| RazvanRfi a întrebat:

De ce considerați că Dumnezeul din religia voastră, Yahweh, este cu adevărat singurul Dumnezeu și nu alte zeități, precum Shiva sau Brahma? Cum explicați diferențele clare dintre experiențele voastre religioase și cele ale altora, cum ar fi cele ale budistilor, care nu cred într-un zeu personal? Dacă fiecare religie are viziuni și experiențe diferite despre divinitate, cum puteți fi siguri că Dumnezeul vostru este cel adevărat? Nu credeți că acest lucru ridică întrebări esențiale despre natura religiei și a credinței, despre cum interpretăm realitatea și despre ce înseamnă „adevărul" în contextul spiritual?

7 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Pe vremea cand eram agnostico-atee, credeam ca oricum nimeni bu are cum sa stie care e exact adevarul. Mi(am cumparat si am citit partial si Coranul La sugestia unui crestin,, scrieri hinduse, Confucius, isirii ale filosofiei, psihologiei, culturii si ciciluzatiei, autori atei, eram tot mai confuza si nesigura de toate. La sugestia unui crestin L-am provocat pe Creatorul existentei, daca există sa mi se reveleze. Am ssris la intrebarile mele cum a fost experienta. Am fost motivata sa incerc de faprul ca persoana respectiva raspundea la condecendenta, disoretul si batjocura mea cu bunatate si inteligenta si ca vedeam ca după o ora, doua de rugăciune, are o pace, o fericire, o lipsa de resentimente, o forta spirituala venite din alta lume, pe care am ajuns sa le invidiez. Am realizat ca eram nefericita, fara sens in viatai, cu multa mandrie dai si mai multa confuzie.

| RAY a răspuns:

Vezi tu majoritatea nu se întreabă nimic că sunt zombi, adormiți

| RAY a răspuns:

Dumnezeu are un singur popor evreu și a acceptat că există și alți zeii, evrei erau politeiști, faza e că iahve se enerva când evrei lui se închină altor zeii și îl înțeleg

| anonimg a răspuns:

În mod normal există doar un singur Dumnezeu adevărat; și deci toți ceilalți sunt falși, dacă ei se consideră dumnezei.
Și știu că Dumnezeu este adevărat pentru că mi S-a descoperit.
Un dumnezeu fals nu poate să moară pentru păcatele tale; ci doar Acela care este adevărat.
Un dumnezeu fals nu poate să te iubească, pentru că este inert, mort, sau este de piatră sau de lemn; pe când doar Creatorul tău poate să moară pentru tine, pentru că El te iubește.
De asemenea nu poți să ai o relație de dragoste cu un dumnezeu fals; pe când Dumnezeu care este dragoste, mă iubește. Și cunosc că El mă iubește prin Duhul Sfânt care mi l-a dat. Și mă rog Lui nu doar pentru că El există -că și un dumnezeu fals există- ci pentru că mă iubește, pentru că există o relație de dragoste între mine și El.
Mi-a dat viață sau îmi susține viața vreun dumnezeu fals al asiaticilor sau al musulmanilor sau dumnezeii altor popoare idolatre? Nicidecum.
Chiar și dacă nu ar fi existat alți dumnezei, fără o relație cu Dumnezeu, viața noastră nu are sens. Am fost creați de Dumnezeu cu nevoia de a avea o relație cu El. Acesta este sensul oricărui om. Și acest sens îl caută oamenii și toate popoarele idolatre. Dar nu vor găsi acest sens decât atunci când vor căuta să cunoască pe Dumnezeu, chiar dacă El este foarte aproape de fiecare dintre noi. O senzație de bine o pot da acei dumnezei falși, pentru că în spatele acestora se află diavolul care caută să înșele pe oameni ca ei să piardă viața veșnică așa cum și el a pierdut-o. Dar senzația respectivă nu aduce odihna pe care o dă Hristos în urma cunoașterii Lui personale. Senzația idolilor nu poate să ofere deplinătatea pe care o dă Hristos. Idolii și religiozitatea dată de aceștia este doar o gâdilare a firii pământești. Dar aceasta nu duce la viața veșnică pe care Dumnezeu dorește să o ofere tuturor oamenilor. "Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu." (Ioan 17:3)
În zadar o caută oamenii în altă parte. Ei nu o vor găsi cât timp vor respinge pe Dumnezeu.

| EestiSodalane a răspuns:

Simplu. Nu mă iau după "experiența mea religioasă" ci după analiza comparativă a religiei prin prisma istoriei și a filozofiei. Atât religiile cât și filozofiile sunt paradigme care pot fi comparate între ele. Ele răspund la problemele fundamentale filozofice înainte de metafizică în moduri diferite, unele mai satisfăcăfoare decât altele. Dpmdv Creștinismul dă cel mai satisfăcător răspuns nu doar comparat cu alte religii ci și comparat cu alte filozofii.

| RazvanRfi explică (pentru EestiSodalane):

Spui că te bazezi pe analiza comparativă a religiei și filozofiei, dar aceasta este tot o alegere subiectivă. Fiecare religie și filozofie are răspunsuri diferite, iar a spune că Creștinismul este cel „mai satisfăcător" este doar o preferință personală. De ce să presupunem că Creștinismul are răspunsuri corecte, când și alte religii, ca Hinduismul sau Budismul, oferă răspunsuri valide în propriile lor contexte? Dacă nu poți demonstra obiectiv că Dumnezeul creștin este „adevărat", nu este decât o iluzie că al tau este singurul răspuns corect. Diversitatea religioasă arată că adevărul nu poate fi impus de o tradiție.

| EestiSodalane a răspuns (pentru RazvanRfi):

Fiecare religie si filozofie dă răspunsuri diferite, așa este, dar răspunsul dat de unele religii nu este unul satisfăcător raportat la problemele înaintate de metafizică. Metafizica înainteaza niște probleme, iar religiile dau răspunsuri la acele probleme, unele răspunsuri fiind mai satisfăcătoare decât altele.