anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce la persoanele din religiile protestante mormintele se fac fara cruce?
Si de ce la cele ortodoxe se pune cruce?
Ce principii stau la baza acestor alegeri?

Răspuns Câştigător
| AlexContiu a răspuns:

Din acelasi motiv pentru care bisericile ortodoxe au deasupra lor cruce, iar cele protestante, in special cele neoprotestante nu au. E o problema, o diferenta teologica, dogmatica. Crestinii ortodocsi vad crucea ca fiind cea prin care Hristos a biruit moartea, daruind omenirii viata vesnica prin inviere. Crucea este semnul Fiului Omului ( Iisus Hristos ), prin care omul s-a impacat cu Dumnezeu, deci in viziunea ortodoxa crucea este esentiala pentru mantuire.
In ceea ce priveste viziunea protestanta, in mare parte crucea reprezinta obiectul prin care a fost torturat Hristos si nimic mai mult, de aceea nu vor sa-si aminteasca de ea, daramite sa o cinsteasca. Tin sa mentionez ca exista diferente in acest sens si intre cultele protestate, pentru ca sunt extrem de numeroase. Exista si protestanti care poarta cruce la gat, depinde de religie. Anglicanii, spre exemplu, care sunt protestanti, pun cruce la morminte.
Deci, dupa cum am scris in inceput, prezenta sau absenta crucii de pe morminte sau biserici reprezinta una dintre diferentele de viziune teologica dintre religiile crestine.

52 răspunsuri:
| Justme1997 a răspuns:

Pe principiul "sa nu-ți faci chip cioplit" nu se închină nici la cruci nici la icoane

| OAly a răspuns (pentru Justme1997):

Pai mormantul nu e loc de inchinare. E un loc de odihna. Crucea e simbolul crestinatatii (un motiv sa pui cruce) dar totodata l-a ucis pe Isus (un motiv sa nu pui cruce).
Sa nu pui cruce poate insemna ca nu esti crestin.
Sa-ti pui crucea la mormant e ca si cum ai spune ca si tu l-ai ucis. Stiu ca se vehiculeaza ideea asta dar nu mi se pare corecta.

| Mircea08 a răspuns:

Iisus a spus in mai multe randuri ca fiecare sa-si ia crucea si sa-L urmeze :
Matei 10:38 Cine nu-şi ia crucea lui şi nu vine după Mine nu este vrednic de Mine.
Aici nu se refera la obiectul cruce ci la destin. E vorba de a alege pe Iisus ca indrumator. Semnul crucii pentru unii inseamna o nebunie iar pentru altii puterea lui Dumnezeu (nu stiu unde este citatul care spune asta, dar acest citat exista). Parerea mea e ca la ramasitele pamantesti nu mai poti face nimic care sa aiba o influienta asupra sufletului asa cum croitorul nu te poate vindeca orice ar face hainelor tale.

| OAly a răspuns (pentru Mircea08):

Una e sa-ti iei crucea si alta e sa o pui la capul tau cand mori. Crucea simbolizeza greutatile vietii.

| Mircea08 a răspuns (pentru OAly):

Daca pui crucea la capul mortului inseamna ca este necesar - de ce este necesar? cu ce pot ajuta crucea si toate ritualurile pe cineva ca sa ajunga in Imparatia lui Dumnezeu? De ce vor apropiatii mortului sa-l bage cu forta in imparatia lui Dumnezeu daca el nu a vrut niciodata asta, pentru ca daca ar fi vrut s-ar fi sfintit in timpul vietii, iar daca e sfant ce mai vor sa-i faca niste oameni? Nu credeti ca ar fi mai bine sa le aratati apropiatilor calea prin care se pot sfinti in timp ce acestia traiesc? Daca crucea simbolizeaza greutatile vietii punerea acestor greutati la capul mortului ce simbolizeaza? Am glumit ...fiecare e liber sa faca cum vrea daca este incredintat ca e bine asa

| Mircea08 a răspuns (pentru Mircea08):

Am gasit citatul :
1 Corinteni 1:18 Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu.

| Mircea08 a răspuns:

Am gasit citatul :
1 Corinteni 1:18 Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu.
Si as continua
Romani 1:16 Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului;
Deci Evangheliea = crucea = puterea lui Dumnezeu. De aceea se spune:
1 Corinteni 2:5 pentru ca credinţa voastră să fie întemeiată nu pe înţelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.
Adica pe Evanghelie! Atentie! Credinta noastra trebuie sa fie intemeiata pe Evanghelie, nu pe ceea ce spun fauritorii religiilor care se bazeaza pe intelepciunea lor

Răspuns utilizator avertizat
| OAly a răspuns (pentru Mircea08):

Multa teorie si ne-am indepartat de intrebare. Deci punem sau nu punem cruce la mormant? Nu am intrebat ce inseamna crucea in general ci strict la morminte.

| Mircea08 a răspuns (pentru OAly):

Atata timp cat crucea la mormant nu ajuta cu nimic si nici nu strica nimic, faci cum vrei, rezultatul e acelasi, "0"

| Mircea08 a răspuns (pentru OAly):

Iisus nu a avut cruce la mormant, daca ar fi avut s-ar fi scris

| OAly a răspuns (pentru Mircea08):

Fac cum vreau, asta e clar. Dar din raspunsul tau nu mi-am dat seama daca tu ai alege sa ai cruce la mormantul tau sau nu.

| Mircea08 a răspuns (pentru OAly):

La inmormantarea mea pot lipsi crucea, preotul, pomenile, fanfara, si toate celelalte obiceiuri, dar cum eu nu ma pot inmormanta pe mine, cei care o vor face pot face cum vor, le spun totusi ca ar fi pacat sa cheltuiasca bani de pomana.

| milan9 a răspuns (pentru OAly):

Crucea comporta chiar aceasta semnificatie a nadejdii dobandirii vietii vesnice. Scriptura confera Crucii semnificatia de SEMN AL BIRUINTEI, al biruintei vietii impotriva mortii a sacrificiului impotriva pacatului.
Tocmai datorita asocierii cu Jertfa Mantuitorului (care pentru noi S-a sacrificat si pentru noi a inviat) ne rugam si speram sa fim beneficiari ai roadelor Jertfei Sale. Crucea este un SIMBOL al tuturor acestor sperante.
"... Dar pentru noi cei care ne mantuim, Crucea este PUTEREA LUI DUMNEZEU" - Corinteni 1, 18

| AC4S4 a răspuns:

Se stie ca in Bisericile Ortodoxe se folosesc obiecte materiale precum crucea, icoanele, iar in Bisericile Protestante nu se folosesc aceste obiecte. De aici, probabil, se observa si absenta crucilor pe mormintele protestantilor.
Din punct de vedere al Bibliei, nu este vreun argument nici pro, nici contra pentru punerea crucii pe mormant.

In concluzie, nefolosirea crucii ca obiect in bisericile protestante duce la absenta crucii pe mormant.

| RAY a răspuns:

O biblie = multe religi,secte crestine care se contrazic singure, stau si asist la circul acesta crestinesc, faza cu crucea e o copy paste pagan care a fost imprumuta de crestini, in concluzie crestini habar nu au de propia biblie, ei stiu ca de craciun, paste se bea si se manca mult atat etc

| RAY a răspuns:

Milan9 https://biblia.resursecrestine.ro/1-corinteni
nu scrie acolo ce ai afirmat

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Din punct de vedere al Bibliei, nu este vreun argument nici pro, nici contra pentru punerea crucii pe mormant.


„Să nu-și faci chip cioplit"

| RAY a răspuns (pentru Justme1997):

Mai bine le dai foc si te incalzesti cu ele la iarna

| RAY a răspuns (pentru Mircea08):

Mortul nu merge la nici o judecata si doarme pe veci

| Romanul86 a răspuns:

Deoarece creștinii se rugau la morminte chiar făceau slujbe pe mormintele martirilor de aceea se pun moaște de martir în masa altarului unei biserici.

| OAly a răspuns (pentru RAY):

Asta ramane de vazut.

| Mircea08 a răspuns (pentru milan9):

Rau e sa transformi un obiect in forma de cruce in idol, in ceva la care te rogi. Nici o religie nu face asta din cate stiu eu. Eu as merge mai departe si as spune ca nu e bine sa credem intr-o cruciulita purtata la gat, ca ne va apara de rele. ci e bine sa credem in Dumnezeu. In Evanghelie sunt putine informatii, iar ceea ce nu este scris este lasat la aprecierea fiecaruia. Este totusi un citat in care se spune ca sa nu treci peste ceea ce este scris. Ar fi bine ca oamenii sa nu complice lucrurile pentru ca le sunt de ajuns cele care sunt clar explicate. Poti obtine de la un obiect in forma de cruce mai multe decat de la Dumnezeu? Si Dumnezeu este in permananta cu tine ca si o cruciulita purtata la gat, iar semnul crucii facut cu mana ce semnificatie mai are? Eu ma si mir cum a putut sa-i treaca cuiva asa ceva prin minte. In orice caz, cei care au creat ritualurile au avut in vedere sa le faca interesante ca sa impresioneze lumea, si asa au ramas obiceiurile legate de cruce

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Nu-ți*
Iar eu nu văd pe nimeni că se închină crucilor de pe morminte.

| milan9 a răspuns (pentru Mircea08):

Crucea este un simbol. Un simbol al puterii lui Dumnezeu. Nu confunda tendentios lucrurile. In timp ce idolul este o entitate (fictiva - careia i se da credit). Lasa deruta la o parte si fa diferenta intre simbol si entitate.
Obiectul de cult deci, obiectul, are legatura cu simbolul si nimic mai mult. Nu e cazul sa faceti din tantar armasar in scop prozelitist.
Dumnezeu a cerut in Vechiul Testament o serie intreaga de obiecte. Inclusiv "chipuri cioplite" din aur ale heruvimilor de deasupra Chivotului Legamantului (in care se afla si porunca a II-a : ) ). Asta tocmai (cred eu) pentru a da peste nas tententiozitatii interpretarii ratacite care avea sa se nasca peste 3500 de ani.

| Mircea08 a răspuns (pentru milan9):

Orice este creat de Dumnezeu poate fi transformat in Idol daca cineva se roaga la acea creatie. Exemple de idoli :
Sfinti
"Către Născătoarea de Dumnezeu acum cu osârdie să alergăm noi, păcătoşii şi smeriţii, şi să cădem cu pocăinţă, strigând din adâncul sufletului: Stăpână, ajută-ne, milostivindu-te spre noi; sârguieşte că pierim de mulţimea păcatelor; nu-i întoarce neajutoraţi pe robii tăi, că pe tine singură nădejde te-am câştigat."
(paraclisul Maicii Domnului – tropar)
Apărătorului nostru celui din multe nevoi şi primejdii, pentru izbăvirea şi tămăduirea a tot felul de boli cu lucrarea multor minuni, cu darul Sfântului Duh, laude cu mulţumiri aducem ţie, sfinte, noi fiii tăi. Ci, ca cel ce eşti mult milostiv şi grabnic ajutător celor ce vin la tine cu credinţă, eliberează-ne cu rugăciunile tale din toate nevoile şi de primejdia diavolească cea rea; ca să strigăm ţie: bucură-te, mare făcătorule de minuni, Preacuvioase Părintele nostru Nicodim, Sfinţite şi pururea mărite!
Din aceasta rugaciune reiese ca nu suntem doar fii lui Dumnezeu, ci mai avem un tata, un fost preot pe care il cheama Nicodim!
Ingeri – (ma refer la rugaciunea "inger ingerasul meu", rugaciune pe care copii o invata de la parintii lor ). Ingerii sunt si ei creati de Dumnezeu prin urmare tot fapturi sunt. Dar sa vedem ce se spune despre asta in citatul urmator :
"Nimeni să nu vă smulgă biruinţa printr-o prefăcută smerenie şi printr-o făţarnică închinare la îngeri, încercând să pătrundă în cele ce n-a văzut, şi îngâmfându-se zadarnic cu închipuirea lui trupească,"
(Epistola catre Coloseni a Sf. Apostol Pavel – 2/18)
Icoane – infatisarea fizica a unui barbat sau a unei femei
"...Să nu greşiţi dar şi să nu vă faceţi chipuri cioplite, sau închipuiri ale vreunui idol, care să înfăţişeze bărbat sau femeie,"
(Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise – 4/15.16)
si exemplele pot continua. Este adevar ce am scris, sau e cumva tendentios? Am spus despre cruce ca nu stiu nici o religie care sa o fi transformat in idol, si m-am referit la obiectul in forma de cruce nu la simbol

| Mircea08 a răspuns (pentru Mircea08):

Ne inchinam doar la Dumnezeu
"Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: "Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui singur să-I slujeşti".
(Evanghelia dupa Luca – 4/8)

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Nu la alea m-am referit eu

| OAly a răspuns (pentru AlexContiu):

Multumesc pentru raspuns Alex. Esti singurul care s-a incadrat in cerinta intrebarii facand o paralela intre cele 2 viziuni.

| milan9 a răspuns (pentru Mircea08):

Rugaciunile adresate sfintilor nu-i transforma pe acestia in idoli (decat in conceptia unei interpretari tendentioase prozelitiste)!

Crestinul le cere sfintilor DOAR sa i se alature in aceasta rugaciune catre Dumnezeu (ca unii care au reusit sa infrunte incercarile si sa ajunga chiar la sfintenie! ). Acesta este sensul rugaciunilor date de tine ca exemplu.