anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca un om care a fost timid mare parte din viața își dezvoltă încrederea în sine, e păcat dpdv religios dat fiind că Biblia spune:
Proverbele 3:5-6
"Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta!"?

31 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Biserica și a dorit vreodată oameni cu încredere în sine?

| anonim_4396 explică (pentru suntserios):

Vă mai luați mult de Biserică?
Asta înțelege mintea neînțeleasă.
Biserica nu vrea din contră, nici fricoși, nici mândri. Vrea oameni cu capul pe umeri. Ba dacă nu ați interpreta-o cum aveți fiecare chef. Și asta nu e musai pentru dumneata. E valabil pentru întreg Mapamondul. Că deja încep să mă satur de dăștia care interpretează doar cum au ei chef religia.
Dumnezeu nu susține niciodată că vrea fricoși. De fapt, din contră, El vrea luptători, dar luptători pentru El, nu pentru burta și portofelul personal. El vrea luptători pentru oastea lui și chiar pentru lucrarea Lui.
Deci El nu-i agreează nici pe fricoși, nici pe mândri. Ideea este că El vrea ca tot ce gândește omul să fie cu sens bun și gând la El. Că x vrea să fie medic, avocat, astronom, totul trebuie să aibă ca scop ajutorul omenesc, nu cel parșiv și cu interes, ci cel bun. Prin tot ce studiază și face omul trebuie să aibă mereu încredere în ziua de azi și chiar și cea de mâine, dar totul să fie cu gândul la Dumnezeu și pentru Dumnezeu făcut, Dumnezeu a zis că omul e făcut după chipul și asemănarea Lui, așa că, pentru Dumnezeu contează ca tot ce facem să facem pentru alții, ăia dați tot de El pe Pământ și nu pentru bunăstarea noastră. Așa că nu știu ce tot îndrugați pe aici, dv și oastea dv de sceptici, dar cam mă enervați și prezentați Biblia și pe Dumnezeul adevărat doar cum vreți dv. Nu cum este adevărul lui Dumnezeu.
Ahhh, și deja m-am enervat. Maxim.
Dumnezeu mai spune că El nu prea-i ajută pe fricoși, deoarece Lui plac oamenii care și atunci când apele par învolburate, ei trebuie să aibă puterea de a crede în El și a lupta mai departe. Deci dacă azi planeta e plină de fricoși, depresivi și anxioși, e tocmai pentru că Lui nu-i place și nu -i ajută, că o dată ce ai picat în deznădejde, ai cam început să rupi legătura cu El. Deci de ce ne-ar mai plăcea God?! Noi am ales să ne plângem la cele mai mici chestii și să nu mai luptăm pentru nimic, păi atunci nici El nu mai luptă pentru noi.

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Ești mică și naivă daca nu înțelegi că biserica vrea oameni pe care să ii controleze. Vorbim de biserica aici nu de Dumnezeu că el e invenția bisericii. Dar de asta exista acesta instituție a bisericii pentru a manipula masele de oameni. Și normal că masele le manipulezi când sunt sărace și needucate. Eu nevoie sa aducem aminte că pentru control al populației bisericile au impus religia cu sabia?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Oamenii cu capul pe umeri fac lucruri cu timpul lor, nu se duc sa pupe icoane sau moaste in niste temple care ar trebui sa fie muzee si nimic mai mult. Nu mai fa mega-mixul asta in care amesteci o divinitate improbabila si extrem de putin posibila cu certitudinea unor culte religioase care fac abuzuri de toate felurile in numele acestei divinitati, tocmai fiindca sunt foarte constienti ca nu e nimeni acolo sus care sa ii traga de urechi.

| sierra1 a răspuns (pentru anonim_4396):

~AlexandraMariaStancu : Biserica... Vrea oameni cu capul pe umeri~

rili? ce te fac cu citatul ăla de rahat al lu' dispărutul de-a intrebat:

"Biblia spune:... nu te bizui pe înțelepciunea ta!"

cine minte aici?

| anonim_4396 explică (pentru sierra1):

Este o diferență între a te bizui pe înțelepciunea ta și a fi înțelept sau cu capul pe umeri sau cum vrei sa mai spui. Dacă nu înțelegi, las o baltă

| CostinAlamariu a răspuns (pentru suntserios):

Uita-te la raspunsul meu, am explicat ca sunt 2 chestiuni diferite.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sierra1):

"Nu te bizui pe intelepciunea ta" înseamna să nu te încapatanezi în parerea ta si sa ai o minte deschisa la alte pareri.

God!
Pe tine, femeie sau man sau ce naiba oi fi dumneata, NU TE MAI SUPORT. S-o evaporat Blackann și ai apărut tu. Mai sunteți mulți care nu înțelegeți? Nu știu ce noroc am ca să mă pricopsesc cu atenția dumitale, dar mă enervezi.
După părinții de anul trecut, de la școală și Blackann, e posibil ca următoarea persoană pe care arunc blesteme să fii dumneata, dacă nu-ți vezi de treaba ta. Și mai aprig o să le arunc, că tot susții dumneata că nimic mai mult sau mai mare decât dumneata nu există în lume. Poate așa o să începi să crezi.
Eu nu râd acum. Nici nu mă amuz, nici nu am vreo stare de funny mood or funny woman.
Ți-aș zice ceva, dar mă abțin că sunt în public și nu am idee exact dacă ești femeie sau bărbat. Dar sunt prea educată ca să înjur așa cum îmi doresc femeile. Că ți-aș zice câteva.
Ahhh și când mă gândesc că doar ce am reușit să-mi restabilesc optimismul, a trebuit să apară cineva să mi-l distrugă. straight face

Nu-mi schimb părerea, orice ar fi, domnule Suntserios, dar apreciez că nu m-ați înjurat. happy Mă așteptam la un hate. happy
Țineți cont că e prima replică pe care o dau cuiva, din proprie inițiativă ca să susțin ceva într-un mod mai agresiv.
Dar nu știu ce este cu mine zilele acestea. Iar am acel hate pe suflet. Dar cu tot hate-ul i-aș cam lua apărarea lui God. Nu știu ce credeți sau înțelegeți dv din ce îndrug eu aici. Dar la fiecare sărbătoare, care app, deși îi iau apărarea Lui God, nu mă duc la biserică și nici nu celebrez prea evlavios zilele Lui, dar știu sigur, că fiecare sărbătoare de-a Lui mi-a arătat doar că El a fost singurul care a fost lângă mine, all the time. Deci concluzia, nu am cum să iubesc pe cineva. Urăsc pe toată lumea. Ori asta, ori și faptul că în această perioadă există mai multe ispite, a mea probabil este ura umanității. Că altfel nu-mi explic de ce an de an, simt și mai multă ură pentru umanitate.
Deci ce să zic, mulțumesc că măcar nu mă urâți și dv. happy

Sa te urăsc? De ce as face asta? Mai ales că tu pari a avea o credință sanatoasa, genul de spiritualitate care nu se bazează pe biserica și cărți de povesti. Că vrei sa crezi in Dumnezeu și să îl ai ghid spiritual în viața e una. Că vrei sa convingi omenirea că o anume religie e ceva ce trebuie neapărat să creadă toți și că o carte scrisa acum mii de ani de niste orieri ar fi adevărul pur e altă treabă.

| sierra1 a răspuns (pentru anonim_4396):

~ AlexandraMariaStancu : următoarea persoană pe care arunc blesteme să fii dumneata~

uuuu, ce tare, ești vreun fel de vrăjitoare? Dacă da, unde parchezi măturoiu' zburător?

| sierra1 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"increde-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta!"
- intrerpretarea ta e in afara contextului și tu știi asta. Corect administrată de bisericoși, sună așa: rămâi tu needucat, ignorant bigot, fă-ți cruci pănă te dor mâinile că nu rezolvi nimiic. Rămâi - fără să pui intrebări - in sânul bisericii că o să-ți fie bine. Nu acum, pe lumea "ailaltă"

"CostinAlamariu... sa ai o minte deschisa la alte pareri" - prezenta ta aici susținând cu incăpățânare un citat din biblie mă face să cred că ne păcălești. De fapt incerci degeaba

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Omule ți-am explicat doar ce înseamnă. Trebuia sa zici "ah da, acum inteleg, multumesc ca m-ai lămurit"

Tu ți-ai propus până și blestemul să-l transformi în ceva hilar. Me gusta. happy
Dar tot mă enervezi, că nu știu de ce, dar ești cam ciudată dragă Sierra. Ba faci lumea să te urască, ba amuzi lumea. Tocmai de aceea oamenii ăștia duplicitari, nu-mi plac. happy

Hmm, domnule SuntSerios, vă credeam ușor arogant happy Că v-am mai văzut răspunsuri pe aici happy Dar ce spuneți acum, mă cam face să-mi schimb părerea despre dv. happy
Sincer, și dacă ați minți cu ceea ce spuneți pe aici, eu una sunt atât de însetată după laude, dar și după a primi "acceptul" uman, încât chiar și pe falși i-aș lăsa să mă mintă frumos în aceste vremuri în care mă confrunt cu propria mea neîncredere în sine. Sunt însetată după laude, după validări, după propria acceptare. Să simt că ceea ce fac, fac bine, încât m-ați cam atins la suflet cu ceea ce spuneți. happy
Deci, mulțumesc. happy

Sunt arogant cu cei care o cer.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

De ce îmi spui omule? Nu sunt bărbat. happy
Și nici nu mai știu ce răspuns ți-am oferit.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Scuze, nu ție voiam să-ti raspund ci altcuiva

| sierra1 a răspuns:

"nu te bizui pe înțelepciunea ta"

pe scurt: ce dobitoc ți-a zis asta?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu.

| Hammurabi a răspuns:

Am renunțat de mult timp să mai încerc să înțeleg texte scrise în limba română veche, pentru că au o grămadă de înțelesuri și pot fi tălmăcite în sute de feluri.
Iar când am întrebat pe alții, inclusiv preoți, mi-au dat niște "traduceri" care pentru mintea mea, nu aveau nici o legătură cu textul inițial.
Așa că am ascultat de vocea pe care o aveam în cap și care îmi tot spunea "ești prost, taci din gură și stai în banca ta" laughing
(culmea, în greaca veche e mult mai tragic decât în româna veche)

| CostinAlamariu a răspuns:

Aici e vorba de 2 chestiuni diferite. În Proverbe se referă la oamenii aroganti care au impresia ca le pot rezolva pe toate fara ajutorul lui Dumnezeu.

Încrederea în tine pe de altă parte este pur și simplu naturală. Nu e normal sa fim timizi, mai ales in cazul baietilor.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Doar Dumnezeu este înțelepciune. În citatul de mai sus ar fi trebui pus in ghilimele " înțelepciunea ta". Însă putem fi binecuvântați cu înțelepciune de la Dumnezeu daca cerem lucrul acesta în rugăciune. Însă atunci nu ne vom mai făli cu intepciunra noastră ci recunoaștem că este binecuvântarea lui Dumnezeu. Știți ce a pățit Faraon când s-a falit că tot ce a făcut era din înțelepciunea și puterea sa.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu cred că timiditatea unui om, nu are nicio treabă cu proverbul lăsat de God.
Da, poți spune că tot God l-o plămădit pe unul unt, fricos și temător, timid cum vrei să-i spui. Dar dacă mâine ăla decide să se ridice și să aibă ceva încredere în el e tot pentru că God o permis. Fără voia lui, nimic nu e cu putință. Când El vrea ca cineva să pice, stai tu liniștită, că va pica și cu toată averea, și cu toată puterea lui. Când pe un altul vrea să-l ridice, îl ridică din cenușă, nu întâmplătoare este și povestea cu pasărea Pheonix. Acolo tot Dumnezeu, ăla real, stă.

Plus că timiditatea unui om, nu e egal cu smerenia. Ai idee câți oameni timizi, sunt de fapt hiene și câte pot sta ascunse și în acea timiditate? Altfel nu am vedea atâtea crime la TV comise de oameni tăcuți, timizi sau care la prima vedere nu au nimic cu nimeni. Sufletul cu adevărat nu-l cunoști după cum se prezintă un om în societate ci doar God poate ști cu adevărat ce zace în sufletul fiecăruia. Uneori nici tu după o viață întreagă, trăită și nu ești capabil să te cunoști pe deplin. Deci pot exista timizi, care de fapt să aibă o mândrie exacerbată în realitate. Cum pot fi oameni care pare la prima vedere că au o mândrie exarcerbată, dar ei să aibă doar încredere în ei și în Dumnezeu.

Însă există o diferență, între cei care au mândrie cu Domnul și de Domnul și cei care au doar mândrie. A doua categorie sunt doar cei care fac totul pentru ei. Care cred că ei sunt singuri în Univers și trebuie să se descurce pe cont propriu, ba chiar sunt și cei care au o ușoară mizantropie. Aici m-aș cam încadra și eu. Chiar dacă susțin că El există, am ceva încredere în El, totuși urăsc umanitatea și mereu am crezut că în viață sunt singură și că în viață trebuie să răzbesc singură. Asta este un comportament pe care God nu-l suportă și acceptă, nu știu dacă sunt musai și mândră, deși după analize și analize am cam găsit ceva de mândrie în mine laughing) dar sunt exact ce Lui God, nu prea-i face plăcere. laughing) Lui God îi plac oamenii care au încredere în El, dar și-n ceilalți, deoarece El i-a dat pe oameni în lume, și a dat poruncă să se iubească, ba chiar se spune că pe săraci i-a dat ca să se mântuiască bogații. Deci Lui nu-i place nici când bogatul nu dă, dar nici când săracul are ego și nu primește. happy Cam pe aici mă încadrez și eu. laughing) Deci doar God știe ce ne-o paște pe lumea cealaltă. Eu una știu că nu vreau pe nimeni în preajma mea și că urăsc umanitatea cât pot de mult. happy
P.S. și eu sunt timidă, dar n-ai idee cu ce monștrii mă confrunt în sinea mea. happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Una e sa fii și tu mai social, mai extrovertit, și una e sa te bizuiesti pe înțelepciunea ta! Dacă un om timid își rezolva acest defect (sau calitate, luați o cum vreți), nu e păcat, e chiar indicat sa vb mai mult cu cei din jur, sa fii descurcăreț în viață. Iar dacă un om se bazează ca el e înțelept, ca prin înțelepciunea lui reușește anumite lucruri și nu se încrede în Dumnezeu, da, ăsta e păcat. Cum ar fi, un om reușește în afacerea lui și zice în sine: "ba ce tare am fost, sunt atât de deștept, numai prin mine s-a putut ajunge la acest rezultat mult dorit, sunt cel mai bun!" și nu se gândește asa: "am reușit și acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, Ii mulțumesc ca a fost de partea mea și în aceasta situație și mi-a dat biruință". Înțelegi diferența? E diferit sa îți rezolvi timiditatea fata de încrederea în propria întelepciune.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Din punct de vedere religios smerenia este importanta și este atributul omului credincios. Probabil persoana respectiva asa prefera sa se dezvolte si adopta aceasta incredere de sine. Increderea de sine nu este echivalentul mândriei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Timiditatea nu are nici o legătură cu credința, la fel cum credința, în ciuda a ceea ce s-ar spune sau s-ar crede, nu are legătură cu viața de zi cu zi.

| slayer09 a răspuns:

Increderea in sine daca e vorba de orgoliu, mandrie e pacat. Dar mai e si o incredere in care tu iti stapanesti patimile, adica e acea vointa de a te stapani pe tine: dorintele, patimile, sa fii mai cumpatat, cerebral. Cel timid, e timid pentru ca nu stie unde sa se duca, ce sa faca, nu vrea sa supere pe nimeni, e mai fricos, asta din cauza necunostiintei de sine, nu se cunoaste pe sine insusi, asta pentru ca mereu vrea sa para altcineva, ce a vazut in filme, sau pe cine idolatrizeaza, si aici intervine si mandria si egoul, pentru ca vrea sa para cineva care nu este, pentru ca el se crede mai inferior. Iar rezolvarea la problema asta este acceptarea asa cum este, impedicat, cu multe lipsuri sau ce mai are el, sa se deconecteze de la frica asta de a nu fi el insusi. Si va vina catre Dumnezeu, ca El il va invata ce sa faca. Daca el din pozitia asta isi creeaza stima de sine si incredere de sine, fara Dumnezeu, el va fi un increzut, va ajunge sa fie "cineva" in sinea lui si va pacatui si isi va zice in sine: "uite, eu eram asa, acum am ajuns asa...mama ce tare sunt" si o sa se laude cu asta, ceea ce pentru suflet nu e bun.

| dolceromania a răspuns:

Cred ca se refera la alceva.De multe ori ne lasam condusi de inima(minte) crezand ca facem ceva bine, dar daca nu este in armonie cu legea Lui Dumnezeu, atunci gresim! Hotărârile nostre chiar bune sant o urâciune inaintea Domnului!

| Whateverrr a răspuns:

Depinde ce intelegi prin incredere in sine. poti sa mi dai un exemplu?
Este bine sa intelegem ca nu putem face nimic fara ajutorul Domnului, dar asta nu trebuie nicidecum sa ne conduca la timiditate, ci la alegerea ca tot ceea ce facem sa fie conform Voiei Sale.

Si as mai mentiona ca e o diferenta intre "confidence"/demnitate și mândrie/aroganță.
E ok să fim conștienți de lucrurile bune pe care le-a pus Dumnezeu în noi și să le dezvoltăm. Adică să încercăm să fim cât mai buni în domeniul nostru. profesional, de exemplu. Asta nu e mândrie.

Versetul vrea să spună că suntem dependenți de Domnul și că doar la El este sursa de înțelepciune autentică.