Am o veste buna: Dumnezeu nu te-a chemat la o religie, ci la o relatie. Nu ideile ne pun in postura de a fi vrednici de osanda, ci pacatul. Totusi, desi "plata pacatului este moartea, darul fara de plata a lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru". Crede si vei fi mantuit!
Atunci de ce darul(viata vesnica) este fara plata? In biblie scrie ca doar facand fapte bune vei avea viata vesnica. Atunci de ce e necesar sa facem bine doar de dragul rasplatei? Trebuie sa recunoastem ca in randul crestinilor bantuie frica Iadului datorat faptelor rele. Daca Dumnezeu este alternativa de salvare, de ce ar creia Iadul pentru a pedepsi sufleetle pana in vecie (apocalipsa)? Nu se simte suficient de convingator si pe intelesul tuturor in ce priveste salvarea lumii?
"Atunci de ce darul(viata vesnica) este fara plata?" - Daca eu iti ofer un cadou si pe tine nu te costa, nu inseamna ca nici pe mine nu m-a costat. Dumnezeu a platit, prin Fiul Sau, in locul nostru - la cruce!
"In biblie scrie ca doar facand fapte bune vei avea viata vesnica." - Unde ai gasit asta?
"Atunci de ce e necesar sa facem bine doar de dragul rasplatei?" - Psalmul 1 il compara pe omul lui Dumnezeu cu un pom sadit langa un izvor de apa, care isi da rodul la vremea lui. Vezi, omul lui Dumnezeu va trai diferit nu datorita unei agende egoiste, ci ca urmare a unei naturi schimbate, un raspuns natural a ceea ce el este. Dumnezeu nu vrea doar sa ne mantuiasca ci sa ne si transforme in bine.
"Daca Dumnezeu este alternativa de salvare, de ce ar creia Iadul pentru a pedepsi sufleetle pana in vecie (apocalipsa)?" - Iadul nu a fost creat pentru om - ci pentru diavol si ingerii lui. Totusi, omul care se ajunge acolo nu o face din cauza lui Dumnezeu, ci pentru ca a respins singura alternativa viabila. Dumnezeu este iubitor dar si drept si sfant. Asta ar trebui sa ne dea de gandit!
"Nu se simte suficient de convingator si pe intelesul tuturor in ce priveste salvarea lumii?" - Problema este la noi, nu la Dumnezeu. El si-a facut partea.
"Dumnezeu a platit, prin Fiul Sau, in locul nostru - la cruce!" Ceva atotputernic nu plateste nimic, pentru ca e atotputernic... Si dumnezeu nu a platit nimic, Iisus a facut-o, deci pica treaba asta.
"Iadul nu a fost creat pentru om - ci pentru diavol si ingerii lui. Totusi, omul care se ajunge acolo nu o face din cauza lui Dumnezeu, ci pentru ca a respins singura alternativa viabila. Dumnezeu este iubitor dar si drept si sfant. Asta ar trebui sa ne dea de gandit!" Du-te intr-un spital la un copil de 5 ani bolnav de leucemie si povesteste-i despre dumnezeul tau iubitor, drept si sfant. Si explica-i copilului in cauza cum va muri la 5 ani dupa ce va trece prin chinuri groaznice si cum il ajuta dumnezeul tau.
" Problema este la noi, nu la Dumnezeu. El si-a facut partea." Dumnezeu ne-a creat imperfecti, deci problema e la el. Eu daca dau chix incercand sa fac ceva, suport consecintele. Consecintele creatiei lui dumnezeu le suporta tot umanitatea si nu dumnezeu, cum ar fi corect.
1: cu ce il costa pe Dumnezeu daca Isus s-a inaltat spre casa cereasca. practic nu a pierdut nimic. Deci toata intamplarea din vecinatatea obiectului de tortura a creiat o trauma in sufletul celor prezenti sau o bucurie? Pana la urma ce roade poti sa culegi stand in fata unui om care sufera atarnat pe cruce?
2: Cele 10 porunci rostite de Dumnezeu in fata lui Moise pe munte au caracterul de actiune (sa nu faci asta... sau sa faci asta). Deci toate poruncile, in concluzie reprezinta o informatie buna care ar trebui umata pentru a avea viata vesnica. Deci ascultarea cuvantului lui Dumenzeu inseamna rasplata. Isus spune ca doar facand ca El si ca Tatal Lui vom avea acces la imparatia cerurilor (si iar ne legam de cer).
3: Ori nu cumva si credinta, aflandu-se intr-un punct critic a avut nevoie sa se adapteze noilor tipare pentru a supravietui? Ideea de mantuire trebuie demonstrata, altfel nu isi va gasi locul in sufletul crestinilor la fel si cu toate celellalte ritualuri crestine.
4: Deci Dumnezeu se descotoroseste de gunoi! si cand spun de gunoi nu ma refer in sensul jignitor. Sunt inzestrat cu libertatea de a alege intre doua lumi create de El, raiul si iadul. insa ma intreb- Unde ma aflu eu acum: intre ele sau la extremitatea uneia dintre ele. Deci tot ceea ce facem este doar de dragul unui joc domino dezechilibrat in speranta ca poate o piesa apropiata ne va duce mai aproape spre rai sau in asteptarea= iad unei noi piese fara de care nu as putea sa imi continui drumul. Deci sunt liber sau nu? Credinta este un model pentru a ajunge la El. Mai exista si o alta solutie?
5:M-am exprimat ceva mai dur. Cat stim noi acum din viata lui Isus si a intamplarilor din Biblie? Cate dintre ele sunt dovedite stiintific, moment in care putem trage concluzia ca nici un pasaj din biblie nu a fost modificat pentru interese ascunse? Daca El si-a facut partea si alti la fel si-au facut partea modificand cuvantul Lui, Nu cumva trebuia sa fie mai specific, poate chiar sa vina in persaoana sa Il vedem? Adica de multe ori il vedem pe Dumnezeu vorbind mistic in fata alesilor Lui, dar daca se doreste a fi cunoscut de toti, de ce nu se arata in persoana si ma face sa cred ca este o iluzie, o poveste inventata? El ne vorbeste despre cum sa ne deschidem invataturilor Lui si cum sa fim drepti, El este drept in aceasta situatie s-au trebuie sa asteptam o a doua venire a Lui in speranta ca poate vom obtine insfarsit dreptate? Ce vreau sa iti spun este ca lumea s-a saturat de filosofii biblice, lumea vrea ceva concret si este firesc din moment ce studiem tot mai intens Biblia.
"Dumnezeu a platit, prin Fiul Sau, in locul nostru - la cruce" Asta e una din cele mai mari ineptii. Esti zeu atot puternic, dar trebuie sa platesti prin fiul propriu ( de care oricum nu ai nevoie, pentru ca deja existi nelimitat in timp) pentru a salva omenirea, WTF? adica poate chestia asta merge la copii mici
nu te zgarie pe creier?
1. Pe Isus l-a costat viata. Pe pamant El s-a intrupat ca OM.
2. Concluzia ta este rupta de enunt. Daca te uiti, Domnul Isus a predicat un nou legamant, care nu il anuleaza pe cel vechi ci il implineste, dar presupune asumarea interioara a poruncilor si naturii lui Dumnezeu, nu tinerea acestora din obligatie. El a vorbit despre nasterea din nou, ca si conditie a mantuirii. Este vorba deci de un proces de transformare si nu doar de tinerea seaca a unor porunci. Nicaieri faptele bune nu sunt o conditie a mantuirii. Dar, in egala masura, lipsa lor indica o credinta moarta, deci ele nu au cum lipsi din ecuatie.
3. Mantuirea este o alegere personala - dar este posibila doar pentru ca Dumnezeu a facut primul pas si ne-a oferit-o. Ea si-a gasit deja locul in vietile crestinilor, beneficiile ei si practicarea unei relatii fiind o dovada suficienta pentru cei ce traiesc o viata de credinta.
4. Ti-am dat un link cu o explicatia completa. Nu mai scriai un raspuns lung daca il deschideai. Nu Dumnezeu se descotoroseste de gunoi, ci omul alege rolul acesta, intorcandu-I spatele.
5. Nu este corect sa ceri dovezi stiintifice pentru o realitate transcendenta. E ca si cand ai vrea sa masori visele si gandurile cu metrul - intelegi figura de stil. In momentul in care ai avea dovada din afara, pe de alta parte, nu am mai vorbi de credinta. Da, lumea s-a saturat de filsofii biblie. Sa-ti spun drept, si eu m-am saturat. Pentru ca noi tindem sa complicam lucruri mult mai simple si sa simplificam realitati de nepatruns.
Vrei dovezi? Trebuie sa iti iei curajul sa experimentezi. Cine cauta gaseste... Nu le vei gasi doar stand pe gard! Eu am dovezi - personale. Sunt in viata deoarece am aflat ca Dumnezeu exista. Realitatea asta m-a oprit de la colaps atunci cand eram doar un alcoolic cu ganduri sinucigase. Sotia mea e prima femeie fericita si nebatuta din lungul sir al urmasilor mei. Viata mea intreaga are sens si directie si dintr-un paria am ajuns sa ii ajut si pe ceilalti. Am bucurie, pace si principii imuabile dupa care imi ghidez viata. Dar astea sunt dovezile mele. Papusa de sare nu are cum sa se contopeasca cu oceanul daca nu plateste pretul renuntarii la sine. La fel, cand vrei sa afli daca si cum este Dumnezeu, trebuie sa platesti pretul...
Dumnezeu sa te ajute la aceasta, dragul meu!
PS: Iti stau la dispozitie offline. Discutia publica se incheie aici.
"Ceva atotputernic nu plateste nimic, pentru ca e atotputernic... " - Dumnezeu nu este doar atotputernic. Este si drept.
"Du-te intr-un spital la un copil de 5 ani bolnav de leucemie si povesteste-i despre dumnezeul tau iubitor, drept si sfant." - Am facut-o, prietene, si nu o data. De ani de zile sunt in slujba celor in suferinta si te asigur ca nu este deloc usor. Nu este frumos ca te folosesti de imaginea asta pentru a crea o reactie emotionala - nedreapta.
Dumnezeu nu te-a creat imperfect. Pacatul te-a facut astfel. Daca ne-ar fi lipsit, pe de alta parte, capacitatea de a alege, asta ne-ar fi facut imperfecti - niste robotei fara cap.
Trebuie sa stii un lucru. Eu sunt unul care multi ani a folosit argumente de acest gen. Pana am aflat ca Dumnezeu exista si ca este ceea ce afirma ca este.
"adica poate chestia asta merge la copii mici nu te zgarie pe creier?" - Nu. Stii de ce? Pentru ca este purul adevar. Mie mi-a schimbat viata - in bine si iremediabil.
Viata se schimba iremedial, in bine sau in rau, fara nici un intermediu divin
Prietene, asa poate parea pana la o anumita varsta. Dupa ce dai piept cu incercarea de a te schimba sau dupa ce ajungi prea departe... iti dai seama ca lucrurile nu sunt deloc atat de simple precum par.
PS: Eu nu vorbesc doar de viata si de circumstantele ei. Eu vorbesc de tine, de mine, de persoane.
Pai si ai tu inpresia ca tie ti se schimba viata in bine pre ca esti crestin, iar mie trebuie sa mi se schimbe in rau pentru ca sunt ateu si nu cred in zeul tau?
Nu am spus asta. Eu NU am comparat viata mea cu viata ta, ci viata mea de dinainte cu viata mea de dupa momentul in care am devenit crestin. E simplu.
E analiza retroactiva, e doar creierul tau care cauta o explicatie
Dragul meu, vorbesti in necunostinta de cauza, nu crezi? Sunt unele lucruri care se schimba mai greu de la sine, indiferent de religia pe care o practici (sau nu).
Dar, ca sa intelegi mai bine ce iti spun, incearca tu o astfel de transformare radicala si imediata in propria viata. Sau gandeste-te la acele momente in care ai incercat.
O persoana poate fi buna, dar nu e importanta numai bunatatea, ci si credinta in Dumnezeu.
"nu cumva toate ritualurile pe care le face biserica sunt inutile in aceasta situatie? "
Uite de exemplu e ma lupt cu un viciu. Ma duc si ma spovedesc. Ok in urma spovedaniei mi se da un anumit Canon. Ce este acel Canon? Este un fel de medicament, care daca e luat precum spune preotul/duhovnicul te ajuta mult in lupta cu viciu respectiv. Scopul luptei fiind desavarsirea, iar alte ritualuri sunt exteriorizarea credintei interioare.
Canon = pedeapsa. Preotul are autoritatea asupra corpului tau? Deci esti o oita ascultatoare si faci ce iti porunceste pastorul chiar daca asta presupune sa te biciuesti seara pentru pacatele tale? Raul se indeparteaza facandu-ti rau sau facandu-ti bine? Pedeapsa are ca rezultat mutilarea de orice natura a corpului si in consecinta sufletul capata amprenta acelei actiuni. e ca si cum ai pedepsi un copil si acel copil va simti pe pielea lui ce inseamna pedeapsa doar prin simplu fapt ca te uiti urat la el. A doua oara nu o va mai face pentru ca ii este frica sa nu mai experimenteze aceeasi pedeapsa. Deci tot raul spre bine?
E nu e o pedeapsa, ci mai degraba un medicament, e depinde cum percepi tu acel Canon, eh eu nu vreau sa intru in poleimici de te las ca maine d-au 3 teze.
Succes
Nu-mi pasa atat de mult de ideea bisericii.
Caci Iisus,ajuta omul care face bine,iubirea de semeni e importanta nu religia.
Bun,sunt crestin,iar un budist,face un accident,ce fac, nu-l ajut caci nu e crestin? Nu.
Nu putem fi toti buni, caci nu se poate, asa-i omul rau.
De aceea Dumnezeu ne-a lasat o portita, sa ne ajute si sa credem in El.
Biserica este o institutie cu unicul rol de a te face o oita in turma. Nu exista "bine" sau "rau", ci perceptia noastra asupra lucrului respectiv, cu asta se joaca biserica prin religie sa te faca un sclav... Cica "robul lui dumnezeu" cand in realitate suntem egali.
Pai...E greu de raspund dar daca faci fapte bune esti o persoana buna dar daca faci fapte rele, esti o persoana rea, dar biserica nu te obliga sa crezi in ea sau altele.Depinde de tine
___Enzo întreabă: