| Effy35 a întrebat:

Dacă fratele meu a păcătuit împotriva mea și nu-i pare rău pentru ceea ce a făcut, conform Bibliei ar trebui să-l iert?

Răspuns Câştigător
31 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Biblic sau nebiblic, într-un stat de drept răzbunarea o poți obține doar de la instanța de judecată.

Și da, legile noahide impun obligația de a avea instanțe de judecată. Iar a confecționa instanțe judecătorești nerecunoscute de stat este infracțiunea de trădare și cea a subminării puterii de stat.

Poți intra la pușcărie sau chiar la balamuc pentru că-ți faci singur dreptate.

Deci da, ai dreptul la plângere penală și la dat în judecată, în rest mucles. Altfel te va urmări potera și te poate împușca dacă încerci să fugi.

| Effy35 explică (pentru doctorandus):

Nu este răspunsul așteptat, dar e bine de stiut. Mulțumesc!

| ania a răspuns:

Da, dacă noi nu iertam nici Dumnezeu nu ne iartă. A ierta nu e sinonim cu restabilirea increderii.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu te iert dar nu te uit (zicală ardeleană). Dacă ierți, îți eliberezi sufletul de povara răzbunării.

| Effy35 explică (pentru sadrian46):

Da. Ei bine, de data aceasta nu voi discuta problema răzbunării, dar pe viitor voi ține cont și de asta și, mă voi asigura, că este una legală, legitimă.

Referitor la zicala ardelenească, mereu mi s-a părut că nu are sens, adică dacă iert o persoană din toată inima, de ce mi-aș aminti greșelile lui?
Nu știu, doar spun.

| CostinAlamariu a răspuns:

Normal ca trebuie să-l ierți. Dacă-i pare sau nu rău e problema lui și el va răspunde pentru asta, dar ție ți se cere să ierți totdeauna.

| Effy35 explică (pentru CostinAlamariu):

De ce l-as ierta? Adică, de ce aș fi altfel decât Dumnezeu, Cel Bun și Milostiv?
Te-ar ierta Dumnezeu dacă nu ți-ar părea rău pentru ceea ce ai făcut? Evident nu.
Atunci de ce l-aș ierta pe fratele meu căruia nu-i pare rău pentru răul pe care mi l-a făcut?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Effy35):

Tu nu ești Dumnezeu. El are voie să ierte și să nu ierte pe cine vrea, dar tu nu îți permiți acest lux.

Iar dacă tu nu ierți greșealele oamenilor nici Dumnezeu nu îți va ierta greșelile tale după cum știm din Tatăl Nostru.

Cum să nu îmi permit să iert sau să nu iert greșelile aproapelui meu?
Îmi permit, pentru că omul acesta îmi greșește mie, nu lui Dumnezeu.

Încă o dată, se presupune că Dumnezeu trebuie să ierte greșelile oamenilor chiar și atunci când nu le pare rău, cum de nu îi iartă El?
Deci, dacă aceasta este natura lui Dumnezeu și El acționează în consecință, de ce ar trebui să fiu mai bun decât Dumnezeu?
Dar pentru a nu prelungi discuția, Biblia mă învață să-l consider vameș și păgân pe acel om care a păcătuit împotriva mea, mai jos este răspunsul:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matei+18%3A15-18&version=NTLR

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Effy35):

Omul meu, ai uitat complet de rugăciunea Tatăl Nostru?

Nu am uitat nicio clipă rugăciunea Tatăl Nostru, motiv pentru care o poți aduce în discuție, dar fără nici un folos, pentru că iertarea greșelilor aproapelui se face dupa și nu înainte de pocăința propriu-zisă.

Ca să fie clar, nu există iertare pentru omul rău, nici de la Dumnezeu, nici de la om.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, pentru ca în Biblie scrie ca pe cine nu iartă pe fratele sau nu îl iartă nici Dumnezeu, deci trebuie sa îl ierți orice ar fi făcut.

| AdioTPU a răspuns:

Depinde de gravitatea păcatului și nedreptății pe care ți-a făcut-o. Iisus spune sa iertam de 7 ori câte 7. Ești un om iertător? Dacă nu, exersează.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru AdioTPU):

De fapt a spus sa iertam de 70 de ori câte 7 și asta înseamnă totdeauna. Nu depinde de gravitatea păcatului. Noi păcătuim infinit in fata lui Dumnezeu si totusi El ne iartă. Și noi trebuie sa iertam orice ar fi. Nu stii Tatăl Nostru? "Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri". Deci am face bine să iertăm absolut tot dacă vrem ca Dumnezeu să ne ierte nouă toate păcatele.

Spune să ierți de 70 de ori cate 7, dar mai spune:
„Aveți grijă de voi înșivă! Dacă fratele vostru păcătuiește împotriva voastră, mustrați-l! Și dacă îi pare rău, iartă-l! Și chiar dacă va păcătui împotriva voastră de șapte ori pe zi și de șapte ori pe zi, se întoarce la voi și vă va spune: ' Îmi pare rău!' iarta-l." Luca 17:3-4

Așa că precizează condiția, ca omul care a păcătuit împotriva ta să se scuze mai întâi, pentru ca apoi să beneficieze de iertarea ta.
Prin urmare, versetele enumerate de persoana de mai sus despre iertare sunt lipsite de sens, dacă nu este specificată condiția.

| dolceromania a răspuns:

Da ar trebui iertat, Biblia îndeamnă acest lucru, arătând iertare pentru el mai târziu asi va da seama că a greșit.

| Florian80 a răspuns:

Si eu stiu ca pentru ca sa il ierti trebuie ca el in prealabil.sa ti ceara iertare si sa se caiasca de ce a facut.

| FilipSorin a răspuns:

Da, iarta l doar

| Effy35 explică (pentru FilipSorin):

De ce l-aș ierta dacă nu-i pare rău pentru ceea ce a făcut?

| FilipSorin a răspuns (pentru Effy35):

Nu contează, iarta l doar
Dumnezeu ne iartă câteodată chiar daca nu ne pare rau

| Effy35 explică (pentru FilipSorin):

"Dumnezeu ne iartă câteodată chiar daca nu ne pare rau"

Capitolul si versetul te rog.

| FilipSorin a răspuns (pentru Effy35):

Nu mai stiu capitolul si versetul dar zicea ca dragostea iartă multe păcate

| Pocait01 a răspuns:

Isus era pironit pe cruce și uitându-se la cei ce l-au pironit, torturat, batjocorit, scuipat a spus "Tată iartă-i căci nu știu ce fac". Luca 23:34
El a mai spus "Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unii pe alții cum v-am iubit Eu." Ioan 15:12.
Cu alte cuvinte, dacă El ne-a iubit și ne-a iertat lucrurile oribile pe care I le-am făcut cu plăcere și fără părere de rău, atunci și noi să-i iubim și să-i iertăm pe frații noștri când ne pocăim și conștietizăm importanța dragostei lui Dumnezeu proiectată prin noi înșine.

| Effy35 explică (pentru Pocait01):

"…şi li se va ierta, căci au păcătuit fără voie…" (Numeri 15.25)

| Pocait01 a răspuns (pentru Effy35):

Cine a păcătuit fără voie?
"Învățătorule, știm că ești un Învățător venit de la Dumnezeu, căci nimeni nu poate face semnele pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el." Ioan 3:2
"Căci știa că din pizmă dăduseră pe Isus în mâinile lui." Matei 27:18

Sau poate ai greșit destinatarul, pentru că ce mi-ai răspuns nu are legătură cu ce am scris.

| DEVdani a răspuns:

Insusi Domnul Dumnezeu, ne invata sa IERTAM si sa IUBIM!

Ioan 13:34

Vă dau o poruncă nouă:
Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.

Iertarea vine în urma pocăinței: iertăm pe cei cărora le pare rău pentru păcatul săvârșit împotriva noastră.

Luca 17:3-4

Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l!
Şi dacă-i pare rău, iartă-l!
Şi chiar dacă păcătuieşte împotriva ta
de şapte ori pe zi şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice:
Îmi pare rău! să-l ierţi.

Potrivit acestui text, când cineva păcătuiește împotriva noastră și nu vine singur să-și ceară iertare,
trebuie să-l mustrăm şi în felul acesta să-l ajutăm să înțeleagă greșeala care a săvârșit-o şi să-i dăm șansa să se corecteze.
Noi trebuie să iertăm atunci când, celui care a greșit, îi pare rău pentru ceea ce a făcut şi își cere iertare.
Chiar şi Dumnezeu iartă doar pe cei care se pocăiesc de faptele lor rele şi doresc din toată inima să trăiască o viață nouă,
dar se depărtează de cei care stăruiesc în nelegiuirile lor, fiindcă păcatul pune un zid de despărțire între noi şi Dumnezeu.

Dacă noi iertăm pe cei care păcătuiesc împotriva noastră,
fără ai confrunta cu păcatul lor şi fără ca ei să-și ceară iertare, prin aceasta noi justificăm păcatul lor.

Cum să procedăm atunci când cel care a păcătuit împotriva noastră nu i-a părut rău de ceea ce a făcut şi nu își cere iertare?

Dacă cel care a păcătuit împotriva noastră nu se pocăiește, rupem orice legătură cu el,
pentru ca să-i fie rușine şi să se pocăiască.

Răspunsul îl găsim la Evanghelia după Matei:

Matei 18:15-20

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur.
Dacă te ascultă, ai câștigat pe fratele tău.
Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inși,
pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori.
Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l Bisericii; şi dacă nu vrea să asculte nici de Biserică,
să fie pentru tine ca un păgân şi ca un vameș.
Adevărat vă spun, că orice veți lega pe pământ, va fi legat în cer.
Vă mai spun iarăși, că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare,
le va fi dat de tatăl Meu care este în ceruri.
Căci acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.

Din acest text vedem că trebuie să rupem orice legătură cu cel ce păcătuiește împotriva noastră
numai dacă nu se îndreaptă nici după ce a fost confruntat personal,
nici după ce a fost confruntat în prezența la unu sau doi martori,
nici când a fost confruntat de Biserică.

Omului i se dau trei șanse să se pocăiască de faptele sale:
în caz că nu ascultă,
atunci trebuie să rupem orice legătură cu el:
nu pentru ca să-i facem rău, ci ca să-i facem bine: să-l câștigăm pentru Dumnezeu.

Rupem orice legătură cu cel care păcătuiește împotriva noastră,
dar nu-l rupem de la inima noastră (îl iertăm în inima noastră).

Adica nu il SCOATEM din INIMA NOASTRA!

În a doua sa epistolă către Tesaloniceni Apostolul Pavel le scrie sfinților din această biserică:

2 Tesaloniceni 3:14-15

Şi dacă n-ascultă cineva ce spunem noi în această epistolă,
însemnaţi-vi-l şi să n-aveţi niciun fel de legături cu el, ca să-i fie ruşine.
Să nu-l socotiţi ca pe un vrăjmaş, ci să-l mustraţi ca pe un frate.

Domnul Isus sa te binecuvanteze cu MANTUIRE, pe tine, fratele tau si intreaga ta familie.

Ai preţ inaintea Lui Dumnezeu, EL iubeşte fiinţa ta şi sufletul tau.

Întoarcete la Mine, şi Mă voi întoarce şi Eu la tine, zice Domnul.
Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la tine, zice Domnul,
gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să iţi dau un viitor şi o nădejde.

Cheama-Ma, şi-ţi voi raspunde şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoşti, zice Domnul.

Apocalipsa 3:20
Iată, Eu stau la uşă şi bat.
Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el, cu Mine.

Deschide uşa de la inima ta, pentru Domnul Isus, ca EL sa intre acolo şi sa locuiasca.

Incepe sa citeşti Biblia, Cuvantul Lui Dumnezeu, incepe cu Noul Testament.
Domnul Isus, iti va vorbi in mod personal, inimii tale, mintii tale.
EL te va lumina, te va ajuta sa intelegi adevarul şi drumul pe care trebuie sa mergi.

Implineşte ce scrie in Cuvantul Lui Dumnezeu:

Marcu 16:16
Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit, dar cine nu va crede va fi osândit.

Domnul Isus sa te binecuvanteze cu mantuire, pe tine si intreaga ta familie.
Cultul si religia nu mantuiesc (nu salveaza) sufletul omului.
Doar Fiul Lui Dumnezeu mantuieste, binecuvanteaza si vindeca.
Fiecare om, trebuie sa aiba o relatie personala cu Fiul Lui Dumnezeu si sa implineasca Cuvantul Lui Dumnezeu.

Ioan 14:6
Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa.Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.

In cazul in care vrei sa ma intrebi ceva, imi poti trimite mesaj privat.

| Effy35 explică (pentru DEVdani):

Te contrazici singur cand spui "Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l! Şi DACA-i pare rău, iartă-l!"

Îmi pare rău să vă spun, dar știți degeaba versete din Biblie dacă nu le înțelegeți.

| sabin89 a răspuns (pentru Effy35):

"știți degeaba versete din Biblie dacă nu le înțelegeți." - Nu știe versete, sunt răspunsuri generate de inteligența artificială.

| Effy35 explică (pentru sabin89):

Da, posibil. happy

| VenitiLaDomnul a răspuns (pentru DEVdani):

Adevărat