Planul lui Dumnezeu cu poporul Israel a fost ca toti oamenii sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Si pentru ca Israel a fost indaratnic, Dumnezeu a spus:
"Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou." (Ieremia.31:31)
Acest cuvant a fost adresat ca o mustrare poporului Sau (Evrei.8:8).
Prin noul legamant s-a adus o jertfa cu mult mai buna decat aceea a mieilor si tapilor. Prin noul legamant oamenii se pot inchina lui Dumnezeu acolo unde se gasesc ei, si nu numai la Templul din Ierusalim.
Acum pot inlocui cuvantul "legamant" cu "testament".
In Noul testament s-au implinit profetiile Vechiului testament. Vechiul T. vorbeste de Noul T., si invers. De aceea nu se pot separa niciodata.
Salut
Mulţi oameni sunt deprinşi cu denumirile de "Vechiul Testament" şi "Noul Testament" pentru a sublinia care scrieri au fost realizate până la Isus şi care după. Însă aceste expresii nu sunt cele mai potrivite deoarece Biblia luată ca întreg reprezintă Cuvântul inspirat a lui Dumnezeu (2 Timotei 3:16). Din acest motiv mulţi optează pentru expresiile "Scripturile Ebraice" şi "Scripturile Greceşti" deoarece au fost consemnate în aceste limbi.
Cele bune!
Pentru ca se refera la perioada lui Isus, si pentru ca include noua lege, a iubirii altruiste.
In Vechiul Testament, Dumnezeu le-a lasat oamenilor cele 10 porunci, ca sa poata fi mantuiti prin Lege.
Dupa aia a venit Fiul, si-a dat viata pentru noi, pacatosii, si ne-a lasat Harul, ca sa putem fi mantuiti prin Har, prin credinta.Deci Legea si Harul sunt ca un fel de mostenire pentru noi.
La fel si invataturile care ne sunt lasate in intreaga Biblie sunt ca un testament scris de Dumnezeu, pentru noi.
Vechiul Testament- pana la Isus, pentru oamenii din vremea aia.Noul Testament- dupa Isus, pentru oamenii ce au trait in timpul lui Isus pana astazi, si pana la judecata.
Desigur, multi folosesc aceste denumirii, vechi si nou, dar este nepotrivit. De pilda unii spun,
DeProfundis99 întreabă: