| mentholinks a întrebat:

De ce au modificat oamenii porunca lui Dumnezeu care spune sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau cu sa nu minti? Porunca se refera clar la situatii conflictuale care apar intre oameni si pe la judecata pe cand sa nu minti e o generalizare prea exagerata zic eu. Probabil a fost facuta aceasta modificare pentru ca clericii care controlau lumea la un moment dat sa aiba acces la secretele oamenilor si recurgeau la santaje. Ce parere aveti?

10 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

"„Cum vorbeşte Omul acesta astfel? Huleşte! Cine poate să ierte păcatele decât numai Dumnezeu?" (Marcu.2:7)
"Cărturarii şi fariseii au început să cârtească şi să zică în ei înşişi: „Cine este Acesta, de rosteşte hule? Cine poate să ierte păcatele decât singur Dumnezeu?" (Luca.5:21)
Înțelegem deci că a ierta păcatele unui om reprezintă o hulă la adresa lui Dumnezeu, deoarece numai Dumnezeu poate ierta păcatele.
Reprezentantul bisericii catolice s-a autonumit "Înlocuitorul Fiului lui Dumnezeu"; în latină sună așa: VICARIUS FILLI DEI = cifre romane adunate 666. Adică fiara din Daniel și Apocalipsa.
"El va rosti vorbe de hulă împotriva Celui Preaînalt, va asupri pe sfinţii Celui Preaînalt şi se va încumeta să schimbe vremurile şi legea; şi sfinţii vor fi daţi în mâinile lui timp de o vreme, două vremuri şi o jumătate de vreme." (Daniel.7:25)
"Apoi am stat pe nisipul mării. Şi am văzut ridicându-se din mare o fiară cu zece coarne şi şapte capete; pe coarne avea zece cununi împărăteşti, şi pe capete avea nume de hulă." (Apocalipsa.13:1)
Când un om spune că poate să ierte păcatele, atunci omul acesta hulește împotriva lui Dumnezeu. Pentru că numai Dumnezeu poate ierta păcatele.
Dar mă duc la un om să-i cer iertare numai dacă am greșit cu ceva față de el. Dar nu îngenunchez înaintea lui; pentru că lucrul acesta îi aparține doar lui Dumnezeu. Preoții ortodocși și catolici Îl jefuiesc pe Dumnezeu de slava care I Se cuvine și Îl hulesc atunci când acceptă mărturisirea păcatelor oamenilor.
O astfel de practica vine de la biserica catolică. Ortodoxia tot din biserica catolică se trage, și a păstrat în continuare această practică.

| doctorandus a răspuns (pentru anonimg):

Știu că neoprotestanților le place să creadă că interpretează Biblia pe cont propriu. Dar dacă o interpretează altfel decât vrea clerul se aleg cu excomunicarea.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Dumnezeu ne avertizează in Biblie ca Fiara se va încumeta sa schimbe vremile si Legea. Vremile le-a schimbat prin mai multe calendare si ziua nu mai începe la asfințitul soarelui după cum prevede Biblia. Iar Legea celor 10 porunci a schimbat-o : la porunca a patra Sabatul ( ziua de odihna) a fost schimbat de la ziua a șaptea adică Sâmbătă, la ziua întâia adică Duminica, iar la porunca a noua, "sa nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tau" cu "sa nu minți'. Își vor primii " răsplată " toți cei care accepta aceste modificări.

| Irinel15123532 a răspuns:

Nu este adevarat, Biblia spune clar, ca minciuna nu este placuta Lui Dumnezeu. Domnul Iisus se adreseaza fariseilor in Ioan 8:44 ''Voi sunteţi de la tatăl vostru, diavolul, şi vreţi să îndepliniţi dorinţele tatălui vostru! El de la început a fost ucigaş şi n-a stat în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, el vorbeşte din ale lui, pentru că este mincinos şi tatăl minciunii! 45 Iar pe Mine, pentru că spun adevărul, nu Mă credeţi! 46 Care dintre voi Mă poate dovedi vinovat de păcat? Dacă spun adevărul, de ce nu Mă credeţi?''

