In SUA 23% din populatie se declara fara religie. Asa ca nu e chiar dramatica situatia, nici la ei povestile cu spiridusi nu mai sunt chiar la moda.
Este adevarat ca Cristofor Columb a descoperit America; dar aceasta tara a fost populata de acei europeni care au fugit de persecutiile papale(cruciade), si care nu au vrut sa se inchine papei, ci numai lui Dumnezeu.
Lucrul acesta il gasim chiar si in ultima fraza din acest articol: https://ro.wikipedia.org/wiki/Descoperirea_Americii
Pai ai intrebat de ce usa are asa mare numar de persoane religioase; iar eu ti-am raspuns: din pricina faptului ca acolo au debarcat crestinii europeni persecutati de papalitate. America insasi a fost formata la inceput din oameni tematori de Dumnezeu(protestanti), oameni cu principii si valori crestine. De aceea se usa are un mare numar de persoane religioase.
" dar aceasta tara a fost populata de acei europeni care au fugit de persecutiile papale(cruciade), si care nu au vrut sa se inchine papei, ci numai lui Dumnezeu."
Da, acei oameni care au furat pamanturile amerindienilor, iau omorat cu zecile de mii, apoi pe cei ramasi i-au inchis in rezervatii, acei oameni care au adus sclavia la un nou nivel aducand sute de mii de sclavi negri din Africa. Astia sunt intemeietorii SUA.
Ai mare dreptate aici. Sclavia foarte greu a fost indepartata din America; si s-a dus un razboi civil in aceasta tara(intre nord si sud).
Exista si o explicatie logica aici, chiar daca nu are scuza(explicatie venind din prisma crestinismului), si anume: este tentinda omului ca atunci cand ii merge bine sa uite de Dumnezeu si sa traiasca dupa placerile inimii. Lucrul acesta se intampla fie cu o tara fie cu un om.
Si acest lucru se intampla si astazi dar nu pe fata. Atunci cand locuitorii unei tari gem din pricina saraciei si striga impotriva conducatorilor ei, se numeste sclavie. Astazi bataia nu mai este cu biciul pe spinare, ci la buzunar, la portofel. ^_^
Si in familie la fel: copii sunt persecutati de parinti, de rude in neimaginabile moduri.
Pentru ca SUA e o tara exceptionala, cum le place lor sa spuna. Si da, au dreptate, chiar sunt exceptionali, in ignoranta. Atatea culte si secte fanatice cate sunt acolo nu mai vezi nicaieri. Ei practic au fost infiintati de colonisti europeni care erau persecutati acasa de catre stat tocmai pentru ca faceau parte din secte dubioase. Pe cand in America erau liberi sa-si practice deplasatele lor religii, si sunt liberi si-n ziua de azi. Educatia e slaba, nu cunosc mai nimic despre stiinta sau despre lume in general. Ce dovada mai buna iti trebuie decat alegerile astea prezidentiale care se incheie maine. Jumatate dintre americani sunt atat de prosti incat chiar ar pune un bufon in functia de presedinte si de cel mai puternic om din lume. Asta nu inseamna ca-n cealalta jumatate sunt doar destepti. Multi nu voteaza cu Trump din simplul motiv ca sunt mexicani, si el ii uraste. Viitorul Americii nu arata deloc bine. Problema ca e ca prostia nu dispare peste noapte, ci se raspandeste ca un virus, in tot mai multe state, inclusiv in nord-est. Daca nu-i loveste dezastrul acum, ii loveste peste 4 sau 8 ani, cand vor fi si mai multi prosti. Baiul e ca o sa sufere o lume intreaga alaturi de ei, si doar din cauza lor.
In SUA nu poți spune ca oamenii sunt religioși, majoritatea sunt penticostali, deci..acolo lumea e libera sa creada în ce vrea la propriu. La ei exista adunări la care participi dacă vrei și nu exista un preot sau o anumita persoana care sa le vorbească, cine vrea ala iese în fata și da din gura pana nu mai poate. Iar în Europa exista influentele astea musulmane și faptul ca exista 2 religii tari ortodoxismul și catolicismul, ii face pe oameni sa se întrebe de ce asa și nu asa și de aia oamenii renunță sa mai creadă într-o singura religie. Asta e părerea mea, fiecare cum crede.
De acord, dar totusi cum a aparut diferenta asta?
Au apărut mai multe religii, europenii fac cercetări mult mai multe decât americanii în zona asta și mereu mai apare cate ceva și normal ca omul se întreabă care e treaba, de ce atât de multe și se apuca de cautat sa afle pe ce teorie se bazează acea "religie" și la final zice "pai da, mi se pare mult mai credibila teoria asta decât cea a ortodoxismului/catolicism/etc". Eu am întâlnit pana acum destul de multi oameni de diferite naționalități și religii și când deschideam subiectul asta marea întrebare era: "ce te face sa crezi ca religia ta e cea dreapta?", eu una sunt ortodoxa, cred în Dumnezeu dar nu cred în totalitate în biserica.
Majoritatea crestinilor in SUA sunt catolici, apoi urmand baptistii, apoi penticostalii. "Adunari la care participi daca vrei" - ce nu ti se pare normal? Nu exista preot, exista pastor. Nu iese cine vrea si predica, stai calm.
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: