| xSNGHOSTx a întrebat:

Daca eu cred ca dumnezeu(o divinitate) dar nu cred in biserica, biblie, preoti etc
cum se cheama acea credinta?
Ateist? Agnosticism?

30 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Agnostici nu stiu daca exista vreo divinitate, cu toti suntem agnostici, agnostici atei =nu au credinta, agnostici teisti = au credinta, dar de stiut nimeni nu stie daca exista

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se numește credință.

| anonimg a răspuns:

"Agnosticismul teist.
Poziția celor ce nu susțin cunoașterea existenței vreunei zeități și totuși cred într-o astfel de existență."

Sursa: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Agnosticism
Eu cred că în această categorie te afli. Sunt mai multe forme de agnosticism.
Sunt multe credințe și fiecare credință are mai multe forme.

| RAY a răspuns (pentru anonimg):

Agnosticismul sau ateismul nu sunt credințe ele sunt un zero, o lipsa a credinței

| johnnny123 a răspuns:

Dacă crezi într-o divinitate, atunci nu ești nici ateu, nici agnostic.

În funcție de modul în care crezi că se comportă această divinitate, te poți încadra în diverse categorii, de exemplu:

- "teist" - care crede în existența unui Dumnezeu care a creat și care guvernează totul
- "deist" care crede că Dumnezeu există, este responsabil pentru creație, dar nu intervine în cursul evenimentelor

Americanii au și un termen: "SBNR - Spiritual But Not Religious"

| Lioana a răspuns:

Nu e nici ateism nici agnosticism.
Ateii nu cred deloc in Dumnezeu.
Agnosticii nici nu cred dar nici nu neaga existenta lui Dumnezeu. Nu sunt siguri.
Ce spui tu acolo se numeste credinta. Nu are nume daca nu accepti credinta nici unei biserici.
Daca crezi si in Isus atunci se numeste creștinism.

| CostinAlamariu a răspuns:

Deism

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Teism : substantiv neutru
1. Credință în Dumnezeu înțeles ca unic, de altă esență decât lumea pe care a creat-o, ca ființă vie, dotată cu voință, ca persoană absolută, exterioară naturii, dar și imanentă ei prin prezența și acțiunea sa creatoare.
etimologie:
limba franceză théisme

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Si eu ce am zis?

| Sophieka a răspuns:

Spiritual happy

| Seba2013 a răspuns:

Es te-as numi idealist.Iar acest idealism eu il definesc ca o idealizare, reprezentaré a unui dumnezeu rupt de realitate pentru ca Dumnezeul adevarat este ontic, are o realitate, il putem desemna.

Deci tu crezi intr-o imagínatie (cine stie ce fel de basme) nu intr-o realitate ontica care s-a descoperit si a pus bazele adevarului. Dumnezeul tau nu stiu daca este capabil sa comunice sau sa aiba o vointa pentru a face un lucru. Nu stim nici daca vrea, doreste sau are putere sa se afirme

Nu stim daca xSNGHOSTx poate sa pronunte adevarul pentru ca in lumea umanilor domina altceva. Deci nu pot sa spun nimic despre tine, doar ca te compari cu oameni care au cautat adevarul de mii de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ateu sau agnostic nu ești dacă crezi în Dumnezeu, dar nu poti sa crezi în Dumnezeu și nu în Biblie, deoarece Biblia e la Dumnezeu. Dacă nu crezi în Biblie, Îl faci pe Dumnezeu mincinos, deoarece scrie în Biblie "Sfințește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul." (Ioan 17:17). Dacă Biblia mai este numita "Cuvântul lui Dumnezeu" și dacă ea este adevărul, dacă nu crezi în ea, Îl faci pe Dumnezeu mincinos, deoarece crezi ca e minciuna ceea ce scrie în Biblie.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Degeaba crezi in vechiul testament daca nu crezi ca iisus e fiul lui dumnezeu

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Desigur. Fără Domnul Isus nu e mântuire, deci dacă nu crezi în El, degeaba.

| pacatosulBogdan a răspuns:

Daca nu este Dumnezeul propovaduit de Biserica, atunci este idolatrie, caci de unde ai putea sa stii in ce sa crezi, daca refuzi revelatia din Biserica despre care Biblia spune ca este "stalp si temelie a adevarului".

| oykoj98 a răspuns:

Depinde:
-daca consideri ca Dumnezeu este creatorul lumii (deoarece legea universala a cauzalitatii rezulta in afirmarea existentei unui miscator nemiscat), dar acest Dumnezeu nu se implica in creatie, nu are cerinte de la noi si nu interactioneaza cu noi (practic ca un ceasornicar cu ceasul)...
atunci esti ceea ce se numeste "Deist"

-daca totusi crezi ca putem sa Il experimentam pe Dumnezeu si sa relationam cu el prin fapte, ritualuri, meditatie, etc... dar esti sceptic cu privire la institutiile religioase...
esti ceea ce se numeste "Spiritual, dar nu religios"

| Torahh a răspuns:

Se numeste ratacire. Crezi intr-un Dumnezeu pe care nu il cunosti dar mare atentie. pe langa Dumnezeu adevarat Unul, vor mai fi si altii de natura divina care te vor pacalii sa li te inchini. Fiind in ratacire, nu vei face niciodata diferenta si intr-un final totul iti va parea o bazaconie si uite asa din ce te numesti acum de nici macar nu stii, vei deveni un ateu satul de orice. poate chiar de propriati viata

| RAY a răspuns (pentru Torahh):

De unde stii tu care e drumul cel bun?

| Torahh a răspuns (pentru RAY):

Dupa carti. Dupa post, rugaciune si practicarea facutului de bine si nu de rau. De acolo stiu. Poate ar trebui sa te intrebi pe tine ce e binele si ce raul si daca ai facut bine sau rau. si daca esti bun sau rau intr-un final. Probabil atunci vei sti cu siguranta si tu care e drumul cel bun.

Eu cred ca orice om normal mintal stie ce e răul și bine fara a avea o religie

Hm. O perspectiva destul de simpla asupra vietii. Aproape monotona as spune. Sa te intrebi ce inseamna un om normal mintal. sa iti aduci aminte ca oamenii inteligenti considerati nebuni. sa ti minte ca asa zisi nebuni conduc lumea sau fac mari schimbari. Sa te intrebi ce este un om normal si unul nebun

Omule binele și răul îl stie oricine și hitler știa

Nu il stie oricine. Multi cred raul ca fiind bine si invers. Nu trebuie sa o dai in religie obligatoriu ci chiar in psihologie si manipulate. Hitler avea viziuni diferite ale binelui si raului. daca ar fi sa il intrebi, tot ce a facut a fost bun doar ca nu a fost dus la finalizare.

Se poate vedea ca cea mai mare civilizație sunt in țării atee, deci și fara dumnezeu se poate, Romania ceea creștină este mai păcătoasă din ue

Hitler era un catolic devotat religiei și a poporului lui, el știa ce e rau de asta sa împotrivit comuniștilor, dar era și homofob ura persoanele lgbt și anti martori lui iehova, daca nu știa ce e binele nu făcea bine germaniei, în timpul.lui era zero somaj, se trăia foarte bine, înaintea lui era sărăcie, evrei conduceau totul

Evreii inca conduc totul. Nu conteaza ca a fost un Catholic devotat sau ca sunt multe biserici in Romania. Aici trebuie sa cauti la blestemul generational care afecteaza de la familii, la natiuni intregi. Poti sa fi denotation tuturor religiilor sau uneia singure sau la nici una. conteaza intr-un final sa cunosti legea Domnului si sa o respecti. Lege data lui Moise. Nu ar trebui sa iti spun asta, ci sa te las sa iti gasesti singur drumul catre adevar. A fost Hitler sau altii niste blestemati care nu au ascultat de legea Domnului? Eu as raspunde cu Da. Nu conteaza ce devotament si pasiuni au avut cata vreme nu au stat in legea lui Dumnezeu. Este foarte simplu.

A fost predestinat,eu cred ca totul e predestinare,nu exista cv ca iahve sa nu stie, el stie trecutul, prezentul, viitorul, apocalipsa nu e o predestinare? Satana nu stie ca e predestinat sa fie inchis o mie de ani, e absurd daca nu vb de predestinare

Exista liber arbitru. Daca citesti cartile impartati sau regi din biblie ai sa vezi cum unii oameni faceau rau si Dumnezeu se supara si unii faceau bine. ca apoi faceau rau de obicei pe la sfarsitul vietii. Citind din biblie vei cunoaste ca ce ai zis este gresit. Nu exista un destin. Ci o posibilitate

Citeste versetul cu petru

Care anume