Iisus spune ca cine minte, face faptele diavolului, Iisus iubeste adevarul, nu minciuna, in biblie scrie sa nu minti, sa nu marturisesti nimic stramb.

Proverbe 12:22. Buzele mincinoase sunt urâte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr îi sunt plăcuţi.

Coloseni 3:9 ''Nu vă mințiți unii pe alții! Dezbrăcați-vă de vechea personalitate cu practicile ei''

Efeseni 4:25 ''De aceea, acum, că ați înlăturat minciuna, spuneți adevărul fiecare aproapelui său, pentru că suntem mădulare unii altora''

Dumnezeu este numit Dumnezeul adevarului, Biblia spune sa traim asa cum a trait Iisus, scrie undeva ca Iisus a mintit? Nu, Iisus nu a mintit niciodata.

Coloseni 3:9-10. Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucat v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi, cu faptele lui, şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut''

Psalmul 101:7. Cel ce se dă la înşelăciune nu va locui în casa mea; cel ce spune minciuni nu va sta înaintea mea. (Nici unul care practică inşelăciunea nu va locui în casa Mea; nici unul care spune minciuni nu va sta în prezenţa Mea

Este scris în Biblie: 1Ioan 2:4. Poate va zice cineva: Eu Îl cunosc. Dar dacă nu face ceeace îi spune Cristos, atunci este un mincinos

Vedem ca nu se refera strict la tribunalul de judecata sau la altceva. Anania si Safira au murit pentru ca au mintit pe Duhul Sfant. Minciuna nu este acceptata, si nu se refera la situatii conflictuale sau la judecati.

| mentholinks explică (pentru Irinel15123532):

Depinde si ce minciuna spui acum, una e sa minti ca nu l-ai omorat pe cutare si alta e sa minti ca te-ai culcat cu o curva, care nu e pacat, spre exemplu.

| Irinel15123532 a răspuns (pentru mentholinks):

Ba da, este. Orice minciuna este pacat. Singura minciuna care nu este pacat este cea spusa pentru a salva o viata, daca vine Stalin si ma intreaba daca am evrei ascunsi in pivnita pentru ca vrea sa ii arda, mint fara ezitare ca nu am pe nimeni ascuns in pivnita. In rest, orice minciuna este pacat.

Asa te-au speriat pe tine popii cand erai mic sau pe parintii, bunicii tai.

| Irinel15123532 a răspuns (pentru mentholinks):

Arata-mi draga prietene, un singur verset care sa iti sustina argumentul, ori, pe ce te bazezi cand spui ca minciuna este permisa? Daca nu pe biblie, cine ti-a spus ca este ingaduit sa ne mintim unii pe altii? Biblia sigur nu ti-a spus asta.

Eu nu vorbesc despre ce este permis sau nu ci strict despre Lege, care e clara. O minciuna care nu pericliteaza aproapelui nu este calcare de Lege deci nu este pacat. De exemplu daca ma intreaba cineva daca am preacurvit si eu spun nu cand de fapt am facut-o, nu este pacat fiindca nu e treaba celui care ma intreaba de pacatele mele ci e treaba lui Dumnezeu.

| Holiday a răspuns (pentru Irinel15123532):

"Singura minciuna care nu este pacat este cea spusa pentru a salva o viata, daca vine Stalin si ma intreaba daca am evrei ascunsi in pivnita pentru ca vrea sa ii arda, mint fara ezitare ca nu am pe nimeni ascuns in pivnita."

Dar daca unul din aia din pivnita a inventat ulterior bomba atomica, ai salvat 5 si ai omorat 200.000.
De fapt ce spui tu e ca fiecare interpreteaza povestea dupa cum ii convine si il duce mintea. E drept ca si povestea, fiind atat de lipsita de coerenta si logica, permite asta.