Um... asa-zisii* crestini? Isus cu i mare pentru ca este nume? Pauza dupa virgula? Inceput de propozitie cu litera mare? Incheierea propozitiei cu semn de punctuatie corespunzator?
Presupun ca te referi la cei care spun despre ei ca sunt crestini, dar nu sunt? Pai o fac pentru ca nu sunt, deci nu le pasa...
E o realitate bine surprinsă. Și, corect: o credință care nu se vede în faptele noastre e moartă, inutilă.
Apostolul Pavel a prevăzut că vor fi oameni de felul acesta: care în timp ce se fac vinovați de fapte rele au o aparentă evlavie. Deci, categoric nu vorbește aici despre atei sau necredincioși, ci de pretinși creștini, pretinși credincioși:
2 Timotei 3:1-5A. Să știi că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroși, trufași, hulitori, neascultători de părinți, nemulțumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecați, clevetitori, neînfrânați, neîmblânziți, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfați; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o forma de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea."
Această stare de mulțumire de sine, în contrast cu realitatea dură e prezentată și în scrisoarea către Laodiceea (înțeleasă frecvent ca ultima perioadă din istoria creștină):
„Pentru că zici: "Sunt bogat, m-am îmbogățit, și nu duc lipsă de nimic", și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol" (Apocalipsa 3:17)
Din nou, aici vorbește 100% despre creștini.
Nu trebuie să ai un mare discernământ spiritual ca să observi că ceea ce în Biblie este numit păcat, o grămadă de creștini aprobă în viața lor. E și motivul principal care îi ține pe oameni departe de biserică. Chiar apostolul Pavel încheia cu „Depărtează-te de oamenii aceștia." (2 Timotei 3:5B).
Însuși Mântuitorul Se întreba: „Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credință pe pământ?" (Luca 18:8) Această întrebare sugerează același adevăr: că în mare parte credința creștină s-a pierdut, s-a stricat, a dispărut.
Cred că va exista o reformă și creștinismul pur va fi din nou activ, dar momentan situația e cea surprinsă de autorul întrebării.
Îmi place ca tu generalizezi la greu. Într-adevăr, mulți creștini se limitează doar la câteva filme o data pe luna, la care plâng, și cam atât. Totuși nu toată lumea e la fel, nu zic ca eu îs perfect, dar nici nu cred ca îs ca aia.