Pai sa spunem ca exista utilizatorul X, care e neinteligent si traieste in copaci mancand banane.
Si exista utilizatorul Y, care a suferit o mutatie si a devenit mult mai inteligent.
Utilizatorul X se hraneste cu banane si se reproduce. Face trei copii care sunt prosti ca el. Ramane bananierul fara banane si el moare, ca nu il duce mintea la mai mult.
Utilizatorul Y se hraneste cu banane si se reproduce. Face tot trei copii, care preiau mutatia de la el si sunt inteligenti ca el. Ramane bananierul fara banane. Utilizatorul Y, fiind inteligent, se da jos din copac isi face o undita si pescuieste. Continua sa supravietuiasca, iar in acest timp mai face trei copii, tot atat de inteligenti. Pana la urma moare si el.
Acum rezultatele.
Avem doar 3 copii prosti ai utilizatorului X. (genele daunatoare au fost transmise unui numar mai mic de indifizi)
Si avem 6 copii inteligenti ai utilizatorului Y. (mutatiile care aduc avantaje supravietuirii speciei sunt transmise mai departe unui numar cat mai mare de indivizi )
Practic Y a fost mai productiv decat X, pentru ca supravietuit mai mult datorita inteligentei si a avut mai mult timp la dispozitie sa se reproduca.
Pai nu se mai face selectia pe baza de inteligenta. Evolutia reprezinta supravieturirea celor mai adaptati. Cand inca traiam in pesteri aia prosti erau mancati de pradatori (sau mureau de frig ca nu stiau sa faca focul etc). In ziua de azi aia prosti fac multi copii si traiesc toti pentru ca nu mai exista atatea pericole.
In plus, acum suntem suficient de inteligenti incat sa supravietuim. Practic de la un anumit nivel, inteligenta nu mai face diferenta. Chiar si ultimul prost e suficient de inteligent incat sa poata supravietui.
In trecut insa, acel "mai inteligent" facea diferenta intre viata si moarte, pentru ca erau valori mult mai mici ale IQ ului.
Un exercitiu foarte bun de imaginatie dar sa tinem cont ca maimutele nu au pescuit niciodata si nici nu au disparut ca specie nici nu au ramas fara banane, deci situatia nu ar schimba prea multe pe TPU.
fanernest123 întreabă: