| UnOmOarecare3000 a întrebat:

De ce atunci cand ajuti pe cineva si vrei sa-i schimbi viata in bine, el nu vrea sa fie ajutat?

Răspuns Câştigător
| mentholinks a răspuns:

Pentru ca stie ca ajutorul vine din egoismul romanului care ajuta doar ca sa-l privesti bine.

58 răspunsuri:
| UnOmOarecare3000 explică (pentru doctorandus):

Te simti cu musca pe caciula.happy

Asa faci cu toata lumea?

Ceva imi spune ca toata discutia asta este de pomana, desigur nu o lua in nume de rau. Vom ajunge de unde am plecat... Am mai cunoscut oameni ca tine, nu mai sunt mic.

Mai bine las-o asa, crede-ma ca nu ajungem nicaieri, suntem si noi oameni maturi, hai sa nu ne certam.happy

| doctorandus a răspuns (pentru UnOmOarecare3000):

Teologie obiectiv adevarata nu exista si nu poate exista. Este o aberatie sa crezi ca asa ceva poate exista.

Bine Doctorandus, cum spui tu. Noapte buna, domnule.

| tudorvolcano a răspuns (pentru UnOmOarecare3000):

Se ia la vorbă din propriul orgoliu.
Încearcă să se ia de alții pentru că are probleme cu stima de sine, și în ciuda acestui fapt, sau mai bine spus, chiar datorită acestui fapt, are și complexe de superioritate.
Nu degeaba și-a pus și numele „doctorandus".

Când s-a luat la vorbă cu mine, a pus la îndoială faptul că studiez lingvistica, până ce i-am arătat proba laughing.
Se pare că o făcea pentru a încerca să-și ascundă insecuritățile.

| tudorvolcano a răspuns:

Pentru ca să-ți răspund la întrebare, unul din răspunsuri este că acel om suferă prea mult de patima mândriei, și de aceea refuză cu înverșunare să-i faci bine.

De aceea ne-a spus Mântuitorul să răsplătim răului cu bine, pentru că așa vom pune cărbuni aprinși pe capetele vrăjmașilor noștri.

Îi roade mândria așa tare încât e ca și cum le-ai da cu ceva în cap dacă i-ai ajuta cu ceva.

Un om smerit ar refuza ajutorul, rușinându-se că nu este vrednic de ajutor, sau că nu are cu ce să te răsplătească, dar dacă insiști, din smerenie îl va primi la urmă.

| UnOmOarecare3000 explică (pentru tudorvolcano):

Isi va gasi nasul intr-o buna zi.happy

| nuspuncinesunt2 a răspuns (pentru UnOmOarecare3000):

Nu e ca si cand mai pot indrepta ceva. Sau poate pot, dar mna. Ma descurc eu cumva...

| UnOmOarecare3000 explică (pentru nuspuncinesunt2):

Daca poti ar trebui si sa vrei. Este pacat de viata ta. Gandeste mai pozitiv, fii mai optimista si ai mai multa vointa. Adica daca tu consideri ca asta este bine fa in continuare, dar eu iti spun ca nu este bine. Niciodata nu este prea tarziu sa te schimbi in bine. Si nu te lasa influentata de altcineva, ci fa-o pentru tine.

Nicaieri Biblia nu recomanda "gandirea pozitiva".

Ar trebui sa o recomanzi tu, nu eu... Domnule Doctor.

Ar trebui sa iei aminte si sa ma imiti. Nu doar sa te iei mereu de mine. Ca poate asa vei invata cate ceva...

Pur si simplu ''gandirea pozitiva'' este recomandata de mine. Se zice ca trebuie sa faci cat mai mult bine pentru a ajunge in rai. Sau pur si sumplu doar o faci pentru ca asa ar trebui sa fie normal, asta pentru cine crede in Dumnezeu. Din afara de ''cu nimic'', pentru ca sutnem la sectiunea religie, cu ce altceva mai mai putea ajuta.happy

Niciodata nu este prea tarziu sa te scimbi spre bine si sa faci bine oamenilor cu adevarat.
Mai incurc tastele din repezeala...happy

Ce vrajeala vei mai scrie despre mine? Pe mine nu ma duci cu galagia, asa cum faci cu alti oameni.happy

Habar n-ai ce inseamna "gandire pozitiva", nu-i asa? E un termen din psihologie. Iar in religie tine mai degraba de New Age decat de crestinism traditional.

Las' ca te lamureste tudorvolcano, ca el este ortodox fundamentalist, nu eu.

Vezi ca tot de unde am plecat vom ajunge? Mai lasa-ma in pace, sau iti place de mine? In fiecare zi te gandesti la mine sa imi scrii sau n-ai cu cine vorbi?happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

S-ar putea sa nu iti placa ce auzi.

Am si eu o intrebare de bun simț.
De unde stii tu ce e bine pentru acel om?

Eu una am avut de nenumarate ori parte de asa "ajutor" si numai ajutor nu il consider.

Daca o babuta nu vrea sa traverseze strada si tu o traversezi ăla e ajutor? Ca asa scrie la carte? Ca sa ajuti o baba sa treaca strada e fapta buna?

Daca un om chiar are nevoie de ajutor il cere. Daca ii e rusine, poate nu pe fata, dar îți da de înțeles.

Ce folos poate avea cineva daca vrei sa il ajuti cu forta? Mai degraba se va razvrati.

| UnOmOarecare3000 explică (pentru anonim_4396):

In cazul asta o lasi in pace, daca nu vrea sa traverseze strada. E la mintea cocosului.happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru tudorvolcano):

Eu ma indoiesc ca e asa. Nu stiu situatia.

Cine suntem noi sa stim ce e bine pentru persoana aia? De vrem "sa ii facem bine". Nu stiu daca poti face bine cuiva cu forta si impotriva vointei acelui om. Se va razvrati.

Depinde de situatie. De exemplu daca cineva are nevoie de ceva, nu trebuie sa-l ajuti? Iti va multumi el mai tarziu, sau poate niciodata cine stie. Oricum tu stii deja ca in sufletul tau ai facut o fapta buna. Daca vei vedea un om care ar vrea sa sara de pe un pod, nu ar trebui sa il faci cumva sa nu mai sara? Nu asa este omeneste?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru UnOmOarecare3000):

Nu știu.

Poti sa ii sugerezi ajutorul...dar nu stiu daca poti sa i-l impui...la ce folos?

In orice caz, sa presupunem ca il faci pe omul ăla care vrea sa sara de pe un pod sa nu sara, că îl ții cu forța. Atunci, pe moment e ok. Cand nu vei mai fi cu el, daca el nu isi schimba si gandirea, e foarte probabil sa incerce iarasi sa sara.

Si in loc sa vezi care-i baiu lui si sa il ajuti, de fapt tu vrei sa fii mulțumit ca ai facut un lucru bun - ca l-ai oprit o data, de doua ori, de cincizeci de ori. Dar tu nu i-ai dat ceva care sa ii schimbe perspectiva asupra vietii.

Noi de obicei vrem doar sa fim mulțumiti. Nu e OMUL mai important ca IDEEA noastra despre bine.

Chiar nu stiu ce sa zic concret. E de la caz la caz. Nu știi ce e cu omul si nu poti sa îl ajuți, decat daca te intereseaza mai mult de el decat de dorința ta de a fi lucrurile "cum trebuie", "cum e normal", "cum se face de obicei". Decat daca il iei personal si daca iti pasa de el si incerci sa il iubești.

E usor sa judecam lucrurile omeneste si sa cautam un fel de dreptate. E mai greu sa ne doara inima pentru cineva.

Si e si mai greu sa credem ca ideea noastra despre bine nu e perfecta. Ca poate celalalt intelege altfel si e sanatos modul lui de a vedea si noi avem o problema...

Probabil mi-am ales prost sa spun lucrurile astea pe TPU...dar cine stie... poate pune pe ganduri pe cineva.

Eu unul daca as putea as face ceva, poate l-as lua si acasa, daca as avea multi bani. Pacat ca pe cei de la putere ii dor in fund. Daca as fi la putere sigur as face ceva in privinta asta, nu pentru ciolan...
M-a mai intrebat cineva ceva asemanator, daca s-ar putea gasi cineva la momentul potrivit, probabil s-ar schimba multe in tara, sau poate ca nu, oricum sigur se va gasi mereu cineva care sa faca rau. Nu eu, cineva asa ca mine dar cu multi bani, un milionar, miliardar... care ar gandi la fel.

| UnOmOarecare3000 explică (pentru mentholinks):

S-a selectat automat funda, fara sa iti dau eu, nici nu stiam ca merge asa ceva. Probabil daca scria cineva o prostie se selecta automat raspuns corect.happy

| mentholinks a răspuns (pentru UnOmOarecare3000):

Cred ca voiai sa-mi evaluezi negativ raspunsul dar Dumnezeu a hotarat sa fie funda.

| UnOmOarecare3000 explică (pentru mentholinks):

Nu ti-am evaluat negativ raspunsul, dar nici pozitiv. Pur si simplu atunci cand vei primi mai multe evaluari de inteligent si folositor, iar altcineva nu va declara raspuns castigator se selecteaza automat funda. Nu ma intlege gresit, am dat un exemplu.

Întrebări similare