Dacă inventezi ceva similar, cu Dumnezeii creștinilor, calea spre ateism este asigurată.
"Daca Dumnezeu nu ar exista ar trebui inventat."
De ce?=morala cel puțin în ultimele n secole era legată de o religie, iar lipsa lui Dumnezeu și a oricărei religii la modul general, pentru foarte mulți, care nu au o educație foarte solidă în spiritul ne păcătuirii, ar fi o profundă debusolare!
Din Ateism, corelat cu lipsa totală de morală, au apărut mult prea multe gunoaie post decembriste.
Ca fost ateu, nu voi spune nici o dată, că ateii sunt gunoaie.
Ei au încercat să facă „omul nou ", fundamentată pe un fel de morală Marxist- leninistă, care se numea parcă, „ Codul eticii și echității socialiste", pe care nu l-a citit nimeni, cu excepția celor care l-au scris.
Lipsind o minimă morală, datorată necredinței sau a lipsei de credință, și a lipsei de educație, în spiritul ne-păcătuirii, că era stat ateu, foarte multe gunoaie, au prosperat teribil, după „ incidentele", din Decembrie 1989.
În gura unora ca ăștia, nu s-ar fi uitat nimeni, până în 1989, fiind numai niște non valori.
Mă refer la „ marii post-decembriști", == mari în politică respectiv în afaceri == dar la modul real nulități, lipsiți de patriotism, de demnitate și de onoare, care nu au urmărit decât propria lor îmbogățire și prosperitate, în dauna întregii națiuni.
Daca apceptam ca suntem doar un corp si ca sinele este o iluzie, adica sufletul noastru nu exista atunci nonexistenta noastra este dovedita. Eu vreau sa exist. Toata fiinta mea se balangane in leaganul ontologic!
Lumea ar fi un haos total,oamenii s-ar sinucide,ar fi ucişi,multe infracţiuni,etc.
Ştii? Dumnezeu e un fel de speranţă pentu unii oameni,speranţa aceea că cineva te iubeşte,iar cei ce fac rău vor fi pedepsiţi într-o zi. Celebra expresie: "Există un Dumnezeu şi pentu mine."unora le dă putere,e ca şi cum ţi-ai "păcăli"subconştientul.
Sinceră să fiu,nu ştiu dacă există sau nu Dumnezeu,dar mie îmi place să cred că cineva ne iubeşte,iar cei "fără inimă" într-un sfârşit işi vor plăti faptele. Oamenii trebuie să aibă un judecător suprem,chiar dacă este imaginar sau nu,altfel s-ar omorî în mijlocul strazi,famiile oamenilor ucişi ar fi distruse,ar zice ceva de genul:"Fiul meu săracul,a murit,acum corpul lui e în descompunere,nu mai există,şi-a trăit viaţa degeaba,nu-l vom mai vedea niciodată,etc..."Acum,dacă este un Dumnezeu, exită aceea speranţă că fiul lor este undeva şi îi veghează, iar într-o zi, poate, se vor întâlni.
1. Frica de moarte si credinta in viata de apoi.
Moartea este un fenomen inspaimantator pentru majoritatea oamenilor. Pentru a face fata acestei frici imense exista tot felul de concepte de "vieti de dupa". Atata timp cat o persoana are credinta ca exista acolo un loc unde va fi fericita intotdeauna (sau un iad in caz de face prostii), se poate complace aici pentru toate nereusitele vietii in speranta ca acolo totul va fi mult mai bine.
2. Apartenenta la un grup.
Oamenii sunt fiinte sociale si au nevoia intrineca sa apartina unui grup. Oamenii ce traiau in triburi erau mai avantajati in fata pericolelor externe (pradatori, alte triburi, etc) fata de cei ce erau singuratici. In cazul de fata grupul este cel ce impartaseste credinta comuna. Mai ales ca toate aceste credinte se "mostenesc" din familie.
3. Explicatii simple pentru o lume complexa.
Religia ofera explicatii simple pentru marile intrebari: cum s-a format viata, de ce suntem diferiti fata de celelalte animale si avem constiinta de sine, etc. Dumnezeu e responsabil de toate, este raspunsul oferit de dogmele religioase. Cu toate ca nu explica nimic este cel mai convenabil raspuns si este inghitit pe nemancate de cateva miliarde de oameni.
4. Viata fara credinta nu are moralitate.
Omenii cu credinta puternica in divinitate cred ca fara ea totul se transforma in haos iar singura lege va fi legea junglei. Ei cred ca moralitatea este acolo undeva pusa de catre mana lui Dumnezeu. Moralitatea este o constructie sociala si este indeprinsa inca din copilarie de la parinti sau alte persoane cu autoritate (preot, invatator, etc).
5. Confort psihic.
O persoana ce stie ca intotdeauna cineva ii vegheaza si ii asculta rugaciunile are parte de confort si liniste sufleteasca, mai ales atunci cand trece prin perioade dificile. Este mult mai usor sa treaca peste greutatile vietii atunci cand crede ca exista o forta supranaturala ce o va ajuta la nevoie.
6. Frica.
Cam tot ce face omul in viata, o face motivat fiind pentru a-si produce placere sau pentru a evita durerea. Acele persoane ce sunt invatate de mici sa "aibe frica de Dumnezeu" vor trai cu frica fata de cel de sus si cel mai probabil isi vor petrece viata evitand neplacerile decat cautandu-si fericirea.
7. Trairea unei experiente iesite din comun.
Cand o persoana se roaga pentru un lucru aparent improbabil si acesta se intampla cel mai adesea intamplarea este pusa pe seama divinitatii. Ceea ce nu se ia in considerare este ca se numara doar reusitele si se ignora nenumaratele rugi neascultate.
blog =profil
Pentru a explica tot ce nu inteleg http://i.imgur.com/GDlA0.jpg (troll mood :))), pentru a da sens vietii si mortii si pentru ca fara pedeapsa sau rasplata unii nu vad de ce trebuie sa fie "oameni". http://i.imgur.com/IjRCa.jpg
1. Pentru plasarea responsabilitatii actiunilor si repercusiunilor acestora unei entitati abstracte.
2. Pentru consolarea / resemnarea omului in fata suferintei vietii terestre in ideea primirii unei recompense in viata de dupa.
Eu cred in Dzeu dar nu cum nu este el prezentat la biserici.religia manipuleaza un popor, daca nimeni nu ar mai crede gandeste-te ce macel si haos ar fi in lumea asta si da Dumnezeu exista.
Da! Cred ca ar trebui inventat pentru controlul in masa a populatiei la nivel global.(de asta si cred ca politica are o foarte mare legatura cu religia si "divinitatea")
Dumnezeu nu ar fi existat fara Biblie. Poate ar fi aparut alte explicatii...deoarece la multi oameni le este greu sa creada ca sunt scopul unei explozii asa cum le este greu ateilor sa creada intr-o divinitate
Ca sa intelegi: Religia este singuru lucu care opreste saraci sa ia de la bogati N.Bonaparte
Isusestecaleaadevarulsiviata întreabă: