| KeopsJr a întrebat:

Daca dumnezeu este atotstiutor/atotcunoscator, inseamna ca el stie ca de ex. marcel va ajunge in iad sau rai.

Atunci care-i rostul liberului arbitru?

Practic el tot in iad ajunge/rai...

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Mai nasol e ca stia ca Adam si Eva vor pacatui. Practic i-a creat doar ca sa-i poata invinovati dupa aia ca au pacatuit.
Mergand si mai inapoi, l-a creat pe Satan despre care si de asta stia ca o sa-i dea peste bot.
Dupa care tot el e nemultumit.

Ori e prost, ori e prost, alta varianta nu exista.

| BogdantheDreamer a răspuns (pentru Holiday):

A stii dinainte nu inseamna A CONTROLA! Unde e logica? Daca eu as putea prevede viitorul si as stii ca tu vei face x lucuru, este alegerea ta. Eu doar stiu, nu controlez! happy

| RAY a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Daca tu ai stii ce va face x in viitor stii ce alegeri va face, numai are nici un liber arbitru respectivu

10 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Nu e clar daca omniscienta limiteaza liberul arbitru.
Daca eu calatoresc in viitor si aflu ce ai de gand sa faci asta inseamna ca nu ai abilitatea de a decide?
Pai daca e asa atunci liberul arbitru este doar o iluzie, fie ca Dumnezeu exista, fie ca nu. Asta pentru ca timpul nu este "uniform" in Univers.

| T0T a răspuns:

A ști ce tu vei face nu include a interveni în alegerile tale. Cunoașterea lui X despre acțiunile lui Y nu limitează liberul arbitru al lui Y dacă nu există și implicarea lui X. Însă în cazul nostru este într-o anumită măsură implicare, asta presupunând existența unui Dumnezeu, căci suntem influențați în mare măsură de circumstanțe, ba chiar putem spune că suntem produsul acestora. Acum e greu de definit liberul arbitru, nici nu avem nevoie de presupunerea existenței unei zeități ca să îl punem la îndoială.

| Holiday a răspuns (pentru T0T):

"Cunoașterea nu limitează liberul arbitru dacă nu există și implicare."

Nu e chiar asa, pentru ca stiind dinainte ce vei face esti limitat la a face ce stie el.
Ba mai mult, si el e limitat sa faca doar ce stie el ca va face.

| T0T a răspuns (pentru Holiday):

Oricum voi acționa într-un anume fel, fie că cineva știe sau nu. Oricum sunt limitat la o singură alegere, indiferent dacă cineva știe sau nu. Nu are sens să vorbim de o asemenea limitare că ea oricum există. Limitarea despre care are sens să vorbim este cea care te-ar putea influența în vreun mod.

| Holiday a răspuns (pentru T0T):

Ca sa stie ce vei face, fara sa te influenteze, inseamna ca trebuie sa fii setat in prealabil sa faci intr-un anumit fel. Si atunci, adio liber arbitru.

| T0T a răspuns (pentru Holiday):

Dacă ne gândim altfel oricum e totul setat. Omul e doar un sistem care acționează în funcție de factorii din jur, în funcție de caracteristicile lui genetice. Doar folosindu-ne intuiția putem anticipa ce vor face anumiți oameni. De aia la sfârșit pun la îndoială acest liber arbitru, indiferent de zei. Dar cum am zis depinde cum definești tu acest liber arbitru. Tu nu poți lua decizii dacă nu ai un anumit mecanism pe baza căruia să le iei. Iar un mecanism care e capabil să ia decizii e greu de crezut că poate avea o structură și comportament haotice.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Rostul liberului arbitru este sa nu-l invinuiesti pe Dumnezeu de toate relele din lume.

| NCristian a răspuns:

Of, asemenea întrebări creaza discuții aprinse laughing