Bună observaţie. Teoretic, dacă e să presupunem că personajul biblic Isus a existat, da, rezultă că s-a sinucis, căci nu şi-a folosit presupusele puteri magice ca să-şi prevină semi-moartea, care oricum a fost o scamatorie şi victimizarea exagerată e de prisos.
Nu,pentru ca el de aceea a venit pe pamant, sa isi dea viata pentru noi.Dar alta data cand au vrut sa il prinda sa il omoare, Isus a fugit, pentru ca nu era momentul.Ioan3:16
Multumesc pentru idee, am sa ii spun asta profei de religie cand iesim din vacanta. Si da, s-a sinucis, dar ce stii tu, el avea voie sa si violeze toate virginele, era protejat de taica-su', ce naiba .
Logic ca da, dar nu ai cu cine vb ei nici macar nu stiu cine la tradat pe iisus sa fim seriosi
Sinucidere e cand stati si pierdeti timp, bani si sanatate -ba inca si mintile- aici la calculator.
Bine, du-te si fa bani.
În cazul Mântuitorului a fost doar o confruntare a LIBERATĂŢII oamenilor pe care i-a creat.
A verificat El Însuşi gravitatea consecinţelor LIBERTĂŢII, consecinţe ce trebuie asumate până la capăt...
A fost cu totul altceva în cazul Mântuitorului. El nu a facut altceva decat sa se confrunte cu LIBERATĂTEA oamenilor pe care i-a creat.
Astfel a verificat El Însuşi gravitatea consecinţelor LIBERTĂŢII umane, consecinţe ce trebuie asumate până la capăt...
Ia zi, cei 300 de spartani sub conducerea lui Leonidas oare nu mai trebuiau sa lupte daca stiau ca nu vor avea nici o sansa in actiunea pe care au intreprins-o? Nu, în nici un caz. Şi nu a fost sinucidere.
Ştiau pentru ce luptă, pentru ce se sacrifică, a meritat şi au făcut-o! Au avut un ideal. Premisele sunt total diferite fata de cazul deznadejdii totale, a pierderii sensului vietii pe fondul necredintei...
Sinuciderea este unul dintre cele mai mari păcate, pentru care nu mai există întoarcere şi timp al regretării. Este compromisă în cea mai mare măsură mântuirea sufletului!
Daca la noapte s-ar cere de la tine sufletul tau, ti se pare tie ca te-ai saturat deja de viata? Un om care traieste frumos, care stie sa traiasca frumos, NU ARE CUM sa se sature de viata, sa afirme ca nu-i mai trebuie.
Vorbeste gura fara tine. Chiar şi la 80 de ani, daca nu te va deranja suferinta unui cancer în metastaza, întelege că tu nu ai cum să spui că te-ai saturat de viaţă!
Sinuciderea este unul dintre cele mai mari păcate, pentru care nu mai există întoarcere şi timp al regretării. Este compromisă în cea mai mare măsură mântuirea sufletului!
A spus nu credeti ca putea trimite Tatal meu o legiune de ingeri? dar a suferit pentru mantuirea noastra
Daca e sa credem ca Isus cel descris in Biblie a existat cu adevarat, atunci da, putem trage concluzia ca s-a sinucis pentru omenire (cel putin asa credea el). Bineinteles ca a murit degeaba, pentru ca acel pacat stramosesc care trebuia iertat nu a existat niciodata.
Dar te-ai gindit ca poate Isus nu stia ca or sa il omoare? Acuma, dupa ce l-au terminat pe el, prietenii si familia bineinteles ca au zis ce au vrut despre el ca cine era sa spuna altfel? ala in North Korea nu crezi ca zice de unchisu pe care la executat ca ala s-a intors din China desii stia ca va fi executat pentru pacatele lui cind de fapt ala nu avea nici cea mai mica ca dictatorul ala grasun il va executa...asa si cu Isus, mergea prin poienita vorbind de imparatii ceresti ci bam l-au arestat, judecat, scuipat si executat in citeva ore! 300 de ani mai tirziu...stati mah blinzi ca nu a fost executat nimeni, Isus s-a jertfit. In citiva ani or sa zica ca Isus a cerut expres sa fie executat hahahahha.
E...nu prea. ce daca eu ma duc in somalia sa le impart la aia mancare si ma crucifica salbaticii aia, inseamna ca m-am sinucis...
e evident ca sansele sunt foarte mari sa ma faca la protap dar scopul scuza mijloacele uneori.
cand intri intr-o casa in flacari sa salvezi un pechinez, stii ca ai 5% sanse sa scapi si tot nu se considera sinucidere.
Îţi scapă din vedere "atotputernicia lui divină". Conform poveştilor biblice, ar fi putut să scape din orice situaţie, fără să facă victime umane (că doar umbla pe apă şi trasforma apă-n vin). Cât de greu i-o fi fost să se dea deoparte din faţa "trenului"? Lipsea dorinţa, deci era prezentă dorinţa unei morţi conştiente - sinuciderii (temporare).
Ar fi putut dar a lasat omul sa aleaga singur, ar fi fost si mai aiurea sa zica "ba, m-au prins astia, hai sa-mi activez puterile si sa ma tirez de aici" pai ce-i asta...
de exemplu ma pun in fata lu unu cu un pistol care vrea sa traga intr-un... ponei. ii zic "ba nu impusca poneiul", pot oricand sa ma dau la o parte si sa n-am nimic, dar daca nu ma dau si ma impusca se considera sinucidere? nu prea.
E şi asta o interpretare, dar nu sunt de acord cu ea.
Îmi notez ideea aceasta în agendă.
Genială analogie. Încă o comparaţie care sublinează ce e greşit în iertarea păcatelor tuturor prin sacrificarea unuia.
Vezi ca te inseli
Mă însel? La ce mă rog? La faptul că un zeu atotputernic a găsit ca singură soluţie ca să ierte păcatele făcute de oamenii creaţi de el cu păcate de la început e să se facă pe el însuşi fiul său şi să-l trimită pe pământ să sufere pentru alţii, iar apoi să moară şi după 3 zile să trişeze şi să reînvie. Sacrificu suprem înseamnă ceva pierdut pentru totdeauna, nu ceva temporar. Şi având în vedere că el e atotputernic, nu-i aşa că ar putea să facă să nu simtă suferinţa şi să se prefacă? Până la urmă el a inventat suferinţa. Mi se pare machiavelică şi narcisistă ideea ca cineva să plătească pentru faptele mele.
Isus a venit pe pământ cu scopul de a răscumpăra omenirea din pacat. Asta s-a realizat prin moartea sa. Tu cu ce scop stai pe calea ferată?