Sa presupunem ca avem de-a face cu un aliment, care ca orice aliment normal, este alterabil: o felie de paine. Fata de o felie de paine care nu este alterabila (presupunand ca asa ceva poate exista) aceasta are ceva in plus: capacitatea de a se altera. Inseamna asta ca felia inalterabila are o lipsa fata de cea alterabila? Potrivit felului in care m-am exprimat asa s-ar parea, dar sa nu ne lasam inselati de limbaj. In realitate felia alterabila are ceva in minus fata de cealalta: incapacitatea de a se mentine pe sine insasi in aceeasi stare. Capacitatea de a se altera nu e ceva in plus ci in minus.
Daca Dumnezeu este omnipotent, adica detine plenitudinea omnipotentei, atunci nu exista nimic pe masura puterii sale. Capacitatea de a crea o piatra ce sa-i limiteze, chipurile, omnipotenta reprezinta un defect si nu o calitate.
Ceea ce ne duce la cealalta confuzie, mai importanta. Dilema nu are sens, pur si simplu si se bazeaza pe o incapcitate ciudata de a pricepe implicatiile infinitului. Omnipotenta inseamna putere infinita. Ceea ce este infinit, prin definitie nu poate intra in raport cu altceva. Numai marimi finite pot fi comparate. Indata ce incercam sa raportam puterea divina la altceva am renuntat la infinitate si nu mai discutam despre omnipotenta.
Dumnezeu, fiind infinitatea insasi, nu poate fi raportat in nici o privinta la nimic. Indata ce il raportam pe Dumnezeu cu ceva sau cineva intr-o privinta sau alta – de exemplu omnipotenta Sa cu greutatea unei pietre – nu mai vorbim de fiinta infinita, adica despre Dumnezeu.
Eu ti-am aratat ca intrebarea e ilogica daca tu vezi altceva e problema ta
Nu intrebarea se traduce daca infinitu poate fi raportat la ceva.
Exemplu care mi l-ai dat tu sunt numere finite si nu vad care e legatura.
Nu are nici cea mai mica legatura
Noi vorbeam despre infinitatea sub denumirea de "Dumnezeu" care trebuia sa fie comparata cu alta infinitate "bolovanu". Intrebarea suna care infinitate este mai mare nu are nici un sens...Infinitul este relevant în doar legătură cu limite matematice.
Sa fiu mai pe inteles dintr-o infinitate deja existenta scoatem o alta infinitate, iar apoi le comparam.Sa nu imi spui tu mie ca intrebarea nu suna asa.
Exact intrebarea este ilogica, iar la o intrebare ilogica nu poti da un raspuns logic.
Iar cand te referi la Dumnezeu ca la tot poti deduce ca este infinit, iar prin defintie infinitul nu poate fi comparat, cum poti sa imi spui ca exista infinit mai mare decat altul? Auzi prin definitie nu existe "infiniti" mai mari ca ala. .
"poate sa faca X si in acelasi timp sa nu faca X?" cum ai pus tu problema eeste logc deoarece ne referim la x si nu la infinit iar tu prin aceasta intrebare poti vedea ca ii compari pe cei doi x care poate sa ia orice valoare dar nu infinit, daca ar fi luat infinitul aceasta intrebare ar fi ilogica prin definitie deoarece intrebarea este o comparatie.
Bun deci Dumnezu este infinitu iar dintr-un ifinit deja existent putem crea o infinitate de infinitati.Iar in cazul nostru din infinitul deja existent creem o alta infinitate respectiv bolovanu(desi daca ne uitam mai bine Dumnezeu trebuie sa invinga gravitatia asta presupunand o planeta de marime infinita, iar prin asta poti vedea un raport dintre 2 infinitati), iar apoi Dumnezeu ar trebui sa il ridice adica sa se compare cu el ceea ce prin definitie e ilogic.
Auzi eu nu mai incerc sa te conving ramai cu ideea ta, ca nu pot apela la logica cu tine, dar daca eu nu am dreptate de ce naiba nu il aud pe Christopher Hitchens sau pe Richard Dawkins folosind acest argument sa explice ilogitatea unui Dumnezeu atotputernic? oare din cauza ca vor sa ii menajeze pe teisti sau din cauza ca si-ar pierde toata credibilitatea punand o intrebare cu un fundament ilogic?
Eu ti-am mai zis ca infinitul este relevant doar in legătură cu limite matematice, iar ceea ce incerci tu sa ma tot convigi e ilogic prin definitie si partea amuzanta e ca tot te afunzi in eroare.
Pai am plecat de la aeasta ipoteza pentru ca asa cere intrebarea eu nu stiu doar cred nu am nici o certitudine.
Ma cand spui atotputernic automat spui infinit.E o conceptie care au incercat sa o explice si altii dar nu au reusit.infinitatea de elemente poate fi folosita doar in matematica nu si in teologie.
Daca iti spun nu o sa ma crezi asa ca uita-te in dex: http://dexonline.ro/definitie/atotputernic
Chiar nu inteleg ce vrei sa spui cu orice mar=infinitate de mere ce legatura are asta cu infinitul?
ATOTPUTÉRNIC, -Ă, atotputernici, -ce; adj. Cu putere nelimitată, care poate orice. ♦ (Substantivat, m. art.) Dumnezeu. – Atot- + puternic (după lat. omnipotens). Putere nelimitata nu inseamna fara limite adica infinita?
vad ca iti place sa te joci cu cuvintele.
Nu poti spune orice si un substantiv si sa spui ca e o infinitate .
Aici se vede clar ca orcie e folosit pe langa un verb si poti intelege din context ca se refera la putere infinita.
Nu inteleg cum poti sa faci astfel de comparatii.
Daca ziceai ca esti atotputernic insemna ca ai putere nelimitata si poti face orice, dar nu pune un substantiv pe langa orice si sa spui ca e infinit.
Bine ma vad ca nu prea o ai cu logica.
Normal ca nu inseamna neaparat infinit de exemplu poti sa zici ca ai un stoc nelimitat de produse asta nu inseamna infinit.Dar cand nelimitat e folosit pe langa un verb cum e in cazut nostru inseamna infinit.Deja ne departam de la subiect, iar tu vad ca nu iti dai seama ca atotputernic inseamna infinit.
Bine te las cu inteligenta ta de 2 bani bafta.
Nu sunt religios "geniule"
E un paradox pe care l`ai gasit pe net. Oricare ar fi raspunsul, reiese ca D-zeu nu e atotputernic.
Nu stiu raspunsul jocului tau de cuvinte, dar stiu sigur ca intr-o zi Dumnezeu te va putea ajuta pe tine sa intelegi cam ce ai intrebat si care sunt consecintele "spirituale", daca vrei sa-i asa, determinate de intrebarea ta!
Dumnezeu detine tot universul. Daci daca tine atatea planete, atatea minuni, o amarata de piatra l-ar putea dobori?:hai sa fim seriosi
Chiar si un cerc dreptunghic?
Voi nu pot sa stiu sa raspund la intrebarea asta nici altcineva nu o sa poata, chiar daca uni spun cateva prosti care ma surprinde. Dumnezeu ne-a creat pe noi si a facut tot ceea ce vezi tu.Cum sa nu poata Dumnezeu sa nu faca ceva?
Da pentru ca intrebarea nu e corecta. Dumnezeu reprezinta infinitul iar infinitul prin definite nu poate intra in raport cu nimic.
Sa stiiti ca este o intrebare cpe care am pus-o la foarte multa lume dar nimeni nu a stiut sa-mi spuna un raspuns promt
Mai intai trebuie sa mentionez ca Dumnezeu este prea complex pentru gandirea noastra umana dar stai linistit ca intr-o zi cand Dumnezeu va veni pe pamnat noi vom cunoaste toate tainele acestei lumi!(si daca ar fi dupa gandirea noastra raspunsul ar fi DAA!)
Asta nu este o intrebare normala.Ar putea s-o ridice.Nu are niciun sens.El poate face orice!
iHateLuckyPersons întreabă:
TahionN întreabă: