Sunt șanse mari sa se adeverească, pentru ca omul e mincinos din fire când dorește sa-i însele pe naivii creduli și neștiutori, iar cum zeul nu a fost văzut de nimeni, e normal ca povestea cu Jesus e o fantezie. Cu sau fără acele documente povestea cu Jesus nu tine. E o absurditate și un nonsens pentru omul rațional povestea cu jertfa pentru niște păcate imaginare, cu fiul unui zeu imaginar. Pentru omul simplu merge, pentru ca nu e pretențios, nu gândește și de frica zeului BauBau crede orice.
Te consideri un "om rational" sau simplu?
Simplu și rațional. Simplu pentru ca sunt oameni mult mai avansați în cunoaștere, mai competenți, mai harnici și mai buni decât mine. Rațional pentru ca pot vedea ce e real și ce e ficțiune, iar credință am doar când e întemeiată pe ceva real și nu consider credința egala cu adevărul. Doar știința se apropie de adevăr. Credința e incertitudine în cel mai bun caz și a te baza pe credință înseamnă a face o încercare.
Asta nu am reusit sa inteleg niciodata. De ce o persoana x, care nu crede in lucrul y, isi pierdea vreamea vorbind despre lucrul y, care practic in viziunea omului x, acesta nu exista.
Pot exista diverse motive. De exemplu, persoana x vrea sa ajute persoana z care se inseala crezand in lucrul y care este o minciuna. Credinta in lucrul y nu e lucru neglijabil. Sunt situatii in care o asemenea credinta poate afecta negativ mai multe persoane. Omul e fiinta sociala si viata lui e dependenta de a celorlalti. Daca nu ne ajutam, efectele negative se rasfrang asupra tuturor. E evident ca putem fi total indiferenti la ce se intampla in jurul nostru si de cele mai multe ori asa si facem. Oricum ar fi, prea multa apreciere si toleranta pentru minciuna, inselaciune si primitivism nu cred ca trebuie sa avem, dar cum „Cel sătul nu-l înţelege pe cel flămând" e posibil sa avem pretentii prea mari. Poate ca nu toti pot intelege realitatea asa cum e si e buna pentru ei o poveste primitiva, fantezista, puerila si absurda.
Poate ca omul x vrea sa traiasca intr-o lume mai buna si stie ca lucrul asta e imposibil, dar isi pierde timpul pentru ca are prea mult si nu are ce face cu el sau poate ca nu are timp asa de mult, dar isi face timp si pentru asa ceva. Sunt mai multe variante de raspuns la intrebare.
LisaJulie întreabă: