| PorumbRodica1965 a întrebat:

De ce exista suferinta?(Argumentati )

Răspuns Câştigător
| AndreiM77 a răspuns:

Cine se afla vinovat de existenta ei?
Oamenii au mare parte din vina. Ei poarta razboiaie, comit crime, polueaza mediul; in afaceri sunt calauziti de lacomie, nu de interesul fata de semeni, iar uneori cad prada unor vicii despre care stiu ca sunt daunatoare sanatatii. Procedand astfel, ai le fac rau altora dar si lor. Dar, este logic sa il invinovatim pe Dumnezeu suferinta?
Daca vrei sa afli raspunsul la aceasta intrebare, te invit sa accesezi urmatorul link, si daca il citesti vei afla raspunsul argumentat pe baza bibliei : http://www.jw.org/......suferinta/

32 răspunsuri:
| OOOLEOOO a răspuns:

Ca sa poata exista fericirea.

| Elvina a răspuns:

Ca sa isi bata joc cei puternici de cei slabi.

| sublime89 a răspuns:

Pentru ca d-zeu nu exista, si totul e intamplator, deci inclusiv suferinta. Cine mai poate crede in d-zeu cand sta langa patul unui copil aflat pe moarte? Suferinta unui om nevinovat e inexplicabila din punct de vedere crestin. Daca d-zeu pedepsete oameni nevinovati pentru pacatele altora, atunci e un zeu crud si nepasator, chiar sadic.

| AndreiM77 a răspuns (pentru sublime89):

Imi place de tine pentru ca gandesti profund.
Da... hai sa o luam altfel.
Daca exista Dumnezeu, nu daca exista el chiar exista si multe dovezi con firma asta, atunci de ce permite el suferinta?
1. Cum a apărut răutatea?
Răutatea a apărut pe pământ când Satan a rostit prima minciună. Iniţial, acesta a fost un înger perfect, care însă „n-a rămas ferm în adevăr" (Ioan 8:44). El a dorit să i se aducă lui închinarea care i se cuvine doar lui Dumnezeu. Satan a minţit-o pe prima femeie, Eva, convingând-o să nu asculte de Dumnezeu, ci de el. Adam a urmat exemplul de neascultare al soţiei sale, iar decizia lui a avut drept consecinţă suferinţa şi moartea. — Citeşte Geneza 3:1–6, 19.

Determinând-o pe Eva să nu asculte de Dumnezeu, Satan a devenit iniţiatorul răzvrătirii împotriva suveranităţii Creatorului, sau a dreptului său de a guverna. Majoritatea oamenilor i s-au alăturat lui Satan, respingându-l pe Dumnezeu în calitate de Conducător. Astfel, Satan a devenit „conducătorul lumii". — Citeşte Ioan 14:30; 1 Ioan 5:19.

2. A avut vreun defect creaţia lui Dumnezeu?
Toate lucrările lui Dumnezeu au fost create perfecte. Prin urmare, atât oamenii, cât şi îngerii puteau asculta de Dumnezeu în mod perfect (Deuteronomul 32:4, 5). El ne-a înzestrat cu libertatea de a alege între a face bine şi a face rău. Această libertate ne dă posibilitatea să ne dovedim iubirea faţă de Dumnezeu. — Citeşte Iacov 1:13–15; 1 Ioan 5:3.

3. De ce a permis Dumnezeu suferinţa până acum?
Iehova a permis pentru un timp răzvrătirea împotriva suveranităţii sale. De ce? Deoarece a vrut să arate că orice încercare a omului de a se guverna singur nu-i aduce foloase (Eclesiastul 7:29; 8:9). Cei 6 000 de ani de istorie umană sunt o dovadă clară în acest sens. Conducătorii lumii nu au reuşit să pună capăt războaielor, criminalităţii, nedreptăţii sau bolilor. — Citeşte Ieremia 10:23; Romani 9:17.

Spre deosebire de conducerea umană, guvernarea lui Dumnezeu le va aduce binecuvântări celor care o acceptă (Isaia 48:17, 18). În curând, Iehova Dumnezeu va distruge toate guvernele omeneşti. Pământul va fi locuit numai de oameni care aleg conducerea lui Dumnezeu (Isaia11:9). — Citeşte Daniel 2:44.

Oameni studiind Biblia
Alegerile noastre dezvăluie dacă dorim sau nu guvernarea lui Dumnezeu

4. Ce posibilitate ai datorită răbdării lui Dumnezeu?
Satan a susţinut că niciun om nu-i va sluji lui Dumnezeu din iubire. Însă aceasta este o minciună pe care şi tu o poţi demasca! Datorită răbdării lui Iehova, fiecare dintre noi are posibilitatea să arate dacă susţine guvernarea lui Dumnezeu sau guvernarea umană. În ce fel? Prin modul în care ne trăim viaţa. — Citeşte Iov 1:8–12; Proverbele 27:11.

5. Cum dovedeşti că alegi guvernarea lui Dumnezeu?
Dovedeşti că alegi guvernarea lui Dumnezeu dacă practici închinarea adevărată, care este în armonie cu Biblia, Cuvântul Său (Ioan 4:23). Totodată, respingi guvernarea lui Satan dacă, asemenea lui Isus, nu te implici în politică şi în războaie. — Citeşte Ioan 17:14.

Satan îşi foloseşte puterea pentru a promova practici imorale şi dăunătoare. Dacă respingi aceste practici, s-ar putea ca unii dintre prietenii şi rudele tale să te ridiculizeze sau chiar să ţi se împotrivească (1 Petru 4:3, 4). Ce vei alege să faci? Te vei asocia cu cei care îl iubesc pe Dumnezeu? Vei respecta legile sale, ce reflectă înţelepciune şi iubire? Dacă vei acţiona astfel, vei dovedi că Satan a minţit când a susţinut că nimeni nu va asculta de Dumnezeu în încercări. — Citeşte 1 Corinteni 6:9, 10; 15:33.

Iubirea lui Dumnezeu pentru omenire constituie garanţia că răutatea şi suferinţa vor fi înlăturate. Cei care dovedesc că sunt convinşi de acest lucru se vor bucura de viaţă veşnică pe pământ. — Citeşte Ioan 3:16.
De ce permite Dumnezeu suferinţa?

Este răspunzător Dumnezeu de suferinţa care există în lume?
Ce controversă a apărut în Eden?
Cum va înlătura Dumnezeu suferinţa?
1, 2. Ce fel de probleme provoacă suferinţă, şi ce întrebări îşi pun în general oamenii?
TRUPURILE neînsufleţite a mii de femei şi copii ucişi în timpul unei lupte sângeroase dintr-o ţară sfâşiată de război au fost aşezate într-o groapă comună. De jur împrejur au fost puse cruci mici pe care scria: „De ce?". Această întrebare se naşte deseori în mintea oamenilor care trec prin tragedii. Ea reflectă disperarea celor ce au pierdut pe cineva drag, au rămas fără locuinţă sau au trecut prin alte suferinţe greu de imaginat din cauza unui război, a unui dezastru natural, a unei boli sau a criminalităţii. Ei vor să ştie de ce s-au abătut asemenea nenorociri asupra lor.

2 De ce permite Dumnezeu suferinţa? Dacă el este atotputernic, iubitor, înţelept şi drept, de ce există atât de multă ură şi nedreptate în lume? Ţi-ai pus şi tu vreodată aceste întrebări?

3, 4. a) Ce dovezi avem că nu este greşit să ne întrebăm de ce permite Dumnezeu suferinţa? b) Cum priveşte Iehova răutatea şi suferinţa?
3 Este greşit să ne întrebăm de ce permite Dumnezeu suferinţa? Unii se tem să pună această întrebare, considerând că astfel ar dovedi lipsă de credinţă sau de respect faţă de Dumnezeu. Dar, citind Biblia, vei vedea că au existat oameni fideli şi temători de Dumnezeu care şi-au pus asemenea întrebări. De exemplu, profetul Habacuc l-a întrebat pe Iehova: „De ce mă faci să văd răutatea şi te uiţi la rău? De ce este jaf şi violenţă în faţa mea, de ce sunt certuri şi se stârnesc dispute?" (Habacuc 1:3).

Oameni îndureraţi stând în jurul unui sicriu mic
Iehova Dumnezeu va pune capăt tuturor suferinţelor

4 L-a mustrat Iehova pe profetul fidel Habacuc pentru că a pus aceste întrebări? Nicidecum. Dumnezeu chiar a inclus cuvintele sincere ale acestuia în Cuvântul său inspirat. De asemenea, el l-a ajutat pe profet să înţeleagă mai bine situaţia şi să-şi întărească credinţa. Iehova doreşte să te ajute şi pe tine. Aminteşte-ţi ce ne învaţă Biblia: „El se interesează de voi" (1 Petru 5:7). Dumnezeu urăşte mai mult decât orice om răutatea şi suferinţa (Isaia 55:8, 9). Atunci de ce există atât de multă suferinţă?

DE CE EXISTĂ ATÂT DE MULTĂ SUFERINŢĂ?
5. Cum explică unii suferinţa din lume, dar ce ne învaţă Biblia?
5 Mulţi oameni de diferite religii îi întreabă pe învăţătorii şi pe conducătorii lor religioşi de ce există atât de multă suferinţă. Deseori li se spune că aşa a vrut Dumnezeu şi că el a hotărât cu mult timp înainte tot ce se întâmplă, chiar şi evenimentele tragice. În opinia altora, nimeni nu cunoaşte căile lui Dumnezeu. Alţii susţin că Dumnezeu îi ia la el pe oamenii buni, chiar şi pe copii. Dar, aşa cum ai învăţat deja, Iehova Dumnezeu nu face niciodată rău. Biblia arată: „Departe de adevăratul Dumnezeu să facă ce este rău şi de Cel Atotputernic să facă ce este nedrept!" (Iov 34:10).

6. De ce mulţi oameni dau vina pe Dumnezeu pentru suferinţa care există în lume?
6 Ştii de ce dau oamenii vina pe Dumnezeu pentru toată suferinţa care există în lume? Deoarece majoritatea cred că Dumnezeul Atotputernic este conducătorul acestei lumi. Ei nu ştiu un adevăr simplu, dar important, pe care ni-l dezvăluie Biblia. Aşa cum ai învăţat din capitolul 3, adevăratul conducător al acestei lumi este Satan Diavolul.

7, 8. a) Cum reflectă lumea în care trăim personalitatea conducătorului ei? b) De ce putem spune că imperfecţiunea, precum şi „timpul şi evenimentele neprevăzute" cauzează suferinţă?
7 Biblia spune cât se poate de clar: „Întreaga lume zace în puterea celui rău" (1 Ioan 5:19). Dacă stăm să ne gândim, nu aşa stau lucrurile? Lumea de astăzi reflectă personalitatea acestei creaturi invizibile, care „induce în eroare întregul pământ locuit" (Revelaţia 12:9). Satan este plin de ură, mincinos şi crud. Aşa este şi lumea aflată sub controlul său. Acesta este primul motiv pentru care există atât de multă suferinţă.

8 Al doilea motiv este acela că, în urma răzvrătirii din Eden, oamenii au moştenit imperfecţiunea şi păcatul, aşa cum am văzut în capitolul 3. Oamenii păcătoşi se luptă pentru putere, ceea ce duce la războaie, oprimare şi suferinţă (Eclesiastul 4:1; 8:9). Al treilea motiv este acela că „timpul şi evenimentele neprevăzute îi ajung pe toţi" (Eclesiastul 9:11). Lumea nu este condusă de Iehova şi, de aceea, nu este ocrotită de el. Prin urmare, oamenii ajung să sufere dacă se află într-un loc nepotrivit, la un moment nepotrivit.

9. De ce putem fi siguri că Iehova are un motiv întemeiat pentru care permite suferinţa?
9 Este mângâietor să ştim că Dumnezeu nu cauzează suferinţa. El nu este vinovat de războaiele, crimele, oprimarea sau dezastrele naturale care ne provoacă multă durere. Dar de ce permite Iehova suferinţa? Întrucât este atotputernic, el poate să-i pună capăt. Atunci de ce nu trece la acţiune? Dumnezeul iubitor despre care am învăţat până acum are, cu siguranţă, un motiv întemeiat (1 Ioan 4:8).

APARE O CONTROVERSĂ IMPORTANTĂ
10. Ce a contestat Satan, şi în ce fel?
10 Pentru a afla de ce permite Dumnezeu suferinţa, trebuie să ne amintim cum a început ea. Când Satan i-a determinat pe Adam şi pe Eva să nu mai asculte de Iehova, a apărut o controversă importantă. Satan nu a pus la îndoială puterea lui Iehova, deoarece ştie că puterea lui Iehova este fără limite. El a contestat dreptul de a guverna al lui Iehova. Lăsând să se înţeleagă că Dumnezeu este mincinos şi că îşi privează supuşii de ceva bun, Satan l-a acuzat pe Dumnezeu că este un conducător rău (Geneza 3:2–5). Satan a insinuat că oamenii ar fi mai fericiţi fără guvernarea lui Dumnezeu. În felul acesta, el a atacat suveranitatea lui Iehova, cu alte cuvinte, dreptul său de a guverna.

11. De ce nu i-a distrus Iehova pe rebelii din Eden?
11 Când Adam şi Eva s-au răzvrătit împotriva lui Iehova, ei au spus de fapt: Nu avem nevoie de conducerea lui Iehova. Putem hotărî singuri ce este bine şi ce este rău. Cum putea Iehova să rezolve această controversă? Cum le putea demonstra el tuturor creaturilor inteligente că rebelii nu aveau dreptate şi că modul său de a conduce era cel mai bun? Unii consideră că Dumnezeu ar fi trebuit, pur şi simplu, să-i distrugă pe acei rebeli şi să creeze alţi oameni. Însă Iehova îşi făcuse deja cunoscut scopul: acela de a umple pământul cu descendenţii lui Adam şi ai Evei, care să trăiască într-un paradis pământesc (Geneza 1:28). Iehova realizează întotdeauna ceea ce îşi propune (Isaia 55:10, 11). În plus, dacă i-ar fi distrus pe rebelii din Eden, controversa referitoare la dreptul său de a guverna ar fi rămas nerezolvată.

12, 13. Ilustrează de ce i-a permis Iehova lui Satan să devină conducătorul acestei lumi şi de ce i-a lăsat pe oameni să se guverneze singuri.
12 Să ne gândim la următoarea ilustrare: Un profesor le arată elevilor cum se rezolvă o problemă dificilă de matematică. Un elev inteligent, dar rebel spune că metoda profesorului nu este corectă. El susţine cu tărie că ştie o metodă mult mai bună, dând astfel de înţeles că profesorul este incompetent. Unii colegi de clasă îi dau dreptate şi se răzvrătesc şi ei. Ce ar trebui să facă profesorul? Dacă i-ar da afară pe rebeli, ce ar crede ceilalţi elevi? Ar putea crede că elevul rebel şi cei care i s-au alăturat au dreptate. În plus, ei şi-ar putea pierde respectul faţă de profesor, considerând că acestuia îi este teamă să nu se descopere că a greşit. Dar să presupunem că profesorul îi permite elevului răzvrătit să demonstreze în faţa clasei cum ar rezolva el problema.

Un profesor îi dă unui elev rebel posibilitatea de a prezenta în faţa clasei propria rezolvare la o problemă dificilă
Este elevul mai competent decât profesorul său?

13 Iehova a procedat într-un mod asemănător. Să nu uităm că milioanele de îngeri din cer au văzut ce s-a întâmplat în Eden (Iov 38:7; Daniel 7:10). Modul în care avea să acţioneze Iehova urma să aibă un efect puternic asupra îngerilor şi, în cele din urmă, asupra tuturor creaturilor inteligente. Prin urmare, ce a făcut Iehova? El i-a permis lui Satan să arate cum ar conduce el omenirea. De asemenea, Dumnezeu le-a permis oamenilor să se guverneze singuri, sub influenţa lui Satan.

14. Care vor fi foloasele deciziei lui Iehova de a-i lăsa pe oameni să se guverneze singuri?
14 Profesorul din ilustrare ştie că elevul răzvrătit şi cei care i s-au alăturat greşesc. Totodată, el ştie că, dându-le posibilitatea să rezolve singuri problema, toată clasa va avea de învăţat. Când se va vedea clar că nu au dreptate, toţi elevii sinceri se vor convinge că numai profesorul este capabil să le ofere îndrumare. Ei vor înţelege şi motivul pentru care profesorul îi va da afară pe elevii răzvrătiţi. În mod asemănător, Iehova ştie că îngerii fideli şi oamenii sinceri vor învăţa un adevăr esenţial când vor vedea că Satan şi susţinătorii lui au dat greş şi că omenirea este incapabilă să se guverneze. Acest adevăr a fost exprimat astfel de profetul Ieremia: „Ştiu bine, o, Iehova, că nu-i aparţine omului pământean calea sa. Nu poate omul care umblă nici măcar să-şi conducă paşii" (Ieremia 10:23).

DE CE ATÂT DE MULT TIMP?
15, 16. a) De ce a permis Iehova suferinţa atât de mult timp? b) De ce nu a împiedicat Iehova toate nenorocirile, cum ar fi crimele oribile?
15 Dar de ce a permis Iehova suferinţa atât de mult timp? De ce nu intervine el înainte de a avea loc o nenorocire? Să observăm două lucruri pe care profesorul din ilustrare nu le-a făcut. Primul: nu l-a împiedicat pe elevul răzvrătit să explice cum ar rezolva el problema. Al doilea: nu l-a ajutat pe elev să rezolve problema. În mod asemănător, să vedem două lucruri pe care Iehova a decis să nu le facă. Primul: nu i-a împiedicat pe Satan şi pe susţinătorii lui să demonstreze că au dreptate. Dar, pentru aceasta, era nevoie de timp. Pe parcursul a mii de ani de istorie, oamenii au încercat toate formele de guvernare. În pofida progreselor înregistrate în domeniul ştiinţei şi în alte domenii, nedreptatea, sărăcia, criminalitatea şi războaiele au luat o amploare fără precedent. S-a demonstrat, aşadar, că guvernarea umană este un eşec.

16 Care este al doilea lucru pe care nu l-a făcut Iehova? El nu l-a ajutat pe Satan să conducă această lume. Dacă Dumnezeu ar fi împiedicat toate nenorocirile, cum ar fi crimele oribile, n-ar fi demonstrat că îi susţine pe rebeli? N-ar fi crezut oamenii că se pot guverna singuri, fără să suporte consecinţe dezastruoase? Dacă ar fi procedat astfel, Iehova ar fi devenit complice la o minciună. Însă „este imposibil ca Dumnezeu să mintă" (Evrei 6:18).

17, 18. Ce va face Iehova cu tot răul cauzat de conducerea umană şi de influenţa lui Satan?
17 Dar ce putem spune despre tot răul săvârşit în această lungă perioadă de răzvrătire împotriva lui Dumnezeu? Să nu uităm că Iehova este atotputernic. Prin urmare, el poate înlătura suferinţa şi chiar va face acest lucru. Aşa cum am învăţat deja, Dumnezeu nu va mai permite ca oamenii să distrugă pământul, ci va transforma planeta noastră într-un paradis. Datorită credinţei în jertfa de răscumpărare a lui Isus, omenirea va fi eliberată de consecinţele păcatului, iar prin înviere va fi anulat tot răul provocat de moarte. Prin intermediul lui Isus, Dumnezeu ‘va distruge lucrările Diavolului’ (1 Ioan 3:8). Toate aceste schimbări vor avea loc la momentul potrivit. Ne bucurăm că Iehova nu a intervenit până acum. Datorită răbdării sale, avem posibilitatea să învăţăm adevărul şi să-i slujim (2 Petru 3:9, 10). Dumnezeu îi caută pe oamenii sinceri care doresc să-i aducă închinare. El le dă putere să îndure orice suferinţă care s-ar putea abate asupra lor în această lume plină de necazuri (Ioan 4:23; 1 Corinteni 10:13).

18 Dar poate că te întrebi: Nu s-ar fi putut evita toată suferinţa dacă Dumnezeu i-ar fi creat pe Adam şi pe Eva în aşa fel încât să nu se răzvrătească? Pentru a răspunde la această întrebare, să ne amintim că am primit de la Iehova un dar preţios.

CUM ÎŢI VEI FOLOSI DARUL DE LA DUMNEZEU?
Femeie îndurerată, care găseşte alinare citind din Biblie
Dumnezeu îţi va da putere să înduri orice suferinţă

19. Ce dar valoros ne-a dat Iehova şi de ce ar trebui să-l preţuim?
19 Aşa cum am învăţat din capitolul 5, oamenii au fost creaţi cu liber-arbitru. Îţi dai seama cât de valoros este acest dar? Dumnezeu a creat multe specii de animale, care se conduc în general după instinct (Proverbele 30:24). Omul a proiectat roboţi care pot fi programaţi să execute orice comandă. Am fi fost fericiţi dacă Dumnezeu ne-ar fi creat şi pe noi la fel? Bineînţeles că nu. Suntem bucuroşi că avem libertatea de a alege ce fel de persoane să fim, ce viaţă să ducem şi cu cine să ne împrietenim. Ne place să avem o astfel de libertate, iar Dumnezeu vrea să ne bucurăm de ea.

20, 21. Cum îţi poţi folosi liberul-arbitru în cel mai bun mod posibil, şi de ce ar trebui să ne dorim să facem acest lucru?
20 Iehova nu vrea să-i slujim din constrângere (2 Corinteni 9:7). De exemplu, când se bucură un părinte? Când copilul său îi spune „te iubesc" la îndemnul cuiva sau când rosteşte aceste cuvinte din inimă? Aşadar, întreabă-te: Cum îmi voi folosi liberul-arbitru cu care am fost înzestrat de Iehova? Satan, Adam şi Eva l-au folosit în cel mai rău mod posibil, respingându-l pe Iehova Dumnezeu. Tu ce vei face?

21 Ai posibilitatea să-ţi foloseşti acest dar minunat în cel mai bun mod posibil. Te poţi alătura milioanelor de persoane care au luat poziţie de partea lui Iehova. Ele bucură inima lui Dumnezeu întrucât dovedesc că Satan este un mincinos, iar conducerea lui, un eşec total (Proverbele 27:11). Şi tu poţi bucura inima lui Iehova alegând un mod de viaţă corect. Despre acest subiect vom vorbi în capitolul următor.

CE NE ÎNVAŢĂ BIBLIA?
Dumnezeu nu este răspunzător de suferinţa care există în lume (Iov 34:10).
Satan a contestat dreptul lui Iehova de a guverna, dând de înţeles că Dumnezeu este mincinos şi că îşi privează supuşii de ceva bun (Geneza 3:2–5).
Prin intermediul Fiului său, Conducătorul Regatului ceresc, Iehova Dumnezeu va pune capăt tuturor suferinţelor care există în lume (1 Ioan 3:8).

| sublime89 a răspuns (pentru AndreiM77):

Tu ai uitat ca d-zeu ar trebui sa fie atotstiutor, deci ar trebuie sa stie care va fi viitorul creatiei sale. Ar fi trebuit sa stie ca va exista satan, raul, pacatele etc. A creat lumea cu buna stiinta ca raul va exista, deci a creat raul.

| AndreiM77 a răspuns (pentru sublime89):

Daca tu ai un fiu care era cumite si bun pai cand a ajuns mare a devenit un criminal, ai creat un criminal?

| sublime89 a răspuns (pentru AndreiM77):

Da, dar am creat un criminal fara sa stiu, pentru ca eu nu cunosc viitorul, pentru ca nu sunt zeu atotstiutor. In schimb, crestinii pretind ca d-zeu e atotstiutor, deci viitorul nu ii e niciodata necunoscut.

| PorumbRodica1965 explică (pentru sublime89):

Buna. Ce parere ai despre un,, hot"? Asa s-a nascut/? Dumnezeu a creat ingeri si oameni din iubire si i-a inzestrat cu,, liberul arbitru " - nu i-a constrans, nu i-a santajat, ne-a dat constiinta ca un arbitru, iar primei perechi de oameni, le-a aratat limita in libertate prin interzicerea de-a manca, sau de-a se apropia de,, pomul cunoasterii binelui si raului "(Geneza2:17). Deci trebuiau sa recunoasca dependenta lor de creator, necesitatea supunerii si-a ascultarii de cel caruia ii datorau viata, Suveranului universului. Cel rau exista deja, el era pus sa strajuiasca,, Gradina Edenului ", (Ezechiel 28:14-18); Dar in momentul cand Dumnezeu i-a pretins omului devotiune si inchinare,,, ingerul strajer din categoria,, heruvimilor " si-a dorit suprematia, si omul sa-i aduca lui inchinare, astfel si-a hranit mintea si inima cu egoism, si a devenit un Satan =impotrivitor al lui Dumnezeu, mintind omul, si punand-ul pe Dumnezeu intr-o oglinda negativa in fata omului, devenind astfel un,, calomniator=diavol ". Omul slab, creat totusi perfect, s-a lasat indus in eroare si nu a manifestat devotiune sfanta, astfel a cazut in blestemul pacatului=moarte, Toti oamenii beneficiaza de acest cadou lasat de primii parinti care au pierdut viata prin neascultare.

| sublime89 a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Si d-zeu nu stia dinainte ce pacat vor comite primii oameni?

| AndreiM77 a răspuns (pentru sublime89):

Nu ai creat un criminal!
De ce? Deoarece el a ales ce o sa devina, tu nu ai nici-o vina, asa si D-zeu, ingerul pe care l-a creat era bun, dar el a inceput sa rodiasca dorinte in care oamenii sa i se inchine lui, si cu timpul acele dorinte au dat nastere la tot ce se intampla acum in lume, adica la suferinta.

| sublime89 a răspuns (pentru AndreiM77):

Dupa cum am spus, eu sunt doar un om care nu cunoaste viitorul. Daca am creat un criminal sau nu, nu conteaza. Important e ca nu am facut un rau intentionat, tocmai pentru ca nu cunosc viitorul. D-zeu in schimb cunoaste viitorul, si el cand creeaza ceva, stie exact cum se va comporta acel ceva in viitor. Deci daca acel ceva devine rau pe parcurs, inseamna ca d-zeu stia asta, si a creat raul intentionat. E la mintea cocosului. Chiar e atat de greu de inteles?

| AndreiM77 a răspuns (pentru sublime89):

Dumnezeu cunoaste viitrul si are aceasta capacitate, dar el no u foloseste.
daca el si-ar folosio cate rele ar vede el?

| sublime89 a răspuns (pentru AndreiM77):

Asa vorbesti de parca zeul asta ar fi un fel de supererou care alege ce superputeri sa-si foloseasca laughing Hai sa fim seriosi. Ce bine stii tu ce-si foloseste si ce nu-si foloseste d-zeu. Esti un adevarat detinator al adevarului absolut. D-zeu a stat si n-a facut nimic o eternitate, si chiar in momentul in care s-a decis sa creeze universul, adica in cel mai important moment al existentei lui, s-a decis el asa, in atotputernicia lui, sa isi anuleze puterea de a sti care va fi viitorul creatiei sale. Nu vezi ca tu contrazici intreaga doctrina crestina cu ceea ce spui tu? Crestinismul tot timpul vorbeste de un d-zeu care cunoaste si planifica viitorul. De exemplu, destinul lui Isus de a muri pe cruce e prestabilit de d-zeu, si chiar si Isus spune asta. L-a trimis ca sa moara pentru noi in acel fel, dovada ca d-zeu stie viitorul, deci isi foloseste aceasta capacitate. Deci te rog nu te mai obosi sa-i inventezi scuze. Chiar crezi ca un zeu atotputernic ar avea nevoie de tine sa-i inventezi scuze? Daca ar exista, s-ar putea apara el singur, stai linistit.

| DarkOrbitMoon a răspuns:

Ce suferinta? N-am auzit de asa ceva decat prin carti sau la TV.
Eu nu stiu ce-i aia suferinta.Ma distrez tot timpul, chiar si atunci cand dorm sau fac mancare.

| PorumbRodica1965 explică (pentru DarkOrbitMoon):

Aaa,tu esti innafara,, Terrei"? Foarte bine ca nu ai trecut prin ea, ca si multi semeni ai tai! Desigur suferinta nu inseamna doar boala si pierderea in moarte a unor persoane dragi, suferinta poate fi si din cauza unei familii dezbinate, a unei tinereti izolate, a lipsurilor, a necredintei, din cauza drogurilor, a excesului alcoolic, a lipsei de comunicare afectiva, din cauza lipsei unui loc de munca, sau din cauza asupririi, a rasismului, nationalismului, a iubirii de semeni, din cauza lipsei posibilitatii de-a comunica cu Dumnezeu si cu organizatia Sa. Catastrofele, accidentele, razboi, crime, violuri, avorturi, iata cateva cauze ce aduc suferinta pentru o mare parte a omenirii. Dar i-a gandeste-te putin, la conditiile tale de viata, ce resurse ai, care sa nu provina de la Dumnezeu caruia ar trebui sa-i fim mereu recunoscatori pentru ca ne permite sa existam, sa avem hrana, haine si adapost.

| DarkOrbitMoon a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Hai, te rog. laughing

| PorumbRodica1965 explică (pentru DarkOrbitMoon):

Ce raspuns vrea sa fie asta? Prezinta seriozitatea imaginii?

| DarkOrbitMoon a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Raspunsul tau e cat se poate de stupid.
Bla, bla, bla "Dar i-a gandeste-te putin, la conditiile tale de viata, ce resurse ai, care sa nu provina de la Dumnezeu caruia ar trebui sa-i fim mereu recunoscatori pentru ca ne permite sa existam, sa avem hrana, haine si adapost".
Aberant.Nu-i sunt recunoscatoare lui dumnezeu pentru nimic, nu el mi-a dat hrana.Chestiile astea le invatam in clasa intai, tu n-ai mai trecut inca de faza asta?
Si eu daca voi avea vreodata necazuri in viata, desi nu prea cred(pentru ca atata timp cat am bani sa ma intretin asa cum vreau si nu-mi asum responsabilitati nu vad de ce as putea sa sufar)nu o sa incep sa bocesc in fata unui tablou.

| PorumbRodica1965 explică (pentru DarkOrbitMoon):

Si daca, s-ar ivi o situatie in timp, cand nu vor mai fi surse de bani, cu ceo sa-i inlocuiesti. Pe bani poti sa cumperi multe lucruri, dar viata, bucuria, sanatate, un prieten adevarat, poti sa cumperi?

| DarkOrbitMoon a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Daca s-ar ivi...
Uite ca nu s-a ivit nimic, asa ca n-am chef sa ma gandesc la ceva ce nu se va intampla niciodata.

| BlackSulphur a răspuns:

SUFERÍNȚĂ, suferințe, s. f. Durere fizică sau morală

In primul caz din cauza sistemului nervos care percepe stimulii exteriori;
In al doilea caz din cauza psihicului uman, care proceseaza informatia si ii atribuie diferite emotii pentru a influenta efectuarea anumitor fapte in viitor (exemplu: Daca iti place un anumit lucru, te vei intoarce la el, la fel si in cazul neplacerii).

| Hieer a răspuns:

Hah, pai, fara suferinta nu am mai aprecia atat de mult momentele de bucurie.happy

| PorumbRodica1965 explică (pentru Hieer):

Consideri ca a trai si in suferinta este ceva normal? Nu facea parte din scopul lui Dumnezeu la-nceput > (Daca vrei citeste Romani 5:12; 1Ioan 5:19.)

| Hieer a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Ti se pare normal ca orice lucru sa mearga bine si sa traiesti intr-o bucurie continua?

| PorumbRodica1965 explică (pentru Hieer):

Gandeste-te la urmatorul aspect : nu stiu ce varsta ai, dar sa presupunem ca ai fi parinte, si te bucuri de acest fapt, caci Dumnezeu ti-a dat acest privilegiu, oare tu nu ai dorii ca si copii tai sa fie fericiti, sa aiba realizari depline, sa nu cunoasca ce este suferinta, boala moartea? Daca ti-ai iubii cu toata fiinta ta ceea ce este din tine, nu ai dori acest lucru? Oare Dumnezeu care este,, iubire " si ne-a creat din iubire, crezi ca nu doreste ceea ce este mai bun pentru creaturile sale? Crezi ca este indiferent la suferintele omenirii? Cum am mai spus, suferinta, pacatul si moartea nu faceau parte din scopul sau referitor la omul pe care l-a creat. Daca doresti citeste cu atentie Geneza 1: 28 -31; Ioan 3:16; Scopul lui Dumnezeu a fost impiedicat dar nu oprit. Si-l va duce la indeplinire, pentru ca El nu minte, ceea ce promite si face. Vrea ca omul sa fie eliberat din sclavia pacatului si-a mortii, vrea ca oamenii ascultatori sa traiasca in pace, in iubire, sa fie fericiti, si sa se bucure de tot ceea ce a creat Dumnezeu, de viata cu toate frumusetile ei Psalmul 72:7-9,16-20.

| AndreiM77 a răspuns (pentru Hieer):

Dar nu ti-ar place sa traiesti intr-o lume in care suferinta nu ar mai fi, nu te-ai mai imbonlvii, nu ar mai muri oamanei.

| Hieer a răspuns (pentru AndreiM77):

Eu nu m-am referit la moarte sau la boli, ci strict la suferinta. Suferinta poate sa vina si din alte chestii decat cele 2. Pe tine nu te-ar plictisi o viata ca asta? Sa mearga totul bine, sa ai ce vrei, sa nu suferi, sa nu muncesti absolut deloc pentru un ideal, sa nu plangi deloc, s.a.m.d? Pe mine una, da. Poate arata o viata perfecta cu lucrurile astea, dar si atat de imperfecta.

| AndreiM77 a răspuns (pentru Hieer):

Nu sti ce vorbesti, deoarece nu sti ce inseamna cu adevarat suferinta.

| Hieer a răspuns (pentru AndreiM77):

laughing
Sigur.

| sappy a răspuns:

Suferinta,(de orice fel) este opera omului prin faptele pe care le face direct sau indirect, sau fiind manipulat in numele unui scop inexistent!

| Denly a răspuns:

Ca sa stii ce e placerea.

| happy31animation a răspuns:

Din cauza sistemului nervos care percepe stimulii exteriori

Întrebări similare