| Cretinul112 a întrebat:

De ce exista antisemiti creștini? Iisus nu era evreu? Religia creștină nu se trage din iudaism? Creștinilor, ce ziceți?

19 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Si mie mi se pare ca antisemitismul crestin e contradictie in termeni.Cine spune despre el ca e crestin si e antisemit dupa parerea mea se minte singur.

| doctorandus a răspuns (pentru ania):

Evreii le demonstrau crestinilor ca Vechiul Testament poate fi citit si altfel si ca de fapt ideea ca VT ar fi profetit despre Isus Hristos nu se sustine. Crestinii fanatici nu prea acceptau acest lucru si il interpretau ca pe un atac la adresa Dumnezeului lor.

Deci pentru fanaticii crestini evreii nu erau necredinciosi obisnuiti, ci necredinciosi si periculosi din punct de vedere teologic. Adica erau niste necredinciosi perfect la curent cu greselile de interpretare ale crestinismului oficial.

Evreii cunosteau cerintele biblice pentru a fi Mesia si stiau ca Isus nu s-a ridicat la inaltimea acestor cerinte.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. De tâmpiți.
2. Ba da.
3. Se trage, dar e altă religie.

| CostinAlamariu a răspuns:

Pana și Biblia poate (și chiar este) considerată antisemită:

"Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint"
(Apocalipsa 3:9)

Sfantul Ioan Gură de aur care a fost unul dintre cei mai mari și mai influenți sfinți a spus:

"iudeii nu au nimic bun in ei caci nu sunt pagani nestiutori de Hristos, de Dumnezeu ci stiu Legea, au auzit de Mesia dar nu cred in El (pacat impotriva Duhului Sfant ce nu se iarta!; pacat impotriva evidentei si credintei);
– sinagoga e mai cumplita si mai vatamatoare ca templele paganesti, caci nu se jetfesc oi si tauri ci chiar sufletele oamenilor (ducandu-le la pierzare prin minciunile evreilor)"

Si a mai spus:

"iudeii au devenit din popor ales, popor blestemat prin rastignirea Mantuitorului lumii. Cuvantul de la Matei 27:25 e explicat de Sf. Parinti ca moment al blestemului jidovilor: "Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!"

Mie personal nu mi se pare deloc o contradictie. Antisemitismul nu inseamna ca esti orbeste impotriva oricarui individ de etnie evreiasca ci este mai degraba un termen general pentru oricine zice ceva rau de evrei, indiferent daca e argumentat sau nu.

Și nu, religia creștina nu se trage din iudaism. Religia creștină e chiar mai veche decat iudaismul. Creștinismul se trage din Iahviism, credinta in YHWH. Iar din aceasta in anul 33 a aparut crestinismul si mult mai tarziu a aparut talmudul respectiv talmudismul care se mai numeste iudaism sau credinta mozaică.

| Werrich a răspuns:

Pentru ca evreii L-au ucis pe Iisus? Da, asta este. Evreii au comis deicid. Isus a zis iudeilor in Ioan 8:44: "Voi sunteţi de la tatăl vostru, diavolul, şi vreţi să îndepliniţi dorinţele tatălui vostru! El de la început a fost ucigaş şi n-a stat în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, el vorbeşte din ale lui, pentru că este mincinos şi tatăl minciunii!"

| Cretinul112 explică (pentru Werrich):

Da, și tot Iisus a fost născut într-o familie evreiasca.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Interesantă întrebare.
Naziștii (care erau antisemiți) au creat, pentru scurt timp, un fel de biserică nazistă. Hitler voia să unifice toate cultele creștine din Germania într-unul singur, denumit "Biserica Reich-ului". Acest tip de creștinism - numit de naziști "Positives Christentum" ("creștinism pozitiv") - a luat naștere la scurt timp după ce Adolf Hitler a ajuns la putere și voia să șteargă toate originile evreiești ale creștinismului. Vechiul Testament era scos din Biblie, genealogia lui Iisus era scoasă din Evanghelii (Iisus nu mai era evreu, era un german nazist antisemit) iar toate citatele din VT erau și ele scoase. Ce a mai rămas din Biblie urma să fie modelat pentru a transmite mesajul nazist (îmi imaginez că "Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți" s-ar fi transformat în "Iubește-ți aproapele arian ca pe tine însuți"). Alfred Rosenberg (unul din principalii naziști care au modelat "creștinismul pozitiv") plănuia ca, după victoria nazistă, să înlocuiască crucea creștină cu svastica, să interzică Biblia și s-o înlocuiască cu "Mein Kampf" și să interzică venerarea sfinților. "Creștinismul pozitiv" respingea Sfânta Treime, fiind mai apropriat de arianism aici; naziștii îl considerau pe Iisus un simplu om, nicidecum Fiul lui Dumnezeu. De asemenea, Crăciunul se serba acum între 21 și 25 decembrie, colinzile erau despre măreția germană iar Moș Crăciun era înlocuit cu zeul Odin. Termenul german pentru "Crăciun", "Weihnachtet", devenea "Rauhnacht" (tradus: "Noaptea suferinței").
Odată cu înfrângerea Germaniei Naziste, creștinismul pozitiv s-a încheiat.

| Cretinul112 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Știu bine ce erau naziștii. Dar foarte mulți creștini erau antisemiti.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Cretinul112):

Într-adevăr, în Evul Mediu toți creștinii erau antisemiți. Până după WWII, antisemitismul era considerat ceva normal.

După ce lumea n a mai mâncat chestia cu uciderea lui Iisus Hristos, au adus alte argumente antisemite. De ex. Toți evreii sunt comuniști.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Cretinul112):

Karl Marx - fondatorul marxismului - era și el evreu. În perioada interbelică, PCR era format în mare din evrei. De aici și prejudecățile.

Și Lenin avea niște origini evreiești. Și Bela Kun.

| doctorandus a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

De fapt, nu: era botezat, iar parintii lui erau botezati si ei. Evreii nu-l recunosteau pe Marx ca evreu, ci drept un apostat (goy). Marx era la fel de antisemit ca B.P. Hasdeu (care si el avea origini evreiesti).

Marx nu a invatat comunismul de la evrei, ci de la o secta crestina (Liga Celor Drepti).

| doctorandus a răspuns (pentru Cretinul112):

Lenin a fost goy toata viata lui.

| Cretinul112 explică (pentru doctorandus):

Eu vorbesc dpdv etnic, nu dpdv religios. Dacă eu zic de tine ca nu ești român, înseamnă că nu ești?

Daca toti care aveau origine evreiasca erau evrei, atunci toti europenii trebuie considerati evrei. https://www.nature.com/articles/nature.2013.12950

| Cretinul112 explică (pentru doctorandus):

Și articolul asta ce ar trebui sa zică? Ca n-am găsit cuvântul evreu aici.

Că noi europenii avem aceiași strămoși europeni de acum 1000 ani. Adică fiecare european de atunci fie nu mai are urmași, fie este strămoșul tuturor europenilor de azi.

Adica toti europenii suntem (fiecare dintre noi) si albanezi, si cehi, si polonezi, si britanici, si evrei, etc. in acelasi timp.