anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Dacă nimicul nu cauzează nimic, atunci cum a creat Dumnezeu această lume? Pentru că, din punct de vedere teologic, Dumnezeu a creat-o din nimic.

P.S. Vreau să menționez că sunt un om credincios (a nu se confunda credința cu religia), dar într-o manieră logică, iar întrebările de acest tip pe care le pun nu sunt pentru că mă îndoiesc de credința mea, ci pentru a înțelege mai bine lumea în care trăiesc. Accept orice punct de vedere, indiferent de crezul vostru, cu condiția să fie exprimate cu respect.

Răspuns Câştigător
| lpavel a răspuns:

Pai tu compari viata asta sau fizica de pe pamant cu puterea lui Dumnezeu?
Habar nu ai cat de puternic este Dumnezeu, nici macar nu-ti imaginezi! Puterea lui Dumnezeu sta in cuvantul sau!
Toate legile fizicii si orice exista au fost create de El!
Nu ai citit biblia sa vezi ce minuni a facut?
Nimicul nu cauzeaza pentru noi nimic ca nu avem nici un fel de puterte, doar putere fizica si atat! Dumnezeu nu are nevoie de putere fizica pentru ca orice zice se face! El ar putea spune unui rau, intoarcete de unde ai venit, iar raul s-ar intoarce. Sau unui munte, muta-te 1 km mai incolo si muntele s-ar muta. Si astea sunt doar niste exemple de nimic pe langa ce poate face El cu adevarat...

| goguPatent a răspuns (pentru lpavel):

"El ar putea spune unui rau, intoarcete de unde ai venit, iar raul s-ar intoarce. "

Pai si de ce nu o face?
De ce e asa rau si lasa oamenii nevinovati sa sufere?

| lpavel a răspuns (pentru goguPatent):

Cand am zis rau m-am referit la un rau curgator/ fluviu, nu m-am referit la raul dintre oameni! Nu se baga intre noi, ne-a lasat liberul arbitru!

| goguPatent a răspuns (pentru lpavel):

Aaaa, si de ce nu s-a mutat niciun munte atunci?

| Effy35 a răspuns (pentru lpavel):

Dacă ai fi tată de copii și ai vedea cum aceștia se bat între ei, iar unul dintre ei este nevinovat, i-ai lăsa să se bată? Liberul arbitru nu justifică faptul că ești impasibil la rău.

Dar nu aș vrea să intram prea mult în discuții pe acest subiect, cel puțin nu acum.

| 1onur a răspuns (pentru lpavel):

Lasă-l Ipavel, e cu lumea lui el. Se vede.

A venit să se lege de tine! nu să răspundă la întrebare cu Adevărat! Fiindcă ego-ul lui!"mintea" lui "măreată" și "luminată" îl chinuie și pe el!

Iartăl și pe el și săne rugăm și pentru el!

| RAY a răspuns (pentru Effy35):

Dumnezeu a avut un singur popor cel evreu restul sunt sclavi poporului evreu atât a căror menire este sa slujească evreilor

| Effy35 a răspuns (pentru 1onur):

Onur, el nu are nicio problemă și nu trebuie să te rogi pentru el, pentru că el e mai credincios decât mulți dintre cei puțini credincioși, asta pentru că frustrarea lui vine dintr-o inimă curată. De altfel, nicio inimă necurată nu s-ar revolta împotriva răului, chiar dacă asta ar presupune ca acel rău să fie chiar Dumnezeu.

Ce zici tu, ai putea sluji unui Dumnezeu rău și malefic? Dacă da, cât de bun credincios ai fi tu, cel care l-ai sluji? Dar eu nu zic nici că Dumnezeu e rău, nici malefic, ci doar că nu cunoaștem tot adevărul.

| lpavel a răspuns (pentru goguPatent):

Tu ai cazut cap de mic sau ce? Am zis daca ar vrea ar putea si sigur a facut si minuni mai mari, citeste biblia nu ma intreba pe mine!

| lpavel a răspuns (pentru Effy35):

Credinta lui este egal cu zero! Degeaba il aperi ca nici tu nu ai habar despre credinta! Credinta inseamna a crede fara sa vezi, fara a judeca sau intreba de ce e asa sau altfel... Cine pune astfel de intrebari cum a pus el, vorbim de goguPatent, nu are nici cea mai mica legatura cu credinta, are doar o curiozitate proasta, huleste si judeca fara sa se intereseze! Credinta e departe de el din pacate...

| Effy35 a răspuns (pentru lpavel):

Ai zis bine că credința înseamnă a crede fără să vezi și a nu judeca, dar dacă credința ta e pusă la încercare, la fel cum a fost pusă credința lui Iov atunci când l-a judecat pe Dumnezeu? Tu ai credință când mă judeci pe nedrept? Așa că numai Dumnezeu e în măsură să judece pe fiecare om.

| Effy35 a răspuns (pentru lpavel):

"Credința înseamnă a crede fără a întreba de ce este așa sau altfel."

Vrei să spui că Iov nu era credincios doar pentru că l-a luat la întrebări pe Dumnezeu?
Ai grijă să nu fii și tu pedepsit de Dumnezeu, la fel cum au fost pedepsiți cei trei prieteni ai lui Iov, pe motiv că îl acuzau pe Iov de necredință.

| goguPatent a răspuns (pentru lpavel):

Si cand a mutat ultima data un munte totusi? Sau doar se flexeaza ca poate da nu o face?

69 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Las' că-i valabilă teoria necredincioșilor: un nimic a făcut Big Bang. Tocmai ăsta-i secretul: minunea.

| RAY a răspuns:

Credința nu cere gândire,logica,rațiune, știință, dovezi, e doar a crede atât, de asta Iisus a spus ferice de cei care nu au văzut dar au crezut căci a lor este împărăția domnului, toma este văzut că un necredincios, păcătos pentru că nu a crezut, oricine gândește e necredincios, păcătos

| Effy35 a răspuns (pentru RAY):

Credința nu cere logică, dar poate fi explicată prin logică parțial. La asta m-am referit.

| RAY a răspuns (pentru Effy35):

Nu poate fii explicată prin logica

| Effy35 a răspuns (pentru RAY):

Nu în totalitate, pentru că știința e limitată.

| RAY a răspuns (pentru Effy35):

Știință e limitată în prezent, dar ea evoluează în timp, basmele rămân la fel

| Effy35 a răspuns (pentru RAY):

Și până unde va evolua știința noastră? Va avea un vârf? Dacă da, care va fi acel vârf? Hai să nu mai fim prea sceptici.

| doctorandus a răspuns (pentru Effy35):

Vezi raspunsul meu anterior.

| Maximian a răspuns (pentru RAY):

Nu e deloc asa...

| RAY a răspuns:

Salontanul minți știință nu afirma așa ceva, ideea unui big bang a fost a unui preot catolic care s-a dovedit prin dovezi că a existat, biserica catolică admite big bang și evolutia dar ortodoxia e încă în evul mediu

| RAY a răspuns:

Nu Iisus spune am venit doar pentru oile lui Israel?

| Maximian a răspuns (pentru RAY):

E scoasa din context. Pentru a intelege trebuie interpretata contextual. Iisus Hristos a venit pentru toti oamenii.

| doctorandus a răspuns (pentru Maximian):

Asa-i pui tu cuvinte-n gura, dar el n-a zis asa.

Bula
| Bula a răspuns:

"Nimic" este relativ.
Unui om de rand, nimic inseamna ca nu vede, nu aude si nu simte nimic.
Insa, la fel se intampla si cu aerul si apa "curata", dar si cu structura materialelor la nivel molecular sau Universul interstelar.

| Effy35 a răspuns (pentru Bula):

Da, doar că tradiția teologică majoritară susține că 'nimicul', în contextul creației, înseamnă absența oricărui lucru, inclusiv materie, energie sau orice formă de realitate existentă anterior.

| anonimg a răspuns:

Credința autentică nu i-a naștere în om atunci când savanții nu mai au răspunsuri.
Ci credința autentică pe care o cere Dumnezeu de la noi -căci este o nevoie a noastră- apare în urma cunoașterii personale a lui Dumnezeu.
Dacă Îl lăsăm pe Dumnezeu să ni Se descopere, atunci Îl vom cunoaște așa cum este; nu în felul lumii; ci vom avea acea încredere în El naturală, dată de Duhul Sfânt.
Biblia spune: "Prin credință pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu..." Este acea credință care vine în urma cunoașterii personale a Creatorului. Când omul ajunge să Îl cunoască, omul este convins că Dumnezeu este Cel ce a creat totul, și susține creația Sa.
Acesta este scopul pentru care Dumnezeu a lăsat Scripturile: cunoașterea personală a Lui. Duhul Sfânt va lua din Dumnezeu și ne va descoperi pe Dumnezeu. Omul astfel legat de Dumnezeu este împlinirea ființei umane. Este scopul ființei umane. Este acea deplinătate de care vorbește Domnul Isus că ne-o dă.
"Vă dau pacea Mea; nu v-o dau cum o dă lumea."
"...Ca să aveți viață; și s-o aveți din belșug."
Mântuitorul a spus: "Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu."
Un astfel de om legat de Dumnezeu, nu are nevoie de nicio teorie a vreunui strălucit savant. El știe că Dumnezeu a creat totul, și că totul aparține lui Dumnezeu; chiar și necredincioșii aparțin lui Dumnezeu. Un astfel de om n-are nevoie de viața aceasta; și nici moartea nu-l împiedică să se bucure de viața veșnică.
Imaginați-vă un muritor care se poate bucura de viața veșnică chiar în viața aceasta! Doar Duhul Sfânt poate să pună în om o astfel de credință. Alții au încercat să se mumifieze sau să facă alte lucruri ca să ajungă la viața veșnică. Dar numai credința în Dumnezeu -prin cunoașterea Lui- va pune ființa umană cu picioarele pe acea stâncă pe care nu o poate ajunge. Căci stânca este Hristos.

| doctorandus a răspuns (pentru anonimg):

Dumnezu a creat lumea din neant? Pare credibil pana-n momentul in care intelegi ca Biblia nu spune asa ceva.

| Frank51 a răspuns:

Nu prea merge să amesteci știința și religia.

Nimicul nu a fost creat de cineva, pentru că dacă ar fi fost creat de cineva rezulta că deja a existat cineva înaintea nimicului, si asta din punct de vedere științific nu e valabil.

Nimicul este doar conceptul nostru de a defini inexistența materiei, spațiului și timpului, însă el nu poate fi tratat ca ceva de sine stătător precum pământul.

| Effy35 a răspuns (pentru Frank51):

Eu zic că există o suprapunere între cele două domenii, dar mai bine să lăsăm să vedem cum va decurge discuția asta.

| Maximian a răspuns (pentru Frank51):

Merg, dar pana la un punct.

| siriusblack98 a răspuns:

Dumnezeu este asociat cu minunile in sine, deci El nu are nevoie de cuie, scanduri si ciocan asa ca noi ca sa creeze ceva. Dovada? Noi insine, si restul lucrurilor pe care le stii. Aici vorbim de fiinta atotputernica, suprema, careia nu-i trebuie unelte ca sa creeze lucruri out of thin air. Este clar ca sunt niste lucruri care ne depasesc foarte, foarte mult puterea noastra de intelegere oricat de inteligenti si documentati pe subiect credem noi ca suntem.

| StoicAnalysis a răspuns:

Daca stai sa o iei logic, nu cred ca exista "nimic" absolut in lumea asta. Afirmatia ca cineva creaza ceva din nimic, e una total relativa. Adica Dumnezeu a creat acest ceva, din puterile lui, nu din "nimic".

Eu unul sunt agnostic. Adica cred intr-un Dumnezeu, doar ca nu 100% in cel descris in biblie. Biblie care a fost transcrisa de oameni timp de mii de ani. Lucru care nu imi da credibilitate absoluta in ea. Insa in ciuda acestui fapt, continui sa ma rog acestei imagini de Dumnezeu numita ortodoxia, pentru ca aici am fost nascut.

Cam tot ce trebuie sa intelegi despre lumea asta este ca: fiind o specie sociala umana, cam ai nevoie sa crezi in ceva sau cineva pentru a merge mai departe in viata. Adica, sa ai un scop moral. Fara acest scop moral, viata noastra ar fi una foarte grea. Exceptand pe cei care sunt psihopati, sociopati si "nebuni".
Scopul de baza al acestor religii a fost acela de a ne trai viata dupa anumite reguli morale pentru a ne prelungi media de viata. Sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu fi desfranat, etc. Toate aceste reguli fiind exentiale pentru noi.
Ca acum religiile s-au comercializat si instrainat de aceste reguli morale, e alta mancare de peste. Insa atata timp cat ai aceste valori morale bune inauntrul tau, iti da motiv si speranta la o viata mai implinita.

| FreddieM a răspuns:

Doar credincioșii îți pot oferi opiniile corecte la tipul asta de întrebare pentru ca vorbiți aceeași limba, ar fi neobișnuit ca de exemplu, persoana mea, ca și ateu, cu o viziune bazata pe rațiune și logica, pe căutarea adevărului demonstrabil, sa caut un răspuns de natură empirica. Știință si religia sunt doua câmpuri de studiu complet separate, nu se pot intersecta niciodată.
Cheers

| Effy35 a răspuns (pentru FreddieM):

Ce te face să crezi că filosofia religioasă nu se poate intersecta cu știința? Crezi că știința a apărut la început din metode și demonstrații empirice? Nu a apărut sub formă unor ipoteze si concepte filosofice?

| FreddieM a răspuns (pentru Effy35):

Cu toate insistentele tale sa creezi o punte invizibila, sunt nevoit sa ți-o spun pe şleau. Știința nu a demonstrat niciodată existenta spiritelor și nici nu este misiunea ei să facă asta. Și nu este o opinie afirmația mea. Dar as vrea sa faci uz de dreptul tau la replica, poate vii cu ceva mai,, substanțial''.
Cheers

| Effy35 a răspuns (pentru FreddieM):

Asta pentru că religia nu a definit ce înseamnă suflet; ea doar l-a descris în termeni simpli, cum ar fi lumina. Deci, pornim de la o ipoteză.

Dar există și alte aspecte de luat în calcul din filosofii religioase care au pornit de la astfel de ipoteze și au ajuns la adevăruri științifice.

Prin asta m-am referit la faptul că știința se poate intersecta cu filosofia religioasă într-o anumită măsură.

| FreddieM a răspuns (pentru Effy35):

Dai răspunsuri abigui, vino cu ceva exemple.
Mai ales aici
,, Dar există și alte aspecte de luat în calcul din filosofii religioase care au pornit de la astfel de ipoteze și au ajuns la adevăruri științifice.''
Cheers

| Miruna333 a răspuns:

Din pacate nu poti imbina logica cu Dumnezeu, religie, credinte, etc.
In logica nu exista miracole asa cum se prezinta in subiectul de mai sus. Acestea nu s-ar putea explica vreodata.
Aceasta credinta este fix- crezi in ceva, insa nu poti explica, nu sunt dovezi, nu este nimic.
Sunt de parere ca nimeni nu va intelege,, lumea'' vreodata, ramane misterul existentei noastre. Nimeni si nimic nu poate afirma X sau Y, nici stiinta sau religia. Tot ce exista in lume sunt teorii si atat

| Effy35 a răspuns (pentru Miruna333):

Eu zic că se poate, dacă lăsăm frustrarea noastră acasă. Până și anumite miracole pot primi unele explicații științifice. De exemplu, anumite vindecări rapide sau inexplicabile pot fi puse pe seama unor procese biologice sau psihologice care sunt încă în curs de investigare de către știință, cum ar fi efectul placebo, autovindecarea corpului sau o combinație de factori genetici și de mediu.

| Miruna333 a răspuns (pentru Effy35):

Una e placebona, alta este cum s-a creat lumea, despre ce vorbim aici? Exista teorii, nimic mai mult, nimeni nu a fost acolo sa spuna s-a intamplat X sau Y sau sa vina cu dovezi

| Effy35 a răspuns (pentru Miruna333):

Eu doar ți-am dat un exemplu de logică a credinței pentru afirmația pe care ai făcut-o, și anume că 'în logică nu există miracole'.

După cum am spus, dacă lăsăm frustrările noastre acasă, putem ajunge la un punct de vedere comun.

| Miruna333 a răspuns (pentru Effy35):

Pentru ca nu există.
Ce ai spus mai sus nu sunt, le poti numi procese care nu sunt inca pe deplin înțelese, dar care pot fi investigate și explicate prin metode științifice pe măsură ce cercetările progresează. Asta cu descoperirea vieții și cum a fost creată lumea, nu poate fi cercetată.
Păi nu te mai repeta, unde îmi arăt frustrările ca îți dau răspuns la întrebări?

| sabin89 a răspuns (pentru Effy35):

"putem ajunge la un punct de vedere comun"
Noi nu putem ajunge nici la un candidat comun, dapăi...

| Seba2013 a răspuns:

Daca citesti conceptul de POIESIS acolo spune. La Dumnezeu conceptul de POIESIS inseamna ca tot ce spune El este un act Creativ. El aduce neființă în ființă. Dialectica este un diálog iar aceasta Potenta aduce Actualitate. Vezi Efectul Fotoeléctric care spune ca lumina aduce electricitate. Deci nu exista doar Fiinta ci exista si Devenire.

Devenirea sau Actualitatea poate explica fiinta. Astazi termenul de fiinta este confiscat. Se da núme de fiinta doar la ceea ce vrea materialismul istoric. Daca Actul precede Fiinta pentru ca omul da núme de fiinta la ceea ce vede. Insa ca sa vezi ce scriu acum a fost nevoie de o energíe nu doar ca sa fiu eu. Si aceasta energie se poate numi fiinta nu doar ca exist eu ca obiect. Fiecare subgrup este imers intr-un grup. Cand iesi la superficia unui grup ajungi la alt grup. Fenomenul de emergenta explica lucrul aceasta. Tot timpul vom fii imersi in timp si spatiu. Atunci tot timpul vom vorbi de Fiinta ci nu de Nimic asa cum spui tu. Golul este umplut cu alt corp sau familie. De exemplu tu vezi ca las gol intre cuvinte. Insa acest gol nu exista. Daca te uiti de mai sus vei vedea suport. Peste cuvinte se afla suportul. Iar suportul este tot spatiu chiar daca las eu spatiu intre cuvinte.

Acest ORGANICiSM sau structura nu are sens prin siesi. Ea are sens ca participa la o suprastructura care a impus Ordinea. Deci peste structura haotica s-a suprapus o suprastructura (anima mundi) care a facut ca aceste elemente sa se ordoneze. Fiecare element este facut sa participe la o semnificatie. Cand o parte dintr-un tot nu isi respecta significatia perturbeaza tot echilibru. In gramática exista multe ACORDURI care daca nu le respecti strici tot sistemul.

| Neimportant a răspuns:

Conceptul de "creație din nimic" (ex nihilo) nu implică un nimic total, ci mai degrabă un "nimic" în sensul absenței unui material sau substanțial existent anterior. Conform teologiei creștine, Dumnezeu, ca ființă infinită și atotputernică, are capacitatea de a aduce în existență lumea fără a depinde de vreun material preexistent. Astfel, creația divină este un act suveran și spontan al voinței divine, care transcende orice limitare a realității umane sau a logicii fizice.

| doctorandus a răspuns (pentru Neimportant):

Creatio ex nihilo nu este bazat pe Sola Scriptura. Poate fi o dogma crestina, dar nu este o dogma din Biblie.

| EestiSodalane a răspuns:

Păi nu nimicul a cauzat ceva ci Dumnezeu a creat lumea. Adică a pus haosul în ordine

| 1onur a răspuns:

Un pastor l-a întrebat pe un creştin dacă mai mergea la Biserică, și creștinul ia răspuns Nu, dar nici tâl- harul de pe cruce nu mergea la biserică și tot a fost primit.

Pastorul l-a întrebat dacă era botezat, sau mai mergea săi mulțumească măcar Domnului, Omul a spus Nu, dar nici tâlharul de pe cruce nu a fost botezat şi fura și el tot a intra în ceruri.

Pastorul l-a întrebat atunci dacă lua parte la serviciul Sfintei Cine.Omul a spus Nu, dar nici tâlharul de pe cruce nu a făcut-o și Hristos tot l-a primit."


Pastorul i-a spus, Singura diferență dintre tine și tâl- harul de pe cruce este că el murea în credinţă! Adevărată!, iar tu ești deja mort! în credinţă!



Pe Dumnezeu îl putem înțelege cu Adevărat! Doar cu inima! si sufletul! nostru! Dacă începem săne considerăm peste el, cu "mintea noastră" cu "inteligența noastră" cu ego-ul nostru! Nu vom putea înțelege! Și uite de ce! Citește! cu inima și sufletul tău cu Adevărat! Cu credință Adevărată! în Dumnezeu și Hristos! te rog frumos să nu mă înțelegi greșit, n-am spus că, Doamne Dumnezeule ferește nu crezi în el, și nici nu fac referire la altceva!


Isaia 55:8-9
! Fiindcă gândurile! mele nu sunt gândurile tale!, nici căile tale! nu sunt căile mele!, spune DOMNUL.(Dumnezeul!)! Căci așa cum cerurile sunt mai sus decât pământul!, tot! așa căile mele! sunt! mai înalte decât! căile! voastre! și gândurile mele decât gândurile voastre!


Eu n-am de unde să știu! de unde ar veni! frustrea lui! De aceia, mi-am dat și eu, la rândul meu răspunsul Domnului Ipavel! Nici de cum lui! O puteam face dar nu am vrut săi adresez dânsul nimic, din propia mea inițiativă și dorință, și am considerat, săi răspund Domnului Ipavel pentru care acest om! Pentru mine are un respect mare!


Eu știu foarte sigur! enorm! de sigur! Pe cine slujesc! Și la cine mă închin! Pentru mine Dumnezeu și Hristos! este înaintea, mea! este înaintea oricăruia și ori și cui să fie! Eu mă închini, și slujesc lui Dumnezeu și Hristos! Eu nu mă consider în niciun fel"sfânt" și nici ușă de Biserică NU SUNT! Eu sunt un păcătos!


Tu afirmi că frustrea lui goguPatent ar veni dintr-o inima curată, și spui că el ar fi mai credincios decât mulți credincioși, păi bine așa să fie atunci, eu n-am nimic de rău cu el! Săi fie de bine.


Dumnezeul ne-a dat mintea s-o folosim pentru, binele nostru, și nea dăruit inima și sufletul nostru! săne apropiem de el, să fim cât mai aproape cu credință Adevărat în el, nu-l să-l considerăm după, "mintea noastră luminată" lumească! omenească!

| MihaitzaItza a răspuns (pentru 1onur):

"Eu știu foarte sigur! enorm! de sigur! Pe cine slujesc!"
Pe austrieci nu?

Acum mi-am adus aminte de tine... cu este ca CG. Marele patriot care se pisa cu bolta pe Romania ca el sta in Austria. Da e patriot si vorbeste in dodii... ma tu esti omul lui CG pe TPU? Hai ca scriem la suport

| 1onur a răspuns (pentru MihaitzaItza):

Ai scos doar un fragment din tot dialogul meu, pe care avea continuitate! rândul acela, pe care tu l-ai ales cu atenție! să vi aicia și săte iei de mine!


Sunt conștient de faptul că nu-și avea rostul să-ți dau un răspuns! Dar o fac pentrucă că nu voi sunteți de vină! Și drogurile pe care le consumați vă aduce în halul ăsta! Eu chiar îmi doresc cu Adevărat din toată inima mea și tot sufletul meu cu Adevărat să fiți bine! Cu Adevărat să nu mai ajungeți rău din cauza că consumați substanțe nocive! etnobotanice, Ce vă afectează sănătatea și viața!

| MihaitzaItza a răspuns (pentru 1onur):

Scrie corect in limba romana PATRIOTULE.

| 1onur a răspuns (pentru MihaitzaItza):

Mulțumesc frumos, așa o să fac.

| MihaitzaItza a răspuns (pentru 1onur):

