Care evrei? El vorbea, predica la o multime limitată de oameni care erau audiența lui în itiierariile lui. Ce să creadă, când el era pentru evrei un eretic. Religia au creat-o apostolii după ce el a dispărut ( mă rog, ascuns după un nor, înălțat la cer cu racheta cu pene). Până a trăit era un predicator oarecare printre mulți alții ca el. Faima și legendele au apărut la zeci de ani după.
Nu la Isus ma refeream ci la Yahweh.
Dumnezeu nu exista, deci e evident ca nu l-as crede. Daca cineva imi spune ca e Dumnezeu asta s-ar traduce prin afirmatia: "Eu sunt cel care nu exista."
Nu există pentru tine. Fiind o creație a minții omenești, el există în mințile unora și acționează acolo ca reper de structurare a existenței lor.
Asa este, dar eu fac referire la existenta lui in sensul in care e descris in poveste . Are aceeasi existenta ca si Făt-Frumos din lacrimă. Pentru oamenii creduli, nestiutori, naivi si cu o putere de intelegere mai redusa poate ca are un rol sa zicem "benefic", dar totusi limitat si cu efecte nu chiar din cele mai bune. Eu cred ca adevarul stiintific, ratiunea, realismul sunt mai potrivite pentru om decat primitivismul, superstitiile si dogmatismul religios care in cele din urma conduc catre niste aberatii. Cred ca in timp povestile fanteziste si absurde vor ocupa locul pe care il merita, adica un rol mai marginal. Eu n-am sa fiu niciodata un sustinator al inlocuirii realitatii cu povesti pentru ca am convingerea ca majoritatea oamenilor pot sa fie mai rationali si merita sa stie pe ce lume traiesc.
Intrebare de baraj. Când erai mic credeai în Moș Crăciun? Unii preferă să rămână cu mentalitatea de copil.
N-am crezut niciodata in Mos Craciun. Parintii mei au considerat ca e mai util sa-mi spuna numai adevarul si sa nu profite de nestiinta mea si eu le multumesc pentru lucrul asta. Daca mi-ar fi spus ca exista Mos Craciun, cum minciuna are picioare scurte in cele din urma as fi aflat ca e o minciuna si chiar daca e o minciuna "frumoasa" nu as fi apreciat lucrul asta.
E adevarat ca unii prefera sa fie mintiti, dar altii sunt invatati sau determinati sa accepte minciuna in viata lor si cred ca nu e un lucru bun.
Prostia obișnuinței și convenienței, au primit apă și mâncare când erau sub stăpânirea zeilor egipteni, și credeau că vor primi în continuare, în timp ce erau "chinuiți" de catre Dumnezeu. Dar, nu erau prea deștepți să gândească puțin...