Pe vremea cand eram agostica si nu eram sigura de nimic si mai degraba credeam ca oricum nimeni nu poate fi sigur care e adevarul, la sugestia cuiva l - am provovat pe Creator, daca exista sa intervina cumva in viata mea. Cel care mi-a raspuns mi -a sous ca unul din idolii mei e relativismul, ca nu cred ca Biblia e Cartea Lui. Am scris pe larg, la intreberile nale cum a fost xonversatia mea de 6 ore cu creatorul care m-a lecuit pentru rotdeuna de relativism.
Prima poruna se refera la a alege sa ii acordam primul loc in afectiunea, focalizarea mintii, preocuparea noastra pentru ca ca acesta e scopul cu care am fost creati. Orice altceva e priorar in sufletul si mintea noastra reprezinta idolatrie si il face gelos( fiinte umane, putere, placere etc)
Traducerea corecta acolo ar fi zelos mai degraba decat gelos.
Se refera la alti asa zisi dumnezei deoarece oamenii isi ridica idoli la care se inchina ca unor dumnezei. La asta se refera.
Iar legat de ultima intrebare e destul de ușor să compari religiile. Majoritatea religiilor sunt ilogice dpdv filozofic
Problema e ca nu exista "ilogic" in filosofie.
Desigur ca exista, asa cum exista opinii stiintifice care sunt incorecte asa exista si opinii filozofice care sunt incorecte (ilogice).
Evreii și-au făcut idoli cărora li se închinau, de exemplu Vițelul de Aur.
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Exodul%2032&version=NTLR
Ba nu, aia au zis lui Aaron sa le facă un vițel. Dar nu l au obligat.
1Poporul, văzând că Moise* zăboveşte să se coboare de pe munte, s-a strâns în jurul lui Aaron şi i-a zis**: „Haide, fă-ne un dumnezeu care sㆠmeargă înaintea noastră, căci Moise, omul acela care ne-a scos din ţara Egiptului, nu ştim ce s-a făcut!"
* Exod 24:18 Deut 9:9 ** Fapte 7:40 † Exod 13:21
2Aaron le-a răspuns: „Scoateţi* cerceii de aur din urechile nevestelor, fiilor şi fiicelor voastre şi aduceţi-i la mine."
Exodul 32: 1
"- Vino şi fă-ne nişte zei care să meargă înaintea noastră, căci nu ştim ce s-a întâmplat cu acest Moise, care ne-a scos din ţara Egiptului! "
Da, dar se înțelege ca evreii au cerut un idol. Aia nu au fost expliciti când au zis ca vor un dumnezeu în fata lor.
Este zelos, nu gelos.
ZELÓS, -OÁSĂ, zeloși, -oase, adj. Plin de zel, de râvnă, de ardoare. – Zel + suf. -os.
sursa: DEX '09 (2009)
Urmareste cipul asta si vei gasi mai multe raspunsuri decat iti imaginai: https://www.youtube.com/watch?v=A8nQ1kQHqbI&t=1530s
Văzut deja, aștept răspunsurile fraților creștinii
"Carte multi-interpretabila" e pleonasm, mestere.
Nu este gelos sa ști nu este deloc gelos sunt mulți oamenii răi mult răutate în ei și din cauza asta zicie toți ca el este de vina da el nu este cu nimic de vina nu el nu a zi la nimeni sa facă nimeni raul pe care este lumea în ziua de azi și invidia și Lăcomia este multă de tot și după lumea da vina pe el ca el a făcut ca el asa și asa da el nu a făcut nimic la nimeni și nu a zis la nimeni sa facă rău care este in în ei
Gandeste-te ca legile au fost scrise in perioada in care "neamurile", si uneori chiar si evreii se inchinau la idoli. La aceia le zice "dumnezei", dar cu d mic Practic acei idoli nu erau decât o deșertăciune, făcându-I pe oameni să-și consume inutil timpul, energia, dar mai ales să dea slavă altcuiva decât Singurului vrednic de laudă.
E foarte simplu: psalmistul David spune limpede ca "zeii neamurilor sunt draci", adica toti ceilalti "zei" sunt de fapt demoni. Desigur ca Dumnezeu nu vrea ca noi sa ne inchinam demonilor. Cat despre "gelos" acolo e un joc de cuvinte: traducerea initiala e "zelos", adica "doritor", cu alte cuvinte Dumnezeu doreste foarte mult mantuirea noastra si de asta ne indeamna sa nu slujim demonilor. Cum stim ca Dumnezeu exista si ca e corect ce spune biserica? Sunt fost ateu militant, cand mergi la Ierusalim si pui mana pe lumina sfanta si vezi ca la inceput nu arde te convingi singur, nu e nevoie de alte dovezi. Au incercat unii sa explice ca acolo ar fi combustie spontana cu fosfati, numai ca 1. combustia cu fosfor frige rau de tot si 2. minunea e descrisa de peste 1.500 de ani, pe cand combustia cu fosfati a fost descoperita mult mai recent. Dar cine vrea sa vada daca exista sau nu Dumnezeu poate face ceva foarte simplu, si anume sa spuna " Doamne, eu nu cred in Tine, dar daca totusi existi, da-mi un semn asa incat sa inteleg ca existi" si cine e sincer si deschis si doreste cu adevarat sa afle adevarul o sa primeasca raspuns. "Cauta si vei afla, bate si ti se va deschide, cere si ti se va da". Crestinismul nu este despre "hai sa discutam pe net despre Dumnezeu", ci este despre "cere si ti se va da" si despre "vino si vezi" (asa cum i-a spus Filip lui Natanail). Toate cele bune!