Si la halul in care scrii, si la ce scrii... cred ca tu te droghezi zilnic.

| Maximian a răspuns:

Ce este anterior creatiei, este imposibil de gandit sau de epuizat prin intermediul ratiunii. Cand doctrina crestina afirma ca Dumnezeu a creat universul din nimic, vrea sa sublinieze atotputernicia Creatorului, care nu a avut nevoie de vreo materie preexistenta sau impreuna vesnica cu el, pentru a crea lumea. Iar nimicul nu poate fi definit, dar pentru o intelegere teologica justa, trebuie gandit ca inexistenta a orice. Inainte de crearea lumii, era doar Dumnezeu.

| doctorandus a răspuns (pentru Maximian):

Dap, foarte frumoasa teorie, păcat ca niciunul dintre autorii Bibliei n-a cunoscut-o.

| Maximian a răspuns (pentru doctorandus):

Cum ai ajuns la concluzia asta? Ai citit Biblia? Detaliaza, te rog.

| doctorandus a răspuns (pentru Maximian):

Dap. Am citit Biblia din scoarta-n scoarta si nu exista niciun verset conform căruia Dumnezeu a creat lumea din neant. Este o idee care a aparut in secolul II d.Hr., dupa ce scrierea cartilor Bibliei se incheiase. Iar dacă ai fi citit Biblia ai fi stiut ca scrie-n ambele testamente din ce a creat Dumnezeu lumea (sau mai bine zis din ce a scos lumea).

Creatio ex nihilo este o erezie nebiblica.

| Maximian a răspuns (pentru doctorandus):

Absolut toate adevarurile de credinta se intemeiaza pe Revelatie, orala si scrisa. Sfantul Atanasie cel Mare spune ca daca lumea ar fi fost creata dintr-o materie preexistenta si fara origine, asa cum tamplarului ii trebuie lemn, prin acest lucru ii se atribuie o slabiciune lui Dumnezeu. Citez: „Dacă nu este El Însuși cauza materiei, ci formează lucrurile dintr-o materie dinainte existentă, neputând zidi fără materie ceva din cele făcute, El este slab precum și tâmplarul dovedește că e slab neputând întocmi ceva din cele de trebuință, fără lemne."

| doctorandus a răspuns (pentru Maximian):

Sf. Atanasie a scris Biblia? Cred ca nu. Multe dintre credintele crestine nu au nicio legatura cu Biblia.

| Maximian a răspuns (pentru doctorandus):

Da, e mult de discutat pe tema asta. Dar e total gresita afirmatia ta. Daca doresti, sunt dispus sa ne vedem pentru a avea o conversatie fata catre fata. Dar repet, invatatura crestina in deplinatatea ei, este intemeiata pe Revelatie, scrisa si orala.

| doctorandus a răspuns (pentru Maximian):

Profesori universitari de Biblie crestini au scris pe tema asta. Dar e mult mai simplu sa ma acuzi pe mine ca gresesc decat sa citesti tratate universitare despre Biblie.

| Maximian a răspuns (pentru doctorandus):

Pai, am citit destul de multe tratate teologice laughing)...frate, ma repet, absolut toata invatatura ortodoxa!, se intemeiaza pe Revelatie. Revelatie care a fost explicitata in functie de context, vezi erezia lui Arie s-a.m.d.

| Maximian a răspuns (pentru doctorandus):

Plus de asta, interpretarea Bibliei nu se face pur rational, ci este o conlucrare a ratiunii cu harului lui Dumnezeu.

| doctorandus a răspuns (pentru Maximian):

Consensul savantilor biblici este ca ideea de creatie din nimic a aparut spre sfarsitul secolului II d.Hr.

https://www.youtube.com/watch?v=FaY-NNmmc4Q

| doctorandus a răspuns (pentru Maximian):

Aia cu "Biblia nu se interpreteaza rational" e o scuza debila pentru a-si da singuri dreptate, chiar cand in mod obiectiv nu au dreptate. Cand sunt prinsi cu mata-n sac motiveaza ca Biblia nu se interpreteaza rational.

| Maximian a răspuns (pentru doctorandus):

Bine.