De ce crezi ca un ateu ar citi o astfel de carte?
Iar daca ar citi-o probabil or v-o face intr-o maniera ironica, nu va face nicio diferenta pentru ei, deoarece sunt siguri pe ideile lor.
E ca si cum tu ai citi acum o carte impotriva lui Dumnezeu si ti-ai schimba parerea despre EL.
Iti spun eu de ce as vrea sa o citesc, deoarece aceasta carte a schimbat lumea, este cea mai influenta carte din toate timpurile, d-aia. Si datorita simbolurilor ce se regasesc in multe filme si in multe alte carti.
Nici crestini intre ei nu cred de asta sunt impartiti in atat de multe religi, secte, culte 6000 la numar, fiecare se considera sigura si adevarata religie crestina, un ortodox nu va crede ca dumnezeul catolic ii asculta rugaciunea unui catolic si invers, aici vorbim de doua religi, tu nu intelegi ca un ateu nu crede =ateism =lipsa credintei, un ateu are nevoie de o dovada nu de credinte oarbe, nu exista dovezi ca rugaciunile functioneaza
Tu vrei dovezi imediate cum ca rugaciunile ar functiona? Mai erau tipi care se rugau sa castige la loto sau o masina albastra. Vroiau sa castige masina dar numai albastra era buna.
Zice ca vindecarea vine pe masura credintei. Toata lumea se roaga sa se faca bine daca este bolnav dar extrem de putini pot. Sau pot vindeca pe altii prin rugaciunile lor.
Rugaciunile functioneaza. Rugaciunile la maica Domnului, la sfantul Nicoale pentru cei ce vor sa se casatoreasca, rugaciunile la sfantul mucenic Pantelimon pentru cei bolnavi. Sunt foarte multe marturii. S-au scris carti despre minunile sfintilor. Nu mai zic de minunile facute de Maica Domnului.
Eu nu am zis nimic de vreo religie. Doar daca cred in rugaciune si in Dumnezeu. Luand in considerare si cazul lui Iov. A pierdut aproape tot dar a recapatat inapoi mai mult decat avea. Cum zice si Iov: Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului Binecuvantat!
Toate sunt ale lui si le ia inapoi cand vrea. Dar tot el le poate da inapoi sau chiar mai mult.
Daca rugaciunile nu ar functiona crezi ca atatea miliarde de crestini s-ar mai ruga de poamana? Adica cu totii suntem niste prosti care au asteptari desarte?
Toti sunt prosti numai eu sunt bun si destept? Rugaciunile sunt testate si au putere. Au vindecat bolnavi, au inviat mortii (Sf. Pantelimon invie copilul si alte cazuri), au facut oameni sterpi sa aiba copii (Ioachim si Ana, Avraam si Sara etc), au adus impreuna oameni singuri pentru a intemeia o familie si multe altele.
Biblia e plina de minuni realizate in urma rugaciunilor. Si in viata contemporana sunt multe marturii din prezent. Miracolele inca se intampla. Este un film bun numit 90 Minutes in Heaven.
Merita vazut pe tema miracolelor care inca se petrec in urma rugaciunilor.
Degeaba incerci sa ma convingi de basmele tale, patreazati credinta pentru tine
Atunci de ce ai raspuns daca nu esti dispus la dialog? Repede inchizi discutia. Spune-ti parerea la ce am scris.
Tu faci propganda
Puteai sa-ti spui parerea despre acea carte si daca are vreun efect. Nu fac propaganda, nu sunt vrednic. Doar pun intrebari la care asteptam un raspuns decent si nu doar ca nu mai avem ce vorbi.
Repet faci propaganda, pastrazati basmele pentru tine
Ca religia e o invenție a omului e clar. Ca biblia e o carte care sustine acesta inventie e la fel de clar. Nu vad niciun motiv pentru care o persoana care se bazeaza pe logica si care nu are nicio dovada plauzibila ca dumnezeu si ființe fantastice si atotputernice exista sa isi schimbe parerea doar citind o poveste.
Cred in puterea rugaciunii. Ea este similara cu autosugestia, te ajuta doar daca crezi in ea, atat. Si sunt ateu.
Si cartea lui Iov nu te-a facut mai credincios? Ai avut un raspuns la intrebarile puse lui Iov de catre Dumnezeu? Si Iov s-a cam revoltat impotriva lui Dumnezeu dupa ce a pierdut tot ce avea mai drag (cu exceptia muierii). Imi place cum ii inchide Dumnezeu gura cu intrebarile alea multe.
Nu am citit nicio carte religioasa. Mi se pare normal ca Dumnezeu sa fie cel mai smecher in Biblie, doar este cartea Lui, El este protagonistul, este normal sa inchida gura tuturor. Doar nu te astepti in ca in Biblie Dumnezeu sa ramana fara argumente .
Te rog sa o citesti pe cea a lui Iov. Poate prinde bine. Eu zic ca schimba mentalitati.
In ce sens schimba mentalitati? Te referi la simple perspective sau la abandonarea ideii ca nu exista D-zeu?
Cartea lui Iov spune clar că "suferi pentru că ești păcătos" este o credință înșelătoare.
Toată Cartea lui Iov este propagandă contra ideii profetice că suferința provine din păcate proprii, iar Ecleziastul este de acord cu asta (cu Cartea lui Iov).
Că să nu mai spun că întreaga Apocalipsă și Cartea lui Daniel se bazează pe ideea bine faci, rău primești.
Si in cazul asta mai merita citita?
Iov nu a suferit pentru pacatele lui. Dumnezeu a vrut sa-i descopere calitatea cea mai mare si anume RABDAREA in suferinta. Sotia lui era pacatoasa, chiar i-a spui lui Iov sa-l blesteme pe Dumnezeu.
Varianta corecta este bine faci, bine primesti. Toti sfintii din biblie au vazut slava lui Dumnezeu. Cum au primit rau? Nu au primit slava pe care o meritau aici pe pamant dar rasplata cereasca nu inceteaza sa vina pentru cei ce fac bine si ajung la locul cuvenit dupa judecata.
Poate fi si o simpla perspectiva. Dar poate incerca sa raspunda la intrebarile puse de Dumnezeu si sa vada daca gaseste raspuns la vreuna. Atunci poate spune ca Dumnezeu este rau prin faptul ca cei rai traiesc si o duc bine. Iar cei buni o duc rau. Cum ca Dumnezeu nu ar fi drept. Dumnezeu nu ii da un raspuns clar ci doar ii pune o sumedenie de intrebari pentru a i arata cat de putin cunoaste Iov.
"rasplata cereasca"... care nu poti dovedi ca exista. In general, nu se poate dovedi care religie este corecta. De aceea teologia exprima doar pareri subiective.
Sunt multe intrebari la care religia nu a gasit raspunsurile, referitoare chiar la termeni da-ti de religie, cum ar fi: ce este sufletul si cine/ce este Dumnezeu? Ei iti vor oferi doar atributele sufletului si lui D-zeu, nu definitia exacta.
Vis-a-vis de asta, de ce oamenii sufera, sunt pedepsiti desi sunt buni? De ce copiii se nasc cu cancer? Cum a raspuns D-zeu acestor acuze daca?
Din cartea lui Iov am inteles ca Dumnezeu si Satana erau prieteni.
Am mai inteles ca autorul avea multa imaginatie si talent la inventat povesti de doi bani despre spiridusi.
De crezut se poate crede orice, dar exista si o limita. De exemplu eu pot sa cred ca pot zbura fara nici un aparat de zbor. Incerc o data, de 2 ori si vad ca nu merge si m-am lamurit: nu pot zbura, deci renunt la credinta ca pot zbura.
Asa e si cu credinta in Dz. Se pune ca Dz e atotputernic bun si iubitor. Ca e invizibil e clar. Ca il viseaza unii, e posibil. Atunci de unde stiu ca exista? Astept atunci sa vad faptele lui daca tot e invizibil. Spitalele sunt pline, iubirea si puterea lui e mare si apare contradictia: Ce fel de putere si iubire are Dz daca spitalele sunt pline si oamenii nu beneficiaza de pretiosul ajutor divin? Concluzia fireasca este: Dz nu exista. Daca exista si avea calitatile care i se atribuie, spitalele erau goale si toata lumea era fericita. Ce viata vesnica obtii de la un personaj de poveste (cu logica stramba) scrisa de niste primitivi si rastalmacita sute de ani, personaj cu putere si iubire nemarginita care nu poate nici sa ajute cativa oameni bolnavi dintr-un spital? Viata vesnica e infinita. Dz e infinit. Viata omului e finita. Ce valoare are viata omului si actiunile lui fata de un infinit? Zero. Cum poate atunci sa-si imagineze cineva ca o activitate finita cu valoare 0 poate sa determine un personaj infinit sa dea omului o viata infinita? Totul se plateste. Trebuie sa existe un echilibru. Cu 5 bani nu cumperi toate casele din lume. Cu o activitate finita lipsita de insemnatate, egala proape cu 0, crede cineva ca va dobandi o viata vesnica? Si daca mai luam in calcul si personajul care e invizibil si inventat, care sunt sansele omului credincios sa obtina viata vesnica? Zero. Daca facem abstractie de logica simpla si credem in povesti cu spiridusi scrise de oameni primitivi, e usor sa credem ca dz ne ajuta si la urma ne face cadou si o viata vesnica, evident dupa moarte ca inainte nu se poate
Crezi ca in fata lui Krishna si a lui Vishnu va tine scuza ca te-au prostit preotii/pastorii? Dar in fata lui Allah? Dar cand inima iti va fi cantarita de Maat? Faptul ca nu i-ai adus cinstire lui Anubis va marturisi impotriva ta la Judecata de Apoi.
Se poate si inainte de moarte sa primesti viata vesnica. Vezi cazul lui Enoh si al proorocului Ilie. Ridicati la cer si nu au cunoscut moartea.
Culmea ca asa finiti cum suntem tot facem foarte multe prin ajutorul divin si Dumnezeu ne iubeste altfel nu mai avea atata rabdare cu noi si trimitea inca un potop. Dar si atunci nu i-a sters chiar pe toti oamenii ci a salvat o mana de oameni in arca. Cine merita este pus in loc sigur de unde nu poate fi atins de napaste.
Normal ca totul se poate cantari si orice amanunt conteaza Un personaj atotputernic care nu e in stare sa faca nimic, nici macar sa comunice cu presupusii lui supusi isi face si el iluzii ca un om normal va crede orice fantezie supsa de alti oameni care se stie ca nu spun intotdeauna adevarul Un sef care nu poate comunica cu subordonatii nu mai e sef, e un zero.
Dap, ca Gorbaciov cand fusese luat prizonier.
Povestile sunt frumoase si au final fericit, numai ca acea viata vesnica e intr-o lume intangibila, deci dupa ce un om a murit, eu pot sa spun ca traieste in rai, ca traieste pe steaua Sirius, pot sa spun ce vreau si vloarea de adevar a celor spuse de mine e discutabila. Un adevar e acea afirmatie care se poate verifica. Daca nu se verifica e doar o afirmatie cu valoare de adevar necunoscuta. Se poate trece usor la capitolul credinta si acolo ramane. Daca credinta in Dz era un adevar, in 2000 ani era cazul sa se verifice si sa sa nu i se mai spuna credinta. Ii ziceam adevar. Dar nu s-a intamplat lucrul asta. Ce putere mare si iubire are Dz ca in 2000 ani nu a fost in stare sa isi demonstreze clar existena? Ca facem lucruri cu ajutor divin e o iluzie. Lucrurile se fac prin munca si stiinta nu asteptam o minune ca sa rezolvam o problema. Nu ai benzina in rezervor, muncesti, castigi bani, iti faci plinul, nu astepti minuni, ca astepti degeaba. Ai un dinte spart, mergi la stomatolog sa ti-l repare, ca nu creste singur cu rugaciuni la Dz. Povestile cu arca si cu oameni salvati sunt fantezie bune pentru cine are un nivel mai redus de cunoastere si pentru naivi. Asa cu povesti din astea se mentine credinta in fantezie. Cine crede ca pentru putinul pe care-l face primeste o viata infinita, nu are o ierarhie clara a valorilor daca poate compara finitul cu infinitul si sa zica ca poate obtine infinitul facand ceva finit. In poveste totul e posibil. Realitatea e alta si se vede pe loc, nu e nevoie de minuni inchipuite si povesti fara sens. Vezi un spital, vezi bolnavii, vezi cadrele medicale si pe Dz nu-l vezi. Puterea si iubirea nemarginita a lui Dz inseamna, minuni (inchipuite) o data la cateva sute de ani si bolnavi si oameni in suferinta nonstop. Asta e logica simpla pe care fiecare trebuie sa o foloseasca ca sa nu fie inselat de alti oameni cu povesti.
Doar pentru ca tu consideri ca Biblia e o carte in care sunt scrise lucruri adevarate si ca exista Dumnezeu nu inseamna ca si ceilalti trebuie sa o faca.
Cat despre cartea luI Iov, eu consider scenele din sfarsitul filmului Titanic emotionante, dar nu ma apuc sa le spun tuturor care vor sa mearga cu barca ca ii va lovi un iceberg...
Nici o carte sau pasaj dintr-o carte scrisa acum peste 2000 de ani de niste necunoscuti, majoritatea lucrurilor fiind parti din mitologiile a diferitelor popoare si civilizatii nu vor emotiona pe toata lumea.Ma emotioneaza lucruri reale si povesti care tin de domeniul SF, dar nu cele din Biblie...
Fiecare este liber sa aleaga in ce crede, unii Il gasesc pe Dumnezeu prin suferinte si minuni, iar altii prin suferinte Il condamna pe Dumnezeu, deci eu nu cred ca ateii nu cred in Dumnezeu, ci sunt contra Lui, ei in sinea lor, in constiinta aceea imbibata in informatii negative si rele cred ca exista, dar nu vor sa recunoasca, pentru ca vor sa se spele pe maini pentru viata asta pe care o au...este parerea mea.
Ura naste ura. Pacat ca se hranesc cu ea. Dam vina pe altii pentru suferintele noastre cand ar trebui sa vedem ce am gresit de am ajuns asa.
N-am nimic cu zeus, cu budha, fiecare cu alegerile lui, nu stiu cum e sa cred in ei, nu stiu ce imi poate oferi ei..nu stiu si nici nu ma intereseaza pentru ca eu stiu doar de Dumnezeul meu care stiu ca exista si e viu si ma ajuta, cum ma ajuta? prin luminare, intelepciune, si iubire. Imi da in momentele de cumpana exact ceea ce trebuie, unele probleme le rezolva chiar El, de la sine. Si cred in El pentru ca daca nu as crede, as fi mort cu sufletul si as avea si mi-as face la probleme de inima nu s-ar mai bucura, cum eram eu inainte. Deci alt Dumnezeu eu nu stiu, si nici nu vreau sa stiu din moment ce acesta ma aude si imi face viata fericita. Alegerea e a mea.
Voi chiar sunteti fanatici rau de tot
Dumnezeu nu are nicio religie, religia este o initiere catre Dumnezeu. Este un mod de viata, ea te ajuta sa te unesti cu Dumnezeu, sa intelegi tainele Domnului, te invata, te duce mai aproape de Dumnezeu. Dar tu poti trai fara religie bine mersi, dar numai atunci cand esti desavarsit si stii cine este Dumnezeu, altfel te pierzi. Lasa-i pe altii sa te indrume catre Dumnezeu, nu o face de capul tau ca altfel vei inventa si tu o religie?
Dumnezeu asta are multe definiti,fiecare are definitia lui propie, de asta am si afirmat ca agnostici suntem cu toti, uni sunt agnostici teisti =cred,agnostici atei =nu cred, nimeni nu stie daca exista sau nu vreun creator,putere,dumnezeu,fiecare crede a el a nimerit lozul castigator,parerea mea daca exista un creator te va judeca dupa faptele tale dar asta nu inseamna sa nu iti pretuiesti viata iar daca nu exista e tot aia,crestini nu sunt oameni mai buni ca atei,mulsulmani,hindusi, agnostici,deisti,panteisti, apropo exista si crestinism ateist cica astia iau filozofia lui iisus si traiesc asa dar nu cred in divinitate, tot felul de gandiri,exista si ateismul budist, hindus =astia urmeaza invataturi atat, eu nu am spus ca invataturile lui iisus, mohamed, budda, krishnna sunt bune sau rele, reprezinta moralitatea de atunci si sunt si chesti bune in ele
Eu nu as inventa o religie,secta,cult, uni au incercat sa creeze biserica universala dar nu au reusit multe, fiecare are sistemul lui de valori, eu nu impun unui om cum sa gandeasca asa nici eu nu am nevoie ca alti sa imi impuna gandirea lor, fiecare poate avea un puzzele din urasul puzzele care se numeste adevar, nu spun sa fi ignorant si sa cercetezi, nu e ceva rau daca studiezi religile
Dap, fiecare are opinii si pareri diferite, fiecare poate Il vede diferit pe Dumnezeu, asta din cauza ca nu toti suntem la fel, si daca toti am fi la fel, am fi ca niste roboti. De aceea sunt si multe religii, pentru ca multi au diferite pareri despre religie si Dumnezeu, altii vor sa distruga religia si isi creeaza o religie sa inabuse credinta, dar in general nu religia e problema, nu budistii, nu agnosticii, nu ateii, niciuna din exteriorul nostru nu e problema, problema e in sufletele noastre, am uitat sa traim, sa ne bucuram frumos, sa iubim sa ajutam lumea si sa nu mai gandim urat despre oameni si alegerile lor, fiecare cu aleverile lui, trebuie' sa ii intelegem, noi ne dam cu parerea dar nu trebuie sa intram cu bocancii in credintele sau alegerile altora, prin iubire ii ajuti cu un sfat care pentru tine a functionat, daca il accepta e ok, daca nu, iarasi e ok. Noi trebuie sa ne schimbam, sa eliminam ura, dispretul, mandria din noi, si sa acceptam intelegerea si iubirea, si ai sa simti dulcegaria si bucuria si atunci IL vei afla pe Dumnezeu.
Eu dupa ce am scapat de moarte acum 2 ani mi-am dat seama ca sunt chesti mai importante decat materialismul,lacomia,ura, dispretul, mandria, faza e ca traim in capitalism iar capitalismul inseamna lacomie multa, hedonism, am ajuns sa fiu ca iisus un cinic sa nu imi doresc nimic material si doar sa iubesc ceea ce aveam, sa pun pret pe chesti mai putin materiale, faza e ca lacomia, materialismul zace in multi crestini din ziua de azi
Pai foarte bine ca ai ajuns la concluzia asta, pentru ca asta trebuie in viata asta sa te desprinzi de tot ce inseamna materie, pentru ca toate sunt stricacioase, nimic nu ramane vesnic in lumea asta. Dumnezeu ti-a dat opotunitatea sa vezi ce inseamna adevarata traire, bucurie, si sa traiesti in iubire. Deci nu a cost intamplator ca era sa mori si nici ca ai reusit sa scapi de moarte. Deci deschide-ti mintea si inima si vei vedea (cu ochii mintii) mai multe lucruri frumoase lasate de Dumnezeu. Sunt multi crestini, preoti care nu prea au nimic cu Dumnezeu, dar tu nu iti mai bate capul cu ei, pentru ca in lume multe uscaciuni sunt, tu gandeste-te la tine, la sufletul tau cum sa il faci mai curat mai bun, mai iubitor
Bun deci ai fost crescut de mic intr-o familie crendicioasa, si ai citit biblia fara sa iti pui intrebari daca chiar se poate. Te intreb si eu, ai citit Coranu? poate vei crede in Allah. Daca te-ai fi nascut in Asia, acum poate erai de partea islamului, fara sa iti pese de alta religie.
Am citit coranul. Imi pare destul de interesant cu exceptia faptului ca a fost scris de o persoana cu grave probleme mintale (Mahomed). Se poate sa fi fost inspirat de arhanghelul Gavriil. Gavriil apare in multe parti si in biblie, se poate sa fi aparut si lui Mahomed.
Mie nu imi pasa de religie, nu iau omul dupa religie. Am avut profesori adventisti de nota 20 chiar daca eu sunt catolic. Am intalnit ortodocsi tot de nota 20. In toate religiile ai oameni de valoare. Allah e tot Dumnezeul nostru numai ca Mahomed i-a dat alt nume. Eu ma iau dupa Dumnezeu si nu dupa formele randuite de oameni pentru a-l urma. Si coranul are hibe cum are si biblia. Nu sunt de acord cu pedepsirea cu moartea pentru aproape orice fapta cum se face in vechiul testament. Multe personaje au avut mai multe sotii etc.
Cred in puterea rugaciunii care te poate duce spre niveluri mai inalte de intelegere a lucrurilor si de apropiere de Dumnezeu.
Dacă ești contra poligamiei ești eretic (din punct de vedere biblic).