Nu au existat dintotdeauna si alti dumnezei. Pentru ca Dumnezeu spune despre Sine: "Sa stii dar in ziua aceasta si pune-ti in inima ca numai Domnul este Dumnezeu, sus in cer si jos pe pamant, si ca nu este alt Dumnezeu afara de El." (Deuteronom.4:39)
"Asa vorbeste Domnul, Imparatul lui Israel si Rascumparatorul lui, Domnul ostirilor: "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe Urma, si afara de Mine, nu este alt Dumnezeu."" (Isaia.44:6)
"Nu este alt Dumnezeu decat Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept si mantuitor, alt Dumnezeu afara de Mine nu este." (Isaia.45:21)
Pe cand altii nu pot spune despre ei astfel de lucruri. Ei sunt oameni. Nu am auzit despre vreunul ca s-au autonumit a fi dumnezei.
Exista si alti zei. Dar doar Unul singur este Dumnezeu: Acela care a facut cerurile si pamantul, marea si izvoarele apelor si tot ce este in ele.
De ce spun ca exista si alti zei? Pentru ca Satana poate da puterea lui si inchinatorilor lui. El este un inger cu puteri supranaturale, caruia Dumnezeu ii ingaduie pana la o limita sa isi manifeste puterile.
Dar nu vorbesc despre personajele din vreo mitologie, basm sau poveste. Aceste sunt doar personaje pentru literatura, si nu sunt persoane vii.
Eu nu stiu cum vezi tu un dumnezeu ca sa iti pot da un raspuns. Ce capacitati trebuie sa aiba un dumnezeu ca sa fie un dumnezeu?
In ce ma priveste, un dumnezeu trebuie sa faca cerurile, pamantul, marea si izvoarele apelor si tot ce este in ele. Acestea sunt deja facute de un Singur Dumnezeu; si deci raspunsul meu este ca nu mai exista alti dumnezei in afara de Acela care a creat toate aceste lucruri si le si intretine.
La un moment dat Domnul Hristos vorbeste si despre "Mamona" -care nu este o persoana fizica, ci reprezinta dorinta noastra dupa castig material/financiar mai mult decat de dorinta de Dumnezeu. Aceasta dorinta si altele asemnatoare ei poate fi un dumnezeu. Si este unul real, chiar daca este doar o dorinta, o placere a noastra care afecteaza in rau starea morala a inchinatorului acestuia.
Pe cand inchinarea fata de Dumnezeu este sanatoasa, pentru ca asa am fost creati ca sa functionam in parametri normali.
Se poate aplica, unii il aplica chiar si omului. Sunt multi pe Youtube si nu numai care spun ca noi suntem si existam din vesnicie doar ca nu ne dam seama si am avut milioane de vieti, etc.
Asta nu e un argument, pentru ca nu exista decat un singur spiridus, de care dumnezeu vorbim noi?
inclusiv cel a lui avram este impartit in 3 viziuni complet diferite a ceea ce inseamna acel creator, pe langa asta avem zeul suprem al hindusilor care este mult mai vechi decat cel al lui avram, acel zeu este la fel dintodeauna si are toate caracteristicile cu zeul avramic
Brahman este văzut ca suprema putere universală, suportul ontologic al Ființei, sursa, ținta și scopul oricărei cunoașteri spirituale. Adesea Brahman este descris ca Sat Cit Ananda - supremul adevăr, suprema constiință și suprema fericire și de asemenea etern, omnipotent, omniscient, omniprezent.
Aum – Acest suprem Brahman(nemanifestat) este infinit, acest Brahman determinat(manifestat) este infinit. Infinitul ia naștere din infinit. Dacă iei din Infinit inifinitul, infinitul rămâne intreg.
Brahman (ब्रह्मन् Brahman) în hinduism este Spiritul universal suprem, Sinele suprem, care este la originea universului, a lumii fenomenale.[1] Brahman este uneori menționat ca Eternul Absolut sau Dumnezeirea[2] și este solul divin[3] pentru sămânța originală Hiranyagarbha, originea tuturor creațiilor ulterioare. În funcție de școala filosofică, Brahman poate fi conceput ca personal (cu calități), impersonal (fără calități) și suprem.