Un om bogat mereu va dorii mai mult si nu cred ca va oferii fara sa vrea ceva inapoi. Un om cu o situatie materiala mai slaba nu isi va permite sa faca un cadou in afara unei sarbatori. Adevarul este ca mai nou cadoruile de Craciun au devenit obligatie, nu bucuria de a daruii, adica te simti bine cand oferi, dar oferi pentru ca este Craciunul si pentru ca "asa trebuie" nu pentru ca este din inima. Desigur sunt sigur ca sunt multi care ofera din inima.
Vedeti ca de Craciun apar si campanii din acelea pentru a aduna cadouri pentru nevoiasi, pentru orfani, dar oare aceia nu ar avea nevoie de cadou si in timpul verii? Sau primavara?
Craciunul nu inseamna cadouri, dar un cadou de Craciun este diferit.
In plus, daca oferi un cadou cuiva fara vreo ocazie anume apar intrebarile de genul "Ce vrei de la mine?" sau "Da cu ce ocazie?" sau daca nimeresti o fata mai intepata "Nu ma culc cu tine pentru atat"
Ultimele 3 randuri, crudul adevar .
,,Vedeti ca de Craciun apar si campanii din acelea pentru a aduna cadouri pentru nevoiasi, pentru orfani, dar oare aceia nu ar avea nevoie de cadou si in timpul verii? Sau primavara? ''' vezi aici voiam sa ajung; acei oameni nu manana doar de sarbatori sau in anii electorali!
Buna
A face un bine cuiva, nu tine de credinta..cu toate ca la carte scrie sa dai si celui care nu are.
Un om daruieste atunci cand simte si cand are, cel putin eu asa fac, nu trebuie sa astept un an/o sarbatoare pentru a face un bine.
Totusi este bine ca si acele persoane care astepta aceste sarbatori, se gandesc sa imparta cadouri si celor care sunt nevoiasi si care chiar se bucura de acea atentie.
Fiecare ajuta cum poate, nu conteaza cat, conteaza sa faci din inima si nu cu un scop.
O seara buna
E obositor sa fii ipocrit, simt si ei asta, ipocritii, asa ca s-au dat batuti si pentru a-si linisti constiinta, au ales doua perioade in care sa fie super ipocriti, de paste si de craciun.
"Arta de a darui" tine de empatie si chef, crestinii sunt dovada ca tine si de chef.
Craciunul, sau oricare alta traditie, sunt stabilite subiectiv de om. Ele ii alimenteaza nevoile(sentimentele, slabiciunile-superstitia). Pe om il poti manipula foarte usor cu idei care-i convin, ideile convenabile lui il orbesc, astfel le adopta fara sa strambe din nas sau sa stea pe ganduri. Omul are nevoie sa se conserveze, sa se simta in siguranta, are nevoie sa se simta bun si util, motiv pentru care adopta traditiile si incerca sa le respecte(profita de ele) pentru a se implini.
Cine este destul de realist, nu are nevoie de o traditie pentru a darui. Traditiile astea cam scot ipocrizia la iveala.
Pentru ca sarbatoarea Nașterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei! Bucuria se împărtășeste, e o manifestare ce tine de firea omului. Si pentru ca sint printre noi destule persoane nevoiașe, cei care au si pot, dăruiesc din surplusul lor acestor oameni cu nevoi, pentru a simți si a se bucura si aceștia împreuna ceilalți de Nașterea Domnului. Este minunat ca acum in preajma sabatorilor oamenii sint mai sensibili si mai darnici! Este extraordinar ca egoismul si individualismul se diminuează in aceasta perioada iar oamenii devin mai milostivi! Înseamnă ca aceasta sărbătoare lucrează in mod tainic in inimile noastre!
Nu pot sa nu remarc totuși caracterul ușor insinuant si critic al întrebării tale. Parca anume a fost formulata in felul acesta, pentru a le ridica sfertodoctilor mingea la plasa, sa înceapă cu postări de genul "creștinii sint ipocriți", "cadouri de fațada", etc. Evident ca trebuie sa fim buni si darnici pe tot parcursul anului sau mai bine zis pe tot parcursul vieții noastre! Iar mulți dintre noi chiar sint asa. Însă, sint anumite prilejuri (diverse sarbatori religioase, campanii sociale, catastrofe naturale, ș.a.) cind aceste sentimente de compasiune si de întrajutorare pentru semeni cresc in intensitate si cuprind mase largi de oameni. Si foarte bine ca se întîmplă asa! Trebuie sa știm sa dăruim!
Ok,e sarbatoarea Nasterii Domnului; oanenii care in genere sunt ajutati sunt dintre cei mai nevoiasi; acei oameni mananca 365 zile pe an!
Intrebare insinuanta? Nu cred!
Sincer, eu nu înțeleg ce vrei sa zici draga Angy! Ce anume nu e în regula in opinia ta? Faptul ca acei oameni mănâncă 365 de zile intr-un an? Faptul ca acum de sărbători sint ajutați? Te rog fii mai clară ca sa-ți pot da un răspuns.
Faptul ca in general sunt ajutati de sarbatori.
Pai si faptul ca sint ajutați in general de sărbători nu e un lucru bun si uman? Hai sa privim partea pozitivă a lucrurilor. Oamenii ajuta oameni! Este foarte bine! Statul asta care ne conduce pe noi si e format din oameni aleși de noi, face ceva pentru oamenii nevoiași acum de sărbători? Nimic! Ba da, fac: își dau lor înșiși prime de Crăciun.
Asta înseamnă ca lucrurile bune care se întîmpla acum cu cei mai sărmani dintre noi sint făcute de oamenii de rind. De oameni simpli care au compasiune fata de cei cu probleme. Iar eu sint convins ca aceasta compasiune vine din credința pentru ca oamenii credincioși au mila de cei nevoiași. (Ma întreb citiți atei dăruiesc acum de sărbători! Sint aproape convins ca niciunul motivând ca "eu nu respect o sărbătoare religioasă si nu am nevoie sa fiu filantrop acum in mod special pentru ca eu sint in tot restul anului".) Si e foarte probabil draga Angy, că cine e darnic acum sa fie si in restul anului. Eu știu si vad acțiuni caritabile in jurul meu si in restul anului. (Ma refer la acțiuni individuale, personale.) Poate ca nu au aceeași încărcătura spirituală ca la sărbători dar ele exista.
Si pina la urma contează mai puțin ce fac alții prin alte părți. Contează ce facem noi, fiecare in parte, acolo unde sintem in zona noastră între oamenii pe care ii întîlnim zi de zi. Nu trebuie sa ne pese dacă si cit dau alții, important este ca noi sa ne facem datoria fata de semeni, si prin ceea ce facem noi pentru acești săraci sa oferim un exemplu de omenie si altora care observa. Eu uneori mai ofer ciungilor care cersesc pe trotuare cite o banana, suc sau ciocolățică. E mult, e puțin? Nu stiu, dar stiu ca pe lingă mica bucurie pe care i-am făcut-o acelui om, am oferit si un exemplu.
Eeh, fii realista. sunt doar niste cuvinte goale, doar rima ii de ele.
ascultasem la radio zilele trecute o reclama, asa, pe o melodie linistitoare. si se aude o voce care spune: poate asta insemna craciunul, sa daruim mai mult, poate asta insemna sa fii mai bun, si apoi ce crezi? vino la altex in perioada 16-31 decembie si ai tableta... ca sa le-o daruiesti celor dragi. o tampenie. sarbatorile, fie ele pasti craciun, sfinti onorati s-au transformat intr=o afacere. sistemul comericial e in floare. dar Biblia face referire la vremea cand religia falsa, cu toate obiceiurile ei va fi distrusa. si atunci, comerciantii o vor plange si o vor jeli, pentru ca nu mai este nimeni care sa tina sarbatorile si care sa cumpere stcul de marfuri. Apocalipsa 17 si 18 capitolele.
si o alta idee, un crestin trebuie sa fie bun tot timpul. nu doar de sarbatori.
ce, Isus a fost bun doar in preajma zilei sale de nastere, care oricum nu ii 25 decembrie. deci, totul este vorbarie, totul e pe interes.
Da, mai gripa aviara, Craciunul e naspa insa toate porcariile consumiste de Craciun sint inventate si de dezvoltate de voi protestantii, nu uita. Campanii comerciale, promotii, black friday, pomi, mosi craciuni, craciunite, artificii, etc., etc., etc., parca de prin America vin astea, nu?
Singurele manifestari traditionale pe care le-a avut si le are poporul acesta roman sint colindele.
Care voi? ti se pare ca sarbatoresc craciunul? ca am vreo implicare? si zau, zi-mi ca ai ramas tu aia traditionala care de craciun doar tai porcul si colinzi. serios. spune tu ca nu profiti de oferte. si, daca ai copii, (sa-ti traiasca sa fie sanatosi) nu le zici de mos craciun.
Nu tine de nici o credinta. tina de mintea omului, si bunul lui simt. nu am nici o religie, dar nu ma impiedica sa fac ceva bun, sa ajut pe cineva. aia e o prostie.
Ok ...prefer sa ajut omul putin si des decat sa fac un cadou mare cu o ocazie anume!
Da. uite o chestie interesanta (zic eu). o matusa de a mea, atee. cred. stiu sigur ca nu crede in dzeu, dar nu a zis clar sa ca e atee. oricum, avand 60 de ani, femeia aia saraca a ajutat toata viata ei pe cine a putut. cu bani, locuri de munca, o masa calda cand nu era, o vorba buna. si ea a zis ca se simte mult mai implinita decat sa se duca la biserica duminica de duminica si sa pupe mana popii. deci nu tine de religie bunul simt. de om
Apropo de matuse! Am si matusa care in tinerete a apucat-o pe cai gresite (nu dau amanunte ca sunt minori pe aici, dar intelegi unde bat )Ei bine ani intregi in care a facut,, prostioare'' multe avorturi a apucat-o pe calea creditei; periodic da bani la biserica sau la un azil de batrani din apropiere si are plina de icoane! Este un mod de spala pacatele!
In afara de partea cu "casa plina cu icoane" inteleg mentalitatea ei. dar acum gandindu-ma, nu e oarecum rau? privind din partea de religios, ca facea asa ceva? ea nu face din bunatate, nu 100%, face doar ca sa isi "spele pacatele". mai cum vine, fac bine ca "gogu" sa ma primeasca sus? cam aiurea.
ai inteles perfect! E tipul ala de credicios excesiv;
Apropo de matusa ta! Este foarte bine ca s-a întors la Dumnezeu! Eu nu cred ca tu, si stiu ca esti destul de inteligenta ca sa înțelegi ce spun, ți-ai fi dorit sa nu revină la credința si ți-ai fi dorit sa continue viața dezordonata dinainte.
Mătușa ta trebuie apreciata si respectata la fel ca orice om. Eu dacă as vedea-o acum i-as săruta mina si as stringe-o in brațe ca pe mama mea, cu toată dragostea! Sa-ți conștientizezi păcatul si sa te întorci la Dumnezeu, e mare lucru! Ea este asemenea fiului risipitor din parabola. Iar dacă Dumnezeu o iartă si o primește cu brațele deschise, putem sa nu facem si noi la fel?
Eh, macar cu "relatia" asta de interes sunt de acord. oamenii aia primesc bani si ea crede ca are bilet asigurat pentru rai, si asa toata lumea e fericita. -
ciudata mai e lumea in care traim, asta e clar.
Sa zicem ca stai la tara, exista in sat o familie saraca, una singura, sa fie mai misto exemplu. Nu-i baga nimeni in seama pe oamenii aia, dar de paste si de craciun toate cele 200 de familii, sa zicem, o sa le ofere de toate. Ii decalesc pe oamenii aia de apoi sufera de foame si frig mai tare decat daca nu i-ar "ajuta". Chiar era un banc cu ideea asta.
Cel mai important lucru de daruit este dragostea. Nu trebuie sa daruim doar de craciun, doar ca acest moment e oficial si asta e obisnuinta. Vrem nu vrem o vraja ne acapareaza si furam putin din fericirea celor care cred deplin in semnificatia acestei sarbatori.Ce moment confuz.
Nu suntem chiar atat de buni pe cat ne place sa credem.
Craciunul este o ocazie de a incerca sa fim mai buni decat de obicei.
Unii se cred suficienti de buni in cursul anului si nu participa la aceasta provocare.
Si cauta sa-si linisteasca constiinta pe site-uri de socializare.