, care împreună cu Tatăl și Duhul Sfant da naștere conceptului de Trinitate.
Dumnezeu este unul singur, care are 3 manifestari.
DeProfundis99 întreabă: