| iurii75 a întrebat:

Dacă știința și credința în Dumnezeu sînt considerate incompatibile, de ce mulți oameni de știință cred totuși într-un Creator

Răspuns Câştigător
| HDeNiSaR a răspuns:

*** g 9/06 pag. 3 Pe cine ar trebui să credeţi? ***


„Fireşte, orice casă este construită de cineva, dar cel care a construit toate lucrurile este Dumnezeu." — EVREI 3:4.

De la scrierea acestor cuvinte acum circa 2 000 de ani, omenirea a făcut mari progrese ştiinţifice. Mai crede cineva că dovezile ce atestă existenţa unui proiect în natură pretind credinţă într-un Proiectant sau într-un Creator — în Dumnezeu?
Chiar şi în ţările industrializate, mulţi oameni ar răspunde afirmativ la această întrebare. În Statele Unite, de pildă, în urma unui sondaj efectuat de revista Newsweek în 2005 s-a descoperit că 80% dintre oameni „cred că Dumnezeu a creat universul". Are această credinţă la bază lipsa de instruire? Există oameni de ştiinţă care cred în Dumnezeu? Revista ştiinţifică Nature scria în 1997 că aproape 40% dintre biologii, fizicienii şi matematicienii intervievaţi cred nu numai că Dumnezeu există, dar şi că ne ascultă rugăciunile şi răspunde la ele.
Cu toate acestea, alţi oameni de ştiinţă dezaprobă cu vehemenţă credinţa în Dumnezeu. De curând, dr. Herbert Hauptman, laureat al Premiului Nobel, a declarat în cadrul unei conferinţe ştiinţifice că credinţa în supranatural, mai cu seamă credinţa în Dumnezeu, este incompatibilă cu adevărata ştiinţă. „Acest gen de credinţă dăunează bunăstării omului", a spus el. Chiar şi oamenii de ştiinţă care cred în Dumnezeu ezită să afirme că proiectul evident în lumea plantelor şi a animalelor presupune existenţa unui Proiectant. De ce? Menţionând un motiv, Douglas Erwin, paleobiolog la Institutul Smithsonian, afirmă: „Una dintre regulile ştiinţei este: Nu se acceptă miracole".


104 răspunsuri:
| iurii75 explică (pentru Hombre):

Da, diferența este că el ma acuzat, eu doar i-am arătat că se referă și la el în egală măsură.

| EmaS a răspuns (pentru Hombre):

Ce stii tu? Dumnezeu este omniscient, omniprezent, omnipotent.De la El avem intelepciunea si stiinta.Vedem ca Solomon i-a cerut lui Dumnezeu intelepciune, si Dumnezeu i-a dat.La El este toata intelepciunea si puterea.Din mana Lui primim toate lucrurile.

Cel intelept isi cunoaste limitele, intelege adevaratele valori.(prov.19:8)si modul in care sa isi traiasca viata(psalm.90:12).Intelepciunea nu se poate obtine fara Dumnezeu.(Iov 32:9)Nu varsta aduce intelepciune, ci in om lucrarea celui atotputernic da pricepere.Inteligenta o poti obtine prin citire, invatare, studiu.
Intelepciunea nu se poate obtine fara Dumnezeu, pentru ca ea este trasatura lui Dumnezeu.In Hristos, Fiul Sau, sunt ascunse toate comorile intelepciunii şi ale stiintei (Col. 2:3), El Insusi a fost facut intelepciune pentru noi. Dumnezeu este sursa intelepciunii, o primim de la El prin citirea si cunoasterea Scripturilor (2 Tim.3:15), prin recunoasterea lucrarilor dumnezeiesti (Ps. 19:7), prin intermediul rugaciunii. Apostolul Iacov sfătuieste pe cei carora le lipseste intelepciunea să o ceara cu credinta de la Dumnezeu si ea le va fi data (Iacov 1:5). http://www.youtube.com/watch?v=CwtZXo-uObI

| iurii75 explică (pentru RAY):

Următorul "nobel" în biologie este al tău! happy Interesant, cum îți închipui tu celula "simplă", "originară", ținînd cont că trebuia să se reproducă, să transmită informația..., adică să facă ceea ce face o celulă "modernă"?
Apropo, n-am întîlnit ca evoluționiștii șă susțină că la început celula era simplă.

| RAY a răspuns (pentru iurii75):

De unde sti ca a fost o celula ai fost acolo? in plus celula acea nici nu avea informatie era goala ea a capatat informatie in timp, la inceput celula era foarte simpla in timp a devenit complexa

| iurii75 explică (pentru Hombre):

Deja ma enerveaza tipul, confunda sula cu prefectura cat este el de cercetator, teoria evolutiei nu se ocupa cu cercetatrea emotiilor umane, iubirea de mama si dragostea fata de caini maidanezi,
Și aici nu sînt eu de acord cu tine. Teoria evoluției "explică"tot, cum s-a ajuns de la prima celulă la omul modern, și + toate celelalte

| RAY a răspuns (pentru iurii75):

Cu toti incepem de la 2 celule spre cea ce suntem, totul e o evolutie sunt dovezi legate de embriologie

http://www.descopera.org/argumente-pentru-evolutionism/
sangele nostru este sarat exact ca si oceanul exact ca la toate animalele de pe pamant, acelasi adn, anatomic semanam deci de ce nu e reala evolutia

| Hombre a răspuns (pentru iurii75):

Coane nu vreau sa te inund cu copy-paste caci ne intindem pe multe zile. In concluzie, daca anumite lucruri descoperite ne uimeste si impresioneaza (cazul celulei descrise mai sus) neintelegand inca functionalitatea si modul cum a aparut pentru ca ne depaseste capacitatea care o avem in prezent si care chiar autorul spune" probabil, acest lucru nu se va realiza mai devreme de începutul secolului viitor" si nu infirma intelegerea fenomenului pe viitor, atunci daca pe fondul neantelegeri acum facem din neputinta credinta si nu stiinta atunci tot ce s-a descoperit pana acum oare e bun de aruncat la cosul de gunoi si viata de acum inainte ne-o calauzim eminamente dupa biblie. Iti poti imagina o astfel de lume? Eu nu si nici tu. Sigur ca suntem la un nivel de cunostinte despre univers si viata pe planeta la inceput, inca stiinta nu s-a epuizat si ceea ce nu stim acum din lipsa de capacitate, peste o suta, trei, cinci, o mie de ani multe enigme care azi ne face neputinciosi va fi doar o amintire, asa cum Jules Verne a inchipuit doar sumarinul, energia nucleara, zborul pe Luna, laserul, etc. azi sunt realizate si inca mai de mult.

| iurii75 explică (pentru RAY):

Cunosc teoria evoluției, și ea anume aceasta afirmă.
Cele mai simple organizme - unicelulare, se înmulțesc prin dividere, dar tot au informație pe care o transmit, altfel nu ar merge. Dar poate ai o altă teorie șiatunci ne vom înțelege ca surdu cu mutu. happy Îmi poți da ceva detalii, referințe, sursă?

| Hombre a răspuns (pentru EmaS):

Du-te de aici cucoana cu psalmi tai ca aici se discuta altceva.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| EmaS a răspuns (pentru Hombre):

A,eu ti-am aratat ca adevarata intelepciune vine de la Dumnezeu. Dar daca vrei pot sa iti vorbesc si despre evolutie.Cum iti explici tu ca dintr-o simpla celula s-a ajuns la complexitatea creierului? Continutul de informatii din creierul uman exprimat in biti este probabil comparabil cu numarul total de conexiuni intre neuroni-adica de aprox.o suta de trilioane de biti.Neurochimia creierului este uluitor de aglomerata.Sunt circuitele unei masinarii mult mai minunat conceputa decat oricare alta masinarie creata de oameni.De fapt, Sagan, a estimat continutul de informatie al creierului la echivalentul a douazeci de milioane de carti.Dar ramane o mare problema.De unde a venit prima forma de viata? microbiologul Michael Denton, desi el insusi ateu, adauga:,, Complexitatea chiar si a celei mai simple celule cunoscute este atat de mare incat este imposibil sa accepti ca ea ar fi putut fi ansamblata brusc printr-un eveniment ciudat si extrem de improbabil.Este un miracol!

| iurii75 explică (pentru andreidu):

"de ce multi violatori si pedofili sunt crestini?"
Și dacă tu vei zice că ești elefant (de exemplu, nu o lua ca insultă), chiar vei deveni?

| M25M a răspuns (pentru iurii75):

Tu vorbesti din perspectiva creationista, evolutia nu se produce in salturi, ci in perioade lungi de timp (sute de milioane de ani).
Mutatiile reprezinta o loterie acestea pot aparea sau nu, pot aparea la o gena sau la mai multe care vor influenta genotipul ce va fi transmis generatiei viitoare acesata la randul ei va transmite mai departe ramanand aceeasi posibilitate de a aparea sau nu mutatii.
Selectia naturala este o sintagma prost folosita (nu zic ca ai inteles-o) fiind presupune mai multi factori printre care selectia cumulativa care presupune transmiterea unui numar mic de gene ce va "ajuta" generatia viitoare sa fie incununata de succes(adica sa ajunga la varsta maturitatii si sa se reproduca). In acest proces intervine si ereditatea faptul ca fiecare generatie are in genotipul sau un cumul de gene care au influentat supravietuirea sau adaptabilitatea generatiilor trecute. Desigur mai este si variabilitatea genetica care presupunea influentarea organismului prin mediu si prin ereditate.
Referitor la speciile care au aparut "deodata" gandeste-te ca foarte multe din acestea au disparut iar corelarea speciilor prezente cu cele vechi, prin metoda fosilelor este aproape imposibila, mai ales cand vorbim de plante.
In fine nu vreau sa o lungesc(deja am facut-o), insa ultima afirmatie este exagerata( ca sa nu folosesc alt apelativ).

Răspuns utilizator avertizat
| iurii75 explică (pentru andreidu):

Plus, argumentul din autoritate + popularitate
Scuze, dar n-am prea înțeles.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Hombre a răspuns (pentru EmaS):

Du-te cocoana de aici ca subiectul nu e intelepciunea lui Dumnezeu si nici despre miracole, citeste intrebarea.

| RAY a răspuns (pentru iurii75):

Celule sau grupat intre ele, informatia sa transmis doar cand animalele sau imperechiat pe cale sexuala nu asexuala,revenind la informatie ea este complexa in functie de organism nu toti avel acelasi celule ca nr si asa zisa complexitate, poti dovedi tu ca a aparut viata in alt mod spune-mi,voi le stiti pe toate sunteti mari geni,eu n-am spus ca sunt sigur ca o aparut asa viata, poate o aparut alcumva, da-mi o explicatie rationala si cu dovezi si am sa o cred, inca ceva nu am credinta pentru evolutie nici pentru curent nici pentru gravitatie, ratiune nu cere credinta si dovezi

| doctorandus a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Duduie, a spune ca fizica, biologia, chimia, psihologia si istoria pot demonstra miracole este echivalent cu a spune ca te-a prostit foamea. Asta indiferent de faptul ca exista sau nu exista miracole.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru iurii75):

1 - Nu da chestii cu copy-paste. Daca vrei sa raspunzi comentariilor mele, formeaza-ti propriile argumente.
2 - Din comentariile tale date altor useri am observat unele greseli pe care toti crestinii le faceti (intentionat sau nu).
3 - "dar deja l-am comentat"... eu ti-am prezentat niste "puncte" pe care nu ti le-au prezentat altii (cred)[nu am citit toate comentariile]. Incearca sa raspunzi la comentariul meu si la intrebarile din el. Mai mult ca sigur nu ai raspuns deja la ele.

Inainte de a-ti comenta greselile, ce inseamna "neoateism"? Care e diferenta dintre ateismul "vechi" si "neoateism"? Stii macar ce inseamna "ateism"? Ofera-mi o definitie CU CUvintele tale (adica nu vreau sa dai copy-paste) atat pentru "vechiul" cat si pentru "noul" ateism.

| nesuferit a răspuns:

Incopatibil, pentru ca nimic din biblie, dumnezeu, nu poate fi demonstrat stiintific, de aici pleaca incopatibilitatea.
Asta nu inseamna ca un om de stiinta nu poate apartine unei anume religii, totodata, crestinii confunda stiinta cu ateismul, considera ca teoria evolutionista apartine ateilor... samd

| doctorandus a răspuns:

Daca niste grupari fundamentaliste crestine n-ar tuna si fulgera impotriva evolutiei, nu prea am avea de ce vorbi de vreun conflict intre stiinta si religie. Multi biologi crestini sunt total de acord cu evolutia si multi oameni de stiinta crestini efectueaza datari cu C14 si alti izotopi radioactivi. Atat ca aceste datari demonstreaza ca Pamantul are peste 4 miliarde de ani si ca dinozaurii (cu exceptia pasarilor) au disparut cu milioane de ani in urma. Asa ca nu ar exista un conflict intre crestinism si stiinta daca niste secte isterice n-ar turna gaz pe foc.

| EmaS a răspuns (pentru Hombre):

Cred ca tu ai citit doar primul rand! Intr-adevar, intrebarea nu este despre miracole, tu ai adus vorba despre ele! laughing

| HDeNiSaR a răspuns (pentru doctorandus):

Auzi...cum te-i numi tu. te rog frumos învată prima dată să vorbeşti şi apoi discută cu alţii...
Că nu e nimeni nevoit să suporte jignirile tale...
Mă refer la felul tău de a arunca cu cuvintele dacă nu-ţi împărtășește cineva punctul de vedere.
Numai bine!

| Calininio a răspuns:

Care multi laughing?

| Hombre a răspuns (pentru EmaS):

Du-te cocoana cu caprele mai bine ca bati campii, "Complexitatea chiar si a celei mai simple celule cunoscute este atat de mare incat este imposibil sa accepti ca ea ar fi putut fi ansamblata brusc printr-un eveniment ciudat si extrem de improbabil.Este un miracol!"
Si zici ca eu am adus vorba de miracole? Hai la capre cu tine.

| M25M a răspuns (pentru EmaS):

Nici o afirmatie din Biblie nu s-a dovedit a fi falsa---- Sa inteleg ca intigarile la crima, chiar si crimele comise de Dumnezeu sunt adevarate, deci Dumnezeul iubitor si pasnic a fost criminal?