Vă complicaţi mereu răstălmăcind Cuvântul Lui Dumnezeu în loc să discutaţi pe text. Dar hai să vedem textul cu pricina:
`` Aţi mai auzit iarăşi că s-a zis celor din vechime: „Să nu juri strâmb; ci să împlineşti faţă de Domnul jurămintele tale." Dar Eu vă spun: să nu juraţi nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu; nici pe pământ, pentru că este aşternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat. Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poţi face un singur păr alb sau negru. Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu"; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău. `` Matei 5:33-37.
Acest text vizează sinceritatea de care trebuie să dăm dovadă în vorbirea zilnică şi a crede pe cuvânt cele spuse de cineva. Atunci când oamenii trebuie să jure pe ceva pentru a fi credibili în ochii celorlalţi, admit implicit că de obicei mint. Oamenii care spun întotdeauna adevărul nu trebuie să jure, deci, textul nu se referă la jurământul făcut în faţa autorităţilor '' în armată, în medicină etc '', Biblia vorbeşte lămurit în această privinţă; să ne supunem legilor şi stăpânirilor unei ţări '' vezi Romani 13:1, 2 ''. Prin urmare, textul din Matei 5, se referă strict la a respecta Cuvântul lui Dumnezeu şi anume! Învăţătura creştină spune clar '' să nu minţi '', plecând de la această prezumţie jurământul este inutil, se anulează de la sine, nu se mai justifică, iar cine practică astfel de lucruri '' jur că nu am văzut sau jur că nu ştiu etc '' nu respectă învăţătura Domnului iar cel care aşteaptă de la oameni să jure pentru a fi credibil, demonstrează că şi el este paralel cu învăţătura biblică.
Aşadar, este suficient să răspundem cu '' da '' sau '' nu '', iar acest lucru trebuie să fie de ajuns fără a mai completa cu '' jur pe...'':
`` Mai presus de toate, fraţii mei, să nu vă juraţi nici pe cer, nici pe pământ, nici cu vreun altfel de jurământ. Ci „da" al vostru să fie „da", şi „nu" să fie „nu" ca să nu cădeţi sub judecată.`` Iac. 5:12.
Jurământul făcut la altar este de fapt o afirmaţie '' da '' iau în căsătorie sau voi respecta codul familiei, dar poate fi şi o negaţie '' nu '' nu doresc să...
Ca juri pe Biblie (in care Isus interzice juramintele) sau iti sufli mucii pe ea e cam acelasi lucru.
Probabil ca nu stiu ca nu e corect, pentru ca un crestin adevarat spune intotdeauna adevarul, nu e necesar sa fie fortat de ceva sau cineva ca sa nu minta. Iacov3:14
Daca in Biblie scrie sa nu juram, atunci de ce jura unii oameni, si chiar pe Biblie?
ca cica aia e cartea dreptati Dumnezeu a omorat 42 de copii pentru ca au jignit un chelios:
2Imparati 2:23-24~
23De acolo s-a suit la Betel. Si pe cînd mergea pe drum, niste baietasi au iesit din cetate, si si-au batut joc de el. Ei îi ziceau:,, Suie-te, plesuvule! Suie-te, plesuvule!``
24El s-a întors sa -i priveasca, si i -a blestemat în Numele Domnului. Atunci au iesit doi ursi din padure, si au sfîsiat patruzeci si doi din acesti copii.
Si in cadrul ceremoniei de casatorie (religioase) se spun niste juraminte?
ca asa e traditia si cica e un juramant sfant pe naiba in spatele lor se afla interese
Ai citit si tu 2 Regi si acum te dai mare sau ce? Daca tot esti ata de destept mergi in josul paginii si uite-te la paralelism sa intelegi ce a vrut sa zica ....asa interpretezi gresit.
Si ia spune u daca se uita la paralelism ce a castigat ...crezi ca afla interpretarea? NU. afla un verset similar dar nu interpretarea lui. Interpretarea intregii carti o gasesti in talcuriile sf parinti. mai citeste daca vrei sa iti ajungi avatarul
Salut.
Faptul că Isus a spus să nu "jurăm deloc" nu înseamnă că a jura e ceva greşit. De ce putem crede asta?
1. Biblia îl prezintă pe însuşi Dumnezeu de peste 50 de ori făcând diferite jurăminte. Iată un exempluentru că, atunci când Dumnezeu i-a făcut promisiunea lui Avraam, fiindcă nu putea să jure pe cineva mai mare, a jurat pe el însuşi, zicând: „Binecuvântând te voi binecuvânta şi înmulţind te voi înmulţi". (Evrei 6:13, 14).
2. Atunci când a fost pus să răspundă sub jurământ la o întrebare, Isus nu a obiectat, ci pur şi simplu a răspuns la ia (Matei 26:63, 64).
Atunci ce a vrut să spună Isus?
Evrei de pe timpul său au ajuns să exagereze cu folosirea jurămintelor folodindu-le pentru a-şi susţine orice afirmaţie. Acest lucru nu ar fi fost necesar dacă se dovedeau sinceri şi deschiţi unii cu alţii. Prin urmare, Isus a dorit să ne îndemne să fim sinceri şi deschişi în relaţiile cu semenii noştri, jurămintele nefiind necesare în aşa condiţii.
E diferenta intre a jura si juramant...
Deci juramantul este o promisiune sau o fagaduinta cum sa iti explic ...in care il chemam pe Dumnezeu ca martor. Juramantul e permis atunci cand se foloseste pentru stabilirea unui adevar (in instanta).
In cadrul ceremoniei nu e nevoie de niciun juramant propriu zis pentru ca odata oficiata taina, o poti lua ca pe un juramant tacit! Citeste o carte de morala crestina pentru a afla mai multe!