Hai ca h379m3973423 ne ametit de tot. Eu, care cunosc problema si n-am intees nimic, in special din a doua parte a expunerii, ce sa inteleaga un neofit?
Si a mai uitat un lucru: daca pastele ortodox cade in aceiasi duminica cu cel evreesc, pastele ortodox se serbeaza in duminica urmatoare.
Ortodocsii pentru stabilirea datei folosesc calendarul introdus de Iulius Cezar in anul 46 inainte de Isuzu.
Asa sunt ei mai retardati.
Pastele Ortodox e sarbatorit in prima duminica dupa luna plina ce urmeaza echinoctiului de primavara.
În Bisericile Ortodoxe echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie în calendarul iulian (care este ziua de 3 aprilie în calendarul gregorian), în timp ce Biserica Catolică și cele Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară. Din această cauză data Paștilor în Biserica Ortodoxă nu poate fi mai devreme de 4 aprilie, iar în Bisericile Catolică și Protestante mai devreme de 22 martie.
Această diferență duce, în plus, la o anumită periodicitate în diferența dintre zilele Paștilor. Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni (de exemplu în 2013, 2016, 2021 etc.). Aceasta se datorează faptului că, în acești ani, luna plină care cade după 3 aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 martie. Dacă Bisericile ar folosi același ciclu lunar, diferența dintre echinocții ar duce la o diferență în ziua Paștilor de 0 sau de 4 săptămâni.
RazzyFUnik întreabă: