Dragule, tu incerci a ne face sa raspundem la un paradox (cred ca sti sa gasesti explicatia cuvantului amintit) avand mai multe necunoscute in "formula" data de tine. Daca sti sa dai "valoare" acelor necunoscute sigur noi vom fi in stare sa-ti raspundem la "necunoscuta" ta.
Prima intrebare: In ce consta omnipotenta lui Dumnezeu si "unitatea de masura" a acesteia.
A doua intrebare: esti in stare sa creezi conditile necesare "probei" dorite de tine?
A treia intrebare: Esti in stare sa pui la dispozitie "utilajul" necesar spargeri "bolovanului" si a masuratorilor necesare?
A patra intrebare: Daca Dumnezeu este de acord cu proba dar fiindca Acesta este atemporal cum vei "testa" rezultatul daca proba va fi peste 2000 de ani?
A cincea intrebare: Mai sunteti multi?
Daca e omnipotent asta inseamna ca e infinit in putere, deci nu poate crea ceva mai puternic ca El. Orice creaza poate distruge.
Aha. Deci dumnezeu nu e omnipotent.
Cred ca intelegi ce inseamna infinit in putere.
Cred ca intelegi paradoxul omnipotentei, nu?
Acesta este un paradox. Si tu stii asta si totusi ai intrebat.
Si eu am pus intrebari despre acest concept de "paradox". Si am primit pareri, atat. Adica... era de asteptat
Poate face un fiu cu propra-i mama, ca apoi sa se ucida pe sine, ca nemuritor fiind, ca sa ne ierte pe noi de pacatele de el obligati sa le facem. WOW; curat-murdar
Întrebarea originală se referea la "ridicarea" pietrei, nu la spargerea ei. Eu am dat deja răspunsul ăsta, iar logica este aceeași, așa că îmi voi permit să îl redau exact la fel și aici:
Circulă pe forumurile cu puștani de diferite vârste și care se autointituleaza "atei" o întrebare de tip "argument" ce se vrea a fi încuietoare. "Dacă Dumnezeu este atotputernic, poate El crea o piatră pe care să nu o poată ridica?"
Creștinii sinceri sau grăbiți cad adesea în plasa aceasta șireată, încercând să dea răspunsuri care îi expun mișto-ului șugubăț al unora ce merg fluierând pe calea pierzării. De ce? Orice ai răspunde, concluzia cârcotașilor va fi aceeași: "vezi, mă, Dumnezeu nu este atotputernic!". Dacă Dumnezeu NU POATE CREA O PIATRĂ pe care să nu o poată ridica, atunci înseamnă că nu este atotputernic, iar dacă poate crea o piatra PE CARE NU O POATE RIDICA – înseamnă, din nou, că El nu este atotputernic!
Cum am raspuns eu la o astfel de provocare? În cele ce urmează…
Promit să ofer un răspuns concret și complet la această întrebare, dacă cei care o lansează îmi răspund corect la următoarea chestiune, având o logică similară:
Poate un număr infinit să fie mai mare decât un alt număr infinit? Dacă răspunsul este negativ, este posibil ca această aparentă impotență să ne ducă la concluzia că "primul număr este mai mic decât cel de-al doilea număr, doar pentru ca nu poate fi mai mare decât el"?
Cei mai mulți isteți deja și-au prins urechile, dar eu abia mi-am început argumentația. Nu îi voi lăsa să sufere și voi continua discuția pe marginea întrebării lor, la un nivel mai concret.
"FAȚĂ DE CE ar trebui să fie ridicată piatra?", îi întreb în continuare.
Dacă îmi permiteți să folosesc în mod intenționat greșit (din punct de vedere gramatical) un adjectiv fără grad de comparație – tocmai pentru a ilustra un punct de vedere – cineva "mai atotputernic" decât Dumnezeul atotputernic ar trebui sa creeze o planetă "mai infinită" decât planeta infinită creată cu scopul de a fi ridicată de Dumnezeul atotputernic. Toate acestea sunt necesare pentru a genera o forță de atracție gravitațională care să fie "mai infinită" decât forța care îi este necesară Dumnezeului atotputernic pentru a ridica piatra abia creată de către El însuși.
Ca să punem problema mai simplu, înainte să iasă fum din materia cenușie a nefericiților care nu știu ce să întrebe vom încheia cu o întrebare simplă de geometrie:
Dintre doua linii drepte (infinite, apropo, după cum ne-a învățat în generală dom’ professor Moraru) cum aflăm care este mai mare?
Vreți și o concluzie?
Nu mă pot compara cu mine însumi și să aflu că sunt mai mic sau mai mare decât deja sunt. O întrebare de tip nonsens nu poate avea un raspuns închis. Punct. NU poți compara un Dumnezeu atotputernic cu El însuși și apoi să afirmi că El nu este atotputernic – doar pentru că nu își poate depăși propria atotputernicie. Aceasta din urmă deja nu are limite. Sau poți, dar intrăm la o altă rubrică, una deloc onorantă:
"Neuronul stingher"…
Daca intrearea, paradoxul mai exact, nu te-a contrariat, adica nu ti s-a parut o "intrebare incuietoare",atunci mai mult ca sigur nu l-ai inteles, intrucat este un paradox din toate punctele de vedere.
"Poate un număr infinit să fie mai mare decât un alt număr infinit?'
Raspunsul este da, poate.
De unde stiu asta, pai in matematica infinit - infinit nu este zero ci nedeterminare, de unde putem trage concluzia ca nici infinit nu este neaparat egal cu infinit.
Demonstratia se face prin reducere la absurd. Daca un "numar infinit" (nu prea are sens conceptul de numar infinit, infinitul este perceput in matematica ca absenta unui numar,din acest motiv nu se lucreaza cu el decat in limite) nu poate fi mai mare sau mai mic decat un alt "numar infinit", atunci inseamna ca el nu poate fi decat cel mult egal cu acel lumar. Iar daca un "numar infinit" este egal cu un alt "numar infinit" acest lucru inseamna ca diferenta lor va fi egala cu zero,ceea ce este fals, caci infinit-infinit este nedeterminare.
"FAȚĂ DE CE ar trebui să fie ridicată piatra?", îi întreb în continuare."
O abordare total gresita, tu nu intelegi esenta paradoxului. Paradoxul acela cu piatra si ridicatul nu reprezinta decat modul glumet prin care putem evidentia problema. Dar paradoxul generalizat este asa.
"Daca X poate face orice, poate X sa faca un lucru Y mai presus de capacitatea sa de a putea."
Pai tu analizezi o formulare a paradoxului si chipului ai rezolvat paradoxul,pai asa zi mersi. Unde e rezolvarea logica,cu notatii logice, P, Non P, adica rezolvarea generala?
Asa se rezolva o problema logica.
Daca o iei asa,atunci si eu am sa rezolv paradoxul barbierului spunand ca barbierilor nu le creste barba,sau mai stiu eu ce aberatie care nu se aplica si pentru cazul general.
Te bagi in discutii care te depasesc, logicieni de renume isi pleaca capul si isi scot palaria in fata acelei dileme logce numita paradox, tu nu, in schimbi aberezi pe margine.
Cu alte cuvinte tu scoti acest paradox drept sofism, pentru ca forta de gravitatie, planeta,masa si alti termeni fara relevanta.
Pai paradoxul e asa, repet:
"Daca X poate face orice, poate X sa faca un lucru Y mai presus de capacitatea sa de a putea."
Unde vezi tu aici termenii : "Planeta", "masa", "gravitatie", "a ridica", etc.
Ca cineva a inlocuit termenul Y cu "bolovan" si "capacitatea sa de a putea" cu "capacitatea de a ridica bolovanul" este alta problema, pentru a intelege toti trepanatii pamantului, este alta problema.
Eu pot sa inlocuiesc termenul Y cu "foc" si "capacitatea sa de a putea" cu "capacitatea sa de a stinge focul" si paradoxul va suna asa: "Daca X poate face orice, poate crea un foc pe care sa nu-l poata stinge." Am reformulat paradoxul, si se vede cat se poate de bine, ca "demonstratia" ta cu "planeta" si "gravitatie" nu mai are niciun sens, de ce? Pentru ca ea a fost formulat, in mod eronat, numai pentru o formulare a paradoxului, iar nu pentru paradoxul generalizat.
Citez:
"The omnipotence paradox states that: If a being can perform any action, then it should be able to create a task which this being is unable to perform; hence, this being cannot perform all actions. Yet, on the other hand, if this being cannot create a task that it is unable to perform, then there exists something it cannot do."
si
"One version of the omnipotence paradox is the so-called paradox of the stone"
Sursa: Wikipedia.
Dupa cum vezi nu ai analizat decat o varianta a paradoxului, nu paradoxul in sine.
Inferno, dragule, din momentul in care imi spui ca infinitul este mai mare decat infinitul... NU prea mai avem ce conversa, indiferent cat de multe cuvinte ar avea explicatia ta. Esti prea destept pentru epoca asta!
Las cititorii sa decida cine este penibilul aici...
O zi frumoasa!
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Nedeterminare
Infinit - infinit nu este egal cu zero.
Confunzi sensul beletristic al cuvantului cu sensul utilizat in matematica. Aici nu pot decat sa ii dau dreptate lui Inferno, sensul corect este acela de nedeterminare. Folosim termenul de "infinit" pentru calcule care depasesc potenta intelectuala a omului. Spre exemplu, daca ti-ar fi dat sa calculezi 99999 la puterea 123456789, ti-ar fi mult mai usor sa spui ca rezultatul final "tinde la infinit" decat sa stai efectiv sa calculezi. Ne referim la calcule care dau rezultate ridicol de mari, de care se face abstractie prin folosirea notiunii de "tindere la infinit". Desi exprimarea ta e deficitara, deoarece nu exista "numar infinit", exista numere care tind la infinit mai mari intre ele(99999 la puterea 123456789 e mai mare decat [99999 la puterea 123456789]-1 ).
"deoarece nu exista "numar infinit"," - dar infinit exista?
Ca fapt divers, am folosit ideea de "numar infinit" pe deplin constient ca numarul infinit nu exista. Singura logica a fost pentru a explica babeste si pe mintea voastra - folosind comparatia. NU am facut o teza de matematica, prin urmare nu e nevoie sa facem pe noi, strofocandu-ne trist.
Si totusi, ca sa fim corecti, nu exista nici o entitate (poftim, nu numar) infinita mai mare decat o alta entitate infinita. Asta asumand ca acestea ar exista...
Pe de alta parte, daca infinitul nu exista, atunci am avea o problema in a incerca sa explicam lumea fizica si limitele ei.
Care este cel mai mare numar, in opinia ta?
Măi DarkEinstein lasa pietrele si spune-ne tu cum se poate ca lumina sa fie si unda si particula in acelasi timp?
Daca reusesti sa gasesti si o ecuatie ai direct Premiu Nobel.
De ce eviti sa raspunzi la intrebare?
Esti la categoria Religie: deci aici este exact locul unde nimic nu este mai important ca viata..., deci nimic, nici macar "pitrele nesparte".
Intreb eu: de ce nu eviti tu categoria asta? Du-te la Conversatii sau la Tehnologie de exemplu, poate ca tie iti foloseste la ceva o "piatra nesparta" pe noi aici nu ne intereseaza la ce sunt bune "pietrele...".
Dar tu cunosti expicaia: unda-particula?
Am uitat-o.
(n.t "expicaia")
Da.Incerc sa ridic o haltera cu 2 maini.Pot.Cu una singura nu pot.Deci,ai primit raspunsul.
Ce legatura are asta cu dumnezeu?
Are legatura.Asa cum pot eu sa ridic o haltera, dar si sa nu o ridic, asa poate face si Dumnezeu cu piatra.Cu o mana nu pot.Cu 2 da.Deci le pot pe amandoua.Asa si Dumnezeu.Isi mai suge putin din forta si nu mai poate.
Intrebarea ta e absurda si paradoxala.Intrebari de genul isi pun copiii de 4 ani.De ce are mana 5 degete? Cine a inventat somnul? etc acestea sunt intrebari care par simple, sau suprarealiste, dar al caror raspuns solicita un talent metafizic sau fantezia.
Esti paralel cu subiectul.
Nu te supara, eu cred ca tu esti paralel cu raspunsul.Sunt zeci de intrebari de genu si nici una nu are raspuns.E ca si cum ai intreba de cine a fost creat campul magnetic al pamantului.Atata va chinuiti sa oferiti niste raspunsuri, dar degeaba.Am oferit in raspuns argumente cat se poate de concrete.La revedere!
Biblia il descrie pe Yahwe ca fiind limitat in puteri, chiar cateodata nici nu stie ce se va intampla dupa unele actiuni ale sale. (pot exemplifica) de exemplu, i-a parut rau ca l-a facut pe om.CUM,sa-i para rau? asta inseamna ca habar nu avea ce are sa se intample! Acest Yahwe a triburilor primitive evreiesti,, rezolva'' problemele prin crime de nou nascuti, prin genocid.Cum? la atata sa se rezume OMNIPOTENTA?
iHateLuckyPersons întreabă:
Rizztheseballs6969 întreabă: