Lumânare nu. Dar cum a zis cineva -și merită fundă- o floare da. Floarea înseamnă respect pentru cel decedat. Pe când lumânarea înseamnă "învățătura dracilor" cum o numește apostolul Pavel în 1Timotei 4:1.
Respect înseamnă și un mormânt curat, aranjat.
Sub nicio formă -oricât de drag ne-ar fi fost cel decedat- nu trebuie să încurajăm învățătura falsă că mortul are nevoie de lumină pe lumea cealaltă. Și măcar că ar mai exista ceva din cel mort, dacă este pe lumea cealaltă, nu ar trebui ca Împărăția lui Dumnezeu să fie una a luminii? Dar omul odată mort este mort. Trupul s-a făcut una cu pământul, iar suflarea de viață s-a întors înapoi la Dumnezeu. Existența omului a încetat complet. El va învia în ziua de apoi. Dacă a făcut binele, va învia pentru viață veșnică; dacă a făcut răul, va învia pentru judecată și implicit pentru moarte veșnică.
Daca tu simti sa faci asta pentru sotia decedata ce mai conteaza?
Sau pui mai presus religia decat amintirea ei?
Dacă esti penticostal: e ritual paganesc.
Dacă vrei să devii ortodox sau catolic: se poate.
Nu, sigurat nu deoarece:
In cazul unei inmormantari, lumanarea semnifica lumina pe care sa o aiba decedatul in drumul sau din lumea cealalta. Dar cea de-a doua lumanare aprinsa la capataiul decedatului este aprinsa pentru ingerul acestuia.
De ce sa nu poti? Poate fii un simbol ca flacăra amintirii ei e inca vie
. Mai important e sa ii multumesti Tatalui nostru ceresc pentru darul anilor minunați petrecuti impreuna si ca aștepti ziua in care moarte nu va mai fi si vom fi din nou împreună cu cei dragi.