Sa zicem ca e ok, dar daca ma gandesc la copiii mici si bolnavi pe care Dz cel bun si atotputernic care poate sa-i ajute si nu-i ajuta, nu mai tin nici explicatiile cu postul, nici cu biserica nici cu pacatele sau alte argumente de genul asta si asta facand abstractie de realitatea care ne inconjoara si care ne arata un Dz prezent doar in Biblie.
Un om de stiinta care munceste ani si zeci de ani ca sa stapaneasca doar un singur domeniu unde poate face ceva util, ajunge greu la sufletul unui om obisnuit, pe cand un autor de Biblie care perpetueza niste povesti neverosimile, dar accesibile (usor de inteles), argumentate printr-o logica nu tocmai dreapta, povesti care genereaza emotii, care generalizeaza exceptiile reale sau inventate, ajunge cu usurinta la omul obisnuit, mai ales ca aceste povesti sunt ancorate in viata omului prin promisiuni si amenintari menite sa inrobeasca omul obisnuit, prin exploatarea naivitatii si a superficialitatii normale pe care le are fiecare dintre noi.
Daca ne uitam la religie si credinta, nu vedem nici o evolutie. Vedem aceleasi povesti, aceleasi promisiuni, aceleasi amenintari.
Fara stiinta, omul dispare cu siguranta. Doar stiinta e singura care ofera un progres vizibil si e singura sansa a omului ca sa existe mai mult timp.
Credinta care bate pasul pe loc, cu promisiunile si amenintarile fara de acoperire nu poate sa ajute cu nimic. Asa cum Dz-ul cel bun, atotputernic, atotstiutor, nu poate sa ajute niste copii nevinovati aflati in suferinta, tot asa ne va ajuta si pe noi sa avem o viata vesnica si fericita. Daca exista DZ si e asa de bun, corect, puternic si atotstiutor am convingerea ca nu are nevoie nici de plocoane, nici de jertfe, nici de rugaciuni si asa mai departe pentru a ajuta pe cine merita sa fie ajutat.
Faptul ca tu crezi ca ce scrie in Biblie sunt doar povesti e fix opinia ta. Dezbaterea nu se da pe temeiul asta ci pe temeiul existentei lui Dumnezeu. In momentul in care tu zici ca ce scrie in Biblie sunt doar povesti presupui deja fara niciun argument ca Dumnezeu nu exista. O astfel de presupunere necesita argumentare. Si daca Dumnezeu exista atunci ce scrie in Biblie e adevarat oricat de verosimil sau neverosimil ti s-ar parea.
Un alt lucru pe care il presupui gresit e felul in care Dumnezeu ar trebui sa "ajute" pe cineva. Ce inseamna pentru tine mai exact ajutor? Daca un copil se imbolnaveste si moare de mic din punctul tau de vedere Dumnezeu "nu il ajuta", dar din punctul de vedere a lui Dumnezeu il ajuta. Daca acel copil ar fi ajuns un criminal cand crestea mai mare Dumnezeu l-a ajutat prin faptul ca l-a luat in viata de dincolo inainte sa apuce sa devina un criminal. Sau probabil parintii nu-l puteau creste cand era mai mare. Conceptul tau de "ajutor" e unul mult prea retardat si ingust. Nu te gandesti la perspectiva mai larga. Orice om e dator cu o moarte si dpdv obiectiv nu conteaza la ce varsta mori sau din ce cauza. Ce diferenta face in viata unui om per total daca moare de cancer la 50 de ani sau de HIV la 23 de ani? Absolut niciuna. Conceptul tau de "salvat" e unul extrem de autist si ingust.
Si din punctul de vedere al stiintei e complet gresit sa tragi o paralela intre stiinta si Dumnezeu. Foarte multi oameni de stiinta au crezut in Divinitate, iar faptul ca putem explica chimic sau fizic felul in care functioneaza creatia nu inseamna ca nu exista un Creator.
Nu Dumnezeu este de vina pentru paranoia oamenilor. Pandemie este atunci cand moare a patra parte sau jumatate din populatie cum a fost la ciuma bubonica, nu la 88000 de cazuri la o populatie de peste 1000000000, dintre care 97% s-au vindecat.
Virusuri au fost si-or sa mai fie dar isteria oamenilor din aceste zile depaseste orice limita
Povestile absurde, lipsite de credibilitate, neverificabile, scrise cu viclenie si intentia vadita de a insela, nu au cum sa fie adevarate nici 0%. Au valoare negativa, nici macar nula. Chiar si dvs faceti o eroare de judecata spunand ca un copil mic, bolnav si nevinovat e 100% un criminal. Asa judecata stramba, doar o credinta stramba poate sa genereze. De aceea am o parere foarte proasta despre aceasta carte cu povesti care intuneca mintea omului. Puterea ei negativa atinge oamenii obisnuiti care nu sunt imuni la un asemenea virus psihologic. Vad ca o asemenea carte e chiar impotriva vietii. Considera insasi esenta vietii - reproducerea - un "pacat". Chiar si dvs. ati ajuns sa sa spuneti ca nu are importanta cat traieste un om, deci aceasta carte v-a facut sa considerati unica viata care exista, drept un nimic. De asta zic ca doar stiinta poate ajuta la salvarea omului. Stiinta e in evolutie, iar cartile de povesti care oricat de mult am vrea sa credem in in ele ispititi fiind de promisiunile si amenintarile fara acoperire bat pasul pe loc spunand aceleasi lucruri neverificabile de sute de ani. Greseala care se face e acceptarea ca fiind adevarate, fara probe concludente a unor fantezii lipsite de orice logica sustinute doar prin rationamente gresite.
Esti un mincinos ipocrit. Mi-ai rastalmacit toate cuvintele. Doar un tampit idiot poate crede ca reproducerea este un pacat. Chiar Dumnezeu insusi ne zice in Biblie sa ne inmultim. Reproducerea nu e sub nicio forma un pacat si sa-ti fie rusine ca ai crezut o asemenea tampenie monumentala. Visezi la progres stiintific fiindca ai impresia ca o sa te scape de moarte. Ti-e frica de moarte, esti un laș. Toti stramosii tai si-au dat cu bucurie viata pentru tara si credinta lor iar tu esti speriat din cale afara de moarte si crezi cu naivitate ca stiinta te va salva. Daca esti barbat sa stii ca esti o rusine si nu te poti numi barbat. Accepta ti mortalitatea omule si inceteaza sa fetisezi stiinta fiindca nu te va salva.
Mincinosul te face mincinos, e un lucru cert. Nu am spus ca ma tem de moarte si chiar asa si este. Nu ma tem absolut deloc de moarte pentru ca nimic nu e vesnic. Nemurirea omului se face prin urmasii lui, nu prin fantezia vietii vesnice, asta e raspunsul corect. Daca aveam asa o temere si daca eram mai superficial si mai naiv, poate cadeam in ispita cartii fanteziste care promite lucruri fara acoperire. Va place sa puneti cuvinte ne rostite in gura altuia si sa faceti aprecieri in necunostinta de cauza. Cred ca dvs. sunteti inselat de cartea cu povesti prin promisiunea vietii vesnice si amenintarile fanteziste din ea. In general, omul evolueaza, nu ramane sclavul unor povesti aberante scrise cu mii de ani in urma si lipsite de orice legatura cu realitatea. A pune mai presus de stiinta o carte cu povesti nu arata nici inteligenta, nici progres, nici judecata dreapta. Trebuie sa fim putin mai rationali si mai seriosi si ne va fi mai bine. Chiar si in raspunsul de mai sus ati tinut sa precizati un lucru: "Faptul ca tu crezi ca ce scrie in Biblie sunt doar povesti e fix opinia ta." ca si cand eu as fi spus ca ceea ce scriu eu acolo nu e opinia mea, deci e o judecata gresita. E opinia mea si nu am generalizat-o nicicand, asa cum de altfel cred ca si ceea ce ati scris dvs e tot opinia dvs si nu a altei persoane. Deci nu pot sa nu apreciez faptul ca am facut un schimb de opinii, am avut si putin dialog si cred ca suntem cu totii mai castigati si va multumesc pentru raspunsuri, chiar si pentru aprecieri si nu vad motive de suparare.
Buna!
In astfel de momente, e normal sa ne gandim la acest lucru. Da-mi voie sa iti explic:
In lume exista raul si suferinta datorita pacatului lui Adam si al Evei. Ei l-au ales pe diavol si nu pe Dumnezeu, de aceea, pentru ca toti suntem fiii lor, pana azi, diavolul conduce lumea, pentru ca noi facem fapte rele(1 Ioan 5:19). Dumnezeu este iubitor, daca El ar conduce lumea, cu siguranta nu s-ar intampla atatea rele. Cat despre ce va face Dumnezeu in privinta asta, El promite in Biblie ca va inlatura orice boala, suferinta, necaz, chiar si moartea(Apocalipsa 21:4). Acest lucru Il va face la A Doua Sa Venire, la
Judecata finala. El va inlatura coronavirusul, vei vedea, trebuie doar sa ne rugam si sa ne schimbam vietile. Oricum, acest virus este un semn clar ca traim in vremurile din urma (2 Timotei 3:1-5).
Uite aici mai multe despre de ce permite Dumnezeu raul, cine provoaca raul din lume si ce va faceDumnezeu ca sa il inlature:
https://mantuireaorg.blogspot.com/......nezeu.html
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: