| HappySadness a întrebat:

De ce Biserica Ortodoxă consideră catolicismul erezie?
Ce deosebiri atât de mari sunt între cele două religii și de ce s-au separat bisericile? Ce anume este considerat erezie?
PS: sunt ortodox.
Vreau un răspuns adevărat și convingător.

26 răspunsuri:
| ramona30 a răspuns:

Nici eu nu cred in vreuna din religie. Basme, nu au dovezi sau argumente ci doar instrumente de a-si propaga ideile religioase

| HappySadness explică (pentru ramona30):

Tu ce religie ai?

| Danielcristian a răspuns (pentru ramona30):

OK dar ziua de odihna care este cea conform bibliei?

Sa zicem ca religiile sunt doar basme asa cum spui tu, dar tinand o zi una pe saptamana sa spunem ca e duminica, respectand aceasta zi deja se creaza o religie trebuie sa mergi la biserica sa te rogi, deja vine un nume ortodoxa de exemplu, sau ma contrazici?

| Anonymus314 a răspuns (pentru ramona30):

Dar stiinta are?

Vrei sa cred ca un punct de energie care vine dintr-un infinit ceva, a creat universul? nu prea cred...

| Anonymus314 a răspuns:

In primul rand, noi cinstim Sfanta Cruce in mod diferit:

Noi credem in Sfanta Treime si de aceea cand facem semnul Sfintei Cruci tinem degetul mare, cel aratator si cel mijlociu impreunate, incepem din frunte si spunem: "In numele Tatalui" cel care a creat lumea, apoi " Si-al Fiului" atingand cu cele 3 degete burta, simbolizand ca Iisus Hristos s-a pogorat pe pamant, apoi atingand umarul drept: " Si-al Sfantului Duh", Cel care ne da intelepciune, trebuie sa stii ca desi Duhul Sfant nu pare sa aiba importanta, este FOARTE important, El este o persoana a Sfintei Treimi, incheiem semnul Sfintei Cruci prin atingerea umarului stang zicand "Amin".

Catolicii nu cred in Sfantul Duh, nu-l recunosc ca fiind o persoana a Sfintei Treimi, si de aceea savarsesc semnul crucii diferit.

Diferenta este si la Sfinti, ei au icoane cu "ingeri" in nud, ceea ce mi se pare cu adevarat o blasfemie... la noi in Biserica nu o sa vezi asa ceva. Apa sfintita la ei se strica foarte repede spre deosebire de Agheasma noastra. Hmm... mai sunt diferente, dar cred ca astea sunt cele mai semnificative.

A, si purgatoriul, noi nu credem in asa ceva.

| Filip23 a răspuns:

In ultimii ani atitudinea celor doua biserici s-a schimbat. Sunt ortodox si nu simt nici un fel de antipatie fata de catolici. Nu am auzit vreun preot ortodox, si nu imi amintesc de nici un crestin ortodox, sa fi spus ceva rau de catolicism. Din punctul meu de vedere diferentele dogmatice sunt mici, desi in cult au aparut unele diferente (icoana, impartasania, aspectul interior al bisericii). Problemele pot sa apara in cazul casatoriei mixte (desi nu intotdeauna) sau in cazul crestinului plin de zel, care isi uita pacatele si se apuca de sportul numit "aruncarea pisicului".

| raluk27 a răspuns (pentru Filip23):

Apropo de casatorii si familii, daca unul e ortodox si celalalt catolic, am inteles ca este obligatoriu sa-ti botezi copiii in religia catolica (mai ales daca tatal este catolic). La fel, inainte de nunta, logodnicul/logodnica de religie ortodoxa trebuie sa semneze o hartie prin care isi ia angajamentul ca pe durata casniciei nu il va ingradi pe celalalt sa mearga la biserica lui, plus chestia cu botezul copiilor. Mie nu mi se par corecte aceste practici din partea catolicilor. E ca si cum ti-ar da in cap si te-ar forta ca mai devreme sau mai tarziu sa treci la catolicism.

| OOOLEOOO a răspuns:

Religiile se cearta intre ele! Dar uita ca religia care spune ca stie mai multe, aia stie mai putine happy Orcine critica e demn sa fie criticat, orcine spune ''Tu nu faci bine'' nici el nu face bine! Nu religia conteaza, ci credinta pe care o ai!big grin

Pace tie big grin

| OctoberandApril a răspuns:

Cele doua biserici s-au separat la marea schisma etc etc...
diferentele nu-s mari pentru ca ambele sunt religii crestine
scria cineva ceva de genul "catolicii nu cred in duhul sfant" nu e adevarat
diferente exista dar nu sunt majore:
1 biserica ortodoxa nu-l recunoste pe papa
2 la preoti sunt alte denumiri si alte grade
3 impartasania difera putin
4 modul de spovedanie
5 catolicii sunt mult mai organizati si le pasa mult mai mult de credinciosii lor
cat despre erezie, singura pe care o stiu e la crez :catolicii spun "cred in duhul sfant care din tatal si fiul purcede" iar ortodocsii nu-l precizeaza pe iisus acolo
nu-s ingeri dezbracati in bisericile catolice.predomina statuiele si becurile, ei foplosindu-se foarte putin de lumanari

| raluk27 a răspuns:

Uite aici sunt deosebirile http://www.credo.ro/catolicism.php

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sadness? uite eu m-am rugat odata Domnului sa inteleg cum e cu problema asta.si am visat peste noapte biserica din satul meu despartita in doua prin mijloc de o prapastie nu prea larga, de un pas. dar foarte adanca.acuma zic si eu; era un vis. dar dupa cate stiu bisericile catolica si ortodoxa sunt biserici surori.sant doar cateva ritualuri care le despart, dar probabil cu timpul se vor uni la loc, asa cum Dumnezeu este unul si biserica va fi una.

| ateuNEGATIV a răspuns:

Ambele sunt vrajeala

| HappySadness explică (pentru ateuNEGATIV):

Și atunci, religia ta care este? Adu argumente pro și contra! straight face

| ateuNEGATIV a răspuns (pentru HappySadness):

Nici una nu am nevoie de religie care sa-mi spuna sa nu omor sa nu fur etc am creier si gandesc rational fara frica iadului

| ateuNEGATIV a răspuns (pentru HappySadness):

Nici nu cred intr-o divinitate ca exista in univers

| OctoberandApril a răspuns (pentru ateuNEGATIV):

Cred ca religia e ceva mai mult decat educatie
nu te invata doar sa faci diferenta dintre bine si rau cu exemple pe care pana si un retardat ar sti cum sa le clasifice.

| ateuNEGATIV a răspuns (pentru OctoberandApril):

Ca sa vezi ca ateu isi dau dreptate da ai dreptate si pe mine m-a ajutat filozofia budista daca tratam biblia ca pe o filozofie si extragem din ea cei bun e buna e morala buna dar nu sa traiam dupa ea daca ma intelegi

Inteleg, sau cel putin asa cred
de multe ori religia e credinta, consolare, refugiu, speranta, filosofie educatie
nu mi se pare a fi un lucru rau, demn de condamnat sau de judecat...

Daca biblia dupa filozofic nu am nimic impotriva dar nu sa traiesti dupa ea ca mulsulmani care ce arunca in aer pentru un verset

Ei cauta orice pretext ca sa se arunce in aer.
e ca si cum ai spune ca hitler a omorat evreii pentru ca era ateu.

Era satanist nu ateu

| Danielcristian a răspuns:

Buna ziua, la intrebarea dumneavoastra big grine ce Biserica Ortodoxă consideră catolicismul erezie?
eu va pot raspunde in felul urmator:
1. Intre biserica ortodoxa si catolica sunt putine diferente poate 10% separa ideile unora si altora.
Parerea mea este dragul meu ortodox ca religia ortodoxa si catolica nu explica oamenilor adevarul pur, cel care se gaseste an biblie, de asemenea multe alte biserici nul dezvaluie din motiv de interes probabil.

Daca doresti raspunsul corect an biblie al gasiti, acolo gasiti tot adevarul ceea ce trebuie respectat si ceea ce nu trebuie respectat, sper sa-ti fiu de folos la revedere

| Anonymus314 a răspuns (pentru Danielcristian):

Imi pare rau, dar te contrazic, poate ca sunt diferente 10% dar dupa cum si tu spui, raspunsurile se afla in biblie, astfel ca in biblie scrie: "Ori cu Dumnezeu, ori cu mamona(satana)". Sunt curios, cum ar arata adevarul pur pentru tine? Daca ne-am lua toti dupa cum intelege fiecare biblia te asigur ca fiecare persoana are alta parere.

| Danielcristian a răspuns (pentru Anonymus314):

Da domnul meu este asa, dar sunt versete an biblie unde nu te poti rataci, biblia e editata pe antelesul fiecaruia, este adevarat ca uni o iau antru-n fel alti antraltul, daca nu ne rugam anainte de a incepe sa citim biblia si daca nu ne desconectam de la lumea actuala de la placeriile ei este normal sa o antelegem diferit.

Preotul de multe ori zice: NU CITITI BIBLIA CA VA RATACITI.

Dragul meu oricine poate citi biblia si so anteleaga, acolo nu e ca si la scoala de soferi adica mai multa logica, acolo explica istoriile unora si altora, experiente utile.

Daca e nevoie o sa-ti dau niste versete din biblie si sa le cititi si dumneavoastra si sa-mi spuneti dupa aia daca chiar nu se pot antelege.

| Anonymus314 a răspuns (pentru Danielcristian):

Acum, crede-ma pe cuvant, poti sa te rogi si o saptamana ca tot ce vrei tu intelegi daca nu ai cultura dogmatica.

Preotul spune sa nu citesti biblia ca te va rataci, POTI citi biblia si fara sa te ratacesti daca ai destula cultura dogmatica, pentru ca majoritatea cuvintelor din biblie sunt la sensul figurat, iar intrucat limba ebraica era foarte saraca in cuvinte, un cuvant poate avea foarte multe sensuri.

O sa-ti dau un exemplu de versete:

Luca 12, 49; Luca 12, 51:

49. Foc am venit să arunc pe pământ şi cât aş vrea să fie acum aprins!;

51. Vi se pare că am venit să dau pace pe pământ? Vă spun că nu, ci dezbinare.

Ce intelegi din asta?

| Danielcristian a răspuns (pentru Anonymus314):

Mnda, dupa cum puteti vedea se vorbeste in pilde si am sa va si explic.

Eu am venit sa arunc un foc pe pamant. Luca 12:49 Si ce vreau decit sa fie aprins chiar acum.
Credeti ca am venit sa aduc pace pe pamant? Luca 12:51
Eu va spun : nu; ci mai degraba dezbinare.

Caci, de acum inainte, din cinci, cari vor fi antr-o casa, trei vor fi dezbinati impotriva a doi, si doi, impotriva a trei. Luca 12:52

Acuma daca sunteti istet puteti exact deduce la ce se refera.
Inainte ca sa vina Isus pe acest pamant, fiecare avea idei diferite, exact asa ca si in ziua de azi. De exemplu:
dumneata te duci intr-o biserica unde oameni nu cunosc adevarul din biblie, ajungi sa predici acestor oameni si le zici tot adevarul, acesti oameni ajung acasa, iau biblia, o deschid si citesc si uni se conving ca ceea ce scrie e adevarat, iar alti nu, se intalnesc si povestesc uni altora iar uni sustin adevarul, ceilalti neadevarul. Credeti ca o sa mai aiba pace toti impreuna? Sau dezbinare! Tot asa, sau asemanator poate fi tradusa pilda la care dumneavoastra v-ati referit.

Eu sunt de parerea dumneavoastra cu ce zice preotul, si cu siguranta nu te vei rataci, de asemenea nu ai nevoie de cultura dogmatica pentru-ca aceasta cultura nu era mai demult, aceasta cultura a venit cu democratia. Oameni care au murit an urma cu 500 de ani, sau 1500 de ani te asigur ca nici macar nu stiau despre o asemenea cultura.

Daca vrei ca dumnezeu sa-ti dea intelepciune si sa intelegi biblia este musai sa te desconectezi si sa te conectezi doar in cea ce citesti, iar fara rugaciune inainte nu incerca sa citesti biblia. Nu o zic doar pentru dumneata ci si pentru mine.