"am încălcat jurământul oare ce îmi zice preotul?"
se agită și el nițel, te pune să faci zece flotări... scuze: zece tatăl-nostru și-l doar mai departe, in sutană
...imi păreai om serios!
Preotul este un om investit cu o autoritate specială. Tu nu te spovedești în fața lui ca la un psiholog, tu prin el, stai de vorbă cu Dumnezeu. Un preot bun la spovedanie nu judecă, nu pedepsește. El în numele lui Dumnezeu, te ajută să vezi natura și gravitatea greșelii, te ajută să te corectezi spiritual (pocăință, adică metanoia, schimbarea minții), și te iartă. tot în numele lui Dumnezeu. Dar ca iertarea să se producă, este necesara acea schimbare a minții tale. Astfel dacă va zice ceva, va zice în acest sens. Poate nu îți va da dezlegarea imediat ci va spune să revii la el, după o perioadă de penitență, post, rugăciune, dar aceasta nu ca opedeapsă, ci doar din nevoia ta de reculegere, pentru acea schimbare a minții.
Asta dacă este preot bun.
Vad ca te macina problema asta! Vorbeste cu duhovnicul tau sa te spovedesti si vezi daca iti da Canon sau nu!
Canonul este o serie de rugaciuni sau practici pe care preotul iti spune sa le faci pentru a te curati de pacate, nu e vorba de impartasanie aici! Si sincer, nu cred ca o sa-ti spuna sa nu te mai impartasesti pentru cativa ani pentru asta!
Atunci când te spovedești (când îi mărtuirsești preotului ce păcat ai făcut) ceea ce spui rămâne între tine, preot și Hristos care este prezent în chip nevăzut. "Lumea" nu are treabă cu păcatul tău, indiferent cât de mare sau mic este și nu există nici un lucru care ar putea să te dea de gol. Dacă preotul îți dă Canon, care de obicei înseamnă să citești o rugăciune (dimineața sau îaninte de culcare) timp de câteva zile, acest Canon va rămâne de asemenea secret. Cel mai probabil nu te va opri de la împărășanie pentru că ai jurat cu mâna pe Biblie. Cât despre lumânări, eu nu am auzit de această tradiție, fiecare cumpără câte lumânări are nevoie și câte își dorește să aprindă. În nici un caz numărul de lumânări nu reprezintă cât de mari sunt păcatele unei persoane.
Nu este nevoie să te neliniștești, am văzut că ai pus mai multe întrebări în legătură cu acest subiect. Să știi că indiferent cât de grav ar fi un păcat, preotul nu o să te judece, el este doar un martor, un îndrumător care îți vrea binele, nu ai de ce să te temi.
Da, este un păcat să juri cu mâna pe Biblie (și să încalci jurământul), pentru că atunci când juri îl iei pe Dumnezeu ca garanție, ca întărire că ceea ce spui este adevărat și că se va împlini. Dar prin încălcarea jurământului Îl prinzi pe Dumnezeu într-o minciună, iar El nu poate iubi minciuna. Înțeleg că tu i-ai făcut lui Dumnezeu un jurământ/promisiune că nu vei mai face un anumit păcat și că din neputință ai cedat acestui păcat. Știe Dumnezeu că tu ți-ai fi dorit să îți poți ține promisiunea, că nu ai vrut să Îl dezamăgești și că îți pare rău de cele întâmplate. Este o diferență mare între a nu putea ține o promisiune ca cea făcută de tine și a minți în mod deliberat cu mâna pe Biblie. De aceea nu trebuie să te neliniștești, preotul îți va explica de ce este grești și îți va da niște sfaturi pentru a nu mai ajunge în aceeași situație, crede-mă că te vei simți mult mai ușurat după ce vei avea discuția asta cu el.
Preotul meu mi-a spus o dată că nu este bine să îi promitem lucruri lui Dumnezeu, dar dacă i-am promis atunci acolo unde ne-au fost cuvintele să ne fie și inima, adică dacă i-ai promis lui Dumnezeu că nu vei mai face un păcat să păstrezi promisiunea asta în inima ta și chiar dacă vei cădea, să te ridici și să încerci din nou să îți ți promisiunea ca și cum nu ai fi încălcat-o niciodată.
Ai grijă de tine și nu te mai frământa pentru lucrul ăsta, se va rezolva.