Crăciun NU înseamnă Naşterea Domnului! Nici măcar nu are legătură cu creştinismul.
Când o să înţelegeţi că Crăciunul este o sărbătoare păgână (pe 25 Decembrie sărbătorindu-se Zeul Soare) şi că nu ar mai trebui să existe acest cuvânt în vocabularul unui creştin, atunci şi Naşterea Domnului va avea o altă "atmosferă"
http://www.roportal.ro/articole/craciunul-sarbatoare-pagana-3118.htm
De fapt Craciunul nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu Dumnezeu. Spune-mi unde scrie in Biblie ca Iisus s-a nascut pe 25 decembrie? De fapt nici macar nu s-a nascut iarna.Scrie ca nasterea lui a avut loc cand pastorii se intorceau cu oile.Mie imi ajunge ca aud de Dumnezeu tot anul oricum, nu am de gand sa mai aud de el si in perioada mea preferata a anului.
Nu, nu scrie in Biblie cand s-a nascut, scrie ca s-a nascut. Oamenii au ales ei cand sa se sarbatoreasca, nu isi puteau da seama de ce ar fi Iarna pentru ca in Israel nu era zapada Iarna.asta ai dreptate.
Dar cum sarbatoresti ziua ta, cand te-ai nascut tu, de ce sa nu o sarbatoresti si pe a lui Iisus? Bun nu se stie cand s-a nascut, dar se poate sarbatori in orice zi atata timp cat s-a nascut.
Da de ca sa-i sarbatoresc eu ziua lui?
Denumirea aceasta "craciun", specifica poporului român, nu este anterioara crestinismului, ci a fost elaborata de popor in cadrul celor 2000 de ani de crestinism.
Cea mai explicita si mai corecta denumire este însa "NASTEREA DOMNULUI".
Alaturi de alte denumiri populare asemanatoare, si termenul "Craciun" este doar un sinonim, unul mai putin relevat însa decât denumirea prioritara a evenimentului - "NASTEREA DOMNULUI".
Termenul de "Craciun" NU este un termen pagân. Este doar denumirea sub care este cunoscuta în popor sarbatoarea NASTERII DOMNULUI.
Daca în toata istoria Facultatii de Litere nici un profesor universitar nu a identificat originea termenului "Craciun" ca provenind cumva din alt spatiu lingvistic, cum poate cu tendenţiozitate cineva sa sustina ca termenul ar fi cumva pagân? Termenul este doar un produs al folclorului popular.
Tot la fel, denumirile în engleză pentru zilele săptămânii sunt nume ale ZEITĂŢILOR SCANDINAVE, iar în latină şi română sunt nume ale zeităţilor din PANTEONUL ROMAN?
Şi lunile anului la fel...
Pronunţarea lor transformă oare pe cineva într-un păgân? Nu, ipocrizia celor care acuza astfel de lucruri este cu mult peste viteza legală
Hristos a luat fiinţă,nu pentru ca să fie sărbătorit,ci pentru ca noi să avem viaţă şi nu orice viaţă,ci Viaţă Veşnică!
Poţi să explici până mâine,după cum vrei tu să-ţi sune bine, dar adevărul nu-l poţi schimba! Cine vrea să-l accepte bine, cine nu e treaba lui!
Problema nu e că DOAR pronunţi, problema e că odată cu pronunţarea, ţii şi acele tradiţii şi obiceiuri împrumutate de la păgâni, e chiar atât de greu de înţeles?
Să le intre bine în cap la toţi ipocriţii (si nu ma refer la tine) că pe 25 decembrie celebrăm DOAR "Naşterea Domnului"! Este singurul lucru oficial şi corect!
Pe 25 decembrie nu se sarbatoreste termenul lexical "craciun" si nici obiceiurile culinare romanesti, cu atat mai putin ceva pagan. Nu, nicidecum!
Denumirea oficială şi lipsită de confuzii a Bisericii este "NAŞTEREA DOMNULUI"!
Denumirea populară "Craciun" poate fi foarte bine evitata. Poate fi folosita mai mult la studiul elementelor ce tin de folclor...
Nu trebuie scăpat din vedere faptul că unele obiceiuri nu au nici o valoare crestină, nu au fost NICIODATĂ ÎNFIATE de Biserică si nu au nici semnificatie creştină. Este cazul obiceiurilor POPULARE, a celor ce tin de FOLCLOR: mersul cu ursul, cu capra, măstile populare, ş.a.
Nu trebuie să surprindă pe nimeni faptul că ele nu au dispărut. Simplu Biserica nu şi-a propus să elimine inchizitorial, cu forţa, elemente ce tin de cultura populara. NU conţin elemente păgâne (venerare de zei sau ceva asemănător), fac parte doar dintr-o cultură inofensivă transmisă în popor.
Tot la fel, în limba engleză denumirile pentru zilele săptămânii sunt nume ale ZEITĂŢILOR SCANDINAVE, iar în latină şi română sunt nume ale zeităţilor din PANTEONUL ROMAN! Şi lunile anului la fel... "Dezamorsate" de pericolul lor păgân, acele denumiri nu au mai reprezentat nici un pericol şi au rămas păstrate în continuare.
"Naşterea Domnului" celebreaza bucuria venirii în lume a Celui Care ne-a creat, a Celui care avea să-şi ofere şi viaţa pentru a ne deschide posibilitatea mântuirii! Nu e puţin lucru.
Nici sărbătoarea Nasterii Domnului si nici termenul de "Crăciun" NU conţin elemente necreştine, nici măcar semnificaţii. Totul este creştin 100%.
Cei trei magi, păstorii din Betleem, îngerii din cer, natura întreagă s-a bucurat pentru un astfel de eveniment!
Cum poate susţine o sectantă că Mântuitorul nostru nu poate fi sărbătorit (inclusiv întruparea Sa)? Cât de negru la suflet trebuie să fii ca să condamni o astfel de celebrare? Dar oare chiar există cu adevărat astfel de oameni?
Eu nu condamn celebrarea lui Hristos,care ar trebui să fie în permanenţă în viată noastră,ci elementele păgâne adăugate la această sărbătoare!
Care a fost scopul venirii Lui Hristos în lume? A zis "hai să cobor pe pământ,ca să mă celebreze oamenii?!" NU! Nu asta era ideea,ci scopul a fost acela pe care l-am menţionat mai sus, să avem Viaţă!
Că tu vrei să îl celebrezi, o poţi face, n-a zis nimeni că nu! Dar nu în modul acesta... în care din cauza atâtor obieiuri şi tradiţii în loc să îi aduci închinare Lui, cu voie sau fără voie, aduci închinare Zeului Baal!
Nu am zis niciunde că e greşit să îl serbezi DOAR pe Hristos! E greşit modul cum noi îl celebrăm!
Şi înainte de toate astea, întreabă-te dacă Lui Dumnezeu îi place faptul că în loc să alungăm tot ce aparţine de păgânism, noi am înnoit toate aceste lucruri, dându-le o altă semnificaţie (deşi ele au semnificaţia lor) şi le vedem ca fiind bune!
Oare şi Dumnezeu le vede la fel ca noi?
Nu trebuie scăpat din vedere faptul că unele obiceiuri nu au nici o valoare crestină, nu au fost NICIODATĂ ÎNFIATE de Biserică si nu au nici semnificatie creştină. Este cazul obiceiurilor POPULARE, a celor ce tin de FOLCLOR: mersul cu ursul, cu capra, măstile populare, ş.a.
Nu trebuie să surprindă pe nimeni faptul că ele nu au dispărut. Simplu Biserica nu şi-a propus să elimine inchizitorial, cu forţa, elemente ce tin de cultura populara. NU conţin elemente păgâne (venerare de zei sau ceva asemănător), fac parte doar dintr-o cultură inofensivă transmisă în popor.
Tot la fel, în limba engleză denumirile pentru zilele săptămânii sunt nume ale ZEITĂŢILOR SCANDINAVE, iar în latină şi română sunt nume ale zeităţilor din PANTEONUL ROMAN! Şi lunile anului la fel... "Dezamorsate" de pericolul lor păgân, acele denumiri nu au mai reprezentat nici un pericol şi au rămas păstrate în continuare.
Da,dar Hristos merita celebrat, sau macar in ziua de 25 Decembrie, sa te rogi sa ii multumesti pentru ce a facut.
Este o sarbatoare pagana, dar a fost transformata in Cracun de crestini asa cum il stim. (dar tot pagana ramane)
CRĂCIÚN, crăciunuri, s. n. Sărbătoare creștină care celebrează, la 25 decembrie, nașterea lui Cristos. ♦ Moș Crăciun = personaj legendar despre care copiii mici cred că aduce daruri pentru pomul de iarnă. – Probabil lat. creatio, -onis „naștere"
-Deci Craciunul nu este pagan. unii chiar zic in loc de Craciun, Nasterea Domnului.
http://www.youtube.com/watch?v=Sy4MxxxvRFk
Nimic nu se pierde, totul se transforma!
Poti pastra vie adevarata insemnatate a nasterii Mantuitorului in inima ta si sa nu te protrivesti chipului veacului acestuia!
DeProfundis99 întreabă: